Author |
Topic  |
mifugo
Senior Member

1007 Posts
Member since 28/05/2005 |
Posted - 02/11/2005 : 01:32:25
|
Nisan naivan, znan da vjerojatno postoje objektivni razlozi protiv, ali me zanima koji su to, a pritpostavljan da ce mnogi tu znati bolje te razloge od mene.
Dakle, vidimo da je stripovsko tržište sve življe. Izdavacâ sve više, privode se i izdaju Talijani, Amerikanci, Vrancezi itd. Izdaju se albumi i misecni stripovi. E sad ono što me zanima jest slidece - kako to da je rvacki strip, domaci strip, ogranicen na edicije poput Q? Zašto nema, i zašto ne izgleda da ce uopce biti u buducnosti, hrvatskoga Zagora, Texa ili drugin riciman zašto nema rvackoga vesterna, krimica, superjunaka itd.? Stripa koji bi recimo izlazija jednon misecno ili jednon u dva miseca? Nije da crtaca nema (ima i to vrlo kvalitetni i poznati), ima i izdavaca... Dakle, koji su cimbenici koji onemogucuju to da se izdaju domace edicije tipa Bonellijevih? Pritpostavljan lova - lakše otkupit i privest, nego platit da ko nacrta. Pritpostavljan sigurnost - svi znaju za Zagora i Spidermana, niko ne zna za neki novi strip nekoga mladoga rvackog crtaca... Bi li uopce koji od ovde prisutni izdavaca prihvatija objavit domaci kvalitetan strip, kada bi crtac moga crtat po jedan broj misecno primjerice? Ima li uopce domaci autora koji bi tomu težili?
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 02/11/2005 : 02:27:53
|
heh, ti samo o crtacima, a sta cemo sa scenaristom, ipak da bi strip bio dobar treba dobar scenario... Scenaristi su u deficitu, cast izuzecima....
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica... |
Edited by - Duh_koji_hoda on 02/11/2005 02:29:07 |
 |
|
mifugo
Senior Member

1007 Posts
Posted - 02/11/2005 : 02:35:39
|
quote: Originally posted by Duh_koji_hoda
heh, ti samo o crtacima, a sta cemo sa scenaristom, ipak da bi strip bio dobar treba dobar scenario... Scenaristi su u deficitu, cast izuzecima....
pa mislin da bi se i scenaristâ našlo... no ne virujen da je to glavni problem... zaboravih reci, recimo srpski je tarzan koji je prije izlazija bija dokaz da je takvo što moguce... to je bija solidan strip (iako ga se kerac danas poluodrice) koji je izlazija, cini mi se, jednon misecno.. |
 |
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts
Posted - 02/11/2005 : 02:37:54
|
pa recimo koliko je meni poznato konkretno na beofradskoj strip sceni postoji solidan broj crtaca, ali je malo scenarista....
________________________________________________ ...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica... |
 |
|
mifugo
Senior Member

1007 Posts
Posted - 02/11/2005 : 02:39:57
|
quote: Originally posted by Duh_koji_hoda
pa recimo koliko je meni poznato konkretno na beofradskoj strip sceni postoji solidan broj crtaca, ali je malo scenarista....
u redu, ali složit ceš se da je ipak lakše nac scenarista nego crtaca... no slažen se, more bit da je problem i u tome što jednostavno niko nije dosada ni ponudija nikaki taki projekat/prijedlog... ili ga niko ne bi moga ni ostvarit...
|
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 02/11/2005 : 03:42:46
|
>u redu, ali složit ceš se da je ipak lakše nac scenarista nego >crtaca...
Nechu se slozziti. Odi na bilo koje trzzisste i vidjet chess da scenarista ima uvijek manje od crtacca.
A projekti o kojima ti priccass ne krechu nigdje u svijetu ni od crtacca ni od scenarista nego od izdavacca koji ima para da projekt poccne pripremati 9-24 mjeseci prije izlaska prvog broja (kako bi 6 brojeva bilo spremno, a joss 6 svaki ccas spremno) i onda ga odrzzavati na trzzisstu i reklamirati dok ne zazzivi, uz moguchnost da ne zazzivi i da ne propadne. Postoji li kod nas izdavacc specijaliziran za strip koji bi si takvu investiciju mogao priusstiti? Jok. Postoji li kod nas autor dovoljno lud da to sam i bez para potegne? Jok.
Domachi strip postoji na mjestima koja su ga spremna financirati (u rasponu, u HR, od Modre laste (sskolski uzrast) do Playboya (predsskolski uzrast)) jerbo se nitko u dugoroccan projekt ne upussta da za njega nije plachen. To jest, upussta se, ali rijetko dospije daleko jer se taj projekt uvijek mora nadmetati s poslovima odradjenima za pare.
A u BG su se u par navrata javljale ponude za posao (bolje ili slabije plachen, od Bagera, preko Izzya do ove nedavne ponude za superheroje gdje je cifra mislim bila i 50 eura za tablu) pa - nitko nije htio. Jerbo se vani placha bolje. Te onda postoji paradoks da bi svi radili vani i za male pare, a po doma ne bi nitko i ni za kakve. Osim tu i tamo koga.
Naravno, tu je joss i faktor (imam zzgaravicu pa pissem duge postove u pola ccetiri ujutro jer ne mogu spavati) da sad i nije najsjajnije vrijeme za uspostavljanje nove strip tradicije. Novi stripovi krechu u ccasu kada se stari izvrsno prodaju pa izdavacci imaju love za rizike. A broj onih koji su kupili Mistera Maccka ili Dicka Longa je znatno manji od onih koji su kupili Zagora (jest, i cijena je faktor, ali o tome nechemo da Renky ima jedan topik bez financija).
Bio sam jednom predlagao Bernardu da pokuša domacu seriju cušnuti na mala vrata: kao 8 strana u Zagoru. Samo da nadoda, nissta neka izbacuje, pa da bude kao u ZS/LMS onakav bekap strip koji nije glavni, ali koji se i danas ponekad rado pamti. Nije htio, uvjeren je da bi to smetalo ljudima koji kupuju samo radi Zagora. A dobro, kad smeta - smeta.
Probao sam i sam chussnuti jednu seriju na kioske (Dzzepni Q), da testiram i onaj argument sa cijenom (sorry, Renky). Jer, tvrdilo se da bi ljudi kupili bilo ssto samo da je jeftino. Pa je Dzzepni Q kosstao deset kuna, s proraccunatim gubitkom, i prodao se gore od velikog Q-a te time dokazao da a) nije toccno da je cijena faktor jer da ljudi kupuju samo ono na ssto su navikli, b)da domachi strip nikoga ne zanima sam po sebi (mozzda je Dzzepni Q bio za kitu, ali je bio domachi) te da ga c) nismo u stanju proizvoditi nimalo uccestalo jerbo se od 300 prodanih primjeraka ne zzivi.
Ovaj post je malo trccao cijelom poljanom, ali neka bude dosta za sada. Umjesto zakljuccka: mene od cijelog domacheg izdavasstva najvisse zanima domacha produkcija jer je to jedino ssto ne mogu proccitati ni na jednom stranom jeziku. Ali publiku (s pravom) zanima ono ssto ih zanima, a domachi je strip u mnogo navrata, uglavnom zahvaljujuchi izdavaccima, a nessto i autorima, propustio priliku zainteresirati svoju publiku za sebe.
I tko ga jebe...:)
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
 |
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts
Posted - 02/11/2005 : 03:51:44
|
Mislim da je Darko sve lepo obrazlozio....
 |
|
sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 02/11/2005 : 06:27:52
|
Zapamticu ovaj darkov post...covece koliko tu sranja ima, treba naci lovu, scenaristu za evropsku platu, crtaca koji ce imati vecu platu od scenariste, svima lizat dupeta, probijat se sa reklamom do usiju slepih citalaca i onda grickati nokte da bi se videlo hoce li se moci preziveti iduci mesec... Znam koliko je ovde ostrih reci upuceno na nekadasnju izdavacku kucu Dnevnik, svako se moze proseravati i pametovati kako je Dnevnik sranje itd...ali od sada kada vidim post slicne sadrzine ja cu mu replicirati sa ovim darkovim postom. Sramota je kuditi izdavacku kucu koja je izdavala i strane stripove a isto tako i domace stripove od domacih autora i sve se to pristojno prodavalo na trzistu po pristojnoj ceni. U Dnevniku je sansu dobio i lik poput onog jadnog "MIkice" koji se zaista nikom ne dopada ali je covek ipak dobio sansu da nesto radi...da ne spominjem tiraze Darko je smogao snage da snizi cenu jednog( brojevima:1) strip-izdanja da bi ispitao trziste po pitanju cena, sto je , moramo priznati ipak premalo.DA bi se takav ekspiriment kvalitetno odradio u rukama se mora drzati kvalitetna roba koja ima kontinuitet u izlazenju... Resenje bi mozda bilo u udruzivanju malih izdavaca ali to je vec druga prica... |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 02/11/2005 : 07:04:38
|
sdragana, pricati o komunistickom izdavanju u kontekstu danasnjeg zivota strip autora i izdavaca je smijesno (iako je proslo SAMO 20 godina od toga doba...). koga je tada bilo briga da li Dnevnik ili LMS izdaju u gubitku? ili koga briga sto su oni prakticno bili dio monopolistickog izdavanja komunisticke partije veci dio svog postojanja - je li samo slucajnost sto su prestali izlaziti ne raspadom Juge nego padom komunizma??? Macan daje sjajne argumente, i jedino bih spomenuo da bi nadolazeci scenaristi imali mnogo koristi od iskrenih misljenja vec afirmisanih scenarista pa i crtacha o njihovim prvim uracima na tom polju. nije uvijek dovoljno govoriti "al je lijepo nacrtao onu ilustraciju, jesi mu vidio zivost likova..." iza svakog lika koji vrijedi gledanja treba da stoji neka pricha, a rijetko se nalaze dobro osmisljeni likovi sa pozadinom i dobrom prichom u koju ulaze/kojoj zhive. da ne duzhim vishe, nikad necu zaboraviti kako si mi odgovorio na onaj moj kratki scenarij koji sam ti poslao!!! na kraju sam skonto da je bilo bolje da nisam ni poslao ama covjek izgubi svaku volju da pishe, jebo ga ja, samo 12 stranica stripa i jedini chovjek koji je pisao za najvece strip izdavace svijeta "nema vremena" da prokomentarishe u nekih 10 rijechi vrijedil to chemu i bil htio vidjeti to nacrtano u strip magazinu kakav je (recimo) postao Q  i meni je kasno da ovo pisem. laku noc.
Od 17.8.2005. do 31.7.2006. mjesto boravka Oxford, Mississipi///\\\http://round2create.blogspot.com/ |
Edited by - Emir Pasanovic on 02/11/2005 07:54:56 |
 |
|
Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 02/11/2005 : 08:28:39
|
quote: Originally posted by mcn
A u BG su se u par navrata javljale ponude za posao (bolje ili slabije plachen, od Bagera, preko Izzya do ove nedavne ponude za superheroje gdje je cifra mislim bila i 50 eura za tablu) pa - nitko nije htio.
Mislim da su digli na 60, kako bi scenarista i crtac dobili bar po 30. 
A nije da niko nece; hoce, ali videcemo kako ce to ispasti... |
 |
|
mifugo
Senior Member

1007 Posts
Posted - 02/11/2005 : 09:29:01
|
super odgovor, hvala...
>u redu, ali složit ceš se da je ipak lakše nac scenarista nego >crtaca...
Nechu se slozziti. Odi na bilo koje trzzisste i vidjet chess da scenarista ima uvijek manje od crtacca.
Da, kad bolje promislin, bit ce da je tako. To se meni valjda laicki cini da je lakše napisat nego nacrtat, iako sumnjam da je tako...
quote: A u BG su se u par navrata javljale ponude za posao (bolje ili slabije plachen, od Bagera, preko Izzya do ove nedavne ponude za superheroje gdje je cifra mislim bila i 50 eura za tablu) pa - nitko nije htio.
Jel zna ko šta više o ovome?
quote: Jerbo se vani placha bolje. Te onda postoji paradoks da bi svi radili vani i za male pare, a po doma ne bi nitko i ni za kakve. Osim tu i tamo koga.
Jasno, to se nažalost vidi svuda, ne samo u stripovskoj industriji...
quote: Bio sam jednom predlagao Bernardu da pokuša domacu seriju cušnuti na mala vrata: kao 8 strana u Zagoru. Samo da nadoda, nissta neka izbacuje, pa da bude kao u ZS/LMS onakav bekap strip koji nije glavni, ali koji se i danas ponekad rado pamti. Nije htio, uvjeren je da bi to smetalo ljudima koji kupuju samo radi Zagora. A dobro, kad smeta - smeta.
E vidiš, to je jebena ideja... Doista sumnjam da bi nekomu smeta dodatni domaci strip na kraju Zagora i sl. Pogotovu kada ne bi išlo prvomu stripu na štetu nego kada bi bija samo dodatak. Pa ko nece, ne mora citat... Nije mi jasno zašto niko od izdavaca ne želi pružiti takvu šansu domacemu stripu (naravno, ima li uopce domacih autora zainteresiranih za takvo što), docim se ipak izdavaju i strani stripovi koji nisu tu baš poznati. Pa mislim i Lazarus Ledd je bija nepoznat do prije 10-ak godina pa je sad sasvim fino etabliran. Stvarno ne znan di bi bija problem da se tako stavi bar dodatan strip iza Bonellijevih pa se lako ispita poslin što ljudi misle o tomen - jel im smeta ili im je dobar itd.
|
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 02/11/2005 : 09:46:56
|
>vishe, nikad necu zaboraviti kako si mi odgovorio na onaj moj kratki >scenarij koji sam ti poslao!!!
Elem, valjda je bio loss trenutak ... Sorry, Emire, ssto ga nisam proccitao, ne sjecham se uopche ni da si ga poslao, sorry. Proccitao sam i komentirao neke tudje, dosta njih, ali znam da te to ne tjessi.
S druge strane, kako obiccno kazzem, koga ja obeshrabrim, taj bi i tako odustao.
S treche strane, profesionalci obiccno ne ccitaju tudje stvari jer je a) 99% vjerojatnost da je poslano sranje, a b) postoji i moguchnost da ga uvrijedjeni possiljatelj poslije tuzzi za kradju ideja ssto stvarno ne vrijedi truda.
A scenarist nije funkcija koja postoji bez izdavacca. Ili makar dobrohotnog crtacca koji pristane scenarij nacrtati i tako ga ucciniti prihvatljivijim za brzi pregled.
U svakom sluccaju, zzao mi je ssto sam te odjebo. Neka te utjessi ssto si skoro jedini kojemu sam to uccinio...>:)
mcn
Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)! |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 02/11/2005 : 09:51:44
|
>DA bi se takav ekspiriment kvalitetno odradio u rukama se mora drzati >kvalitetna roba koja ima kontinuitet u izlazenju...
CCak ni roba ne mora biti kvalitetna, dovoljno je da bude prosjeccna, ali da stalno izlazi. S tim da, naravno, mozze biti razilazzenja u tome ssto smatramo kvalitetom. Meni je LL, naprimjer, turbo shit koji se lijepo nametnuo redovitim izlazzenjem (dok je izlazio).
>Resenje bi mozda bilo u udruzivanju malih izdavaca ali to je vec >druga prica...
Haha! Nisam jedini koji sanja...:)
Meni je, recimo, okej to ssto radi Luxor (ili kako god se zovu), sa superherojima: ne mislim da su superheroji prirodan zzanr za ove prostore, ne mislim da je prvi val (generacija tesla, testera, tko god ...) bio nessto super napravljen, ali je bio solidno odradjen posao kojeg se moglo pratiti i za njega zapaliti, ako si klinac.
Isto mi je super MUNJA STRIP ZABAVNIK (reklama), ali i njega uspijevamo raditi dva puta godissnje, jer je zarada nikakva.
mcn
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 02/11/2005 : 09:57:35
|
>E vidiš, to je jebena ideja... Doista sumnjam da bi nekomu smeta >dodatni domaci strip na kraju Zagora i sl.
Pa, to je pitanje za poseban topik ... A bi li bilo domachih autora zainteresiranih: mozzda. Sigurno bi bilo kada bi se platilo, a to je vech od Bernarda previsse occekivati za nessto ssto mu sigurno ne bi znaccajno diglo prodaju.
U principu, ulaganje u domachu produkciju (komercijalnu, nazovimo je) mozze se occekivati samo od izdavacca koji se time misli baviti dugoroccno, s planom da jednog dana ima i izvozni produkt. Na zzalost, s trenutaccnim domachim nakladama (5oo komada po albumu koji se rasprodaju - primjer MISTEA MACCKA - za jedno 2 godine) nema zzivota ni autoru (koji za te pare rijetko zzeli izdavacu ustupiti joss i prava) ni izdavaccu ter sve ostaje u granicama hobija, dok je samo Zagor posao...:)
mcn
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 02/11/2005 : 10:23:23
|
sad mene zanima otkud onda ona izjava (by Macan, ako nekome nije jasno) da Endem i fanzinska scena vise nemaju smisla. ocito da mainstream ne moze odrzati domace autore na zivotu, a small press manje autorskih projekata nema vise smisla jer postoji mainstream izdavastvo...
dobro, pa gdje ce onda opstati crtacki pristup koji Endem njeguje (slicniji mainstreamu nego alternativnom stripu) za eventualne mainstream projekte u dalekoj buducnosti.
osobno mi je Endem bezveze, ali bezveze mi je i 99% mainstreama. u kontekstu ocuvanja strip scene Endem jos uvijek ima svoje mjesto. zapravo, ono sto Q objavljuje od domaceg stripa je cesto pogresno plasirano (vidi pod Ne vidjam te s djevojkama, Pumfi, 90% strip pasica, Glavisa, a donekle i pod Martina Mjesec, jer to su stripovi koji ne pasu pored Jasona, Trondheima, Ulfa K i ostatka bjelosvjetske autorske scene). |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 02/11/2005 : 10:27:21
|
> da Endem i fanzinska scena vise nemaju smisla
Mislim da nisam rekao za cijelu scenu, vech samo za Endem, a i to zato da prcam Ticu da se pokrene i nessto promijeni. Jer Endem ima smisla ako se stalno mijenja.
> jer to su stripovi koji ne pasu pored Jasona, Trondheima, Ulfa K i >ostatka bjelosvjetske autorske scene).
Postoji kriterij po kojem itekako passu, ali chu tog ostaviti da ga sam otkrijess...:)))
mcn
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 02/11/2005 : 10:28:36
|
Mali Q izgleda lijepo odmah na prvi pogled, ima format najpopularnijeg strip projekta svih vremena u Rvackoj, nije naglasavao hrvatskost autora (tesko je bilo naci imena), a opet nije isao...
stvarno je mozda razlog kontinuitet. a mozda i nije. mozda je koncept staromodan. mozda AF klasik kupuju samo oni koji su ga kupovali u mladosti a sad se prisjecaju. mozda trebamo izdavati mange i potpisivati se na koricama nekakvim anagramima da to zvuci japanski (u skladu s hrvatskom tradicijom Fuisovih avanturistickih romana)...
tko ce ga znati.
meni opet sve svejedno jer mi Mali Q nije nesto i ne brine me puno hoce li ili nece izlaziti. |
 |
|
mifugo
Senior Member

1007 Posts
Posted - 02/11/2005 : 10:29:45
|
>E vidiš, to je jebena ideja... Doista sumnjam da bi nekomu smeta >dodatni domaci strip na kraju Zagora i sl.
Pa, to je pitanje za poseban topik ... A bi li bilo domachih autora zainteresiranih: mozzda. Sigurno bi bilo kada bi se platilo, a to je vech od Bernarda previsse occekivati za nessto ssto mu sigurno ne bi znaccajno diglo prodaju.
U principu, ulaganje u domachu produkciju (komercijalnu, nazovimo je) mozze se occekivati samo od izdavacca koji se time misli baviti dugoroccno, s planom da jednog dana ima i izvozni produkt. Na zzalost, s trenutaccnim domachim nakladama (5oo komada po albumu koji se rasprodaju - primjer MISTEA MACCKA - za jedno 2 godine) nema zzivota ni autoru (koji za te pare rijetko zzeli izdavacu ustupiti joss i prava) ni izdavaccu ter sve ostaje u granicama hobija, dok je samo Zagor posao...:)
slažen se... ali je žalosno što su izdavaci kratkovidni... da se ozbiljno uloži u izdavanje kvalitetna domacega stripa, poslin bi se moglo dosta izvozon zaradit... i zaradit više nego izdavanjen zagora... (povuka bi paralelu s nogometon, ali necu ) a što je najgore, to uopce nije tako nevjerojatna ideja jerbo mislin da je poprilican broj naši autora, ukljucujuci i moga sugovornika ovde , dokaza da mogu uspit u svickin razmirin... |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 02/11/2005 : 10:39:28
|
dobro, zar ne radi nesto slicno SAF? nemaju li oni otvoren kanal za suradnju za sve koji zele, uz namjeru plasiranja na nekoliko vecih jezika?
ne znam otkud vam ideja da mi mozemo proizvesti nekoliko serijala koji ce kvalitetom osvoljiti hiperproducirani svijet. tko ce na tome raditi? Macan, Kordey (y u prezimenu jasno govori koju on zemlju smatra svojom), Sudzuka i... tko ono jos? mogao bi mozda Macan i izbaciti dva scenarija mjesecno, ali tko bi ih crtao? Tico? Seb? Rico?
molim samo bez argumenata tipa: pa oni su bolji od nekih koji rade vani, jer za uspjeh izvoznog proizvoda treba biti puuuno kvalitetniji od domaceg proizvoda tamo. tko ce uloziti u promociju tamo nekakvog opskurnog serijala iz tamo nekakve opskurne zemlje ako on kvalitetom jako ne odskace? |
 |
|
mifugo
Senior Member

1007 Posts
Posted - 02/11/2005 : 10:48:05
|
ne govorin ja da bi se moglo prodat odma u ameriku di bi zasinilo supermana odma bogati... ali da bi se moglo ako je dobro prodat u europske zemlje koje izdaju primjerice bonellija, zašto ne? nemoj mi sad rec da su bonelijeva izdanja ne znan koja velika umjetnost? ona su dovoljno dobra da se prodaju u dosta zemalja... sumnjan da se ne bi u nas našlo autora koji bi mogli nešto raditi na toj razini... neš ti bogomdani talijana i njiovi stripova... |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 02/11/2005 : 10:58:34
|
Talijani imaju pola stoljeca tradicije u svojim izdanjima. ljudi su vec navikli kupovati ih. ljudi znaju za njih i ne treba ih bog zna koliko reklamirati. kao sto gore napisah: nemoj mi s tim argumentom - nisu oni nista bolji. MI moramo biti PUNO bolji da preotmemo nesto sto oni vec drze.
da smo mi krenuli van s bracom Neugebauer i Maurovicem i zadrzali kontinuitet do danas, vjerojatno ovu raspravu ne bi ni vodili. ovako: tesko da mozemo slicno kvalitetnim proizvodima konkurirati tradiciji. |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 02/11/2005 : 11:04:01
|
poredbeno: VW i Mercedes se kvare vise od Mazde i Toyote. znatno! procitaj bilo koji automotomagazin (o autima sigurno znas vise od mene, u ostalom), ali koji se bolje prodaju?
u Japanu danas snimaju NEUSPOREDIVO bolje filmove nego u Hollywoodu. mozda i komercijalnije. koji se vise gledaju?
svojevremeno je Hong Kong lansirao velikog komercijalnog redatelja - Johna Wooa. covjek je snimio vjerojatno najbolji akcijski film svih vremena, Bolje sutra. nakon toga jos par vrlo solidnih filmova i otisao u Ameriku. tamo je snimio nekoliko sranja (Nemoguca misija 2, Slomljena strijela i sto ja znam koje ne). sto mislis koji su se bolje prodali? |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 02/11/2005 : 11:07:14
|
jos nesto! znas li kako smo mi u Hrvatskoj dobijali kineske filmove do vrlo nedavno (Tigar i zmaj npr)? mozda jos uvijek, nisam siguran... slali su nam ih AMERICKI distributeri nakon sto su tamo prikazani! znaci - mi smo cak i za tih nekoliko neamerickih filmova koje su ovdje prikazivali placali Amerikancima naprosto jer su nasi distributeri imali uhodane kanale s Americkima! isto bi se dogodilo ovdje.
SAF ima nekakve kanale, ali to je tako. slabasno. ipak, ni njima se ne javlja bog zna koliko superkvalitetnih domacih autora. |
 |
|
mifugo
Senior Member

1007 Posts
Posted - 02/11/2005 : 12:00:17
|
quote: Originally posted by jurica
Talijani imaju pola stoljeca tradicije u svojim izdanjima. ljudi su vec navikli kupovati ih. ljudi znaju za njih i ne treba ih bog zna koliko reklamirati. kao sto gore napisah: nemoj mi s tim argumentom - nisu oni nista bolji. MI moramo biti PUNO bolji da preotmemo nesto sto oni vec drze.
da smo mi krenuli van s bracom Neugebauer i Maurovicem i zadrzali kontinuitet do danas, vjerojatno ovu raspravu ne bi ni vodili. ovako: tesko da mozemo slicno kvalitetnim proizvodima konkurirati tradiciji.
E ali Talijani isto nisu imali nikake tradicije na pocetku... Mogli su i oni tako govorit i izdavat samo americke stripove, ali nisu...
inace, imaš pravo u svemu što pišeš... tako je kako je, šta cemo... ali da se oce, moglo bi se nešto... druga je stvar što se nece  ista je stvar naposljetku i s domacin vilmovin, serijan i sl. svi ce radije otic gledat holivudsko sranje nego išta domace (nije da su domace stvari dobre, ali to je opet druga stvar ) |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 02/11/2005 : 14:06:35
|
>E ali Talijani isto nisu imali nikake tradicije na pocetku...
Istina. Mi smo uspjessno sjebali tardiciju 1945. pa 1965. pa opet 1985. Ove godine je opet red da je sjebemo te chemo to ucciniti izazvavssi veliki raskol srpskih i hrvatskih izdavacca/fanova te tako prepoloviti ionako nepostojeche trzzisste...:))))
Da. stoji: treba nam deset do dvadeset godina da od ove nule (ne kreativne nego izdavacke i kupovne, gledidbeno domachega stripa) dospijemo do privida tradicije. Bez pet albuma po seriji ili stotinu sveski nemamo se kome ssto nadati prodavati na iole ravnopravnoj osnovi.
Ali tako je to kad smo mali, mickini, dobri za neku polukoloniju i nissta visse. Je li tako?...>:)
mcn
 |
|
dugapuška
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
429 Posts
Member since 17/10/2003 |
Posted - 02/11/2005 : 16:16:24
|
>E ali Talijani isto nisu imali nikake tradicije na pocetku...
Istina. Mi smo uspjessno sjebali tardiciju 1945. pa 1965. pa opet 1985.
vjerovatno misliš na gašenje "Yu strip magazina", ali ono što me zanima, u kojoj mjeri bi sada bilo moguce napraviti slican magazin, s pretpostavkom da postoji zainteresiran izdavac, dakle , mislim na mjesecno izdavanje magazina, (70-80 stranica) sa domacim stripom sa ovih prostora, od kojeg neki mogu biti kratke price a neki serijali? postoji li dovoljno kvalitetnih autora koji bi svoje stripove tu rado objavili?
|
 |
|
Topic  |
|
|
|