forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Mister No i Marti Extra???
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 03/06/2006 : 22:06:47  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
Pa to i ja mislim...koliko tu ima predobrih epizoda...covece!

"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8234 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 03/06/2006 : 22:07:15  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
> Takodje ni jedan od njih nije imao kontinuitet, krenuli su iz sredine serijala, dok je, na primer, SD pocela fino od broja 1.

Kog broja 1? Sopstvenog, da.

I Dalmacija je preskakala.

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 03/06/2006 : 22:59:44  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by prozirna senka

> Takodje ni jedan od njih nije imao kontinuitet, krenuli su iz sredine serijala, dok je, na primer, SD pocela fino od broja 1.

Kog broja 1? Sopstvenog, da.

I Dalmacija je preskakala.

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.

Ma mislim da su poceli od nule takoreci, pokrenuli su novi talas stripa na Balkanu, dok su ova dva izdavaca kasnije upala negde iz sredine.Da je Vannini na primer krenuo od broja 1 MN, možda bi i uspeo, ovako, sa onim epizodama koje je izdao nije mogao da osvoji nov publiku, i to je to.

Rex est qui est nihil metuit
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8234 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 03/06/2006 : 23:09:33  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Da, izabrali su bas jako lose epizode.

Go to Top of Page

priki
Junior Member

Wallis and Futuna Islands
424 Posts

Member since 08/02/2005

Posted - 03/06/2006 : 23:20:42  Show Profile Show Extended Profile  Send priki a Private Message
quote:

Nema Srbija para za stripove, odnsono Boneli stripove, to je tacno, ali manhunter ovde prica o hc izdanjima, dakle za knjizare ne za kioske. To je vec druga situacija. Ja verujem da bi bilo koji izdavac koji bi se dohvatio ozbiljnog posla oko MM i MN mogao da cera dalje. Pogotovu sto su to ipak poznati junaci, a i epizode su sjajne.

Slazem se, i mislim da bi tu uspeo bilo ko iz srbije samo da naravno nadje dobre prevodioce i lektore...

Mister No rules!
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 04/06/2006 : 02:17:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Ko voli nek' izvoli...
Prozirni, nemas pojma sa zivotom... to k'o da si otis'o iz Srbije pre dvaes' godina a ne skoro juce...
MV se prodavao na kioscima u 700 primeraka, a autorska prava kostaju 1000 eura. To je u slucaju MV-a 1,5 eura po primerku samo za autorska prava. Sreca je da je System dobijao prava za MV-a direktno od Bonellija po nekoj ekstra povlastenoj ceni, i opet su gurali uz gubitke jer je Rusalic entuzijasta. Uzmi ti pa radi iz entuzijazma, zajebavaj se sa stampom, sa distributerima koji te jos uz sve to i potkradaju, sve to iz entuzijazma i sve sa gubicima, pa onda nek ti neko pametuje kako to treba ovako a ne onako.
A Dilan koji je najprodavaniji strip se prodavao oko 4000 primeraka, a na kasnije u svega 2500 primaraka. Ljudi ne lupetajte gluposti kad ne znate kako stoje stvari u realnosti. Stripove u Srbiji kupuju samo oni koji su ih citali pre 15 godina, ja sam predavao u skoli i imao sam prilike da vidim sta danasnju klincadiju interesuje (sex, droga, cigarete...). Klinci cak ni ne znaju ni ko su Zagor i Dilan Dog i ne citaju nikakve stripove, cak ni Spajdermena za kojeg znaju iz filmova a kamoli nesto trece. Nikakva reklama tu ne moze da pomogne.

A kad smo kod reklame, "Svet" (to jest Robert Coban) je imao agresivnu i skupu reklamu na TV pa je opet morao da spusti cenu Alan Forda na 55 dinara jer mu je pala prodaja. I ne znam zasto on uopste gura tog Alan Forda kad je pitanje da li mu ostaje bilo kakva zarada bez obzira sto ga stampa na restlovima papira koji mu ostanu od stampe drugih izdanja i sto ima svoju stampariju (jedino sto uvezuje u "Dnevniku", a i taj uvez mu oni rade za neku kompenzaciju) tako da ga sama proizvodnja ne kosta nista. A reklama koju je on imao na "Pinku" i na RTS1 kosta 100 eura po sekundi emitovanja.

Mozda moze da uspe tek ponesto, neki Asterix, Talicni ili slicno, eventualno Dizni... A Bonelli, mislim da nece ovde nikad zaziveti. Takodje mislim da je ovo sto ide "Ludensova" rimitenda najbolje za strip te vrste na exyu prostorima, jer pomaze "Ludensu", a taman pokriva srpsko interesovanje za strip u onoj meri u kojoj ono i postoji.

Strip scena u Srbiji, u onoj meri u kojoj vi to mastate ovde, mozda bi mogla da se pokrene samo agresivnim makretinskim i edukativnim kampanjama za koje su potrebni milioni (eura, naravno). Pa cek i tad, stripove po realnim cenama koje oni treba da imaju ne bi niko kupovao, jer ovde narod nema ni za 'lebac.
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8234 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 04/06/2006 : 02:39:51  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Ti, dp, citaj malo pazljivije moje postove.

Znam da se magicni prodavao za oko 700 primeraka po broju na kioscima, znam da su zbog toga i presli na hc i knjizare. A to sam i kazao u prijasnjim postovima. Da, znam da u Srbiji NEMA para za stripove, za Bonelije prvenstveno, da idu na kioske, i da je, nazalost, jedina opcija hc u ogranicenom tirazu. Znam po kojim tirazima su Vaninijevci valjali svoje stripove.

Kad sam pomenuo ozbiljnost prilikom MM i MNa, mislio sam na pripremu, prevod, dizajn... Ne na kioske. To ne ide... Nazalost.

Ali MM i MN, poput Libellusovog KPa, to da.

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 04/06/2006 : 03:49:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
MV u HC varijanti je uradjen odlicno pa ce se opet, kako kazu, izgleda ugasiti... 200 prodatih primeraka u HC varijanti ne moze da otplati stampu koja je, u ovom slucaju, glavni nosilac troskova (to jest HC uvez). 450 dinara je mnogo za jedan strip od 100 strana, pa makar on bio u tvrdom povezu i sa najboljom mogucom pripremom i svim ostalim. Marti bi eventualno mozda mogao da prodje za nijansu bolje, ali Mister No nikako.

A na kioscima? Tek tu je pravi "rock'n'roll". Pa kad ti, na primer, "Politikina" distributivna mreza (bez koje NIKAKO ne mozes da pokrijes tri cetvrtine srpskog trzista jer "Stampa" pokriva samo Beograd i Vojvodinu, a ostali manji privatni distributeri samo manje segmente trzista) obracuna da je prodala 200 primeraka, na primer Zagora, dok je "Stampa" prodala 2000 iz identicnog uzorka, i onda ti ne vrate rimitendu vec te obaveste kako oni ne vracaju rimitendu... pa onda, kad je vec kasno, shvatis da imas posla sa lopovima.

Ili ti, na primer, "Stampa" uopste ne primi strip na kioske sa obrazlozenjem da oni UOPSTE ne distribuiraju stripove jer se to slabo prodaje (kao sto se desilo Bernardu, to jest "Ludensu" kad su poceli sa rimitendom Zagora i Dilana u Srbiji)...

Eto, ti si u SAD i zivis po zapadnim standardima i garantovano imas mnogo vise novca nego mnogi od nas ovde. Kad si tako ubedjen u to sto tvrdis, sto ne pokusas ti svoju ideju da realizujes na srpskom trzistu? U protivnom, sve sto napises samo su pretpostavke...

Kad je rec o HC izdanjima za knjizare koje spominjes, zaboravljas na jednu stvar. Pitanje je kako bi prosao Libellusov Ken Parker kad se ne bi uopste prodavao u Srbiji. A Systemov HC Magico Vento se verovatno ne proda nijedan primerak u Hrvatskoj. No, razlozi za to nisu samo u savrsenosti prevoda i pripreme. Cak i kad bi oni bili jednakog kvaliteta u svemu, parametri prodaje u ova dva slucaja ne bi bili bitno drugaciji, a razlozi zasto je to tako su deo neke druge price...

Edited by - ---dp--- on 04/06/2006 04:14:11
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8234 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 04/06/2006 : 04:29:25  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Dejane, ja stvarno ne znam kako pametno da ti odgovorim na ovaj prostacki post odozgore.

Za razliku od tebe, ja nisam izdavac, niti imam neke aspiracije k tome, vec samo kolekcionar. Kao takav, ja samo mogu na osnovu mojega iskustva dok sam ziveo u Srbiji, a i ovovremenih stripovskih gibanja, logicki da zauzmem stav o recimo MM Ekstri. Da li bih voleo da se takvo izdanje pojavi? Da. Da li bih radije bio za neku vrstu MM3K(mm za kolekcionare) gde bi bile sabrane preskocene epizode iz svih, ne samo regularne, serija? DA!!! Da li takvo izdanje moze opstati na kioscima? Jok! Dakle, hc. I sad dolazimo na temu tiraza i plasmana. Niko, ali zaista niko, me ne moze ubediti da jedno kvalitetno izdanje Ekstre ili MM3Ka odradjeno u tirazu od recimo 500 kom, ne bi moglo da se proda u 350 primeraka. Ne govorim o ritmu. Da li bi MM bio mesecno, dvomesecno ili pak tromesecno izdanje to je procena onoga ko bi se dovatio (coravog:-P) posla. Ne mene. No, kada imas ciljnu grupu, kada od starta znas kome se obracas i sta nudis, kad ista ciljna grupa zna sta moze da ocekuje od tebe, a da se pri tome drzis datih rokova, onda 350 kom prodatih se ne bi smelo uopste postavljati. Ti si uzeo MV od SCa za primer. Lose. Sistem je bas na ovom primeru pokazao svu svoju nebrigu za citaoce od kojih opet zavisi. Seti se na sta su licili MVovi sa kiosaka. Koliko je tamo pravopisnih gresaka, loseg skena, ocajnog uveza... Onda su iznenada presli na hc, i tamo i dalje pise mesecno izdanje, a poslednji broj je izasao u novembru. Sada je jun. Ja i dalje cekam na Blizzarda. Drugi primer ti je KP od Libellusa. Oni su pak, od samog starta krenuli da izdaju KP u ogranicenom tirazu, bez cenzure, 2x6 sveski u godini, i ferceraju. Ljudi guraju. I to sa Kenom! Ako mi sada kazes da je Ken bolje plasiran medju Juznim Slovenima od Martija, onda jebiga, cela ova rasprava nema smilsla. Maj point iz: ako Libellus moze dve godine regualrno i bez (bar meni vidljivih) problema gura tamo nekog Kena (bez uvrede, molim), onda bi Libellusov pandan u Srbiji, ma koji god to bio, MORAO isto tako da gura sa Martijem, ako ne i bolje. Isto vazi i za MNOa. Dakle, moze. Mora. Ali to je pitanje OZBILJNOSTI. A to Vanini, Abaton, pa ni Sistem (koji se mnogo popravio sa Dilanom) nisu.

Da li je senka kriv za to?

Inace, ja u Srbiju ni zutu paru ne bi ulozio, kad znam kakav ste narod. Bolje je u Hadson da bacim no tamo da ulazem... No dobro, to je moj LICNI stav.

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8234 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 04/06/2006 : 04:31:43  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Editovao si poslednju recenicu, vidim.
Onda ignorisi moju prvu.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/06/2006 : 08:40:53  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Ne zaboravite da bi stip izlazio za podrucje Srbije, a da bi se, naravno,prodavao po celoj bivšoj yu. E sad, ako medju tim svim ljudima nema 500 koji bi svaka 3-4 meseca kupili hc izdanje MM ili MN, onda ne znam,bacam citavu Bonelli kolekciju i pocinjem da citam, mange na primer..

Edited by - manhunter on 04/06/2006 08:41:13
Go to Top of Page

priki
Junior Member

Wallis and Futuna Islands
424 Posts

Member since 08/02/2005

Posted - 04/06/2006 : 10:16:33  Show Profile Show Extended Profile  Send priki a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

Ne zaboravite da bi stip izlazio za podrucje Srbije, a da bi se, naravno,prodavao po celoj bivšoj yu. E sad, ako medju tim svim ljudima nema 500 koji bi svaka 3-4 meseca kupili hc izdanje MM ili MN, onda ne znam,bacam citavu Bonelli kolekciju i pocinjem da citam, mange na primer..

Slazem se...

Mister No rules!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/06/2006 : 10:49:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
to sa HC izdanjima je podvala stoljeca!
naravno, ne i za izdavace, za njih je to potez stoljeca - siguran i najbrži nacin da ostvare odredenu korist

tako da to što pricaju prozirni i manhunter, je ostvarivo
jer, uvijek ce se naci 500 zaludenika, koji ce kupiti po bilo kojoj cijeni - zapravo, Ken bi mogao koštati i 100kn komad a prodaja ne bi bitno pala

samo, sve to skupa je sranje i otvara sve dublji jaz koji naposljetku vodi do sukoba klasa, a nema više Marxa da to primijeti i opiše, kako bi Rusi mogli izvesti oktobarsku revoluciju itd.

Tako je govorio Zagortustra.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/06/2006 : 11:04:16  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Šta ceš stinky, živimo u hedonistickom društvu..Brže, bolje, više.Mada, ko zna zašto je to dobro..

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/06/2006 : 11:12:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

S obzirom da si pokazivao neki interes ranije, pretpostavlja dA si se ti raspitivao za prava pa su ti rekli da su u pregovorima s nekim drugim ili...?
Bit ce zanimljivo vidjeti da li ce od toga ista biti, ali najvjerojatnije se radi o sistemu, da.

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy

Nego, sad mi nešto pade na pamet, kako ti znaš da sam ja pokazivao interes ranije???

Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
16993 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 04/06/2006 : 13:10:20  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
A zbog cega tolike rasprave? Niko ne zna da li ce se uposte ikad pojaviti ta izdanja. A I ako se pojave, jedino bi normalno bilo da idu na kioske po cijeni od 120 dinara kao DD. Stampati stripove kao HC zbog 500 kolekcionara nema smisla. Zbog toga je i sve manje citalaca, jer ne moze prosjecni citalac da kupi strip koji kosta 100 kuna kao Tex gignati ili sl. Jedino Svetov Alan Ford ima normalnu i razumnu cijenu (59 din, 1,5 KM, 0,7 €) srazmjernu kvalitetu.
Go to Top of Page

zeraprinc
Average Member

Serbia
977 Posts

Member since 03/02/2004

Posted - 04/06/2006 : 13:32:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit zeraprinc's Homepage  Send zeraprinc a Private Message
Da, cena je izuzetno bitna. Ne treba zaboraviti da "Dnevnik" nije imao kvalitet, ali je zato imao uzasno prostu cenu, pa su se stripovi nalazili u svakoj kuci. Jer, ipak, strp je shtivo za razbibrigu za vecinu. Kada ljudi nemaju shta da rade, kupe ukrshtenice ili strip, e sada razlika u ceni odluchuje da se ce ukrshtenice prodavati. Setite se samo svih onih ispisanih poruka na stripovima, i masnoca od spravljenog jela. Malo je kolekcionara, pogotovu danas, pa je zato strip kod nas osudjen na propast, ako nema mizerno malu cenu.

Ne mozesh leteti sa orlovima, ako sve svoje vreme provodish sa curkama!
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 04/06/2006 : 13:38:47  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote:

Dejane, ja stvarno ne znam kako pametno da ti odgovorim na ovaj prostacki post odozgore.

Za razliku od tebe, ja nisam izdavac, niti imam neke aspiracije k tome, vec samo kolekcionar. Kao takav, ja samo mogu na osnovu mojega iskustva dok sam ziveo u Srbiji, a i ovovremenih stripovskih gibanja, logicki da zauzmem stav o recimo MM Ekstri. Da li bih voleo da se takvo izdanje pojavi? Da. Da li bih radije bio za neku vrstu MM3K(mm za kolekcionare) gde bi bile sabrane preskocene epizode iz svih, ne samo regularne, serija? DA!!! Da li takvo izdanje moze opstati na kioscima? Jok! Dakle, hc. I sad dolazimo na temu tiraza i plasmana. Niko, ali zaista niko, me ne moze ubediti da jedno kvalitetno izdanje Ekstre ili MM3Ka odradjeno u tirazu od recimo 500 kom, ne bi moglo da se proda u 350 primeraka. Ne govorim o ritmu. Da li bi MM bio mesecno, dvomesecno ili pak tromesecno izdanje to je procena onoga ko bi se dovatio (coravog:-P) posla. Ne mene. No, kada imas ciljnu grupu, kada od starta znas kome se obracas i sta nudis, kad ista ciljna grupa zna sta moze da ocekuje od tebe, a da se pri tome drzis datih rokova, onda 350 kom prodatih se ne bi smelo uopste postavljati. Ti si uzeo MV od SCa za primer. Lose. Sistem je bas na ovom primeru pokazao svu svoju nebrigu za citaoce od kojih opet zavisi. Seti se na sta su licili MVovi sa kiosaka. Koliko je tamo pravopisnih gresaka, loseg skena, ocajnog uveza... Onda su iznenada presli na hc, i tamo i dalje pise mesecno izdanje, a poslednji broj je izasao u novembru. Sada je jun. Ja i dalje cekam na Blizzarda. Drugi primer ti je KP od Libellusa. Oni su pak, od samog starta krenuli da izdaju KP u ogranicenom tirazu, bez cenzure, 2x6 sveski u godini, i ferceraju. Ljudi guraju. I to sa Kenom! Ako mi sada kazes da je Ken bolje plasiran medju Juznim Slovenima od Martija, onda jebiga, cela ova rasprava nema smilsla. Maj point iz: ako Libellus moze dve godine regualrno i bez (bar meni vidljivih) problema gura tamo nekog Kena (bez uvrede, molim), onda bi Libellusov pandan u Srbiji, ma koji god to bio, MORAO isto tako da gura sa Martijem, ako ne i bolje. Isto vazi i za MNOa. Dakle, moze. Mora. Ali to je pitanje OZBILJNOSTI. A to Vanini, Abaton, pa ni Sistem (koji se mnogo popravio sa Dilanom) nisu.

Da li je senka kriv za to?

Inace, ja u Srbiju ni zutu paru ne bi ulozio, kad znam kakav ste narod. Bolje je u Hadson da bacim no tamo da ulazem... No dobro, to je moj LICNI stav.

Naravno da sam editovao, jer sam u datom momentu prenaglio, a ovde je bilo kasno nocu i vec sam bio umoran. No, ponavljam, lako je biti pametan sa strane, i dalje ostajem pri tome da su sve to sto si napisao u vezi sa HC samo tvoje LICNE pretpostavke...

Edited by - ---dp--- on 04/06/2006 13:52:31
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/06/2006 : 13:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by zeraprinc

Da, cena je izuzetno bitna. Ne treba zaboraviti ...

ne da je cijena izuzetno bitna, vec je cijena jedina bitna (naravno, uz pretpostavku da netko uopce želi kupiti taj i taj strip)

citace zanima samo cijena
problem je što citaca više nema, što je zbroj visoke cijene i novih mogucnosti zabave (recimo, igrice, filmovi - iako se i ovdje može opet postaviti pitanje cijene, buduci se ovi vidovi zabave mogu nabaviti i nabavljaju se prakticki badava ili jeftino - stripovi tu nisu ni malo konkurentni)

Tako je govorio Zagortustra.
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 04/06/2006 : 14:00:49  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
najbolje bi bilo krenuti sa extra serijama mm i mn u mekanim koricama po cijeni od 12kn

homos homini lupus
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/06/2006 : 14:02:48  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by jasa

najbolje bi bilo krenuti sa extra serijama mm i mn u mekanim koricama po cijeni od 12kn

homos homini lupus

Još bolje bi bilo da neko krene sa tim serijama po ceni od 7kn, to bi tek bilo...

Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 04/06/2006 : 14:05:54  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
quote:

quote:

homos homini lupus

Još bolje bi bilo da neko krene sa tim serijama po ceni od 7kn, to bi tek bilo...

bio bi tiraž najmanje 10 000

homos homini lupus
Go to Top of Page

deangelis
Junior Member

Croatia
374 Posts

Member since 04/12/2005

Posted - 04/06/2006 : 14:57:52  Show Profile Show Extended Profile  Send deangelis a Private Message
Za -dp- i Prozirnu Senku!

Citam vaša prepucavanja zašto u hrvatskoj izdavaci stripova uspijevaju izdavati stripove, a kod vas ne, i zašto je to tako. Gospodo, samo je jedan razlog, pa zar ste djeca da to ne možete svatiti. Srbija je jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi, a u takvoj zemlji je teško biti poduzetnik. Ja sam siguran da kada bi SC uspio naplatiti svoja potraživanja od distributera, koliko toliko bi gurao naprijed. Nemojte misliti da je kod nas u Hrvatskoj bajno, ali je sigurno ipak puno bolje nego kod vas u Srbiji. Ja sa Bernardom cesto razgovaram, i on mi uvijek kaže da ima redovnu naplatu od strane Vjesnika. Da ga Vjesnik ne plati sljedeca tri - cetiri mjeseca, i kod nas bi prestali izlaziti stripovi. Pa zamislite da radite svoj posao sa velikom ljubavlju, i za to ne dobijete placu sljedecih godinu dana. Zar biste radili dalje isti posao? Poslali bi ste sve kvragu. I kod vas u Srbiji ce doci prije ili poslije bolja vremena za poduzetnike, i ja to jedva cekam, jer znam da ce onda biti još veci izbor stripova. Smatram da je samo jedan bitan problem u Srbiji za izdavace, a to je naplata svojih potraživanja. Mali tiraž je drugi, ali uvijek ce se naci 1000 ljudi sa podrucja ex juge koji ce to kupiti i omoguciti na taj nacin izdavacima da prežive.
Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 04/06/2006 : 16:42:33  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
quote:

quote:

quote:

homos homini lupus

bio bi tiraž najmanje 10 000

homos homini lupus

Mnogo sam puta vec ovde pisao da strip MORA biti jeftin ako se zeli komercijalizovati strip-scena i vratiti makar 10% citalacke publike u odnosu na 80-te.
To ne znaci da se ne trebaju povremeno pojavljivati luksuznija HC izdanja koje bi kupovali uglavnom kolekcionari.Ali dokle god stripove kupuju samo kolekcionari bice sve gore i gore.
Protiv sam svakoga izdavaca koji se zadovoljava malim kucnim tirazima bez obzira na kvalitet.Oni ce unistiti i ovo malo ljudi koji kupuju i vole stripove.Moram priznati da npr.Libeliusov Ken Parker zaista lepo izgleda ali tuzna je cinjenica da takvo izdanje nece stvoriti novog citaoca, takvo izdanje kupuju kolekcionari koji ga odmah pakuju u kese i ostavljaju na tamnom mestu da im slucajno ne bi izbledela naslovnica.Takvo izdanje nece kupiti niko ko vec Kena nije citao u LMS ediciji.Nema tu perspektive...samo da objasnim da nemam nista protiv ove izdavacke kuce licno...njih sam samo uzeo za primer.

"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"

Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 04/06/2006 : 17:01:38  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
sto puta prežvakane teme...
od MM i Mno extra nece biti ništa, pa vi možete sanjati što jace želite.... jedini sposoban toga rekao je kategorican JOK. I redovna serija se verovatno katastrofalno prodaje... Ostane jedino varjanta da neko kresne HC, kako je bilo sa MM Gigantima...ali tko? prvo bi trebalo dobiti prava...

Društvo ljubiteljev stripa STRIPOHOLIK Slovenija uradno ustanovljeno!
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000