forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Domaci stripovi/autori
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 02/11/2005 : 16:22:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
Poznatiji domaci strip-autori: Edvin Biukovic, Andrija Maurovic, Dubravko Matakovic, Ivica Bednjanec, Darko Macan, Julio Radilovic, Walter Neugebauer, Radovan Devlic, Krešimir Zimonic, Igor Kordej, Mirko Ilic, Danijel Žeželj

Evo neke raje...

To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.Beware so long as you live, of judging people by appearances.

Go to Top of Page

kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts

Member since 22/12/2004

Posted - 02/11/2005 : 16:30:52  Show Profile Show Extended Profile  Send kico a Private Message
Evo je i Nikola Listeš napravio Dioklecijancice....
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 02/11/2005 : 17:25:31  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Ne bih se bas slozio. Poznato je svima da su komunisti gledali na strip kao na teski sund, verovatno zato sto su ga izmedju 2 rata stvarali na nasim prostorima prvenstveno beli Rusi, tj belogardejci i njihovi potomci. Tako da treba dugovati zahvalnost svima onima koji su uspeli da se izbore za kakav takav prostor za strip u to komunisticko vreme. Mozda, kad je Dnevnik u pitanju, treba najvise zahvaliti Mitru miloseviu, koji je pisao i raznorazne partizanske price, pa ga valjda zbog toga niko nije dirao kad je zeleo da izdaje stripove. Ono sto je meni uvek upadalo u oci, to je jedna recenica na drugoj stranici Dnevnikovih izdanja: Oslukom sekretarijata za obrazovanje i kulturu (tako nekako) ovo izdanje je oslobodjeno placanja poreza... E, sad da mi neko kaze koja od svih nasih demokratskih vlada je oslobodila strip placanja poreza?
Ono kako ja gledam na stvari je da je tadasnje izdavacko rukovodstvo gledalo drugacije nego iskljucivo komercijalno (mada, mozda i gresim, jer su se barem Dvenikova izdanja itekako dobro prodavala), pa su znacajan prostor davali domacim autorima. Sjajno resenje je bilo formiranje PAn art studija, gde su ljudi radili za platu, nisu nesto brinuli za egzistenciju, a imali su siguran posao. E, sad, sto kvalitet bas nije bio na nekom nivou... Pa, i to je diskutabilno. Ipak su mnogi tadasnji Dnevnikovi autori dobili pristojan angazman u svetu, pocevsi od Baneta Kerca (koji je prvo dobio sansu da crta Bleka i Tarzana, pa mu je onda bilo lakse da se iskaze u kasnijim autorksim izdanjima), Sibin Slvkovic, Pavel Koza i mnogi drugi...
Mislim da bi jedino resenje za domace autore bilo da drzava stane iza njih, da ih podrzi finansijski, tj da podrzi izdavanje domacih stripova.

quote:
Originally posted by Emir Pasanovic

sdragana, pricati o komunistickom izdavanju u kontekstu danasnjeg zivota strip autora i izdavaca je smijesno (iako je proslo SAMO 20 godina od toga doba...). koga je tada bilo briga da li Dnevnik ili LMS izdaju u gubitku? ili koga briga sto su oni prakticno bili dio monopolistickog izdavanja komunisticke partije veci dio svog postojanja - je li samo slucajnost sto su prestali izlaziti ne raspadom Juge nego padom komunizma???
Macan daje sjajne argumente, i jedino bih spomenuo da bi nadolazeci scenaristi imali mnogo koristi od iskrenih misljenja vec afirmisanih scenarista pa i crtacha o njihovim prvim uracima na tom polju. nije uvijek dovoljno govoriti "al je lijepo nacrtao onu ilustraciju, jesi mu vidio zivost likova..." iza svakog lika koji vrijedi gledanja treba da stoji neka pricha, a rijetko se nalaze dobro osmisljeni likovi sa pozadinom i dobrom prichom u koju ulaze/kojoj zhive. da ne duzhim vishe, nikad necu zaboraviti kako si mi odgovorio na onaj moj kratki scenarij koji sam ti poslao!!! na kraju sam skonto da je bilo bolje da nisam ni poslao ama covjek izgubi svaku volju da pishe, jebo ga ja, samo 12 stranica stripa i jedini chovjek koji je pisao za najvece strip izdavace svijeta "nema vremena" da prokomentarishe u nekih 10 rijechi vrijedil to chemu i bil htio vidjeti to nacrtano u strip magazinu kakav je (recimo) postao Q
i meni je kasno da ovo pisem. laku noc.

Od 17.8.2005. do 31.7.2006. mjesto boravka Oxford, Mississipi///\\\http://round2create.blogspot.com/

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 18:09:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>vjerovatno misliš na gašenje "Yu strip magazina",

Mislio sam na poccetak inflacije i generalnu ekonomsku krizu koje je gassenje "YU stripa" (1986,ipak?) itd. bilo samo posljedica.

>postoji li dovoljno kvalitetnih autora koji bi svoje stripove tu >rado objavili?

Ne postoji ni dovoljno nekvalitetnih. CCak ni da zbrojim sve zemlje ex-YU zajedno. Ima za mozzda 4 broja godissnje jer ljudi ili rade a) za pare (za van) pa ne stignu ili b) ne rade. Ovo je eksperimentalno dokazano na ovom Q-u koji kasni.

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 18:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
@snotman

> Edvin Biukovic

pokojan

> Andrija Maurovic

pokojan

> Dubravko Matakovic

U penziji (visse-manje)

> Ivica Bednjanec

U penziji

> Darko Macan

U penziji (visse-manje)

> Julio Radilovic

U penziji

> Walter Neugebauer

Pokojan

> Radovan Devlic

Pokojan

> Krešimir Zimonic

U penziji (visse-manje)

> Igor Kordej

hiperaktivan

> Mirko Ilic

Napustio strip prije 25 godina.

> Danijel Žeželj

Hiperaktivan.

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
16772 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 02/11/2005 : 18:18:34  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
sve u svemu --- koma

- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 18:21:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
> Poznato je svima da su komunisti gledali na strip kao na teski >sund,

Jesu, od 1945-50 jer su ga smatrali kapitalisticckim uvozom i "narkoticckim drogom" (sic!), tj. sve osim Disneya (sic! sic!).

Onda smo se razissli sa Staljinom pa je i strip krenuo ...

>upadalo u oci, to je jedna recenica na drugoj stranici Dnevnikovih >izdanja: Oslukom sekretarijata za obrazovanje i kulturu (tako >nekako) ovo izdanje je oslobodjeno placanja poreza...

Ispravak navoda: nije oslobodjeno plachanja bilo kakvog poreza vech "poreza na ssund". Kojeg je ntko prije toga uveo. Tako da je sve to ovako i onako.

>E, sad da mi neko kaze koja od svih nasih demokratskih vlada je >oslobodila strip placanja poreza?

Strip albumi se vode kao knjige te su oslobodjeni plachanja PDV-a.

>Ono kako ja gledam na stvari je da je tadasnje izdavacko rukovodstvo >gledalo drugacije nego iskljucivo komercijalno (mada, mozda i

Mislim da je to bass bila komercijalna odluka. Stvari su dobroissle pa su si mogli priusstiti zaposliti crtacce ssto uvijek godi izdavacckoj tasstini. Bolje je proizvoditi (pa makar Mikica) nego samo uvoziti tude. To razlikuje drzzavu od kolonije...>:)))

>svetu, pocevsi od Baneta Kerca (koji je prvo dobio sansu da crta >Bleka i Tarzana, pa mu je onda bilo lakse da se iskaze u kasnijim >autorksim izdanjima)

Ehh, ne. Prvo je radio Kobru i Taru i Ket Klou i drugo, pa tek onda Bleka i Tarzana.

>Mislim da bi jedino resenje za domace autore bilo da drzava stane >iza njih, da ih podrzi finansijski, tj da podrzi izdavanje domacih >stripova.

Ponekad podrzzi. Evo sam dobio potporu za album Borovnice...:)

mcn

Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
16772 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 02/11/2005 : 18:22:56  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
Ponekad podrzzi. Evo sam dobio potporu za album Borovnice...:)

mcn

super svaka cast

Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 02/11/2005 : 18:24:53  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
opet znaci reprint!

http://zveles.blogspot.com/
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
16772 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 02/11/2005 : 18:33:19  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
ali bu HC :-)))

Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 19:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
"Ponekad podrzzi. Evo sam dobio potporu za album Borovnice...:)"

mcn
-Ma sve ti je to zamazivanje ociju od strane drzave.Drzava ako hoce pomoci ona ce pomoci sva strip izdanja izdanja, zar ne?
Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 19:18:20  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
quote:

sdragana, pricati o komunistickom izdavanju u kontekstu danasnjeg zivota strip autora i izdavaca je smijesno (iako je proslo SAMO 20 godina od toga doba...). koga je tada bilo briga da li Dnevnik ili LMS izdaju u gubitku? ili koga briga sto su oni prakticno bili dio monopolistickog izdavanja komunisticke partije veci dio svog postojanja - je li samo slucajnost sto su prestali izlaziti ne raspadom Juge nego padom komunizma???

Prvo da razjasnim da nisam "Dragana" nego Dragan.
Ja nisam hteo reci kako je u komunizmu bilo divno, samo sam hteo reci da je tada u takvom "ne-demokratskom" drustvu neki NN crtac ili neki NN scenarista dobio sansu da radi i da napreduje...Ko sada daje sansu mladim crtacima ili scenaristima?
Dosta mi je takvih likova koji kada se spomene Dnevnik odmah misle na Staljina i petokraku.
Varas se da tada nije postojala bojazan da li izdanja proizvode gubitke ili profit...itekako se vodilo racuna o tome, pa nisu valjda izdavali stripove onako...tek da se nesto radi...gluposti!
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 02/11/2005 : 19:56:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
pa sve se tada radilo "onako" sa jedinim ciljem da se pokaze da se nesto radi i da smo bolji od zapada, ne da bi se zaradilo. kako su mladi autori dobili sansu? pojavilo ih se nekolicina u komitetu koji kazu "pogledajte kako to ameri rade, a mi, KOMUNISTI nismo ni zapoceli sa tim! dole americki imperijalizam, sacemo im pokazati da i mi znamo crtati..." i onda komitet usvoji, centralni komitet odobri i 'nadju' se pare za nekoliko tih crtaca da sire komunisticku propagandu i u vidu stripa.
i ne, ja ne pomislim prvo na Staljina (koji kurac on ima s Jugoslavijom???) i petokraku, nego na jebene dugove koje moji i tvoji roditelji otplacuju, i koje cu i ja otplacivati do kraja zivota.
btw. kad stavis @ u ime onda poprima znacenje obicnog a, a meni se nije dalo pregledati tvoj profil mada sam pretpostavio da nisi zensko, jer budimo iskreni... koliko cura uopste imamo ovdje

Od 17.8.2005. do 31.7.2006. mjesto boravka Oxford, Mississipi///\\\http://round2create.blogspot.com/
Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 20:41:40  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
quote:

pa sve se tada radilo "onako" sa jedinim ciljem da se pokaze da se nesto radi i da smo bolji od zapada, ne da bi se zaradilo. kako su mladi autori dobili sansu? pojavilo ih se nekolicina u komitetu koji kazu "pogledajte kako to ameri rade, a mi, KOMUNISTI nismo ni zapoceli sa tim! dole americki imperijalizam, sacemo im pokazati da i mi znamo crtati..." i onda komitet usvoji, centralni komitet odobri i 'nadju' se pare za nekoliko tih crtaca da sire komunisticku propagandu i u vidu stripa.
i ne, ja ne pomislim prvo na Staljina (koji kurac on ima s Jugoslavijom???) i petokraku, nego na jebene dugove koje moji i tvoji roditelji otplacuju, i koje cu i ja otplacivati do kraja zivota.
btw. kad stavis @ u ime onda poprima znacenje obicnog a, a meni se nije dalo pregledati tvoj profil mada sam pretpostavio da nisi zensko, jer budimo iskreni... koliko cura uopste imamo ovdje

To famozno @, mi se omaklo brzobletoscu kada sam se prijavljivao na forumu, i sada se to naravno ne da ispraviti

Mislim da nije bas sve tako bilo kao sto si ti predstavio sa drugovima,komitetima itd...
Mi koji sada mlatimo praznu slamu na ovom forumu a stariji smo od trideset godina smo najbolji primer za to.
Uostalom iako je bilo tako kao sto kazes, neka...hvala im, uspeli su stvoriti armiju ljubitelja stripova, danasnjim izdavacima, moras priznati to ne polazi za rukom.
Go to Top of Page

Zox
Senior Member

1183 Posts

Member since 04/06/2002

Posted - 02/11/2005 : 20:46:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zox's Homepage  Send Zox a Private Message
mcn, ko to nudi 50 eura za tablu? Ima li kakav mail?
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 21:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>Ma sve ti je to zamazivanje ociju od strane drzave.Drzava ako hoce
>pomoci ona ce pomoci sva strip izdanja izdanja, zar ne?

Pa, ne ... Kao ssto ni ne potpomazze sve knjige, ne? Postoji natjeccaj i na njega se a) treba porijaviti i b) treba prochi komisiju da bi se dobile neke pare. S obzirom da vechina strip-izdanja ne uccini ni a), onda se b) ne mozze ni dogoditi.

A ako mi drzzava hoche parama zamazivati occi, slobodno...>:)

mcn

PS I nije reprint, zlobe neutemeljene! Album broj dva, kolor i HC...:P

Go to Top of Page

dugapuška
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
429 Posts

Member since 17/10/2003

Posted - 02/11/2005 : 21:57:39  Show Profile Show Extended Profile  Send dugapuška a Private Message
quote:
Originally posted by mcn

>vjerovatno misliš na gašenje "Yu strip magazina",

Mislio sam na poccetak inflacije i generalnu ekonomsku krizu koje je gassenje "YU stripa" (1986,ipak?) itd. bilo samo posljedica.

>postoji li dovoljno kvalitetnih autora koji bi svoje stripove tu >rado objavili?

Ne postoji ni dovoljno nekvalitetnih. CCak ni da zbrojim sve zemlje ex-YU zajedno. Ima za mozzda 4 broja godissnje jer ljudi ili rade a) za pare (za van) pa ne stignu ili b) ne rade. Ovo je eksperimentalno dokazano na ovom Q-u koji kasni.

mcn

je, šteta, mada mi jedno takvo izdanje nedostaje.
pitanje je i koliko bi ljudi to izdanje kupovalo.
dojma sam da bi upravo takav magazin sa domacim stripovima potaknuo ljude da se bave stripom kao što je to ucinio pocetkom osamdesetih, mislim na mlade autore.
pocelo bi se razgovarati o stripu a ne samo jel nešto HC il SC
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 22:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>pitanje je i koliko bi ljudi to izdanje kupovalo.

Ko i Q: 500-600.

>dojma sam da bi upravo takav magazin sa domacim stripovima potaknuo >ljude da se bave stripom kao što je to ucinio pocetkom osamdesetih, >mislim na mlade autore.

Mozzda. A joss prije bi ih potakle pare...:)

mcn

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 22:39:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>Evo je i Nikola Listeš napravio Dioklecijancice....

Prije deset godina samo ih je tek sad ukoriccio...:)

mcn

Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 03/11/2005 : 18:42:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
quote:
Originally posted by mcn

@snotman

> Edvin Biukovic

pokojan

> Andrija Maurovic

pokojan

> Dubravko Matakovic

U penziji (visse-manje)

> Ivica Bednjanec

U penziji

> Darko Macan

U penziji (visse-manje)

> Julio Radilovic

U penziji

> Walter Neugebauer

Pokojan

> Radovan Devlic

Pokojan

> Krešimir Zimonic

U penziji (visse-manje)

> Igor Kordej

hiperaktivan

> Mirko Ilic

Napustio strip prije 25 godina.

> Danijel Žeželj

Hiperaktivan.

mcn

Nije pas fina slika.

chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.Beware so long as you live, of judging people by appearances.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/11/2005 : 07:38:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>Nije pas fina slika.

SSto fali psu?...:)

mcn

Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 04/11/2005 : 16:09:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
Baš.:))

Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 04/11/2005 : 21:26:58  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
khm...khm...:)

"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"
Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 04/11/2005 : 21:27:20  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
khm...khm...:)

"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000