forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 PSOVANJE U DAMPYRU
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 08/09/2005 : 14:55:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
E kakve kontroverze izaziva ovaj Dampyr zadnjih dana.

Bolje da je Bernard objavio Juliu. :)

you candy perfume girl
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8239 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 08/09/2005 : 15:54:47  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
quote:
Originally posted by SejoSexon

Onda je tip koji prevodi stripove za SA i BG malo perverzan.

Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.

Isti tip prevodi i za IDW, pa se nesto ne secam da je bilo psovki. Bar ne ovakvih. Doduse, ovi puritanci ovde...

Why don't you write books people can read?
(Nora Joyce)
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 08/09/2005 : 16:01:50  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
pa normalno da drakula psuje Boga. i ja psujem arbitre na svakoj utakmici.... sasvim normalno.
šta vam još nece smetati
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 08/09/2005 : 16:03:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message

Da se malo ukljucim u raspravu iako Dampyra ne citam niti hocu.Ovo nema veze sa puritanizmom kako neki kažu nego sa vrijedanjem necega što drugima predstavlja svetinju ili važnost u životu.Dvojica ovdje kažu kako je to puritanizam jer njima to ništa ne znaci (kao ni Bog sam po sebi).Drugima to znaci i u pravu su kad prosvjeduju. Seinfieldu i Prozirna senko, kako bi vama bilo da vam netko opsuje majku ili oca ? Sigurno nebiste jednako govorili kao sada, zar ne? Ista stvar je i sa Bogom koji je vjernicima nešto osobno kao roditelji.Psovka je sama po sebi ružna jer ne prihvaca drugu stranu i koristi se kada nemamo pravih argumenata.Dok nikoga direktno ne vrijeda na neki nacin je i prihvatljiva kao sredstvo izražavanja.Ali kad pocne direktno vrijedati onda postaje nešto jako loše.Stoga je ovo velika sramota za Bookglobe koji bi morao imati poštovanja prema citateljima od kojih uzima novac ako vec nema za Boga.
Go to Top of Page

Bardho
Senior Member

1943 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 08/09/2005 : 16:17:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Bardho a Private Message
quote:
Originally posted by jang

pa normalno da drakula psuje Boga. i ja psujem arbitre na svakoj utakmici.... sasvim normalno.
šta vam još nece smetati

Ti ocigledno nisi procitao Dampyra pa ne bubaj gluposti
Go to Top of Page

Kant
Average Member

Croatia
716 Posts

Member since 17/08/2004

Posted - 08/09/2005 : 16:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kant a Private Message
quote:
Originally posted by Pavel

Da se malo ukljucim u raspravu iako Dampyra ne citam niti hocu.Ovo nema veze sa puritanizmom kako neki kažu nego sa vrijedanjem necega što drugima predstavlja svetinju ili važnost u životu.Dvojica ovdje kažu kako je to puritanizam jer njima to ništa ne znaci (kao ni Bog sam po sebi).Drugima to znaci i u pravu su kad prosvjeduju. Seinfieldu i Prozirna senko, kako bi vama bilo da vam netko opsuje majku ili oca ? Sigurno nebiste jednako govorili kao sada, zar ne? Ista stvar je i sa Bogom koji je vjernicima nešto osobno kao roditelji.Psovka je sama po sebi ružna jer ne prihvaca drugu stranu i koristi se kada nemamo pravih argumenata.Dok nikoga direktno ne vrijeda na neki nacin je i prihvatljiva kao sredstvo izražavanja.Ali kad pocne direktno vrijedati onda postaje nešto jako loše.Stoga je ovo velika sramota za Bookglobe koji bi morao imati poštovanja prema citateljima od kojih uzima novac ako vec nema za Boga.

Slazem se potpuno. trebalo se imati vise sluha i prijevod prilagoditi da bude privatljiviji...Psovkama se valjda htio proizvesti "zesci" dojam...
Go to Top of Page

Bardho
Senior Member

1943 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 08/09/2005 : 16:23:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Bardho a Private Message
Znao sam da ce moj post dovesti do ovoga i zato sam se premišljao dal da ga napišem. Znao sam da ce me nazvati puritancem i licemjerom.

Ne psujem Boga u životu i ne podnosim kada ga neko psuje dok sam ja u blizini. Dapace uvijek dam do znanja svima da me to smeta.
Nisam puritanac što se tice psovanja ali sve ima svoje granice.
Da pojasnim picka, kurac, jebiga me uopce ne smetaju.

Zato bih ZAMOLIO Bernarda ili njegovog prevoditelja da zaobilaze rijec jebanje(i njezine izvedenice) i svevišnjeg u istoj recenici.

Hvala

Edited by - Bardho on 08/09/2005 16:23:51
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8239 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 08/09/2005 : 16:25:15  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
@ Pavel
Mislim da nisi bas shvatio prirodu mog posta:
Ovde se govori o psovanju Boga u hrvatskom izdanju kojega nemam, ja se samo nadovezujem na temu i kazem da istog psovanja NEMA (ili se bar ne secam - provericu veceras bas pa vam javim) u americkom izdanju, sto moze biti zbog puritanizma ovde. Sve je u usa cenzurisano, pa i psovke.
Da ne bude dalje zabune, naravno da je psovka bilo koje vrste ruzna, a pogotovu ako je uperena u Boga. Ja sam samo iznenadjen da je isti covek koji prevodi sa italijanskog i na engleski i hrvatski napravio bas toliku razliku...
No, najbolje bi bilo kad bi sam autor kazao stogod na ovu temu, ne zelim da budem niciji ni advokat ni sudija.

(Nora Joyce)

Edited by - prozirna senka on 08/09/2005 16:27:04
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 08/09/2005 : 16:25:50  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
quote:
Originally posted by Bardho

Zato bih ZAMOLIO Bernarda ili njegovog prevoditelja da zaobilaze rijec jebanje(i njezine izvedenice) i svevišnjeg u istoj recenici.

Hvala

potpisujem ovu dobronamjernu kritiku Berniju.....

Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 08/09/2005 : 16:26:10  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
Bog je nesto fiktivno, otac i majka je druga stvar ali ako neki strip junak kaze nekom drugom strip junaku jebem ti mater i sve dok to sluzi prici ne smeta mi ali ako mi ti to kazes u lice onda ce mi zasmetati, kontas ? Jer kakve veze ima dampyrova psovka s tvojom izjavom " a sta ako tebi opsuju majku" ??? To ne kontam :-)))...

Sta ako ja sutra pocnem da se molim i klanjam vjevericama jel to znaci da citavom svijetu treba da zabranim psovanje vjerverica.
P.S. Vjeverice su ekstreman primjer, navedene su onako i no vjeverica was harmed during this typing :-) !

"Somebody raped my tapeworm abortion
Come on motherfuckers and deliver the cow"

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8239 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 08/09/2005 : 16:28:56  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
A mozda ti imas kakav fetis?:)

(Nora Joyce)
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 08/09/2005 : 16:29:19  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by jang

šta vam još nece smetati

Ti ocigledno nisi procitao Dampyra pa ne bubaj gluposti

malo smiri živce. ni ne trebam citat da vidim da ste picajzle. ima prevodioc pravo na malo umjetnicke slobode.
Berni stavi naljepku (PARENTAL ADVISORY-EXPLICIT CONTENT)ili Samo za ateiste
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 08/09/2005 : 16:30:18  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
Vjeverice rulaju , ima ih cetvro na drvetu oko moje kuce cak sam i uspio da ih snimim kamerom.
Zato vadim primjere iz moje okoline :-)) !

Go to Top of Page

Kant
Average Member

Croatia
716 Posts

Member since 17/08/2004

Posted - 08/09/2005 : 16:31:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Kant a Private Message
quote:
Originally posted by seinfeld

Bog je nesto fiktivno, otac i majka je druga stvar ali ako neki strip junak kaze nekom drugom strip junaku jebem ti mater i sve dok to sluzi prici ne smeta mi ali ako mi ti to kazes u lice onda ce mi zasmetati, kontas ? Jer kakve veze ima dampyrova psovka s tvojom izjavom " a sta ako tebi opsuju majku" ??? To ne kontam :-)))...

Sta ako ja sutra pocnem da se molim i klanjam vjevericama jel to znaci da citavom svijetu treba da zabranim psovanje vjerverica.
P.S. Vjeverice su ekstreman primjer, navedene su onako i no vjeverica was harmed during this typing :-) !

Oprosti ali usporedjivati Boga i vjeverice je malo neukusno...Ima ljudi kojima psovanje Boga smeta i on im ocito nije "nesto fiktivno". Ako se mora postivati ne-vrijedjanje na rasnoj ili nacionalnoj osnovi, zasto bi se toleriralo na religioznoj? Glupost!

Edited by - Kant on 08/09/2005 16:33:41
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 08/09/2005 : 16:33:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message
Bog je tebi nešto fiktivno jer pretpostavljam, ne vjeruješ da on postoji što je tvoja stvar.Ali postoje ljudi kojima on nije nešto fiktivno jer vjeruju da on postoji pa ih prema tome vrijeda kada se on psuje.Cijela stvar je neukusnija time što to u originalu ne postoji vec je plod mašte ovdašnjeg prevoditelja koji se ocito voli iživljavati i pokazivati svoj primitivizam.
Ne mogu ja tebi ili nekom drugom zabraniti da psujete koga hocete ali u medijima (a i strip je jedan oblik medija) na takve stvari treba paziti i ne smiju se dopuštati.

Edited by - Pavel on 08/09/2005 16:34:07
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8239 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 08/09/2005 : 16:33:32  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
@ seinf
Vadis primere ili fleke? Sve mi se cini kao da se pravdas:)

Salu na stranu, Njujork je prepun veverica, da vis' kako trckaraju po trotoaru od drveta do drveta, milina jedna. Ko da je Darkvud a ne Njujork;) A dok ziveh u Srbiji ne naidjoh ni na jednu u mom Valjevu... Ugrozena vrsta, sta li?

(Nora Joyce)

Edited by - prozirna senka on 08/09/2005 16:34:15
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 08/09/2005 : 16:39:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message

Ja se uopce ne branim.Kada bi na primjer moj prijatelj to radio preda mnom zamolio bih ga neka ne cini.Ako bi nastavio više mi ne bi bio prijatelj jer mu ništa moja molba ne znaci.Ista stvar je i sa stripom: zbog takvih stvari bih ga prestao kupovati.U redu ako ti je posve nevažno tko se i kako psuje ali nemoj se protiviti onima koji zbog toga prosvjeduju.
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 08/09/2005 : 16:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
quote:
Originally posted by Pavel

Bog je tebi nešto fiktivno jer pretpostavljam, ne vjeruješ da on postoji što je tvoja stvar.Ali postoje ljudi kojima on nije nešto fiktivno jer vjeruju da on postoji pa ih prema tome vrijeda kada se on psuje.Cijela stvar je neukusnija time što to u originalu ne postoji vec je plod mašte ovdašnjeg prevoditelja koji se ocito voli iživljavati i pokazivati svoj primitivizam.
Ne mogu ja tebi ili nekom drugom zabraniti da psujete koga hocete ali u medijima (a i strip je jedan oblik medija) na takve stvari treba paziti i ne smiju se dopuštati.

Naravno da mi je Bog nesto fiktivno jer ne postoji ali najbolje da ovdje prestanemo jer nema smisla da ja tebi objasnjavam zasto i kako a ti meni zasto i kako bog postoji.
Treba da se koncentrisemo na stvar da jedan junak iz jednog stripa moze da opsuje kako treba bez cenzure i sl. a sad glavna stvar je da li je to pisalo tako u originalu ili ne i da li je neka katastrofalna greska napravljena sto je Bernard dopustio da se zeza s Bogom. Ja mislim da nije i kao pola covijek pola vampir Dampyr moze da psuje boga pa makar to bio i slobodan prijevod.

Meni je jos uvijek najbolji prijevod iz spec. MM Ko je jebo Sandru? ili tako nesto :-)) !

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8239 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 08/09/2005 : 16:43:06  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
@ Pavel
Kome si riplajovao? Izgubio sam konce...

(Nora Joyce)

Edited by - prozirna senka on 08/09/2005 16:43:34
Go to Top of Page

Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts

Member since 12/02/2004

Posted - 08/09/2005 : 16:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Damjan's Homepage  Send Damjan a Private Message
Nisam citao original Dampyra i ne znam psuje li se tamo Bog, ali ako da, onda je dužnost prevodioca da se toga drži. Autor stripa ima pravo da psuje što hoce, to se zove sloboda izražavanja, a citatelj ima pravo da bojkotira njegove stripove ako ga iznesene psovke vrijedaju. Sve drugo je cenzura, a cenzura = primitivizam.

www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 08/09/2005 : 16:50:38  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
Pitanje je da li bi to vama smetalo da je to bio tacan prijevod s italijskog?

Ako je odgovor da i ako bi zbog toga prestali da kupujete strip onda vas molim da kupite vrijemeplov i da pritisnete 17 vijek.

Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 08/09/2005 : 16:59:29  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
quote:
Originally posted by Damjan

Nisam citao original Dampyra i ne znam psuje li se tamo Bog, ali ako da, onda je dužnost prevodioca da se toga drži. Autor stripa ima pravo da psuje što hoce, to se zove sloboda izražavanja, a citatelj ima pravo da bojkotira njegove stripove ako ga iznesene psovke vrijedaju. Sve drugo je cenzura, a cenzura = primitivizam.

www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje

ovim je sve receno. slažem se 100%
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 08/09/2005 : 18:17:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
quote:
Originally posted by nenno

quote:

Hvala

potpisujem ovu dobronamjernu kritiku Berniju.....

takoder

I meni ne smetaju naše balkanske psovke tipa idi u kurac, jebote, jeb se, idi u p.m. itd. ali psovanje Boga mi smeta.

Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.

Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 08/09/2005 : 18:21:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message

Riplajavao sam obojici.I Senki i Seinfieldu.A na pitanje da li bi mi smetalo da je to tocan prijevod odgovorit cu da me ne bi ovako smetalo jer bih to shvatio kao izražavanje autora koji u svom djelu može govoriti kako želi .Ovako me smeta jer je to izraz nekulturnog pojedinca koji nije autor navedenog stripa.Valja još reci da je u Italiji nemoguce da se to dogodi ne samo jer je to izrazito kršcansko/katolicka zemlja nego i zbog toga što postoji ljudska kultura i poštovanje koji su na ovim prostorima još uvijek velika nepoznanica.

Go to Top of Page

zosko
Senior Member

1506 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 08/09/2005 : 18:38:56  Show Profile Show Extended Profile  Send zosko a Private Message
khm, ne psuje prevodioc boga, vec madjari, fiktivne karikature :)
ovako: da ja sad zahtijevam da bonelli pod hitno retusira sve scene gdje su prikazana ranjavanja, ubojstva, spolni odnos, razna nasilja...? autora dick longa odmah na lomacu :)
ko je od vas citao preachera i slicne gluposti?

sta je veci zlocin u stvarnosti, naravno? opsovati boga ili ubiti covjeka? hajde povucimo paralele sa stripom?

Durch dieses Loch wird er kommen.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000