Author |
Topic  |
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
Posted - 08/10/2005 : 18:00:46
|
Ovako, posto tek od skora piskaram po forumu, iako ga posecujem vec dosta dugo, ne bih se okurazio na recenziranje jos uvek - pa cu onda ovako, u vidu obicnog topica, da iznesem utisak i misljenje o "Doktor Teror" - u, prvoj u nizu do sad neobjavljenih-preskocenih DD epizoda kod nas, koju ovih dana mozete nabaviti u izdanju System-comics-a. Kako je sef Markos vec naglasio, izdanje je veoma korektno priredjeno - mada imam zamerki oko prevoda ali whateva, nije strasno.
Naime, jedna od Sclavijevih (malobrojnih) idejno-scenaristickih mana i ovde nam je servirana na tacni. Dilanovski guru Djole (nije laskanje, covek stvarno zna znanje:)) jednom je ovde napisao, a cini mi se a propo #121 "Dok vas smrt ne rastavi", da se nekad desava da je sve sracunato na to da vas prica duboko dirne, a to se naprosto ne desava, taj efekat izmice. A zasto? Zbog kitnjaste prenaglasenosti koja je gotovo barokna u tom smislu: osecate se kao da vas neko silom tera da se rasplacete, ili makar duboko zamislite. Setimo se samo "Johnny Freak"-a: u jednom intervjuu Sclavi je govorio o tome da je plakao u trenucima pisanja ove price. Jedan moderni muzicar (Mos Def, ovih dana aktuelan i kao glumac, eto ga u ulozi Forda Prefekta u Adamsovom "Autostoperskom vodicu") kaze da svako ko se bavi muzikom zeli da se slusalac, kad prvi put preslusa novu pesmu, oseti isto onako kako se osetio on kad ju je prvi put cuo nakon sto ju je snimio. Kako se i sam bavim muzikom i pisanjem, nalazim da je ovo tacno, ali avaj, to se jaaako tesko postize: nekad iz tvog dusevnog rastrojstva budes savrseno produktivan, a nekad te, bas iz istih razloga, reci ne slusaju i beze ti, pa uopste ne preneses emociju tako snazno kako je ti osecas. Tako, ja nisam plakao uz Johnny-a a ne verujem ni da ste vi. U svacijem komsiluku se dese ubistva, incesti i ostale zabave za celu porodicu - ali momenat visegodisnjeg konstantnog sakacenja sopstvenog deteta od strane akademskih gradjana next-door-bilo cijih komsija??? Ne radjaju se Mengele i Frankenstajn bas tako cesto u istoriji, na srecu:) Prica jeste dirljiva, ali je preeeeeevise nategnuta - kao sto rekoh, kao da vas neko silom tera da se raspilavite govoreci vam crnjak nad crnjacima a koji nema maltene niceg realnog u sebi, niceg za identifikaciju - sto je, slozicete se, upravo tacka u koju vas dirnu "Dugacki pozdrav" (decacki iskrena ljubav za jedno leto) ili "Secanja Nevidljivog" (jerbo nisu kurve samo one sto naplacuju, a mi muski smo sivonje pa neke od njih jos budu i voljene:)). E ovo sa Johnny-em vas, bas zbog tog trljanja patetikom o nos, ne dirne. U ovoj epizodi desava se slicna stvar i ja sam od nje ocekivao mnogo vise. Mene koji ovih dana bas i ne razmisljam o nacistima ( a kapiram da ni vama to nije bas prva, a ni petsto peta misao uz jutarnju kafu i pljugu) ovaj strip nije uspeo da ubaci u trip, a to se htelo, zar ne? To je taj momenat neuspelog prenosenja neke snazne emocije. Generalno gledano, svako normalan osudjuje tu posve radikalnu kvazi-arijevsku ideologiju i da bi se neko naterao da iznova porazmisli o necemu sto je odavno preslo u kolektivno nesvesno, treba mnogo vise od ovde ponudjenog. A sta je, zapravo, ponudjeno? Znate, imamo ono cuveno misljenje da je DD najpoeticniji Bonelli-junak - i meni svakako on to i jeste - ali zasigurno ne zbog ovakvih epizoda u kojima je on sveden na utopijsko-pateticnu budaletinu. Ma zamisli, on bi da razgovara sa skinhedom onako duboko ljudski nakon sto se naslusa price o fasizmu??? Dakako, posto su oni rasisti a to osudjujemo kao lose, onda mi, posto smo 'na strani dobra', treba da predstavljamo toleranciju za svaku sortu ljudi, pa i za nekoga ko iz cista mira ide i mlati ljude te i te nacionalnosti ili veroispovesti.... do vraga, priznajem da sam los ako to znaci biti dobar! Dalje, imamo tu i izvesnog poslanika koji pred skupstinom otvoreno zagovara rasizam prilicno extremnim recnikom. Eto vam Amerike koja seje smrt po citavoj planeti, pa ipak ne izadju na TV da to bas tim recima i definisu. "Dobrovece, predsednik Bus nastavlja akciju tamanjenja znojavih talibana i obecava da ce zgaziti govna do kraja te pustiti vodu (radioaktivnu i otrovnu) za njima!". Jok, nego sve namikireno i fino, borba protiv terorizma, globalni ciljevi i te fore. To je svakako eufemisticko licemerje na kub, ali naprosto tako je. U tom smislu istupanje tog poslanika potpuno mi je nezamislivo u realnosti, paradoksalno i nedopustivo. Dalje, sami skinhedi jesu huligani, ali ne mogu da zamislim svakodnevno masovno maltretiranje ljudi u javnom prevozu cak ni u dragoj mi Srbijici tek tako... a ni momenat u kojem zivahni dedica od sto i kusur godina krajnje teatralno, kao negativci iz stripova za decicu, uzvikuje "Tod... death... smrt!" Mislio sam da samo Chiaverotti pati od iluzije da se citaoci tresu kad neko u stripu mlatara rukama i uzvikuje "Uzas... uzas... smrt... strava... turbo-folk..." i ostale iz arsenala 'strasnih reci'. Uglavnom, jasno nam je sta je pisac hteo da kaze, ali sredstvo izrazavanja su mu ovde veoma prenamudjene situacije, kao da su pisane u totalnom afektu i nisu dva puta izfilterisane u glavi pre bacanja na papir. Nazad na pocetak mog izlaganja, to je upravo to: ispucavanje necega sto je tebe u datom trenutku drmnulo i totalno previdjanje mogucnosti da to sve ne moze tek tako da uzdrma nekoga ko po lepom danu proseta do striparnice i pazari ovaj strip:) Za kraj, osvrt na crtez: kao sto rekoh u prethodnom postu, Coppolu malo ko voli ali ovde mi je bolji neko inace - u granicama njegovih mogucnosti, i sad sam vec sasvim siguran da mu je ovo najbolji rad na Dilanu. Tema mu je legla, i narocito fino je izveo one krupne slicice kojih ima nekoliko. Pa ipak, kako je receno u recenzicji "Koljac" - a, taj crtez izgleda prevazidjeno i starinski. Cika-Stano mi je sasvim oke. Sve u svemu, nije losa epizoda, stav dakako ispravan, sve to postoji u modernom drustvu i sve to jeste za osudu, ali je suvise izvakano samo po sebi govoriti o tome na banalan i neinspirativan nacin i najmanje mu fale preterivanja poput ovog. Jebes ti drustvo i planetu kojoj je ovo nekakav vid kontra-napada na evidentno zlo. Ne uplicuci svoje licno misljenje, ipak uocavam malkice neprimerenim kad se autor za neki svoj stav pere preko svog junaka da, zaboga, ne bi ispao nametljiv- ako Sclavi upotrebljava kroz celu epizodu metaforu sa svinjama i misevima za naciste i Jevreje, zasto bi se Dilan ponasao blago retardirano na istu temu? Kao da je sasvim normalna stvar zvati potencijalne ubice na caj da se malo prodiskutuje o tome da li je, iz nekog ugla gledano, ipak to bas fino malo kokati ljude bez razloga. Ma daaaaaj...:) Gospon-Sclavi, jesi mi najomiljeniji, ali kad ispusavas, ispusavas celu paklu:(
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
|
|
Markos
Webmaster

Croatia
29732 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/10/2005 : 18:44:15
|
Ne vidim razloga da ovo ne bude recenzija:-) Inace, imam Dr. Terror na talijanskom i citao sam ga jednom davno, prije 3-4 godine, tako da mi nije bas najsvjezije u pamcenju (mada mi se cini da sam bio vise manje razocaran - mozda i sto sam od tih famoznih "preskocenih" epizoda ocekivao puno vise), ali procitat cu sad opet systemovo izdanje pa....
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Posted - 08/10/2005 : 19:31:28
|
Fala Kiky, dosta se skolovalo i na onome sto si ti pisao, iskreno:) Mada mi je zao sto prva 'recenzija' nije afirmativnog karaktera majku mu, pa se jos zalomilo da to bude Sclavi a los... ali ajd sad. Bas me zanima sta drustvo misli o ovoj epizodi.
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 08/10/2005 : 19:54:56
|
Pa pomognite coveku nek malo ušminka svoj postic i nek si objavi svoju prvu recenziju!
Znaci, kod Terora cemo se takoder susresti s patetikom slicnom uvelike kao u Johnnyju Freaku? Ima li nutra iceg o kloniranju?
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Posted - 08/10/2005 : 20:00:54
|
Ma jok. Nema kloniranja nego kasapljenja, mada nema ni bas te vrste patetike kao u Johnny-u. Ovo bi trebalo na neki drugi nacin ko fol da te dirne, al ne postize, o tome se radi.
 |
|
LeeMan
Senior Member

Hungary
1257 Posts
Member since 04/10/2003 |
Posted - 08/10/2005 : 20:21:12
|
Meni je Doktor Terror zesce slaba epizoda...jedna od gorih koje sam citao...posle broja 200 i S' druge strane smrti, koje sam isto pre neki dan prochitao...ocajna je jedva 3/5 od mene.
...A prijatelji ce se pre ili kasnije, u ovom ili onom zivotu sigurno ponovo sresti... |
 |
|
LeeMan
Senior Member

Hungary
1257 Posts
Member since 04/10/2003 |
Posted - 08/10/2005 : 20:23:47
|
Sad sam skontao da mi je Roi najbolji DD crtac...fenomenalan je...
...A prijatelji ce se pre ili kasnije, u ovom ili onom zivotu sigurno ponovo sresti... |
 |
|
kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 08/10/2005 : 22:18:25
|
quote: Originally posted by LeeMan
Sad sam skontao da mi je Roi najbolji DD crtac...fenomenalan je...
...A prijatelji ce se pre ili kasnije, u ovom ili onom zivotu sigurno ponovo sresti...
Roi je zakon! Zato i navijam za Brendona... |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7353 Posts
Member since 29/06/2005 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Posted - 09/10/2005 : 00:53:04
|
Eh, ali Brendon nosi i Chijavija...:) To jest, nosi Roi-a povremeno a Chijavija stalno. Evo ga Roi u novom specijalcu u Italiji, ako mi to stigne ovih dana bice sjajno, i ja ga obozavam:) Mada, cika-Brindisi...!:)
 |
|
ned_lynx
Senior Member

2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
Posted - 09/10/2005 : 01:32:33
|
Sclavi je ocigledno inspirisan Mausom Arta Spiegelmana, koji je objavljen par godina pre Doktor Terrora: Artova majka Anja (pojavljuje se i kod Sclavija) koja je vodila dnevnik, ubila se 1968, a dnevnik je spalio njen suprug Vladek. Takode, poput Spiegelmana, Sclavi Jevreje predstavlja kao miševe; dok su kod Spiegelmana vojnici Vermahta predstavljeni kao macke, u Doktor Terroru su svinje (u Mausu predstavljaju Poljake).
Prah si bio i u prah ceš se pretvoriti, ali ce ti pokoja caša pica u meduvremenu dobro doci. |
 |
|
ned_lynx
Senior Member

2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
Posted - 09/10/2005 : 10:52:10
|
...a porodica Anje Malenski skrivena je na tavanu Spiegelmanovih, kako se vidi iz prvih strana njenog dnevnika, koje Ela Rosenthal cita Dylanu u bolnici.
Prah si bio i u prah ceš se pretvoriti, ali ce ti pokoja caša pica u meduvremenu dobro doci. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 09/10/2005 : 13:24:28
|
Evo opet su ljudi prokljuvili Sclavija. Maus unutar Doga! Vjerojatno se Sclavi osjecao poput Georga Orwella kad je napisao svoju farmu životnja; iliti "svi su jednaki, samo su neki jednakiji od drugih...". Nije li to bio i neki kontekst Nacional Socijalizma u Hitlerovo vrijeme?
Uvijek sam mislio da je Doktoru Teroru više manje nastavak one price o Dr. Hicksu i kloniranju u Hitlerovo vrijeme...
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
Edited by - DeeCay on 09/10/2005 13:25:44 |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7893 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 09/10/2005 : 18:16:42
|
znate šta meni ponekad smeta? smeta mi to što ljudi cesto pljuju po ruju-u i cjaviju kada kopiraju necije ideje i inspiracije i prebacuju ih u svoje scenarije, a kada to isto ili slicno radi sclavi, onda je to sasvim ok, sclavi se uzdiže u nebesa kako je od necega ili nicega napravio nešto itd. pa necemo tako, hajmo jednaka pravila i kriterije za sve. |
 |
|
Kant
Average Member

Croatia
716 Posts
Member since 17/08/2004 |
Posted - 09/10/2005 : 18:49:40
|
quote: Originally posted by I like girlz
znate šta meni ponekad smeta? smeta mi to što ljudi cesto pljuju po ruju-u i cjaviju kada kopiraju necije ideje i inspiracije i prebacuju ih u svoje scenarije, a kada to isto ili slicno radi sclavi, onda je to sasvim ok, sclavi se uzdiže u nebesa kako je od necega ili nicega napravio nešto itd. pa necemo tako, hajmo jednaka pravila i kriterije za sve.
Istina, ali je razlika u realizaciji pregolema i neopisiva. Sclavi "plagira" ali na nacin da uzima odredjene motive iz nekog filma, knjige i dalje ih razradjuje u svojem smjeru, dajuci im osebujni pecat...Ruju i Chiaverotti bas ne uspjevaju doci dalje od pukog plagiranja...Naravno, mnogo toga sto je Sclavi napisao i nije bas nesto... |
Edited by - Kant on 09/10/2005 18:50:26 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 09/10/2005 : 22:08:31
|
I like girz, ti voliš cure, oke, to je dobro... Neko voli Sclavija, pa neka mu... Meni nije bed kad procitam nekog Chiavija s rupama u scenariju i mnoštvom gore elementa i nekim nebuloznim krajem. Ruju ode ponekad u svoje urbano nezanimljivo sivilo. No opcenito, nisu baš ni tako loši. Svaki malo lošiji slasher ima iste karakteristike kao i slabiji ili loš Dylan Dog, a evo mogu ga pogledati i može mi se svidati. No mora se priznati da je Sclavi ipak viša klasa što se tice prica i scenarija, i plagiranja naravno...
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 09/10/2005 : 22:20:06
|
Ma meni je to sve bez veze. Danas u svijetu je gotovo sve vec videno i izmišljeno što se tice stripa, filma i da ne nabrajam dalje, cega sve ne i jasno je da moderni autori ne mogu baš uvijek biti orginalni. Probajte se zamisliti u ulozi npr strip scenariste koji mora napraviti predložak za novi strip serijal. Kako cete iz glave izbaciti sve što ste do sada u životu procitali i prici stvari iz sasvim drugog kuta. A kad i uspijete napisati nešto novo, uvijek ce se javiti netko tko ce vam reci: joj, pa ovo nije novo; slicna tema je bila u stripu iz 1925 i kasnije u jednom filmu 1947 godine.
Grad Stripova, vješanje svakog sata. Strance dobrodošao... |
 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Posted - 10/10/2005 : 04:40:24
|
Ma, to je onaj fazon, parafrazirano, kad da bi video dalje moras da stojis na ramenima dzinova. To nije nikakva novina, nego 'globalni tokovi' u umetnosti oduvek: renesansa kopira antiku i bazira se na njoj, ali opet dodaje i nadogradjuje, onda je smeni barok, ali on se pak ugleda na srednjovekovlje...i tako dalje. I zaista, izlazi da je jaaaaako tesko smisliti nesto potpuno novo. Ali sad, kako ce se iskoristiti to staro kao baza i koliko ce se otici napred... to je ono sto tvori razliku. I tu se definitivno slazem sa Kantom da Sclavi to u najvecem broju slucajeva ume da izvede sjajno. Sto se Chijavija i Rujua tice... meni je ipak Ruju nekako drazi, ako ni zbog cega drugog a ono zbog gorepomenute teatralnosti Chijavijevih likova.
Btw, dobio sam danas ovaj novi specijal kojeg sam pomenuo. Pa taj Roi...:):):) Par reci o tome: valjda je Djole pisao o proslom specijalcu. Ovaj je isto radila Barbatova, i radnja ima veze sa tim prethodnim - tacnije, citav prethodni je prica bazirana na jednoj sekvenci iz ovog. Zanimljiv retrospektivni fazon. POjavljuje se Anna Never, ali i Xabaras:) No vise o tome kad mi ga ortakinja sto spika italijanski prevede:) da, btw i tu mi je ovaj novi iz regularne serije kojeg je pisao Masiero - kakav je on, zna li neko, niko ga nije pomenuo?
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 10/10/2005 : 19:58:43
|
A jel misliš na onaj piratski "Izbor" sa Barbato (il ima neki još noviji)? Što ga kupiše u Italiji, ako ga možeš i odje? Doduše, siguran sam je tamo jeftiniji. Osim Ann Never i Xabarasa pojavljuje se i tisucu razlicitih zgoda i nezgoda iz Dylanovog burnog života te alternativnog života. Saznaje se odgovor na pitanje koje ga Smrt postavlja "Što ceš izabrati?"
 |
|
Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts
Posted - 10/10/2005 : 20:13:43
|
Ma eto igrom slucaja mi je prosle godine neki prijatelj bio u Italiji, pa mi je odande doneo, izmedju ostalog, i "La scelta" (Izbor) - a piratski nisam video. Uglavnom, to ti je specijal #18, a ovogodisnji je sad skoro izasao i on je #19, ali ima veze sa tim prethodnim na koji ti mislis - konkretno, u okviru ove price nalazi se i ta situacija sa jurnjavom na krovu, samo sto je u Izboru citav fokus bacen na to sta ce Dilan odabratii oko toga se gradi prica (kroz paralele sa raznim ranijim situacijama u kojima je takodje birao i odabrao) - dok ovde radnja tece u real-time-u tako da citava ta situacija iz proslog broja staje na dve stranice. Ali sama radnja ovog stripa ide mnogo dalje od onoga sto se moze naslutiti na osnovu te scene sa krova...
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 10/10/2005 : 21:07:16
|
Da se vratim na originalnu temu... Procitah i ja tog Doktora Terrora. Dosta mi se dopao jer me potaknuo na ekstenzivno razmišljanje. I meni je takoder bila neobicna ona scena kad se Dylan pacifisticki odnosi prema skinheadu koji ubija Boga u njemu. Isprva sam pomislio da se Dylan sarkasticno odnosi prema njemu da izbjegne sukob i da mu ni na na kraj pameti nije nekakvo dokazivanje da je on bolji covjek zato jer je zlu okrenuo i drugo lice. Uistinu je cudno zašto se u toj situaciji pisac stvarno nije poistovjetio sa likom. Dok je u Freaku pokušao Dylana dovesti u potencijalni ocinski položaj naspram Johnnyju zaigrao je na kartu sentimentalnosti. Ovdje nije takav slucaj. On suosjeca sa onom Židovkom, ali na onaj nacin kako bi suosjecao svako onaj tko se gnuša masovnih klaonica i egzekucija. Sclavi je cak cetiri puta ponovio iste slike, odnosno scena iz konclogora koje prikazuju „tuširanje” da slucajno cak i slucajni namjernik ili citatelj ne bi zaboravio sav taj užas i necovjecnost. A doktor Tod ili Terror je samo utjelovljenje tog zla koje živi i dandanas. Miševi prikazani kao Židovi je odlicna metafora, kao i svinje prikazane kao Wehrmacht. Stvarno su kao i u Orwellovoj „Farmi” svinje svinje...
Ne bi ni toliko razmišljao o svemu tome da nisam pogledao nedavno Untergang, pa mi je još svježa u sjecanju ta mržnja prema slabijima, crncima, židovima posebice. Logore i masovna ubojstva ne opravdava nikakva ideologija ni vjerovanje ni situacija, kao niti žrtvovanje svojeg vlastitog djeteta da dokažeš kako si vjeran Bogu. Takoder, oni glupi skinheadsi nisu zapravo nikakvi neonacisti te sumnjam da citaju Mein Kampf (kako je to u stripu), to su samo naivni tinejdžeri koji se lako zavode lažnim idolima (i teško da bi onishvatili Hitlerov nepokolebljivi stav) jer je to kao cool i pomodno. Kad prode ta faza, vjerojatno ce i takve primisli nestati. Englezima ide u prilog i to što ih svijet i prikazuje kao ksenofobe, pa bi ovaj kao neonacizam bio samo teži oblik adolescentnog privremenog ksenofobizma...
 |
|
draskomisterno
Senior Member

Serbia
1003 Posts
Member since 28/03/2004 |
|
Bilja
Average Member

Serbia
557 Posts
Member since 16/07/2003 |
Posted - 11/10/2005 : 09:47:26
|
Leo, mozes slobodno ovo da stavis u recenzije. :) Inace, mislim da si dobro napisao u cemu je problem sa Sclavi-jevim scenarijem. Slabi pokusaji nadrealnog (Anjin duh, neverovatno vitalan starkelja od 126 godina koji bi trebalo da jos uvek "seje uzas"), Coppola-in slabi crtez (nedostaje mu vise individualnosti i stilizacije u crtezu, meni ovo lici na precrtavanje sa fotografija), i prenabudzen scenario svesno usmeren da izazove puno emocija kod citaoca (sto ne uspeva, bas zbog tog preforsiranja) jednostavno ne funkcionise u ovom slucaju. I to za svinje i miseve, niti je originalno, niti je fer prema sirotim svinjama (mislim na prave zivotinje), a bas nije u redu ni porediti ljude sa misevima jer oni to nisu. Ovde su ta poredjenja uzeta vise radi podizanja ionako prevelikog nivoa vestacki prenaglasene patetike koja ide tako da daleko da nije realna. Da, Skinedi ne "operisu" usred bela dana niti u gomili ljudi, javno, niti ih je briga da citaju bilo sta. Niti Dilan, niti bilo koji normalan covek ne bi izjavio nesto tako preglupo kao sto je da sa skinedima treba samo "razgovarati", pa jos uz to da bas tu recenicu cuje besposleni skined u blizini i sa drustvom u sred dana premlati sirotog Dilana koji se cak ni ne brani nego samo ponavlja onu glupost o razgovoru. Ma daj! Mnogo je realnija i simpaticnija situacija kad Ella Rosental vadi masinku. :) |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 11/10/2005 : 11:00:50
|
Nakon rata sudilo se 23. optuženicima koji su svi bili doktori medicine i bili su tereceni za ukljucenost u užasima nacistickog eksperimentiranja s ljudima. Ta sudenja su bila tzv. „Doktor’s Trials” (Doktorska sudenja). Optužba je sastavljena 25. oktobra (listopad) 1946.; sudenje je trajalo od 9. decembra (studeni) 1946. pa sve do 20. augusta 1947. Od 23 optuženika , 5 ih je bilo optuženo, a 7 je dobilo smrtnu kaznu, ostali su dobili zatvorske kazne od 10 godina pa do doživotne.
Doktor Tod je najvjerovatnije dr. Josef Mengele, jer su njega zvali „Angel of Death”, Death-Tod, a stacioniran je bio u Auschwitzu. On je bio u odijeljenju za realokaciju pridošlica u logor. Odnosno, koji ce na rad, koji u plinske, a koji na eksperimentiranje. Malo više na: http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_human_experimentation
Što se tice pozadine i sposobnosti glavnog lika, malo me podsjeca na glavnog lika one nedavne Chivarotijeve price „Ubojice dolaze iz tame". Izgleda da i ova ima telepatske sposobnosti .
Na samim informacijama na drugoj stranici gdje pišu autori stavljena je ekipa koja radi na Magicnom Vetru - Manfredi i Frisenda mislim. I još nisu otklonili svoj problem izostavljanja slova. Ovdje se cak to ni ne vidi previše no u Magicnoj Vetru svako malo ispadne neko slovo, a posebno na stranici je uvod, tu fale i dijakriticki znakovi.
A vidim vi ste se usredotocili na pogrešne dijelove scenarija, na rupe, a ne na bolje stvari na koje se stavio višestruki naglasak koji jednostavno vrišti...
 |
|
wiz
Advanced Member

Slovenia
5487 Posts
Member since 20/10/2003 |
Posted - 11/10/2005 : 14:49:44
|
treba vremena uzet i sve ovo procitat :) izgleda super napisano, inace meni se dr.terror dosta svidio :)
_____________________ Hundreds F Vampires!
tražim: DD Dnevnik: 9, 13, 37, 38, 39, 40, 54, 55, 56, 57, 58 |
 |
|
Topic  |
|
|
|