Author |
Topic  |
GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 02/12/2005 : 09:09:46
|
U tinti nema olova ili drugih teških metala više od 10 godina, a prije toga je upotrebljavan jedino za žutu boju (Pb-kromat).
"Štetan" miris novog papira je rezultat najviše ljepila i aditiva samog papira. Ti hlapljivi spojevi (uglavnom ostaci org.otapala) mogli bi biti štetni ako bi u maloj zatvorenoj prostoriji držao ogromnu kolicinu novih stripova.
Drugi problem su arhive sa velikom kolicinom starijeg papira - tu je problem rast glivica i širenje njihovih spora, koje kod dugotrajne izpostave uzrokuje alergije. Najvažnije je što manje vlage u prostoru, a treba je paziti i na promjene temperature (kondenzacija). Uz redovno zracenje (citanje) ne bi smjelo biti nikakvih vecih problema |
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 02/12/2005 : 09:52:15
|
E pa zato treba izbegavati kesice, gljivice se bolje razvijaju u takvim uslovima, papir treba da bude slobodan, da može da se sam od sebe provetrava. |
 |
|
scaramanga
Senior Member

Aruba
1274 Posts
Member since 20/04/2005 |
|
scaramanga
Senior Member

Aruba
1274 Posts
Member since 20/04/2005 |
Posted - 02/12/2005 : 10:14:28
|
quote: Originally posted by srdjandj
Nema opasnosti od stripova, tata ih je godinama držao u spavacoj sobi ( mislim na kolekciju Alan Forda ) i eto napravio nas tri brata, to je recept ko hoce sinove, stripove u spavacu sobu....
Znaci, mogu da skinem azbestno odelo nocu...... |
 |
|
dule_car
Advanced Member

Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 02/12/2005 : 10:43:38
|
ja ipak stavljam sve u vrecice... mozda bi nova kuca bila pravo rješenje...(to su mi vec i ukucani savjetovali, pozvavajuci moju ljubav prema stripu, knjizi, filmu...:))...
to e to
---there is no spoon--- (a viljuske?)
|
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 02/12/2005 : 11:31:48
|
quote: Originally posted by GGG
U tinti nema olova ili drugih teških metala više od 10 godina, a prije toga je upotrebljavan jedino za žutu boju (Pb-kromat).
"Štetan" miris novog papira je rezultat najviše ljepila i aditiva samog papira. Ti hlapljivi spojevi (uglavnom ostaci org.otapala) mogli bi biti štetni ako bi u maloj zatvorenoj prostoriji držao ogromnu kolicinu novih stripova.
Drugi problem su arhive sa velikom kolicinom starijeg papira - tu je problem rast glivica i širenje njihovih spora, koje kod dugotrajne izpostave uzrokuje alergije. Najvažnije je što manje vlage u prostoru, a treba je paziti i na promjene temperature (kondenzacija). Uz redovno zracenje (citanje) ne bi smjelo biti nikakvih vecih problema
Jee živio GGG. Sada možemo mirno spavati sa svojim stripovima i voljeti ih kao i do sada bez da ih tjeramo u garažu/podrum.
Znam da je o ovome bilo vec rijeci, ali ako ti nije teško reci što misliš o tome da se svaki strip pojedinacno stavi u kesu za zamrzivac, zavari, ali ostavi odrezan rub kese(otvor oko 1 cm.). Vec sam vidio da neki prodavci imaju takve stripove, ali sam ih zaboravio pitati. Konkretno me zanima da li ce stripovima takvo stavljanje u kesice više koristiti ili štetiti?(netko je spomenuo kondenzaciju).
>> Ne kopajte nos, sline su komadici mozga! << |
 |
|
jetset
Junior Member

Croatia
390 Posts
Member since 23/06/2005 |
Posted - 02/12/2005 : 18:04:19
|
 baš imam namjeru patentirat specijalni filter za stripove.to vam je mala spravica koju nataknete na nos a služi za lakše disanje kad se nadete u prostoriji sa velikom koncentracijom stripova.zainteresirani investitori javite se  
živio sc,dolje hc |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 02/12/2005 : 18:29:01
|
quote: Originally posted by GGG
Drugi problem su arhive sa velikom kolicinom starijeg papira - tu je problem rast glivica i širenje njihovih spora, koje kod dugotrajne izpostave uzrokuje alergije. Najvažnije je što manje vlage u prostoru, a treba je paziti i na promjene temperature (kondenzacija). Uz redovno zracenje (citanje) ne bi smjelo biti nikakvih vecih problema
Konacno netko strucan.  
Lakše mi je sada kada znam da ovaj tupan lupeta gluposti (mislim na svog frenda ).
Life sucks, but Death swallows! |
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7871 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9118 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 02/12/2005 : 22:27:26
|
Vrlo dobro pokrenut topic, ozbiljna tema. Ja sam ceo život proveo u prostoriji prepunoj stripova, u kojoj sam i spavao. Uprkos upozorenjima moje tetke da to nije zdravo nikad se nisam brinuo, ni smatrao da ima realnog razloga za brigu.
Do nedavno. Krajnje neprijatan miris koji odašilju izdanja System comicsa je baš zabrinjavajuci. Teško je poverovati da njihovi stripovi sa kioska zadovoljavaju minimum normi koje bi trebalo da ne bi bila štetna. Pošto njihovih izdanja ja a i mnogi imamo sve više i više (Ken, Dylan, Hellboy) možda bi se odavde mogao uputiti neki apel na nih da njihova štamparija dovede stvari u normalu, ili da je promene. Jedno je miris sveže odštampanog stripa, koji se posle odredenog vremena izgubi, ali kod SC taj miris je mnogo jaci i ostaje neograniceno. |
 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 02/12/2005 : 23:20:03
|
quote: Originally posted by mpavin
meni stripovi stoje u sobi i ne osjecam nikakav miris...možda 
To je zato što ti se miris stripova uvukao u odjecu, kožu, kosu, nokte, mozak pa ni ne osjecaš više pogani miris. Iznesi stripove iz sobe ili još bolje - spali ih dok još nije kasno. 
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7871 Posts
Posted - 03/12/2005 : 00:10:17
|
neman vatre  quote: Originally posted by Obi-wan
meni stripovi stoje u sobi i ne osjecam nikakav miris...možda 
To je zato što ti se miris stripova uvukao u odjecu, kožu, kosu, nokte, mozak pa ni ne osjecaš više pogani miris. Iznesi stripove iz sobe ili još bolje - spali ih dok još nije kasno. 
>> Ne kopajte nos, sline su komadici mozga! <<
|
 |
|
premujanin
Junior Member

Croatia
378 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 03/12/2005 : 00:14:59
|
Zaista interesantna tema...do malo prije nisam mogao ni zamisliti da na to ikad pažnju obratim. Stripovi su mi u ormaru i kutijama daleko od radoznalih ociju al kad se sve to otvori, bome mirisa ima za nasnifat se...ali se nikad nisam zabrinjavao oko toga! |
 |
|
Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7871 Posts
Posted - 03/12/2005 : 00:18:47
|
nevjerojatno prvo Obi pa sada ti.samo vam je paljenje stripova u glavi.što nemate grijanje, pa vam je zima i morate se s necim grijati    quote: Originally posted by Maximuss
Onda ih daj meni, pa cu ti ih ja zapalit. ;)

|
Edited by - mpavin on 03/12/2005 00:19:43 |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 03/12/2005 : 02:38:27
|
nevjerojatno prvo Obi pa sada ti.samo vam je paljenje stripova u glavi.što nemate grijanje, pa vam je zima i morate se s necim grijati    quote: Originally posted by Maximuss
Onda ih daj meni, pa cu ti ih ja zapalit. ;)

Ponestalo mi Nasilja u Darkvudu za potpalu pa mi treba nešto drugo.
 |
|
Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Posted - 03/12/2005 : 20:04:00
|
quote: Originally posted by Maximuss
Ma ja sam samo spreman pomoci. Ako treba palit- tu sam. Imam neke piromanske sklonosti. Hehe!

Nikada vatrogasac od tebe...
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7871 Posts
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts
Posted - 04/12/2005 : 11:00:53
|
quote: Originally posted by Maximuss
Ma ja sam samo spreman pomoci. Ako treba palit- tu sam. Imam neke piromanske sklonosti. Hehe!

Zanimljivo !!!     |
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16034 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts
|
Spartacus
Starting Member
90 Posts
Member since 02/12/2005 |
Posted - 04/12/2005 : 20:39:33
|
quote: Originally posted by alexts
Vrlo dobro pokrenut topic, ozbiljna tema. Ja sam ceo život proveo u prostoriji prepunoj stripova, u kojoj sam i spavao. Uprkos upozorenjima moje tetke da to nije zdravo nikad se nisam brinuo, ni smatrao da ima realnog razloga za brigu.
Do nedavno. Krajnje neprijatan miris koji odašilju izdanja System comicsa je baš zabrinjavajuci. Teško je poverovati da njihovi stripovi sa kioska zadovoljavaju minimum normi koje bi trebalo da ne bi bila štetna. Pošto njihovih izdanja ja a i mnogi imamo sve više i više (Ken, Dylan, Hellboy) možda bi se odavde mogao uputiti neki apel na nih da njihova štamparija dovede stvari u normalu, ili da je promene. Jedno je miris sveže odštampanog stripa, koji se posle odredenog vremena izgubi, ali kod SC taj miris je mnogo jaci i ostaje neograniceno.
Kao kod talijanskih "kožnih" jakni  |
 |
|
Topic  |
|