forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Ideja za izdavace
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 09:39:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
Možda je topla voda, ali eto...

Naime, svi znate kako je u Rvackoj (i Sloveniji, i drugdi u Europi) bija u zadnji nekoliko godina veliki bum prodaje knjiga na kioscin... Bilo je svakaki knjiga i mnoge su se izvrsno prodavale, nako kako se nikad ne bi u knjižaran... E sad, u Nimackoj su isto napravili i sa stripovin - imadu recimo izdanja Batmana, Supermana, Spidermana, Fantasticne cetvorke, mislim Štrumfova, valjda Gastona i sl. (jedno 25 komada) koje su prodavali tako uz novine i sve se super prodalo.
Je li to palo komu napamet u Hrvatskoj? Podsican da bi to bila prilika za dobru zaradu jerbo je dobar strip ipak popularniji od nove Jergoviceve knjige npr. Potencijalni je citaca knjigâ je ipak manje od citaca stripova.
Vec sve vidismo na kioscin, od Tolstoja i Shakespearea (koji se isto dobro prodaše!), priko 500 izdanja ricnika i atlasa, do ne znan ti ja cega... Zašto ne strip?

Edited by - mifugo on 02/11/2005 09:40:29

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 02/11/2005 : 09:43:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message

Nije.Te knjige su izmedu ostalog kupovali i ljudi koji nikad u životu nisu procitali knjigu ali im ona jako imponira.Drže je kod kuce na polici za ukras.Stripovi su druga stvar i to teško da bi prošlo jer svi znamo kakav je odnos prema stripu vecine ljudi na ovim prostorima.
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 02/11/2005 : 09:50:09  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
tako nešto može pokrenuti jedino velika založniška kuca.

I da, U Sloveniji baš 17.11. krece se sa strip albumima pored novina.
20 albuma, svake sedmice jedan uz Delo i SN za cjenu 4 evra zajedno sa novinama.
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 02/11/2005 : 09:54:20  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by jang

20 albuma, svake sedmice jedan uz Delo i SN za cjenu 4 evra zajedno sa novinama.

Koji naslovi su u pitanju?

Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 09:58:41  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
quote:
Originally posted by Pavel

Nije.Te knjige su izmedu ostalog kupovali i ljudi koji nikad u životu nisu procitali knjigu ali im ona jako imponira.Drže je kod kuce na polici za ukras.Stripovi su druga stvar i to teško da bi prošlo jer svi znamo kakav je odnos prema stripu vecine ljudi na ovim prostorima.

Mislin da se varaš. Istina je da su mnogi za to kupovali, ali mislin da bi se i stripovi jako dobro prodali.

quote:

Bravo za deželu
Eto vidite da se more...

Pazite, u Nimackoj je to užasno popularno, ja osobno znan i naše ljude koji su to kupovali i bilo im je to super. I to ljude za koje nikad ne bi reka da ce kupiti strip. Da se to dobro promovira, ka knjige, mislin da bi zarada bila zagarantirana...

Što se tice velike izdavacke kuce - pa da, to bi triba radit neki izdavac stripova (tipa Libellus ) s Jutarnjin recimo... Za pocetak se pocne s necim popularnim što nemere omanut, tipa Zagora, Batmana, Supermana, a kad se uhoda kreneš na druge stvari...
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 09:58:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>tako nešto može pokrenuti jedino velika založniška kuca.

Tako je.

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 10:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
quote:
Originally posted by mcn

>tako nešto može pokrenuti jedino velika založniška kuca.

Tako je.

mcn

kao što rekoh - u suradnji s manjim izdavacima stripova... cisto sumnjam da bi jutarnji recimo bija protiv toga da im to kogod pridloži, pogotovu nakon što takvo što dobro prode u sloveniji...

prije par godina bi se ljudi kleli da nema šanse da se mladi rvacki pisci tako dobro prodaju na kioscin, a nu sad...
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 02/11/2005 : 10:44:09  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
mozda bi se to i moglo. vjerojatno bi (meni) najbolji izbor bili klasici domaceg stripa u albumima. vidjet cemo, vidjet cemo...
Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 10:50:08  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
quote:
Originally posted by jurica

mozda bi se to i moglo. vjerojatno bi (meni) najbolji izbor bili klasici domaceg stripa u albumima. vidjet cemo, vidjet cemo...

e pa da... i s tim bi se moglo poceti, recimo maurovic i sl. sumnjan da bi propalo...
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 02/11/2005 : 10:52:56  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
quote:
Originally posted by mifugo

prije par godina bi se ljudi kleli da nema šanse da se mladi rvacki pisci tako dobro prodaju na kioscin, a nu sad...

pa sad bas mladi... no dobro. vazno je kako se covjek osjeca ne koliko godina ima.

btw. to je dobar primjer zasto nisam siguran da zelim i onaj tvoj prijedlog za strip serijal domacih autora, i ovakav najamnicki rad. svi ti pisci su, naime, zakoracili na dobro utabanu stazu mainstreama kako bi se jednog dana prodali uz novine i meni odavno postali potpuno nezanimljivi.

doduse, nije da bas puno nasih stripasa radi umjetnicki tko zna kako relevantne stripove, pa se i nema sto pokvariti...

gadan je ovaj kapitalizam. gadan. oni koji su se u devedesetima kleli u ANTIKONZUMERIZAM i ANARHIZAM i osnivali kojekakve Mocvare (toboze iz ideala, a na kraju dizali novac) danas biraju sto ce djeca gledati u Big Brotheru ili pisu za Klik.

njemu nitko naravno ne prigovara sto je bezskrupulozno lagao glede motiva za svoje javno djelovanje i prodao se prvom boljem ponudjacu. jelte Marko? eto kakvi smo ti mi strip zanesenjaci... seremo po svome.
Go to Top of Page

JohnDrake
Junior Member

467 Posts

Member since 08/01/2005

Posted - 02/11/2005 : 10:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send JohnDrake a Private Message
Je, publici kojoj je pojam stripa Zagor i Alan Ford ponuditi nešto tako lako citljivo kao Maurovic.
Zanimljivo je, kako se prica, prije WW2, Maurovicevi stripovi su bili in-sync sa tadašnjom publikom. Kao što su vjerojatno neke mange (japanske, a ne domace maange), negdje drugdje, in-sync sa današnjom.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 02/11/2005 : 11:13:43  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
uz novine se prodaju IMENA, ne SADRZAJ. to bi pametan decko poput tebe trebao znati. isli su super uz novine klasici poput T. Manna, V. Desnice, M. Cervantesa... sve redom autori koje nitko nije htio citati ni kad je morao u lektiri (prije nego sto netko sarkasticno primjeti - ja sam izuzetak, ja sam SVU lektiru procitao i NI JEDNU prepisao). sve redom autori koje je lako besplatno dobiti u bilo kojoj kjiznici.

Maurovic je takodjer ime. pojam.

publici kojoj je pojam Zagor ne treba nuditi nista. oni nisu prosjecan konzument novina. od njih Jutarnji nece imati koristi.
Go to Top of Page

JohnDrake
Junior Member

467 Posts

Member since 08/01/2005

Posted - 02/11/2005 : 11:48:01  Show Profile Show Extended Profile  Send JohnDrake a Private Message
Uz novine se prodaju šarene slicice, strip je vizualni medij, a klinjo ce se prije zakaciti za dinamicnog šarenog Transformera, a njegov tata za atraktivnu tetu, nego za carobno ime Maurovic. A što se tice pametnih deckiju, ne bih znao ništa o tome, pitaj mamu, možda ona zna nekog (jebiga kad sam osjetljiv, pa odmah tvoj kompliment "pametan decko" shvatim kao da mi oceš rec ono "glup si", kako se to ono uceno kaže: srkazam ili tako nekako)
Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 11:53:53  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
quote:
Originally posted by jurica

quote:
Originally posted by mifugo

pa sad bas mladi... no dobro. vazno je kako se covjek osjeca ne koliko godina ima.

pa ima ji koji su u 30-iman

quote:
btw. to je dobar primjer zasto nisam siguran da zelim i onaj tvoj prijedlog za strip serijal domacih autora, i ovakav najamnicki rad. svi ti pisci su, naime, zakoracili na dobro utabanu stazu mainstreama kako bi se jednog dana prodali uz novine i meni odavno postali potpuno nezanimljivi.

Vrlo elitisticki od tebe, ali ne bi reka... Ka prvo, izdavani su prakticki zajedno s Dostojevskim, Sofoklom i sl. tako da to što ji se kupovalo uz novine nemere bit baš taka sramota . Ako more Sofoklo, što ne bi i ja
Recimo Jergoviceva knjiga koja je izišla litos teško da je srednjostrujaška i nije da baš podilazi publici. A ja smatram da je dosta dobra i da nece proci nezabilježeno u povisti rvacke književnosti... Nije baš da su izdavali Arijanu Culinu...

Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 02/11/2005 : 12:32:18  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
ja ti to gledam iz sasvim osobne perspektive. MENI su Jergovic, Pavicic, Tomic i sl. potpuno nezanimljivi. ali meni je potpuno nezanimljiv i nobelovac Hesse ili klasik hrvatske knjizevnosti Kovacic... ja volim avangardniji, rubniji, eksperimentalniji izraz. Krleza ili Marinkovic - takvu ja knjizevnost volim.

nema to veze s objektivnim procjenama, ako je tako nesto u umjetnosti uopce moguce.
Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 02/11/2005 : 13:22:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
ne vidin kake veze imaju tvoje osobne preferencije s izdavanjem knjiga & stripova?
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 02/11/2005 : 14:29:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
narcisoidno citiranje vlastitog posta:
"btw. to je dobar primjer zasto nisam siguran da zelim i onaj tvoj prijedlog za strip serijal domacih autora, i ovakav najamnicki rad. svi ti pisci su, naime, zakoracili na dobro utabanu stazu mainstreama kako bi se jednog dana prodali uz novine i meni odavno postali potpuno nezanimljivi."

---> dakle MENI osobno potpuno nezanimljivi. ako ce politika izdavastva teziti necemu sto je MENI nezanimljivo, ja sam protiv toga. boli mene kurac za to koliko ce se primjeraka prodati i crtaju li to domaci ili strani autori. sto ja imam od toga da hrvatski autori crtaju meni nezanimljive stripove i prodaju ih dobro na domacem trzistu?

to je poanta onog posta. ne da bi to bila pametna ili glupa izdavacka politika.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 18:04:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
jurica:
>---> dakle MENI osobno potpuno nezanimljivi. ako ce politika >izdavastva teziti necemu sto je MENI nezanimljivo, ja sam protiv >toga.

Tu grijessiss jer to vodi cciru na zzelucu...:) Ako ti je nezanimljivo, ignoriraj, nemoj biti protiv.

> sto ja imam od toga da hrvatski autori crtaju meni nezanimljive
>stripove i prodaju ih dobro na domacem trzistu?

Moguchnost da se stvori trzzisste koje che podrzzavati i one autore koji se neche prodavati dobro, ali che raditi stripove koji tebe zanimaju?

mcn

Dnevno svježe strip-vijesti na http://qstrip.blog.hr ; recenzije knjiga i stripova na http://mcn.blog.hr *** Q STRIP 9 je na svim kioscima! *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 02/11/2005 : 18:38:15  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
mozda si u pravu. ali rasprava je krenula u krivom smijeru tamo negdje daleko prije kod Jergovica, Tomica i Pavicica. rekoh, autori koji su mozda mogli biti (meni) zanimljivi, ali su se prodali za toliko i toliko novaca (ne moze ih se kriviti) i malo slave kroz prodaju uz novine.

treba li se radovati komercijalnom stripu ili se nadati da ce mu trzisna isplativost jos pasti, pa da Ministarstvo odluci kako je to samo akademcima zanimljiva literatura i sponzorira izdavanje umjetnicki relevantnih projekata?

ne znam, ali ja bi da Zezelj ne crta superheroje, nego da mu drzava sponzorira autorske albume. ja bi da se Kordey vrati eksperimentu. ja bi da netko da velike pare Ilicu da dizajnira interijer supermodernog muzeja stripa. eto, to bi ja!

...sad, naravno, i ja zivim viiiisoko u oblacima.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/11/2005 : 22:50:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>treba li se radovati komercijalnom stripu ili se nadati da ce mu >trzisna isplativost jos pasti, pa da Ministarstvo odluci kako je to >samo akademcima zanimljiva literatura i sponzorira izdavanje >umjetnicki relevantnih projekata?

Ja se svakom stripu veselim. Iako ne kupujem svaki...:)

>ne znam, ali ja bi da Zezelj ne crta superheroje

Ne bi ni on, tako da si miran...:)

> nego da mu drzava sponzorira autorske albume

Drzzava uredno otkupljuje njegove albume (a mozzda ih i sponzorira, provjeri na min-kulture.hr).

> ja bi da se Kordey vrati eksperimentu

Tessko, to njega ne zanima.

> ja bi da netko da velike pare Ilicu da dizajnira interijer >supermodernog muzeja stripa. eto, to bi ja!

Pa, ako se nikog boljeg ne mozze dobiti...>:)))

mcn

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000