Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 04/11/2005 : 18:55:21
|
quote: Originally posted by SANdMAN
quote: Originally posted by Markos
Za Zagora postoji odvojeno trziste, a za ostale ne? Sad vec krojis stvari kako ti pasu.
Ne, samo konstatujem kako jeste. Zagor, Gaston, Bluberi, Asteriks, Alan Ford - to se bre niko nije ni trsio da uvozi iz Srbije u Hrvatsku i obratno, ili u minimalnoj kolicni. Reprintovani stari stripovi koje imas u desetinama izdanja. Jedno vise-manje, who cares.
Definiraj minimalnu kolicinu? 50 komada? Npr. zadnji Bernijevi Bluberiji su otisli u nekoliko puta vecoj kolicini. Zagor? Znas li kolicinu koja ide u SCG? Alan Ford? Znas li kolicinu koja ide u SCG? E, pa raspitaj se.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
SANdMAN
Junior Member
Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Member since 16/09/2002 |
Posted - 04/11/2005 : 18:59:11
|
quote: Originally posted by Markos Ne gradim tezu nego se stavljem u Systemovu poziciju. Ne kazem da bi radio nego AKO bi radio.
Ne moze ti hipoteticka situacija biti izgovor da krsis pravilo. Ako si toliko siguran da bi Beli Put preksio pravilo da je bio u slicnoj situaciji trebao si onda da sacekas da to i ucine, a ne da ti pravis presedane umesto njih.
Samo malo strpljenja, Markos.
quote: Originally posted by SANdMAN Opet, nepisano pravilo je vec prekrseno. Dalje, u HR se MV prodaje u 50 primjeraka. Ja mislim da je to premalo, puno premalo (ok, tebi se ne svidja, sto nije ni cudo jer pocinje losnjikavo, ali ja sam uvjeren da ima puno vise ljudi kojima ce se svidjeti). To sto MV vec postoji ne znaci nista za nikoga osim tih 50 ljudi koji ga vec kupuju. Plus, ovako ce doci u HR knjiznice sirom Hrvatske i SAMO to je dovoljan motiv da ga radimo. I opet ponavljam, mi ne ubijamo System.
Ama, kad prekrseno?
/ Reason is always a kind of brute force / |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:01:58
|
quote: Originally posted by Markos Ne gradim tezu nego se stavljem u Systemovu poziciju. Ne kazem da bi radio nego AKO bi radio.
Ne moze ti hipoteticka situacija biti izgovor da krsis pravilo. Ako si toliko siguran da bi Beli Put preksio pravilo da je bio u slicnoj situaciji trebao si onda da sacekas da to i ucine, a ne da ti pravis presedane umesto njih.
Samo malo strpljenja, Markos.
To nije izgovor, nego samo govorim kako bi se ponasao da mi se desi ista stvar. Dakle, ne mogu raditi nesto sto ne bi dozvolio da meni naprave. Inace, strpljenje je nesto sto mi fali, da. Izmedju ostalog
quote: Originally posted by Markos Opet, nepisano pravilo je vec prekrseno. Dalje, u HR se MV prodaje u 50 primjeraka. Ja mislim da je to premalo, puno premalo (ok, tebi se ne svidja, sto nije ni cudo jer pocinje losnjikavo, ali ja sam uvjeren da ima puno vise ljudi kojima ce se svidjeti). To sto MV vec postoji ne znaci nista za nikoga osim tih 50 ljudi koji ga vec kupuju. Plus, ovako ce doci u HR knjiznice sirom Hrvatske i SAMO to je dovoljan motiv da ga radimo. I opet ponavljam, mi ne ubijamo System.
Ama, kad prekrseno?
Ama, Rusalic i Sin City. Pozivati se na to da je to Rusalic/pirat a ne Rusalic/System mi je smijesno.
|
|
SANdMAN
Junior Member
Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:04:40
|
Definiraj minimalnu kolicinu? 50 komada? Npr. zadnji Bernijevi Bluberiji su otisli u nekoliko puta vecoj kolicini. Zagor? Znas li kolicinu koja ide u SCG? Alan Ford? Znas li kolicinu koja ide u SCG? E, pa raspitaj se.
Opet kazem, ja ne dozivljavam da se to odnosi na te hiper-popularne, mega-reprintovane naslove. Poenta je ipak u nekoj eskluzivnosti, koja postoji kod Magico Venta, Dampyra, 100B ili Preachera, a istrosila se kod Zagora, Alana Forda, Gastona i sl.
|
|
SANdMAN
Junior Member
Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:06:28
|
To nije izgovor, nego samo govorim kako bi se ponasao da mi se desi ista stvar. Dakle, ne mogu raditi nesto sto ne bi dozvolio da meni naprave. Inace, strpljenje je nesto sto mi fali, da. Izmedju ostalog
Ako si vec nestrpljiv i juris u presedane onda podnesi da budes i kritikovan.
A ne da lupas etiketu "cetnik" onim ko te za to kritikuje, s razlogom
Ama, Rusalic i Sin City. Pozivati se na to da je to Rusalic/pirat a ne Rusalic/System mi je smijesno.
Smesno ili ne, to je realnost. To nije bilo Systemovo izdanje vec pirat.
Sto ti ne piratizujes Venta? To ce te postedeti ovakvih kritika..
Edited by - SANdMAN on 04/11/2005 19:09:04 |
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 04/11/2005 : 19:09:58
|
quote: Originally posted by Duh_koji_hoda
Ok moguce da sam protumacio kako ne valje, ali jednostavno ne bih zeleo da ljudi Beli Put skontaju u pogresnom kontekstu... jer meni dosta znaci ovo sto oni rade, posto mogu da imam odlicne stripove po duplo manjoj ceni od orginala i na jeziku koji bolje razumem od jezika na kom su izvorno radjeni....
To je sasvim ok. Beli put je za sada napravio dosta, ako izdrze do kraja serijala koje su zapoceli, to ce biti velika stvar. I ja podrzavam Beli put u pokusaju da preobraze SCG strip trziste, ali ne podrzavam Bobana, niti podrzavam to da cinjenica da su oni izdali nesto znaci da to nitko u HR ne smije raditi.
Nego, ne mogu izdrzati... "posto mogu da imam odlicne stripove po duplo manjoj ceni od orginala i na jeziku koji bolje razumem od jezika na kom su izvorno radjeni...." u cemu je onda problem ako libellus napravi u hrvatskoj MV po duplo jeftinijoj cijeni od srpskog izdanja?
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Pa ovako, ja ne kupujem ni srpsko izdanje, koje kod nas kosta 450 din, jer mi je skupo, a smatram da bonelijevi stripovi, koji su ipak hiperprodukcija, ne vrede tih para, e sad libelusovo izdanje ce verovatno kod nas biti ok 1100, 1200 dinara, a i to mi je skupo, jer to ti dodje oko 400 din po epizodi, a to ti je skoro 5 eure. E sad ovako, recimo pogledajmo Ludensove Bleka i Marka, koje takodje ne kupujem, jer me to ne interesuje, ali sam za dz. dobio prve brojeve, pa ih tako imama. Konkretno sam sad u ruke uzeo Bleka, koji ima 256 str., znam da Mark ima nesto manje, to ti koda nas kosta oko 300/400 din, stvarno nisam sigura. I to opravdava svoju cenu, bez obzira kakav strip bio unutra. E kada bi vas Magicni bio u tom fazonu, tj. da stip od nekih 300 str. u mekom povezu kosta 500/600 din. svakako da bih ga kupovao, isto vazi i za Dampyra.... A ne mogu ni ja da odolim, u Italiji jedan epizoda Magicnog kosa 2 eura, ako se ne vara, sto znaci da 3 epizode kostaju 6 eura, a ovde ce tri epizode biti oko 12/15 eura.....
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica... |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:11:08
|
Smesno ili ne, to je realnost. To nije bilo Systemovo izdanje vec pirat.
Onda gledamo na stvari bitno drugacije.
quote: Originally posted by SANdMAN Sto ti ne piratizujes Venta? To ce te postedeti ovakvih kritika..
Cuj, znas da te cijenim, i kao osobu i kao fana i kao znalca. Mozemo se ovako prepirati do beskraja (u biti ne mozemo, jer moram kuci na veceru:-) ) ali necemo se pomaknuti s mrtve tocke, vjerojatno. Niti ce se ista promijeniti. Vidjet cemo za par mjeseci sto ce biti, pa onda mozemo nastaviti diskusio i razgovarati o tome sto je ovaj potez donio.
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:15:18
|
Ako si vec nestrpljiv i juris u presedane onda podnesi da budes i kritikovan.
A ne da lupas etiketu "cetnik" onim ko te za to kritikuje, s razlogom
Uh, ovo sam propustio odgovoriti, sorry. Ne znam jesi li primjetio ali kritiku smo dobili od malog broja ljudi i to (std. disclaimer: moram ovo reci, ne mislim nista lose, nisam nacionalist, ne mrzim srbe) iskljucivo od ne-hrvata. Cetnik? To nema veze sa diskusijom i kritikom nego sa nekim Marloweovim grijesima iz proslosti. Covjek koji mi posalje ovako nesto kao argument, kako bi ga ti nazvao? www.tenc.net
|
|
BiDi
Senior Member
Slovenia
2435 Posts
Member since 06/05/2002 |
Posted - 04/11/2005 : 19:16:06
|
Mozda bi trebao Libellus da napravi MV u soft cover i pokusati na kioscima za neku "Bernard" cijenu (3 stripa za naprimer ~35kn)... onda bi sve to bila sasvim druga prica. Ali to su snovi.
Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo |
|
|
SANdMAN
Junior Member
Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:16:32
|
quote: Originally posted by Markos Cuj, znas da te cijenim, i kao osobu i kao fana i kao znalca. Mozemo se ovako prepirati do beskraja (u biti ne mozemo, jer moram kuci na veceru:-) ) ali necemo se pomaknuti s mrtve tocke, vjerojatno. Niti ce se ista promijeniti. Vidjet cemo za par mjeseci sto ce biti, pa onda mozemo nastaviti diskusio i razgovarati o tome sto je ovaj potez donio.
Politika svrsenog cina, znaci.
I ti znas da te ja postujem i kao fana i kao izdavaca, a da je ovo prakticno i prva bitnija primedba na tvoj racun. Verovatno si u pravu kad kazes da bi mogli ovako do sutra, ocito ne prihvatamo neke stvari (ti npr. to o piratskim izdanjima, sto ti verovatno deluje kao veca fikcija tamo iz Hrvatske nego meni ovde u Beogradu, ali dobro)
Nego, dodao sam nesto gore u proslom postu, ne znam da li si video. Procitaj i to pre nego sto odes.
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:18:13
|
quote: Originally posted by SANdMAN Zato sto su fanovi cekali godinama te epizode koje je Berni PRESKOCIO.
Sto ste PRESKOCILI te epizode u Hrvatskoj?
Zagora nije preskocio.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Bah, jebo Zagora, da izdajes jednu te istu epizodu 12 puta godisnje gomila ljudi bi to kupovala, pa ja sam sad skoro negde procitao da ce pirati da radi Zagora od pocetka na isti nacin na koji ti planiras da radis Magicnog, ej pa znas li ti da ce to da se rasproda bez ikakvih problema? Bah mrzim Zagora...
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica... |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:18:14
|
quote: Originally posted by BiDi
Mozda bi trebao Libellus da napravi MV u soft cover i pokusati na kioscima za neku "Bernard" cijenu (3 stripa za naprimer ~35kn)... onda bi sve to bila sasvim druga prica. Ali to su snovi.
Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo
BiDi, vjeruj mi, to je neizvedivo za Libellus. Za Bernarda mozda nije, iako sumnjam. Ne moze se to pokriti.
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:21:40
|
Pa ovako, ja ne kupujem ni srpsko izdanje, koje kod nas kosta 450 din, jer mi je skupo, a smatram da bonelijevi stripovi, koji su ipak hiperprodukcija, ne vrede tih para, e sad libelusovo izdanje ce verovatno kod nas biti ok 1100, 1200 dinara, a i to mi je skupo, jer to ti dodje oko 400 din po epizodi, a to ti je skoro 5 eure. E sad ovako, recimo pogledajmo Ludensove Bleka i Marka, koje takodje ne kupujem, jer me to ne interesuje, ali sam za dz. dobio prve brojeve, pa ih tako imama. Konkretno sam sad u ruke uzeo Bleka, koji ima 256 str., znam da Mark ima nesto manje, to ti koda nas kosta oko 300/400 din, stvarno nisam sigura. I to opravdava svoju cenu, bez obzira kakav strip bio unutra. E kada bi vas Magicni bio u tom fazonu, tj. da stip od nekih 300 str. u mekom povezu kosta 500/600 din. svakako da bih ga kupovao, isto vazi i za Dampyra.... A ne mogu ni ja da odolim, u Italiji jedan epizoda Magicnog kosa 2 eura, ako se ne vara, sto znaci da 3 epizode kostaju 6 eura, a ovde ce tri epizode biti oko 12/15 eura.....
Mark i Blek se stampaju u 8000 i vise tisuca primjeraka. Mark i Blek kupuju ljudi koji ne kupuju stripove nego Marka i Bleka. Ti ljudi NECE kupiti nista za sto nisu vec culi. Mark i Blek su dozivjeli ogroman uspjeh na HR kisocima. To nam govori u kakvom stanju je strip publika ovdje. U italiji je MV kostao 2,5 Eura. Dakle 7.5/12. S obzirom na razliku u tirazi, razlika u cijeni je smijesna. Inace, sad ga dizu na 3.5, mislim. (ali na 128 str)
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:22:54
|
quote: Originally posted by degman
quote: Originally posted by mcn mcn - konzervativni anarhist
novi signature?
sto mislis o mome
'kupujmo hrvatsko'
bah cista kradja signaturea, kod nas je prosle godine bila akcija "kupujmo domace", eto pored strip junaka ste poceli i izreke da na kradete (naravno ovo je sala i ne zelim da neko pogresno protumaci)
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:23:48
|
quote: Originally posted by Markos Cuj, znas da te cijenim, i kao osobu i kao fana i kao znalca. Mozemo se ovako prepirati do beskraja (u biti ne mozemo, jer moram kuci na veceru:-) ) ali necemo se pomaknuti s mrtve tocke, vjerojatno. Niti ce se ista promijeniti. Vidjet cemo za par mjeseci sto ce biti, pa onda mozemo nastaviti diskusio i razgovarati o tome sto je ovaj potez donio.
Politika svrsenog cina, znaci.
Ma ne, nego sam glada
quote: Originally posted by SANdMAN I ti znas da te ja postujem i kao fana i kao izdavaca, a da je ovo prakticno i prva bitnija primedba na tvoj racun. Verovatno si u pravu kad kazes da bi mogli ovako do sutra, ocito ne prihvatamo neke stvari (ti npr. to o piratskim izdanjima, sto ti verovatno deluje kao veca fikcija tamo iz Hrvatske nego meni ovde u Beogradu, ali dobro)
Cuj, definitivno postoji velika razlika u mentalitetu. Ja se ne sjecam da li smo mi tu imali neke piratske stripove. To tu nitko nije radio. Milicevic mozda?
quote: Originally posted by SANdMAN Nego, dodao sam nesto gore u proslom postu, ne znam da li si video. Procitaj i to pre nego sto odes.
Da, vidio sam.
|
|
SANdMAN
Junior Member
Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:25:36
|
Uh, ovo sam propustio odgovoriti, sorry. Ne znam jesi li primjetio ali kritiku smo dobili od malog broja ljudi i to (std. disclaimer: moram ovo reci, ne mislim nista lose, nisam nacionalist, ne mrzim srbe) iskljucivo od ne-hrvata.
Izvor takvih primedbi je logican, jer je System izdavac iz Srbije.
Zar ne? Slicno bi se podelilo da je nrp. Berni bio ugrozen od nekog iz Srbije. U tome ne bih trazio neku drugu dubinu.
quote: Originally posted by Markos Cetnik? To nema veze sa diskusijom i kritikom nego sa nekim Marloweovim grijesima iz proslosti. Covjek koji mi posalje ovako nesto kao argument, kako bi ga ti nazvao? www.tenc.net
Bezveze. Takvi sajtovi su bili jako popularni za vreme NATO bombardovanja Srbije (npr, sa izvestajima koliko je JNA aviona oborila, dok NATO 'cuti') ali nisam znao da ih ljudi i dalje prate.
Alternativna istorija.
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3993 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 04/11/2005 : 19:26:02
|
quote: Originally posted by degman
quote: Originally posted by mcn mcn - konzervativni anarhist
novi signature?
sto mislis o mome
'kupujmo hrvatsko'
bah cista kradja signaturea, kod nas je prosle godine bila akcija "kupujmo domace", eto pored strip junaka ste poceli i izreke da na kradete (naravno ovo je sala i ne zelim da neko pogresno protumaci)
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica...
khm...khmmm... kod nas se kupujmo hrvatsko koristi vec najmanje 8 godina...
http://zveles.blogspot.com/ |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29351 Posts
|
SANdMAN
Junior Member
Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:29:35
|
Cuj, definitivno postoji velika razlika u mentalitetu. Ja se ne sjecam da li smo mi tu imali neke piratske stripove. To tu nitko nije radio. Milicevic mozda?
Nije mentalitet.
Vi niste imali sankcije i prakticno ziveli u nelegalnoj drzavi gde je sve dozvoljeno. Pogotovo akonto prava i licenci iz zemalja koje nas ne priznaju.
To je jedno vreme (neposredno posle bombardovanja) cak bilo i drustveno pozeljno.
A i nije postojao izbor "plati prava/nemoj da platis prava" vec "nemoj nista da izdajes/izdaj piratski"
Edited by - SANdMAN on 04/11/2005 19:58:09 |
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 04/11/2005 : 19:33:13
|
Ok da zakljucim svoju pricu o Magicnom >
1. Magcnog imam prvih 7 brojeva, znaci onih u mekim koricama, koji su ostali 1,5/2 eura po komadu 2. Kad su ljudi iz Systema krenuli sa tvrdim koricama i uz cenu od 5 eura, to sam osudi (sto moze da se 100% nadje i na searchu) i prestao da ga kupujem, a i bas sam ih i sad na sajmu smarao kako to ne vredi tih para i treba da ide u mekim koricama, ali su mi oni rekli da im se drugacije ne isplati, sto je sasvim ok... 3. Libelusov potez sam na neki nacin samo osudio zbog toga, sto mi se svidja systemov izbor stripova (pod ovo se na racuna boneli, nego sve ostal) i plasim se da bi ovo moglo da im zada udarac, pa bi zbog toga pretrpela i druga izdanja, posto mi se nekako cini da je njima izdavanje Magicnog na ovaj nacin isplativo 4. Magicni mi je totalno ok strip, ali ne za tu cenu po kojoj nam ga nude nasa dva izdavaca, shvatam da im se samo tako isplati, ali od mene nemaju podrsku u vezi toga
Tacka....
Jebo Magicnog, ja cekam Love & Rockets, Shpageti, Korigans, Tehnooceve, Reptorse, a po pitanju Klare sam vec malo skeptican (ne volim pornografiju u stripu, nekako mi je to bolesno...)
|
|
Dreamlord
Senior Member
Haiti
1833 Posts
Member since 18/08/2005 |
Posted - 04/11/2005 : 19:40:32
|
A sve je to stara kampanja 80 godina koja se radila u USA pre II Svetskog Rata, kada su hteli da ozive privredu nakon depresije. Tako da niko od Balkanaca ne drzi pravo na pocetak kampanje kupujmo domace
He didn't understand the price. Mortals never do. |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3993 Posts
Member since 28/03/2003 |
|
Dreamlord
Senior Member
Haiti
1833 Posts
Member since 18/08/2005 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 04/11/2005 : 20:06:14
|
Daklem:
1. Cije su pare, njegove su i odluke. 2. Nepisana pravila nisu pravila; da su pravila bila bi zapisana. 3. Hrvatska i SiCG su dvije države, suradnja je moguca, možda poželjna, nikako neophodna ili neizbježna. 4. Nije posao izdavaca da radi jeftine vec isplative stripove (tko odlucuje što je isplativo? vidi tocku 1.). 5. Svaki se pametan izdavac pretvara kako sluša zahtjeve citatelja; nijedan ih zapravo ne sluša; samo se glupan upušta u rasprave. 6. Jedino oružje kupca je novcarka: kupi što voliš, ne kupi što ne želiš. 7. Jedina utjeha kupca je Goethe koji je rekao "Za izdavace postoji poseban pakao." Molim da se sve buduche diskusije o izdavasstvu osvrnu na ovih nekoliko jednostavnih cinjenica o kojima NEMA SMISLA diskutirati. Pozzelite li o njima ipak diskutirati: nemojte.
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
|
|
Topic |
|
|
|