Author |
Topic |
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8234 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 04/06/2006 : 17:02:17
|
quote: Originally posted by ---dp---
quote: Originally posted by prozirna senka
Dejane, ja stvarno ne znam kako pametno da ti odgovorim na ovaj prostacki post odozgore.
Za razliku od tebe, ja nisam izdavac, niti imam neke aspiracije k tome, vec samo kolekcionar. Kao takav, ja samo mogu na osnovu mojega iskustva dok sam ziveo u Srbiji, a i ovovremenih stripovskih gibanja, logicki da zauzmem stav o recimo MM Ekstri. Da li bih voleo da se takvo izdanje pojavi? Da. Da li bih radije bio za neku vrstu MM3K(mm za kolekcionare) gde bi bile sabrane preskocene epizode iz svih, ne samo regularne, serija? DA!!! Da li takvo izdanje moze opstati na kioscima? Jok! Dakle, hc. I sad dolazimo na temu tiraza i plasmana. Niko, ali zaista niko, me ne moze ubediti da jedno kvalitetno izdanje Ekstre ili MM3Ka odradjeno u tirazu od recimo 500 kom, ne bi moglo da se proda u 350 primeraka. Ne govorim o ritmu. Da li bi MM bio mesecno, dvomesecno ili pak tromesecno izdanje to je procena onoga ko bi se dovatio (coravog:-P) posla. Ne mene. No, kada imas ciljnu grupu, kada od starta znas kome se obracas i sta nudis, kad ista ciljna grupa zna sta moze da ocekuje od tebe, a da se pri tome drzis datih rokova, onda 350 kom prodatih se ne bi smelo uopste postavljati. Ti si uzeo MV od SCa za primer. Lose. Sistem je bas na ovom primeru pokazao svu svoju nebrigu za citaoce od kojih opet zavisi. Seti se na sta su licili MVovi sa kiosaka. Koliko je tamo pravopisnih gresaka, loseg skena, ocajnog uveza... Onda su iznenada presli na hc, i tamo i dalje pise mesecno izdanje, a poslednji broj je izasao u novembru. Sada je jun. Ja i dalje cekam na Blizzarda. Drugi primer ti je KP od Libellusa. Oni su pak, od samog starta krenuli da izdaju KP u ogranicenom tirazu, bez cenzure, 2x6 sveski u godini, i ferceraju. Ljudi guraju. I to sa Kenom! Ako mi sada kazes da je Ken bolje plasiran medju Juznim Slovenima od Martija, onda jebiga, cela ova rasprava nema smilsla. Maj point iz: ako Libellus moze dve godine regualrno i bez (bar meni vidljivih) problema gura tamo nekog Kena (bez uvrede, molim), onda bi Libellusov pandan u Srbiji, ma koji god to bio, MORAO isto tako da gura sa Martijem, ako ne i bolje. Isto vazi i za MNOa. Dakle, moze. Mora. Ali to je pitanje OZBILJNOSTI. A to Vanini, Abaton, pa ni Sistem (koji se mnogo popravio sa Dilanom) nisu.
Da li je senka kriv za to?
Inace, ja u Srbiju ni zutu paru ne bi ulozio, kad znam kakav ste narod. Bolje je u Hadson da bacim no tamo da ulazem... No dobro, to je moj LICNI stav.
Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
Naravno da sam editovao, jer sam u datom momentu prenaglio, a ovde je bilo kasno nocu i vec sam bio umoran. No, ponavljam, lako je biti pametan sa strane, i dalje ostajem pri tome da su sve to sto si napisao u vezi sa HC samo tvoje LICNE pretpostavke...
Ok, razumem.
Inace, naravno da sve sto sam kazao su moje PRETPOSTAVKE. Dakle, kao coveka sa strane, kao kolekcionara, ne (iju) kao izdavaca. Niti ja tebi uopste sporim da nisi u pravu sto se problema sa kojima se srpski izdavaci susrecu tice.
Samo, i dalje stojim pri onoj mojoj maloj analizici odozgore da bi MM hc se moglo valjati...
Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio. |
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 04/06/2006 : 17:15:07
|
quote: Originally posted by jang
sto puta prežvakane teme... od MM i Mno extra nece biti ništa, pa vi možete sanjati što jace želite.... jedini sposoban toga rekao je kategorican JOK. I redovna serija se verovatno katastrofalno prodaje... Ostane jedino varjanta da neko kresne HC, kako je bilo sa MM Gigantima...ali tko? prvo bi trebalo dobiti prava...
Društvo ljubiteljev stripa STRIPOHOLIK Slovenija uradno ustanovljeno!
Ne vidim pravu istinu u toj njegovoj opasci "JOK" Svako ko mu kupuje Zagora na kioscima sasvim sigurno bi uzeo i MN i MM ili barem neko od tih izdanja, a sasvim sigurno bi se velika vecina odrekla skupih HC izdanja u korist normalne extra klasicne boneli-edicije
"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"
|
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 04/06/2006 : 17:21:07
|
a zašto vec sada kupci zagora ne uzmu Mno i MM na kioscima? bio sam u hrvatskoj pre 14 dana, stripova dovoljno na kioscima... ali niko ih ne kupi... prodaja MM i Mno-a dovoljno govori Bernardu....
inace poznajem jednu grupicu koja bi verovatno bila dovoljno luda da izda koji MM strip (pogotovo mislim na preskocene epizode)...jedino skoro sigurno samo limited HC i verovatno na domacem jeziku
Društvo ljubiteljev stripa STRIPOHOLIK Slovenija uradno ustanovljeno! |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 04/06/2006 : 17:59:21
|
Moglo bi, prozirni, moglo bi, ali moras biti robot a ne covek, da napravis "full proof" algoritam i drzis ga se "ko pijan plota" i tako guras. Pa cak i tada, kad sve proracunas, u Srbiji se desi neko sranje i sve ti to srusi (meni se to, na primer, desilo kad je pocelo bombardovanje koje svesno nisam racunao kao mogucnost jer da sam ga racunao, ne bih nista ni pocinjao niti radio vec bih otisao i skocio s mosta jer je tada "full proof" bilo samo ono sto ti se desavalo datog sekunda i nista vise...). Uostalom, da je ovde dobro i ti bi bio ovde josu uvek (pretpostavljam). I kad sledeci put budes setao pored Hadsona, baci jedan dolar u njega i za mene, ali zaista.
Vidim da je deangelis jako dobro shvatio sta je srz problema kojih, na zalolst, ima i Hrvatska, i ni Bernard se ne bori sa slicnim problemima tako lako kao sto to misle mnogi u Srbiji. No, u Hrvatskoj su, na srecu, neke stvari dovoljno sredjene da bi se ipak moglo pouzdano (zdravo) poslovati... |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 04/06/2006 : 18:10:20
|
MV u HC varijanti je uradjen odlicno pa ce se opet, kako kazu, izgleda ugasiti... 200 prodatih primeraka u HC varijanti ne moze da otplati stampu koja je, u ovom slucaju, glavni nosilac troskova (to jest HC uvez).
krivo. Tisak se u principu MORA pokriti sa 40% naklade, u ovom slucaju 200 komada, tisak je glavni nosilac troskova kao pojedinacna stavka, tocno, ali ni ostali troskovi nisu zanemarivi, i cijena tiska nije velika zbog uveza nego zbog male naklade. A kako je odlicno uradjen odlucuje publika, a ona je dala svoj sud, zar ne?
quote: Originally posted by ---dp--- Kad je rec o HC izdanjima za knjizare koje spominjes, zaboravljas na jednu stvar. Pitanje je kako bi prosao Libellusov Ken Parker kad se ne bi uopste prodavao u Srbiji. A Systemov HC Magico Vento se verovatno ne proda nijedan primerak u Hrvatskoj. No, razlozi za to nisu samo u savrsenosti prevoda i pripreme. Cak i kad bi oni bili jednakog kvaliteta u svemu, parametri prodaje u ova dva slucaja ne bi bili bitno drugaciji, a razlozi zasto je to tako su deo neke druge price...
Prvih 6 Ken Parkera se rasprodalo, ostalo je svega par primjeraka. U Srbiji se prodalo manje od 15% tiraza. Dakle, Ken bi isao dalje i bez Srbije, u to budi siguran. Razlog slabije prodaje Systema je losiji kvalitet od ostalih izdavaca, u ovom slucaju od nas. Samo to.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Posted - 04/06/2006 : 18:11:30
|
quote: Originally posted by manhunter
quote: Originally posted by Markos
S obzirom da si pokazivao neki interes ranije, pretpostavlja dA si se ti raspitivao za prava pa su ti rekli da su u pregovorima s nekim drugim ili...? Bit ce zanimljivo vidjeti da li ce od toga ista biti, ali najvjerojatnije se radi o sistemu, da.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Nego, sad mi nešto pade na pamet, kako ti znaš da sam ja pokazivao interes ranije???
Rex est qui est nihil metuit
Pa raspitivao si se na forumu ranije jos...
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 04/06/2006 : 18:22:00
|
quote: Originally posted by sdragan@
Mnogo sam puta vec ovde pisao da strip MORA biti jeftin ako se zeli komercijalizovati strip-scena i vratiti makar 10% citalacke publike u odnosu na 80-te. To ne znaci da se ne trebaju povremeno pojavljivati luksuznija HC izdanja koje bi kupovali uglavnom kolekcionari.Ali dokle god stripove kupuju samo kolekcionari bice sve gore i gore.
Mislim da grijesis u smislu kako bi jeftina izdanja mogla "komercijalizovati" strip scenu. Strip scena koja je postojala prije raspada bivse drzave je mrtva i nista i nitko je ne moze probuditi, pa sve da stripove dijele besplatno. Jednostavno su druga vremena, strip ili ogromna vecina stripova, nisu uopce zanimljivi za vecinu mladih niti sebi u njima traze zabavu. I nije to samo kod nas. Dovoljno je pogledati statisticke podatke u drugim zemljama i sve ce biti jasno. A sve te zemlje nisu imale ni rat, ni isprekidano izdavastvo i ekonomski su mocnije od bilo koje bivse yu republike, odnosno drzave. Ono sto se nekoc u albumima po Njemackoj prodavalo u 20-30 tisuca primjeraka danas se prodaje u 2-3 tisuce i to ako im dobro ide. Cijena od 16 kuna u HR nije puno, dakle strip nije skup kad ti u isto vrijeme salica kave i casa vode skoro toliko kostaju, medjutim stripovi se svejedno ne prodaju. Ili su mozda skupi oni kompleti po 3 komada za dvadesetak kuna, to je jeftino a nije bas da se rasprodaju preko noci. Dakle nije cijena iskljucivo presudna.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 04/06/2006 : 18:30:26
|
Prvih 6 Ken Parkera se rasprodalo, ostalo je svega par primjeraka. U Srbiji se prodalo manje od 15% tiraza. Dakle, Ken bi isao dalje i bez Srbije, u to budi siguran. Razlog slabije prodaje Systema je losiji kvalitet od ostalih izdavaca, u ovom slucaju od nas. Samo to.
Mislim da su postotci prodaje nesto visi od 15% u Srbiji, barem za prve brojeve, ali ne prelaze nekih 20% i slazem se da u nasem konkretnom slucaju nebi bili presudan faktor dali bi Ken isao dalje ili ne. Medjutim ni jedno trziste se ne smije zanemariti i svako od njih daje svoj doprinos na razne nacine, iako to ako bi se samo statisticki gledalo nebi bilo toliko vidljivo.
Ne bih se slozio da je razlog slabije prodaje Systema samo losiji kvalitet. Smatram kako jos nekoliko bitnih faktora doprinose slabijoj ili boljoj prodaji.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Posted - 04/06/2006 : 20:00:34
|
quote: Originally posted by Dado
Mnogo sam puta vec ovde pisao da strip MORA biti jeftin ako se zeli komercijalizovati strip-scena i vratiti makar 10% citalacke publike u odnosu na 80-te. To ne znaci da se ne trebaju povremeno pojavljivati luksuznija HC izdanja koje bi kupovali uglavnom kolekcionari.Ali dokle god stripove kupuju samo kolekcionari bice sve gore i gore.
Mislim da grijesis u smislu kako bi jeftina izdanja mogla "komercijalizovati" strip scenu. Strip scena koja je postojala prije raspada bivse drzave je mrtva i nista i nitko je ne moze probuditi, pa sve da stripove dijele besplatno. Jednostavno su druga vremena, strip ili ogromna vecina stripova, nisu uopce zanimljivi za vecinu mladih niti sebi u njima traze zabavu. I nije to samo kod nas. Dovoljno je pogledati statisticke podatke u drugim zemljama i sve ce biti jasno. A sve te zemlje nisu imale ni rat, ni isprekidano izdavastvo i ekonomski su mocnije od bilo koje bivse yu republike, odnosno drzave. Ono sto se nekoc u albumima po Njemackoj prodavalo u 20-30 tisuca primjeraka danas se prodaje u 2-3 tisuce i to ako im dobro ide. Cijena od 16 kuna u HR nije puno, dakle strip nije skup kad ti u isto vrijeme salica kave i casa vode skoro toliko kostaju, medjutim stripovi se svejedno ne prodaju. Ili su mozda skupi oni kompleti po 3 komada za dvadesetak kuna, to je jeftino a nije bas da se rasprodaju preko noci. Dakle nije cijena iskljucivo presudna.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
hm...da, mozda je moje misljenje previse utopijsko, mozda su stripovi vec osudjeni na propast, mozda su se izdavaci vec pomirili sa cinjenicom da su tirazi sve manji i manji, mozda je crno, mozda je belo...ne znam...cini mi se da na ovim prostorima ima potencijala za oporavak strip scene ali da se jos uvek nisu sve stvari poklopile, npr.fali nam "trziste" bivse YUG. ,jaka izdavacka kuca i malo bolja reklamna kampanja kojoj bi ciljna grupa bili osnovci, dakle zaboraviti na nas(vec matore) koji vec ionako kupujemo stripove. Dakle, trebalo bi vise raditi na tome da deca ponovo pocnu citati a ne samo kukati kako to njih ne zanima, na njima je buducnost a ne na nama iz 70 i neke...
"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"
|
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Posted - 04/06/2006 : 20:04:27
|
MV u HC varijanti je uradjen odlicno pa ce se opet, kako kazu, izgleda ugasiti... 200 prodatih primeraka u HC varijanti ne moze da otplati stampu koja je, u ovom slucaju, glavni nosilac troskova (to jest HC uvez).
krivo. Tisak se u principu MORA pokriti sa 40% naklade, u ovom slucaju 200 komada, tisak je glavni nosilac troskova kao pojedinacna stavka, tocno, ali ni ostali troskovi nisu zanemarivi, i cijena tiska nije velika zbog uveza nego zbog male naklade. A kako je odlicno uradjen odlucuje publika, a ona je dala svoj sud, zar ne?
quote: Originally posted by ---dp--- Kad je rec o HC izdanjima za knjizare koje spominjes, zaboravljas na jednu stvar. Pitanje je kako bi prosao Libellusov Ken Parker kad se ne bi uopste prodavao u Srbiji. A Systemov HC Magico Vento se verovatno ne proda nijedan primerak u Hrvatskoj. No, razlozi za to nisu samo u savrsenosti prevoda i pripreme. Cak i kad bi oni bili jednakog kvaliteta u svemu, parametri prodaje u ova dva slucaja ne bi bili bitno drugaciji, a razlozi zasto je to tako su deo neke druge price...
Ako nije tajna...koliki su tirazi?
|
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 04/06/2006 : 20:07:19
|
Dakle, trebalo bi vise raditi na tome da deca ponovo pocnu citati a ne samo kukati kako to njih ne zanima, na njima je buducnost a ne na nama iz 70 i neke...
Tako je! Lansirajmo mange,pa što bude!
|
|
|
deangelis
Junior Member
Croatia
374 Posts
Member since 04/12/2005 |
Posted - 04/06/2006 : 20:30:16
|
[quote]Originally posted by Markos [Prvih 6 Ken Parkera se rasprodalo, ostalo je svega par primjeraka. U Srbiji se prodalo manje od 15% tiraza. Dakle, Ken bi isao dalje i bez Srbije, u to budi siguran. Razlog slabije prodaje Systema je losiji kvalitet od ostalih izdavaca, u ovom slucaju od nas. Samo to. ------------------------------------------------------------------- Markose, tebi i Libellusu svaka cast, kupio sam preko 90% vaših izdanja, takoder mi je vrlo drago da su na hrvatskom jeziku, ali nikako se ne mogu složiti sa tvojim navodima da se Sistem slabije prodaje od ostalih izdavaca radi lošije kvalitete. Da li ti misliš, da je kojim slucajem Libellus Srpska firma i da izdaje svoja izdanja u Srbiji u opremi i kvaliteti u kakvoj izdaje ovdje, da bi jednako "usješno" poslovala kao u Zagrebu. Ne bi sigurno! To je samo zato što je u Zagrebu "poštenije" i stabilnije poduzetnicko poslovanje, te je stoga lakše raditi i naplatiti svoja potraživanja. Takoder treba uzeti u obzir i cinjenicu da više nismo jedna država, da nas dijeli granica, i da njima iz Srbije nije više tako jednostavno prodati svoje proizvode na našem tržištu, a njihovo je siromašno, nema novaca. Inace, njihov MV je njivovo najkvalitetnije izdanje, pa opet ne ide.
|
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 04/06/2006 : 21:10:51
|
Tirazi Kena, kao i svih nasih izdanja su napisani u samom stripu, dakle nije tajna. Ken se tiska u 500 primjeraka svaki broj.
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Posted - 04/06/2006 : 21:14:49
|
500 komada su tirazi, nije tajna. Deangelis, svaka cast, ali ipak stvari nisu bas takve. Naime, MV ne ide na kioske, nego u striparnice, a naplata iz striparnica nije problem. Kiosci su, naravno, druga stvar, pogotovo u Srbiji. Inace, njihovo najkvalitetnije CB izdanje je Dylan Dog. Ali u principu su im najkvalitetniji albumi u koloru (ali meki uvez).
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 04/06/2006 : 21:15:28
|
Tirazi Kena, kao i svih nasih izdanja su napisani u samom stripu, dakle nije tajna. Ken se tiska u 500 primjeraka svaki broj.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Ma to je ono oficijalno, mi hocemo prave brojke.. Koliko cesto proveravaš mail, inace?
|
|
|
deangelis
Junior Member
Croatia
374 Posts
Member since 04/12/2005 |
Posted - 04/06/2006 : 21:26:48
|
500 komada su tirazi, nije tajna. Deangelis, svaka cast, ali ipak stvari nisu bas takve. Naime, MV ne ide na kioske, nego u striparnice, a naplata iz striparnica nije problem. Kiosci su, naravno, druga stvar, pogotovo u Srbiji. Inace, njihovo najkvalitetnije CB izdanje je Dylan Dog. Ali u principu su im najkvalitetniji albumi u koloru (ali meki uvez).
-------------------------------------------------------------------- Naplata iz striparnica nije problem? Da je tako, u Rijeci i okolici bi barem jedna knjižara prodavala vaše albume. Zašto ih nema, pa sigurno zato što vam ne placaju. Ajde mi reci, u koliko knjižara u hrvatskoj distribuiraš stripove, i zašto ih uopce nema u Rijeci i ostalim velikim gradovima? (Rijeka i okolica ima cca. 250000 stanovnika) |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 04/06/2006 : 21:26:54
|
hm...da, mozda je moje misljenje previse utopijsko, mozda su stripovi vec osudjeni na propast, mozda su se izdavaci vec pomirili sa cinjenicom da su tirazi sve manji i manji, mozda je crno, mozda je belo...ne znam...cini mi se da na ovim prostorima ima potencijala za oporavak strip scene ali da se jos uvek nisu sve stvari poklopile, npr.fali nam "trziste" bivse YUG. ,jaka izdavacka kuca i malo bolja reklamna kampanja kojoj bi ciljna grupa bili osnovci, dakle zaboraviti na nas(vec matore) koji vec ionako kupujemo stripove. Dakle, trebalo bi vise raditi na tome da deca ponovo pocnu citati a ne samo kukati kako to njih ne zanima, na njima je buducnost a ne na nama iz 70 i neke...
Kada bih govorio o sebi kao osobi rekao bih da se po prirodi nikada ne predajem i uvijek borim. Medjutim ukoliko pricamo o izdavastvu ni tu ne bih pricao o cinjenicama s kojima su se izdavaci pomirili vec sam misljenja da covjek ne treba uvijek ici glavom kroz zid vec jako cesto treba pogledati stvarne pokazatelje i prestati razmisljati u iluzijama. Tek u tom slucaju, kada si svjestan stvarnog stanja i mogucnosti, mozes napraviti ili barem pokusati napraviti nesto bolje od trenutnog. Zato sam misljenja da uvijek ima mjesta za napredak, ali se treba prestati baviti prosloscu i podatcima koji sa sadasnjim stanjem nemaju veze, a nisu ni ostvarivi u buducnosti. Prvo sto se treba izbiti iz glave je ex. yu trziste, ono nikad ne moze biti onakvo kako je nekad bilo iz same cinjenice sto su to sada drzave svaka za sebe sa svojim zakonom, carinama i svim ostalim. Drugo sto treba izbaciti iz glave su velike firme koje ce pokrenuti izdavastvo. Nema vise SOURA i OOURA (nesto slicno su se zvali) gdje su to ogromni giganti financirani od drzave neovisno kako poslovali. SD je nesto probala i stala. Velikima nije u interesu strip. Njima je i kolicina prodanih primjerkaka stripova koji najbolje idu (recimo Zagor u HR) nedovoljna da bi ih to zanimalo.
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 04/06/2006 : 21:27:51
|
A eto, mene interesuje od ovih iskusnijih, po strani korupcija,loša ekonomska situacija i slicno, da li bi ova dva izdanja imala buducnost u Srbiji( i okolini). Mislim na HC izdanja MM i MN,integralna,jedna sveska cela prica??
|
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 04/06/2006 : 21:30:03
|
Koliko cesto proveravaš mail, inace?
Redovito, samo ne stignem odmah odgovoriti...
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 04/06/2006 : 21:32:50
|
Koliko cesto proveravaš mail, inace?
Redovito, samo ne stignem odmah odgovoriti...
Ja rekoh da si promenio mail...ma javi se kad stigneš, nije problem!
|
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 04/06/2006 : 21:51:11
|
ovde se govori o širenju publike.... a što bi konkretno ja koji vec kupujem veliki broj izdanja dobio time? jeli uopšte u mom interesu da se to desi? evo, Libellus je rasprodao tiraž Ken Parkera. dali to znaci da oni razmišljaju o reprintu i vecem tiražu za naredne brojeve KP? dali bi pale cjene Bernardovih stripova da se prodaju za 50 do 100% bolje?
Društvo ljubiteljev stripa STRIPOHOLIK Slovenija uradno ustanovljeno! |
|
|
perper
Average Member
Serbia
892 Posts
Member since 12/03/2002 |
Posted - 04/06/2006 : 21:57:14
|
Mislim da su postotci prodaje nesto visi od 15% u Srbiji, barem za prve brojeve, ali ne prelaze nekih 20% i slazem se da u nasem konkretnom slucaju nebi bili presudan faktor dali bi Ken isao dalje ili ne. Medjutim ni jedno trziste se ne smije zanemariti i svako od njih daje svoj doprinos na razne nacine, iako to ako bi se samo statisticki gledalo nebi bilo toliko vidljivo.
Ne bih se slozio da je razlog slabije prodaje Systema samo losiji kvalitet. Smatram kako jos nekoliko bitnih faktora doprinose slabijoj ili boljoj prodaji.
Mislim da si u pravu. Ma, ne moze se izdavati strip - i ne mozes ocuvati onaj famozni broj kupaca od 300 (mislim na HC) - ako mislis da nesto sto treba da ima neki kontinuitet izdajes cas na svaka tri meseca, cas na pet... Drugo, sto rece Markos, 15% ili 20% sto rece ti, kupaca vasih izdanja su iz Srbije. Sta to znaci? Vi postavljate pravilno stvar na svoje mesto. Hrvatska je mesto broj 1. U pravom smislu domace trziste. I tu imate svoju ciljnu grupu i ostvarite u najvecem procentu ono sto vam je i cilj. U Srbiji sto prodje - dobro je. Ali, SC je tu najvise zeznuo stvar. Njihovi MV najpre osvanu u Hrvatskoj, pa u Srbiji. Zasto? Sta su napravili u Srbiji? Nista. Oni su pukli. Definitivno vise ne zasluzuju moju paznju. Od njih vise nista ne kupujem. Da ne volim toliko Magicnog vetra, verovatno bih poklonio i ovo nekome. Mozda se to i desi...a to zavisi od vas. Inace, gde si ti? |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Posted - 04/06/2006 : 22:05:16
|
ovde se govori o širenju publike.... a što bi konkretno ja koji vec kupujem veliki broj izdanja dobio time? jeli uopšte u mom interesu da se to desi? evo, Libellus je rasprodao tiraž Ken Parkera. dali to znaci da oni razmišljaju o reprintu i vecem tiražu za naredne brojeve KP? dali bi pale cjene Bernardovih stripova da se prodaju za 50 do 100% bolje?
Društvo ljubiteljev stripa STRIPOHOLIK Slovenija uradno ustanovljeno!
Širenje publike je definitivno utopija, kao što je Dado vec rekao. Nema više interesa kod mladih da citaju bilo šta, a kamoli strip, i to je u celom svetu tako, a ne samo kod nas. Inace se ne bi MN ugasio u Italiji.Možda bi se nešto desilo kada bi Ludens krenuo u žešcu reklamnu kampanju, na tv, novinama i sl, i spustio cene, tako da primerak košta, na primer, 1€.Na duže staze bi došlo do blagog pomaka u prodaji, ali bi finansijski, naravno, to bilo neostvarivo.Dobro je dok i ovo ide na kioscima, a buducnost nam na žalost nosi male tiraže, liksuzna i skupa izdanja u knjižarama, i to je to. Na žalost.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Posted - 04/06/2006 : 22:26:57
|
quote: Originally posted by deangelis
-------------------------------------------------------------------- Naplata iz striparnica nije problem? Da je tako, u Rijeci i okolici bi barem jedna knjižara prodavala vaše albume. Zašto ih nema, pa sigurno zato što vam ne placaju. Ajde mi reci, u koliko knjižara u hrvatskoj distribuiraš stripove, i zašto ih uopce nema u Rijeci i ostalim velikim gradovima? (Rijeka i okolica ima cca. 250000 stanovnika)
Prijatelju moj, zaboravljas jednu stvar: nama izdavastvo nije posao, vrijeme koje imamo za izdavastvo je ograniceno (vjeruj mi, najcesce su nase konverzacije u 1,2,3 ujutro). Mi to radimo kad god stignemo i to zaista iz gusta i zelje da nesto kvalitetno napravimo za sebe i za sve ostale fanove. Meni, a vjerujem isto tako i Dadi i Gastonu, je najveci gust priprema izdanja, prijevod, dizajn, uredjivanje i sve te radnje prije nego strip izadje. Nakon sto je strip izasao, to je to, cilj je ostvaren, sretni smo ali ne bavimo se toliko prodajom koliko opet radom na novim izdanjima (jer uvijek kad nesto postignes, zelis jos, zelis dalje). Samim tim se nasa izdanja mogu kupiti u svega 3 stripoteke u Hrvatskoj. Jednostavno, tako nam je najednostavnije, najmanje je posla i toliko stignemo obaviti posto svu energiju ulazemo u uredjivanje i pripremu. Pa onda, sto se proda, proda se. I dakle, zato nasih izdanja nema ni u Rijeci ni u Osijeku ni u bilo kom drugom gradu osim Zagreba i Splita (i Beograda i Ljubljane).
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Posted - 04/06/2006 : 22:30:30
|
ovde se govori o širenju publike.... a što bi konkretno ja koji vec kupujem veliki broj izdanja dobio time? jeli uopšte u mom interesu da se to desi?
Da, naravno. Dobio bih jos vise novih izdanja.
quote:
evo, Libellus je rasprodao tiraž Ken Parkera. dali to znaci da oni razmišljaju o reprintu i vecem tiražu za naredne brojeve KP?
Ne razmisljamo.
quote:
dali bi pale cjene Bernardovih stripova da se prodaju za 50 do 100% bolje?
Ajde razmisli, bi li ti spustio cijenu necega sto se odjednom prodaje duplo bolje nego inace?
|
|
Topic |
|
|
|