Author |
Topic |
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 29/05/2006 : 11:56:47
|
ali samo zato sto ga ima na trzistu, da sad niko ne izdaje bonelija ljudi bi kupovali nesto drugo... ok ne svi, ali skoro svi...
________________________ ''Zaboravio sam imena, brojeve telefona, mladeze na bezobraznim mestima, nicega se vise ne secam. Svi pravi mangupi boluju od amnezije...'' |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 29/05/2006 : 11:57:48
|
Bonelli ima tradiciju na Balkanu i ne uspjeva. Zašto bi nešto drugo uspjelo?
Ova ruka kaže ti da staneš i zamisliš se nad svojim rukama...
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 29/05/2006 : 12:00:12
|
quote: Originally posted by ---dp---
Samo da potvrdim pricu marlowea i sigimundusa. Milan (Rusalic) nema ni volje ni vremena bilo sta da objasnjava na forumu. Zasto on za to nema volje ni zelje, ne znam, uostalom, to je njegova stvar, valjda je shvatio da su mnogi skloni da mu ne veruju i lakse je vecini da njega i "System comics" optuzi kao loseg izdavaca nego da poveruje u realne razloge zasto je nesto "ovakvo" i ne "onakvo". Neka misli ko sta hoce, ov sto je nekoliko nas ovde napisalo i potvrdilo culo je od Milana Rusalica licno, i ne vidim zasto bi on nekome od nas pricao lazi. Koji je interes SAF-a u svemu tome, to pitajte SAF. No, mislim da su i oni shvatili da im je pouzdanije da stite jednog, ali pouzdanog partnera (Bernarda i sve njegove firme) nego da na kratke staze rade sa izdavacima u Srbiji, jer se pokazalo da su prethodni izdavaci (Vannini i Abaton) bili kratkog daha i time ipak smanjuju prodaju Bernardovih izdanja koja ce se u buducnosti, sve vise, oslanjati i na deo prodaje u Srbiji.
Hajde mi objasni koji je interes Rustemagica da tu postoji samo Ludens i da on prodaje stripove u Srbiji, ne plativsi prava, umjesto da u Srbiji postoji drugi izdavac koji ce izdati te iste stripove i naplatiti za njih prava. Objasni mi po kojoj logici Safu odgovara zaraditi 1000 Eura umjesto 2000? Sto se sticenja Bernarda i njegovih firmi tice, u Zagrebu je u strip krugovima javna tajna jedan prilicno ozbiljan problem koji govori upravo suprotno. I sto sada? Sve te teorije zavjere su mi prilicno smijesne. Cinjenice ja da je Abaton, to ti najbolje znas, dobio prava za Zagora koji je bio svega par brojeva ispred Ludensa. Zasto sada System ne bi dobio prava za Dylana? Moje objasnjenje: mora da su se nesto gadno zamjerili Rustemagicu, toliko da im se inati.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 29/05/2006 : 12:02:06
|
zato sto nije staro 100 godina, zato sto donosi neke nove ideje i poglede na svet, to ti je isto ko kad bi u americe jos uvek snimali filmove tipa Prohujalo sa vihorom, Kazablanika.... sve se menja, a boneli ostaje isti, ne ide to, bar ne u Srbiji... kod mene na faxu dosta ljudi cita stripove, ali su uglavnom u pitanju ameri i mange...
________________________ ''Zaboravio sam imena, brojeve telefona, mladeze na bezobraznim mestima, nicega se vise ne secam. Svi pravi mangupi boluju od amnezije...'' |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 29/05/2006 : 12:05:28
|
quote: Originally posted by Duh_koji_hoda
zato sto nije staro 100 godina, zato sto donosi neke nove ideje i poglede na svet, to ti je isto ko kad bi u americe jos uvek snimali filmove tipa Prohujalo sa vihorom, Kazablanika.... sve se menja, a boneli ostaje isti, ne ide to, bar ne u Srbiji... kod mene na faxu dosta ljudi cita stripove, ali su uglavnom u pitanju ameri i mange...
________________________ ''Zaboravio sam imena, brojeve telefona, mladeze na bezobraznim mestima, nicega se vise ne secam. Svi pravi mangupi boluju od amnezije...''
Ma kakve mange, ovo je Balkan, ovdje ce se Zagor uvijek najbolje prodavati jer nam je takav mentalitet. Žalosno ali istinito.
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 29/05/2006 : 12:06:04
|
ali samo zato sto ga ima na trzistu, da sad niko ne izdaje bonelija ljudi bi kupovali nesto drugo... ok ne svi, ali skoro svi...
pa cuj, takvom metodom bi se možda i uspjelo još bi bolje bilo kad bi se kupce bonellija vješalo itd no, teško da ce do toga doci
kako možeš biti siguran da ce bonellija biti na tržištu, možeš pogledati dosadašnje primjere eto, bilo je i spidermana i x-mena, pa opet se bonelli više prodavao imao si akiru, opet se bonelli više prodavao
da u ovu neupitnu cinjenicu ne vjeruju i izdavaci, imao bi ti te tvoje mange na kioscima - no, mange ne zanimaju nikog, ili gotovo nikog i nema naznaka da bi se to stanje moglo tako skoro promijeniti
Tako je govorio Zagortustra. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 29/05/2006 : 12:10:58
|
pa opet ostaju prohujalo s vihorom i casablanca odlicni filmovi ujedno i traženi
prebroji ti te ljude na faksu uvidjeceš da neceš dobiti tako velik zbroj koliko ti se u prvi mah cini (zbog strasti koja je prevladala nad razumom:)
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 29/05/2006 : 13:08:14
|
quote: Originally posted by Markos
Samo da potvrdim pricu marlowea i sigimundusa. Milan (Rusalic) nema ni volje ni vremena bilo sta da objasnjava na forumu. Zasto on za to nema volje ni zelje, ne znam, uostalom, to je njegova stvar, valjda je shvatio da su mnogi skloni da mu ne veruju i lakse je vecini da njega i "System comics" optuzi kao loseg izdavaca nego da poveruje u realne razloge zasto je nesto "ovakvo" i ne "onakvo". Neka misli ko sta hoce, ov sto je nekoliko nas ovde napisalo i potvrdilo culo je od Milana Rusalica licno, i ne vidim zasto bi on nekome od nas pricao lazi. Koji je interes SAF-a u svemu tome, to pitajte SAF. No, mislim da su i oni shvatili da im je pouzdanije da stite jednog, ali pouzdanog partnera (Bernarda i sve njegove firme) nego da na kratke staze rade sa izdavacima u Srbiji, jer se pokazalo da su prethodni izdavaci (Vannini i Abaton) bili kratkog daha i time ipak smanjuju prodaju Bernardovih izdanja koja ce se u buducnosti, sve vise, oslanjati i na deo prodaje u Srbiji.
Hajde mi objasni koji je interes Rustemagica da tu postoji samo Ludens i da on prodaje stripove u Srbiji, ne plativsi prava, umjesto da u Srbiji postoji drugi izdavac koji ce izdati te iste stripove i naplatiti za njih prava. Objasni mi po kojoj logici Safu odgovara zaraditi 1000 Eura umjesto 2000? Sto se sticenja Bernarda i njegovih firmi tice, u Zagrebu je u strip krugovima javna tajna jedan prilicno ozbiljan problem koji govori upravo suprotno. I sto sada? Sve te teorije zavjere su mi prilicno smijesne. Cinjenice ja da je Abaton, to ti najbolje znas, dobio prava za Zagora koji je bio svega par brojeva ispred Ludensa. Zasto sada System ne bi dobio prava za Dylana? Moje objasnjenje: mora da su se nesto gadno zamjerili Rustemagicu, toliko da im se inati.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Nema nikakve teorije zavere, upravo sam to i napisao da ima neke logike negovati jednog pouzdanog izdavaca na ustrb drugih kod kojih je izdavanje svakog narednog broja pod znakom pitanja. Upravo je u tome interes - bolje vrabac u ruci nego golub na grani". Da sam na poziciji vlasnika SAF-a, vrlo je moguce da bih i sam imao istu logiku. Uz to, savrseno je moguv=ce da postoji i "ljudski i emotivni" faktor vezan za kontakte za Bonellijem "iza ledja". |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 29/05/2006 : 13:10:42
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Ja mislim da je glavni problem neprofesionalni pristup srpskih firmi. Imate više stanovnika od svake druge ex Yu zemlje i opet nijedna firma nije uspjela da profesionalno odradi svoj posao.
Nije uspelo ni u Makedoniji, u BiH niko se ni ne usudjuje da pokusa, nije uspelo ni u Sloveniji... Srbija ima dva puta vise stanovnika, ali stanovnika koji od mesecnih prihoda ne mogu ni da prezive, i komercijalno ne uspeva stosta mnogo isplativije od stripa, tako da to nema nikakve veze sa sposobnostima izdavaca.
Opet ti kažem. Za sve je kriv neprofesionalni pristup. Ne možeš zajebavati strip publiku. Vaninni, Abaton i SC su sa svojim (ne)radom unakazili srpsko strip tržište.
Sejo, veruj mi da strip trziste u pravom smislu te reci ne postoji u Srbiji. Uz to, na zalost, dodatna prepreka je nepostojanje dobrih zakona koji stite privredne subjekte. Ovde je nepouzdano i neizvesno bilo sta raditi, osim ako si u sprezi sa onima koji "imaju dobru zaledjinu". |
Edited by - ---dp--- on 29/05/2006 13:11:51 |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 29/05/2006 : 13:26:26
|
Dejane, sve se može kada se hoce. A strip tržište više ne postoji zato što su ga Vaninni, Abaton i SC uništili.
|
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 29/05/2006 : 13:38:07
|
NISTA se ne moze u zemlji bez zakona... mozda jednog dana ako budemo u EU...
da. i nama ce EU ako ništa drugo donijeti barem malo reda na tržištu, pravosudu....
"...I only dream in black and white..." |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 29/05/2006 : 13:38:54
|
quote: Originally posted by Markos
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Nema nikakve teorije zavere, upravo sam to i napisao da ima neke logike negovati jednog pouzdanog izdavaca na ustrb drugih kod kojih je izdavanje svakog narednog broja pod znakom pitanja. Upravo je u tome interes - bolje vrabac u ruci nego golub na grani". Da sam na poziciji vlasnika SAF-a, vrlo je moguce da bih i sam imao istu logiku. Uz to, savrseno je moguv=ce da postoji i "ljudski i emotivni" faktor vezan za kontakte za Bonellijem "iza ledja".
Ali sasvim je jasno da Ludensu ne steti objavljivanje Dylana i drugih Bonelli junaka u SCG i stoga ne vidim sto bi SAF isao zatirati pokusaje izdavastva u SCG kad je Ludens ionako siguran, sa ili bez prodaje u SCG. SAFu bi trebalo samo odgovarati da postoji jos jedan izdavac u SCG jer ce tako naplatiti ponovo ista prava. To se vidi iz primjera sa Abatonom. System je, skoro pa sam siguran, na ledu zbog njihovih medjusobnih odnosa sa SAF-om.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 29/05/2006 : 14:17:01
|
Dejane, sve se može kada se hoce. A strip tržište više ne postoji zato što su ga Vaninni, Abaton i SC uništili.
Znam da nisi mene mislio, ali pošto se i ja tako zovem..
Ja bih pre rekao da to tržište u Srbiji nikad nije ni postojalo(mislim na period 1994- ),ono što su ovi izdavaci pokušavali, je baš to, da STVORE tržište.To što je svako uspeo da izda po par brojeva pokazuje kolika je zainteresovanost ljudi u Srbiji za strip na kioscima.To što ti misliš da su oni uništili tržište: ne možeš da uništiš nešto što ne postoji! Da je bilo ljudi koji hoce da kupuju stripove, Vaninni, na primer, bi i uspeo, s obzirom da je bio sasvim solidnog kvaliteta.Medjutim, Srbija se od ubistva Djindjica nalazi u privrednoj i pravnoj komi, NIŠTA ne uspeva a kamoli stripovi.Platna moc je jadna, a zanimanje za kulturu ravno nuli. Tu nema šta da se uništi, vec je uradjeno..
Rex est qui est nihil metuit
|
Edited by - manhunter on 29/05/2006 14:17:45 |
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 29/05/2006 : 14:41:33
|
scasta ovde moze da se cuje. ipak, posto zivim u srbiji cini mi se da imam malo bolji uvid od ljudi iz inostranstva, a raspolazem i sa malo vishe podataka. na ovom forumu (sto ni ne bi trebalo da cudi - on je posvecen "prvenstveno Bonnelliju") postoji jasan trend da se strip, pa i interesovanje za njega, meri prema boneliju. cinjenica je da interesovanja za bonelija u srbiji nema previshe, sto je po meni prilican plus. no, vratimo se na pricu o strip sceni. da li ona postoji, i sta znaci scena u pravom smislu, ne bih razmatrao jer bi to trebalo prvo definisati. uglavnom, zanimanje za strip u srbiji poslednjih nekoliko godina primetno raste, sto cu potkrepiti sa nekoliko podataka. a) u poslednjih par godina pojavilo se par novih izdavaca stripa, a i neki redovni izdavaci izbacili su poeki strip naslov sto nije bila praksa ranije. b) broj festivala stripa u zemlji takodje je porastao u datom periodu i sada tokom jedne godine postoji oko 5 festiovala stripa (ove godine - 5. GRRR! festival u Pancevu, 8. smotra u Leskovcu, 4. Salon u Beogradu, 2. Stripanziva u Novom Sadu, 1. Manga & Anime festival u Beogradu). Mislim da ce biti i festival u Nishu i mozda u Sapcu (Letnji), ali to ne znam pouzdano. c) broj izdanja i tirazi takodje rastu. d) Politikin zabavnik je u kratkom roku od oko jedne godine gotovo duplirao tiraz i sada se prodaje u fantasticnih 50.000 primeraka. e) Boomerang u svakom broju izdaje Ultimate Spiderman & X-men svescicu (ono sto je izdavao LMI pa propao) i prodaje se u tirazu od 25.000. f) Zvanicni podatak je da Svetov Alan Ford ide u 20.000 primeraka, ali nemam potvrdu te cifre. g) Strip albumi koji su ranije po pravilu isli u 500 primeraka sada pocinju da se stampaju u 1000 i 2000 primeraka. h) od septembra se krece sa izdavanjem 2 strip serijala na kioscima, a kada se zna da je u pitanju domace ostvarenje to je posebno znacajno. i) od nedavno imamo casopis koji se bavi teorijom stripa, a jedan mesecni casopis za kulturu koji ide na kioske objavljuje brojeve u potpunosti posvecene stripu i to na kiosku.
tu cu stati. ima jos dosta pokazatelja i podataka, ali mislim da je i ovo sasvim dovoljno da ilustruje stvari. ima puno prostora za optimizam povodom stripa, ali, avaj, to izgleda da se ne odnosi na bonelija. mozda bi ustvari rustemagicu trebalo da smo zahvalni...
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..." |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 29/05/2006 : 14:52:31
|
Pun mi je k.... price da Rustemagic mrzi Srbe a to se može procitati izmedu redova a i prije se spominjalo. Covjek je profesionalac i njega interesuje samo lova a ne nacija.
|
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 29/05/2006 : 14:54:59
|
cek bre, koji casopi se bavi teorijom stripa??? Pa ja za to ne znam...
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 29/05/2006 : 14:56:20
|
Pun mi je k.... price da Rustemagic mrzi Srbe a to se može procitati izmedu redova a i prije se spominjalo. Covjek je profesionalac i njega interesuje samo lova a ne nacija.
ma ne mrzi, slkao je se samnom i dusmano, a jos se i nasmejao
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 29/05/2006 : 14:58:26
|
ma ne mrzi, slkao je se samnom i dusmano, a jos se i nasmejao
________________________ ''Zaboravio sam imena, brojeve telefona, mladeze na bezobraznim mestima, nicega se vise ne secam. Svi pravi mangupi boluju od amnezije...''
Eto ti najboljeg dokaza.
|
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15633 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 29/05/2006 : 15:01:15
|
a pošto je duh student - znaci da nije lovaš to znaci da ga i lova ne zanima previše :-)))
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 29/05/2006 : 15:13:04
|
svo ovo od marlowa može se promatrati i kao paušalne izjave ili pak bezocne laži
no ako nema zanimanja za bonelli u srbiji, cemu onda izdavanje DD i to epizoda koje nisu premijerne, nego su vec dvaput objavljene? kontradikcija
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 29/05/2006 : 15:14:46
|
quote: Originally posted by stinky
svo ovo od marlowa može se promatrati i kao paušalne izjave ili pak bezocne laži
no ako nema zanimanja za bonelli u srbiji, cemu onda izdavanje DD i to epizoda koje nisu premijerne, nego su vec dvaput objavljene? kontradikcija
Tako je govorio Zagortustra.
A marlowe ih prvi kupuje.
|
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15633 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 29/05/2006 : 15:18:43
|
quote: Originally posted by SejoSexon A marlowe ih prvi kupuje.
je :) dobra fora
uzevši ovo u obzir, moram ga promatrati ili kao blesavog ili kao lažova mislim, cisto filozofski gledano
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 29/05/2006 : 15:19:59
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by SejoSexon A marlowe ih prvi kupuje.
je :) dobra fora
uzevši ovo u obzir, moram ga promatrati ili kao blesavog ili kao lažova mislim, cisto filozofski gledano
Tako je govorio Zagortustra.
Pogledaj ko prvi stavlja Dylanove naslovnice na upps-u.
|
|
|
Topic |
|
|
|