forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Totalno glupo pitanje ...
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 08/07/2006 : 18:30:13  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
ipak, prosto promatranje nas uvjerava da ljudi jos uvijek imaju apetit za nastavcima: spanjolske sapunice, jelte.

svakako su kljucne dvije stvari:
- da u svakoj epizodi dobiju dovoljno intelektualno neizazovnog stiva u kojem mogu utuci sat vremena bez napora i potrebe da do sljedece epizode razmisljaju, i
- da im je tema zanimljiva (dakle, mogu prolaziti jedino eksapisticke price o potencijalno sretnim zavrsetcima koji funkcioniraju slicno reklamama koje su apsolutno hipersenzibirale citateljstvo za proizvodnju potreba, odnosno proizvodnju nezadovoljstva)

a zasto ja sve ovo pisem ne znam, jer bi osobno radije da strip industrija sasvim propadne nego da prihvati kapitalisticki model stvaranja potrebe koji gore spominjem.

Rache
New Member

Croatia
198 Posts

Member since 31/08/2005

Posted - 09/07/2006 : 00:44:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Rache a Private Message
Ma bravo. to ti je pravo razmisljanje. Ja bi radije da sve propadne nego da se pretvori u nesto sto se meni ne svidja. Ni ja nisam lud za pretjeranim konzumerizmom i kapitalizmom (i smatram da si u pravu ovoga s poticanjem potrebe nezadovoljstva iako takodjer smatram da je to ponekad potrebno ali o tom potom)ali stvarno ne volim ljude kojima nesto ne valja a priori jer se nalazi "ispod njihovog intelektualnog nivoa" ili takvo sto. Ako ti smetaju sapunice ili stripovi koji tomu nalice na neki nacin onda ih stvarno ne moras ni gledat ni citat.

Nothing is more dangerous than an idea when it's the only one you have.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 09/07/2006 : 15:25:41  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
"stvaranje potrebe" nije nesto sto se moze izbjeci i od cega se moze pobjeci. ako tvoje dijete cita strip koji ga uvjerava da nije sretno i da to stanje nezadovoljstva moze izbjeci jedino tako da kupuje skupe stvari - TEBE ce traziti novac i TEBI ce zagorcati zivot. ako mediji nastave siriti ideje eskapizma, TI ces morati zivjeti u drustvu prepunom histerije. itd. itd.

ne zelim dalje offtopicat, pisem to samo da naglasim da se ne slazem s tobom za ovaj specifican slucaj. to nema veze s tim da je nesto iznad ili ispod moje intelektualne razine (veliki sam ljubitelj honkonskih karate filmova, uzgred budi receno), nego da je nesto opasno po moje psihicko zdravlje.

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 09/07/2006 : 16:31:59  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
quote:
veliki sam ljubitelj honkonskih karate filmova

nego jura jer ti imaš štogod tih filmova, pa da se razmijenimo :)

if you only knew the power of the dark side

Edited by - darth-vader on 09/07/2006 16:32:19
Go to Top of Page

Rache
New Member

Croatia
198 Posts

Member since 31/08/2005

Posted - 09/07/2006 : 19:55:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Rache a Private Message
A tako dakle. Hongkongski karate filmovi nisu opasni eskapizam i nisu stetni za mentalno zdravlje (tvoje ili tudje)???
I nije mi bas jasno otkad je eskapizam uopce nuzno povezan s konzumerizmom. Malo ti je cudna ta filozofija :(

Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 10/07/2006 : 11:07:32  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
darth: naravno da imam. nesto specificno ti treba? imam veliku vecinu filmova u kojima glumi Jet Li (moj omiljeni superheroj), a i bar ponesto od najkultnijih honkonskih redatelja.

Rache: previse offtopicamo, netko ce se naljutiti. pazi, eskapizam (SciFi, fantasy, bajka, karate film, superherojski strip...) nije nuzno los. ono sto sam ja napao i cega se bojim je sirenje eskapistickih ideja (to je ono o cemu pricam da se dogadja u reklamama: kazu ti "gdje bi sad radije bili? a) na poslu, b) sami u svojem stanu ili c) pili Heineken sa sjajnim drustvom" i uz to ti jos pokazu scenu kafica u kojem su sve zene mrsave, lijepe i oskudno odjevene i bla... bla... i naravno da ti zelis odabrati c) osim ako nisi psihicki poremecen poput mene pa ti cjelonocne zabave idu na kurac; medjutim - NEMOGUCE je po cijele dane i noci partijati jer moras i zaradjivati novac. u konacnici, ako te bas puno bombardiraju takvim idejama, moras postati pomalo neurotican i bjezati iz stvarnosti itd... itd...)

enivej, mozda si i ti u pravu. mozda je taj model logican iz perspektive liberalnih medija, a svaki pokusaj borbe protiv toga bi bio cenzura ili diktatura. ja i nisam rekao da se namjeravam BORITI protiv slicnih fenomena. samo da bi radije da ne postoje.

i ako bas moram reci: da, radije bih i da ne postoje spanjolske sapunice jer u mojem malom privatnom svemiru a) oduzimaju prostor u televizijskom eteru za eventualne emisije koje bi meni bile zanimljive, a kojih je nekad znalo biti (dokumentarci i sl), a danas na toj katodnoj kutiji nema gotovo nikad nicega za mene i b) ponekad me tlaci da ljudi s kojima razgovaram zure doma gledati jos jednu epizodu necega, ili u rijetkim prilikama kad uletim u takvo drustvo, pocne se pricati o meni neshvatljivo dosadnim temama.

kazem ti ovo sasvim subvjektivno ali iskreno. zasto ja nemam pravo zeljeti da neki medijski fenomen ne postoji?

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 10/07/2006 : 16:23:05  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
sada sam u procesu zamjene s par tipova, pa kada to završim, šibnem ti popis
ispricavam se što uzurpiram forum za osobne poruke, ali nešto me mail trenutacno zajebava

if you only knew the power of the dark side
Go to Top of Page

Rache
New Member

Croatia
198 Posts

Member since 31/08/2005

Posted - 10/07/2006 : 18:22:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Rache a Private Message
Eskapisticke ideje se sire otkad je svijeta i vijeka i to u svim sistemima jer su ljudi takvi, da nismo tesko bi ikada otkrivali nove stvari. Da nije eskapizma u krajnjem slucaju vjerojatno ne bi bilo ni ovog foruma:) To nikako nije lose.a i eskapizam ne mora nuzno biti bjezanje od rada nego od neugodne stvarnosti. Na zapadu sve vise ljudi sanja o fizickom radu,poljoprivredi itd. cak placaju da im netko da cistiti stale:P Ono na sto ti mislis i s cime se slazem je pogresno forsiranje srece do granice ekstaze- ne samo da moras izaci van i piti Heineken ili sto vec(u cemu nema nista lose:)) nego se moras obavezno fenomenalno zabaviti svaki put -sto je nemoguce i onda si nesretan. No cijeli taj fenomen "prisilne srece" ne bih nazvao sirenjem eskapistickih ideja.

A sto se tice spanjolskih sapunica ni meni se ne svidjaju i ja bi radije gledao postene dokumentarce popodne nego u dva ujutro ali ipak smatram da treba postovati i zelje drugih ako meni izravno ne stete koliko god mi bile neshvatljive.

Zasto nemas pravo zeljeti takvo sto? Imas naravno, to ti stvarno nitko ne moze zabraniti ali zans da to toga nece doci pa si nesretan i to te onda gura i u eskapizam (mozda druge vrste od onog koji konzumira vecina ljudi ali ipak ) i eto nas na pocetku.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 11/07/2006 : 10:10:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Obožavam serijale na TV-u, puno su mi draži od cjelovecernjih filmova. Kod stripova draže su mi kompaktne edicije, no isto tako necu cekati par mjeseci da mi se kompletira strip. MM npr., citam cim kupim, a kad izade nastavak, procitam i prvi i drugi nastavak. Cemu štedjeti na citanju?

Glede eskapizma i sapunica i sretnih završetaka... Nekolicina zadnjih serija koje je HRT objavljivala, španjolske mislim, toliko su amaterske i prikazuju najgore neskapisticke slucajeve u kakti normalnom svijetu koji je prihvatljiv jednoj prosjecnoj kucanici. Razumio bih da serije prikazuju neki bolji život, uzbudljiviji, gdje se covjek može opustiti i pobjeci od svoje svakodnevice, no pratiti debilade...

Wealth beyond measure, outlander...
Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 12/07/2006 : 10:53:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
ja volin citat duže stripove... recimo americke u albumima di ima bar po 5 svešcica, 23 strane mi je premalo... bonelijeva izdanja su u redu što se tice broja strana, ali zajeb je ako se ceka dugo na nastavke... albumi vrancesko-belgijskoga tipa su mi malo prekratki, tribalo bi bar 3-4 taka odjednon...
nastavke mogu podnit ako strip redovno izlazi (bar svaki misec dana)...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000