Author |
Topic  |
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 27/10/2005 : 20:35:32
|
quote: Originally posted by Aco
Vidim da je u modi pljuvanje po izdavacima i da diskusije o tome zauzimaju gotovo 90% foruma.
Jedno je pljuvanje, a drugo kritika. Te dvije stvari se ne smiju mješati. Ono je bio kriticki tekst, a ne govor mržnje prema našim dragim izdavacima. Treba znati primiti kritiku i na osnovu toga postati još bolji.
Life sucks, but Death swallows! |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 27/10/2005 : 20:38:54
|
varas se. trik je u tome da velik dio tvrdoukoricene naklade kupe knjiznice. osim toga, izdavaci im prodaju strip malo skuplje nego je njegova trzisna vrijednost, pa dobar dio manjih tvrdoukoricenih naslova ne mora prodati ni jedan jedini primjerak na otvorenom trzistu, nego su tu negdje na nuli vec sa knjiznicama.
sto se mene tice, ta u osnovi nemoralna metoda je OK. kao sto netko gore rece; barem je porasla ponuda. a i u knjiznici mogu procitati strip pa ga ne moram kupiti. e sad - to se ne svidja kolekcionarima. njihov problem. ja stripove CITAM, ne skupljam ih kao markice. |
 |
|
mike
Senior Member

Slovenia
2878 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 27/10/2005 : 20:40:14
|
quote: Originally posted by Dr. Westax
quote: Originally posted by Aco
Vidim da je u modi pljuvanje po izdavacima i da diskusije o tome zauzimaju gotovo 90% foruma.
Jedno je pljuvanje, a drugo kritika. Te dvije stvari se ne smiju mješati. Ono je bio kriticki tekst, a ne govor mržnje prema našim dragim izdavacima. Treba znati primiti kritiku i na osnovu toga postati još bolji.
Life sucks, but Death swallows!
Potpuno se slazem.
Jack the Black. |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 27/10/2005 : 21:23:04
|
quote: Originally posted by jurica
e sad - to se ne svidja kolekcionarima. njihov problem. ja stripove CITAM, ne skupljam ih kao markice.
Slažem se. Kamo srece da toliko toga izlazi da ni ne znam što je sve izašlo. Onda bi kupovao i citao samo ono što volim.
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 27/10/2005 : 22:20:51
|
varas se. trik je u tome da velik dio tvrdoukoricene naklade kupe knjiznice. osim toga, izdavaci im prodaju strip malo skuplje nego je njegova trzisna vrijednost, pa dobar dio manjih tvrdoukoricenih naslova ne mora prodati ni jedan jedini primjerak na otvorenom trzistu, nego su tu negdje na nuli vec sa knjiznicama.
Nije tocno, sto se libellusa tice, a vjerujem ni ostalih.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 27/10/2005 : 22:47:17
|
hmmm... nisam ja to bas izmislio samo tako. na dosta stripova u knjiznicama su ostale napisane cijene. usporedismo ih sa MC i naprosto nisu odgovarale. libellus je u tom poslu nov. nisam ga jos stigao provjeriti, ali ako ti kazes da nije tako, ja vjerujem. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Posted - 27/10/2005 : 22:56:07
|
hmmm... nisam ja to bas izmislio samo tako. na dosta stripova u knjiznicama su ostale napisane cijene. usporedismo ih sa MC i naprosto nisu odgovarale. libellus je u tom poslu nov. nisam ga jos stigao provjeriti, ali ako ti kazes da nije tako, ja vjerujem.
Mi kao izdavac dobijemo isti novac od knjiznice kao i od More Comicsa, npr. No, distributer po knjiznicama ima puno vecu marzu od MC i u tome je razlika. A druga stvar je sto se na isplatu ceka minimalno 6, a uglavnom 9 i vise mjeseci.
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 27/10/2005 : 23:08:51
|
i meni se cinilo cudno da bi knjižnice platile više nego ljudi u striparnicama, uz to da još striparnice udare svoju maržu. Nekako sam ocekivao da za vecu kolicinu dobivaju popust i da plate manje. A zašto treba distributor po knjižnicama? |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Posted - 27/10/2005 : 23:17:36
|
Distribucija po knjiznicama je jedno kompleksno pitanje o kojem mi (Libellus) kao izdavaci amateri znamo jako malo. Zasto treba? Pa kako bi drugacije ponudio svakoj javnoj knjiznici svoje izdanje ako ne preko distributera?
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Posted - 27/10/2005 : 23:24:23
|
hm. vjerovao sam da sve javne knjižnice spadaju pod jedan krov. dakle ta firma (recimo joj firma) mogla bi imati nabavni sektor u Zagrebu gdje bi odlucivali koje knjige ce nabaviti, koliko komada itd. time bi otpao jedan clen u verigi i cjena bi bila manja. Ali dobro, izgleda da svaka knjižnica odlucuje po svoje, uz to pare su državne pa nema veze što se troše.
btw.-kod nas NUK (narodna knjižnica) uvjek dobije jedan ili par izvoda svakog izdanje koje izide u državi. Jeli kod vas isto? ako da, placaju oni taj izvod? |
Edited by - jang on 27/10/2005 23:25:32 |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Posted - 27/10/2005 : 23:34:17
|
quote: Originally posted by jang
hm. vjerovao sam da sve javne knjižnice spadaju pod jedan krov. dakle ta firma (recimo joj firma) mogla bi imati nabavni sektor u Zagrebu gdje bi odlucivali koje knjige ce nabaviti, koliko komada itd. time bi otpao jedan clen u verigi i cjena bi bila manja. Ali dobro, izgleda da svaka knjižnica odlucuje po svoje, uz to pare su državne pa nema veze što se troše.
btw.-kod nas NUK (narodna knjižnica) uvjek dobije jedan ili par izvoda svakog izdanje koje izide u državi. Jeli kod vas isto? ako da, placaju oni taj izvod?
Dobije, ali samo kao knjige. I to placa drzava tj. mi.
Mrzim mrznju! |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Posted - 27/10/2005 : 23:37:07
|
baš zbog toga mi je cudno da država placa tom distributeru više nego je cjena na trgu. ili je taj distributer rodbina kog ministra....
|
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Posted - 27/10/2005 : 23:43:58
|
baš zbog toga mi je cudno da država placa tom distributeru više nego je cjena na trgu. ili je taj distributer rodbina kog ministra....
U to se ne razumijem!!
Mrzim mrznju! |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Posted - 28/10/2005 : 00:05:23
|
quote: Originally posted by Dr. Westax
Da sam izdavac, nakon ovog clanka ne bi više uopce izdavao stripove.  Prvo bi ukinuo Mister No-a. 
Life sucks, but Death swallows!
Prvo bi ukinuo sve osim M. No-a Sljedecu kavu ces dobiti sa laksativima
Mrzim mrznju! |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 28/10/2005 : 00:59:25
|
quote: Originally posted by mamlaz
Prvo bi ukinuo sve osim M. No-a Sljedecu kavu ces dobiti sa laksativima
Ipak si vidio.  Prihvati da tvoj junak propada.  
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Posted - 28/10/2005 : 10:19:43
|
btw.-kod nas NUK (narodna knjižnica) uvjek dobije jedan ili par izvoda svakog izdanje koje izide u državi. Jeli kod vas isto? ako da, placaju oni taj izvod?
Svaka knjiznica odlucuje posebno i zato ih treba sve (ili sto vise) obici i zato sluzi distributer (koji to zato masno naplati). NSK, tj. nacionalna sveucilisna knjiznica dobija po 9(!) primjeraka svakog izdanja i to ih dobija besplatno.
http://www.nsk.hr/izdavaci/obvezni.html
ŠTO ZAKON PROPISUJE?
Zakon o knjižnicama u odredbama o obveznom primjerku propisuje redovito, besplatno i ažurno dostavljanje devet primjeraka svih tiskanih i netiskanih publikacija odnosno knjižne i neknjižne, audiovizualne i elektronicke grade.
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Posted - 28/10/2005 : 10:23:23
|
Ako malo bolje razmislis, nije cudno. Koliko videoteke plate neki film distributeru, a koliko ga ti platis u nekoj trgovini? U svakom slucaju, razlika izmedju cijene knjiznicama i cijene u MC je sto distributer uzima vecu marzu.
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Posted - 28/10/2005 : 10:34:46
|
quote: Originally posted by Markos
Ako malo bolje razmislis, nije cudno. Koliko videoteke plate neki film distributeru, a koliko ga ti platis u nekoj trgovini? U svakom slucaju, razlika izmedju cijene knjiznicama i cijene u MC je sto distributer uzima vecu marzu.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
hm. mislim da videoteke placaju film po višoj ceni distributeru zbog toga jer time dobivaju pravo da taj film onda imaju u svojoj ponudi i ljudi ga mogu posuditi. i naravno videoteka time zaradi novac.dakle oni placaju uz film i neka prava. Ali mislim da taj distrubutor treba vlasniku filma platiti više za tako prodane filmove. Malo sam zakomplicirao jer mi fale neke rijeci ali mislim da razumiješ šta mislim. Dakle bilo bi fer da bi vi dobili tu razliku u cjeni (jer stripovima u knjižnicama verovatno gubite koji prodan primjerak više) a ne distributor. No i vam verovatno dobro dode da ovaj uzme što više komada od vas da pokrijete što ste uložili. |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Posted - 28/10/2005 : 10:38:14
|
quote: Originally posted by Markos
Svaka knjiznica odlucuje posebno i zato ih treba sve (ili sto vise) obici i zato sluzi distributer (koji to zato masno naplati). NSK, tj. nacionalna sveucilisna knjiznica dobija po 9(!) primjeraka svakog izdanja i to ih dobija besplatno.
http://www.nsk.hr/izdavaci/obvezni.html
ŠTO ZAKON PROPISUJE?
Zakon o knjižnicama u odredbama o obveznom primjerku propisuje redovito, besplatno i ažurno dostavljanje devet primjeraka svih tiskanih i netiskanih publikacija odnosno knjižne i neknjižne, audiovizualne i elektronicke grade.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
hvala za odgovor. dakle slicno. šteta što nisam NUK ili NSK |
 |
|
tom1979
Junior Member

Croatia
348 Posts
Member since 04/02/2005 |
Posted - 28/10/2005 : 13:32:10
|
Markose, Jurica je iznio podatak koji smo nas dvojica jednom uocili: knjižnice ne brišu cijene knjiga. Tako da smo vidjeli da je HC trilogija od Bilala Gradsku knjiznicu u MC-u kostala vise od sto kuna ngeo nas same u MC-u (a ja duboko vjerujem da Gradska kupuje engleske stripove direktno od MC-a, u svakom slucaju rukopis cijene je bio jako poznat). Takodjer, cijene na Bernijevim izdanjima su 30 do 40 posto vece (nisam pamtio cifre, ali ako je strip album 75 kuna, knjiznica ga je platila 130 npr). Napominjem - ali nisam siguran, ti ceš znati bolje - da Berni ima direktne zastupnike, a ne distributere, barem za KGZ; lani je poslao okružnicu pozvavši svaku knjižnicu iz lanca KGZ koja sama, direktno kupuje knjige (uz onaj dio koje dobiju na drzavne jasle) da posalje predstavnika na nekakav sastanako s Bernijem u Gradsku knjiznicu. Pisalo je da bi taj bio posrednik knjiznice i Strip-agenta/Bookgloeba. To sam pismo procitao osobno. Inace znam da distributeri uzimaju velik dio kolaca, tj nabiju svoju maržu na osnovnu cijenu. Ali ovdje nije rijec samo o osnovnoj cijeni: cijena na stripovima je DEBELO IZNAD cijene ne u More Comicsu ili kod tebe, nego i u bilo kojoj drugoj knjizari u Zagrebu. Npr. najobicnije izdanje (SF roman npr) je jeftiniji u bilo kojoj knjizari (gdje je vec dosta skuplji nego na standu izdavaca npr), nego sto je cijena na knjizi, koju je knjiznica platila. No to vec je do posrednika koji prodaje i zastupa pojedine izdavace, mislim.
U svakom slucaju smatram da je Jurica u pravu o onom sto je napisao u komentaru na Q blogu - ova HC izdanja ciljaju na knjiznice pa tek onda na par desetaka naivnih kolekcionara. |
Edited by - tom1979 on 28/10/2005 13:35:40 |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Posted - 28/10/2005 : 13:55:58
|
Ne znam kako drugi rade, rekoh da smo mi izdavaci amateri, Bernard to svakako nije. Problematika distribucije po knjiznicama je sljedeca: distributer nece uzeti u distribuciju izdanje na koje nema bar 50% rabata. Dakle, maloprodajna cijena mora biti dakle duplo veca od veleprodajne, i onda distributer ide prema knjiznicama s tom maloprodajnom cijenom na koju im velikodusno da popust 20%, a 30% ostane njemu. I tako Ken Parker u MC kosta 60 kuna a knjiznice kosta 75. Iskreno, ne mislim da je to toliko pretjerano vise, mada to meni nista ne znaci, jer ta razlika ionako ne ide u nas dzep nego distributerima. Jer, kupac u MC placa odmah, a knjiznice nakon 9 mjeseci, a prava/tisak/prijevod/pripremu treba platiti unaprijed ili najkasnije 3 mjeseca od izlaska.
Sto se tice ciljane publike; Ken Parker bi se trebao prodati 4 puta vise u knjiznicama da bi mi bili na nuli.
 |
|
Profesor
Average Member

.jpg)
Serbia
653 Posts
Member since 24/06/2005 |
Posted - 28/10/2005 : 13:57:31
|
Ja bi da zaobidjem ove izdavacke raspravee i tehnikalije(jos uvek ne planiram nista da izdajem) i samo me interesuje jedno. Da li gore receno znaci da Bernie nece vise izdavati stripove? Nema zadnja tri Bone-a. Nema vise Usagija?
Jos nesto-MRZIM HC.(Izuzev Ken-a) |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 28/10/2005 : 17:47:07
|
Markos, mislim da na tvome Kenu u knjižnici piše 95kn, ak se ne varam...
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Topic  |
|