Author |
Topic |
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4768 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4654 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 14/07/2009 : 00:55:03
|
bas cudno, u svom tom mraku ja se uopste ne secam da se gruco cak i pohjavljuje :/ |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
Deathberry
Starting Member
2 Posts
Member since 13/07/2009 |
Posted - 14/07/2009 : 03:10:45
|
Ne pojavljuje se, ali se vide neke njegove shale koje sanja, chini mi se. |
Edited by - Deathberry on 14/07/2009 03:11:08 |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4654 Posts
Member since 10/10/2003 |
|
DOMI
Advanced Member
Croatia
5103 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 14/07/2009 : 14:50:56
|
Zna li tko da li u Zagrebu gdje ima DD (VC) Kolekcionarski br.1 Na Libellusovoj web str.ne vidim, stigli su svi osim navedenog, a ne da mi se ici okolo po vrucini...
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ 4o godina Alan Forda u Hrvatskoj
|
• 54 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
|
|
badseed
Junior Member
308 Posts
Member since 11/06/2009 |
Posted - 15/07/2009 : 00:27:33
|
quote: Originally posted by DOMI
Zna li tko da li u Zagrebu gdje ima DD (VC) Kolekcionarski br.1 Na Libellusovoj web str.ne vidim, stigli su svi osim navedenog, a ne da mi se ici okolo po vrucini...
Neznam dal trenutno ima u Libellusu, bilo ga je prije par tjedana a niti tada nije bio listan na sajtu kao "pridošao". |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 15/07/2009 : 21:27:09
|
Ova vinjeta je uzeta iz 'Nicije price'. Kao što vidite, na njoj Bert, najbolji prijatelj Neznanca, koji spacžva sa njegovom ženom (znate vec, klasika), vidi Galiju koja leti nebom. Moram da priznam da me je jako zainteresovalo zašto je on zapravo vidio Galiju. Pretpostavljam da je to jedna od onih sitnica koje nam se uvuku duboko pod kožu, koje nam ne daju mira i o kojima stalno razmišljamo. Mislim da sam uspio da nadem neko obajšnjenje, pa cu ga napisati ovdje. Naravno. moguce je da ja fantaziram i da je to samo obicna slucajnost...;)
Šta je Galija? Mislim da svako ima svoje mišljenje šta ona predstavlja, a ja sam iz procitanih epizoda i nekih rasprava izvukao sledeci zakljucak. Dakle, Galija predstavlja ogroman broj stvari, a znacenje zna da varira od epizode do epizode. Ipak, moglo bi se reci da ona predstavlja Dilanovu znacajnu sudbinu, impozantno 'poslednje putovanje', kao i prosvijetljenje, oslobadanje od košmara, užasa i trauma.
A ko je Bert? Još jedan od stotine istovjetnih, 'plitkih', likova koji su prodefilovali kroz Dilanove slucajeve, bili oni naivne žrtve, lokalne lude ili obicni dijelovi mase. Poenta je, da su to likovi koji se nikad ne uzdignu iznad svoje uloge, kojima 'lutkar' nikada ne da njihovih pet minuta, koji ce zauvijek ostati obicni blijedi i jadni likovi (za razliku od nekih drugih likova, oko kojih se Sklavi potrudi da im podari dubinu i da ih okarakteriše). Bert je u stvari niko i ništa, obicna krpena lutka. Cak je i Niko dobio priliku da isprica svoju pricu, ma koliko cudna i besmislena bila, ali on ne!
I upravo zato mu je Sklavi dozvolio da vidi Galiju daleko na nebu, nedostižnu za njega. Da budem malo jasniji, za njega nije rezervisana važnost, dubina, niti ce nam dugo ostati u pamcenju (jedva sam zapamtio njegovo ime). I zaista, trenutak nakon što ugleda Galiju, nastavice svoju ulogu bespomocne žrtve, koju ce Niko okrutno masakrirati. I prije nego što ga ubije, Niko kaže: 'Citav život ce ti proletjeti kao na filmu... Na filmu strave i užasa!'.
Samo što na tom filmu necemo vidjeti ništa zanimljivo.
|
Edited by - Mhejl on 15/07/2009 21:41:20 |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4768 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 15/07/2009 : 21:47:40
|
quote: Originally posted by kreŠa
From my point of view, Galija je smrt. Morgana je otisla na Galiji, Dylan kad je zavrsio Galiju u 100-tki saznaje ono sto je saznao i sl. Heck, Galiju je dobio u Safari, a svi znamo cime oni diluju
Bolje da se ne zaplicemo u rasprave Galija, Morgana, kontinuitet... Poludio sam od jedne 'Nicije price', a kako necu od onoga što je danima mucilo Ðoleta i Kikija. Svako ima svoje tumacenje, recimo ne slažem se sa nekim objašnjenjima u recenziji 'Nicije price'. |
Edited by - Mhejl on 15/07/2009 22:09:40 |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
|
Leo Charm
Average Member
Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
Posted - 16/07/2009 : 02:40:19
|
Pa da, najverovatnije mu to dodje tako - preciznije, gradjenje galije je zivot, a svrsetak toga posla - svrsetak zivota - sto mu dodje smrt, je l':) |
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9422 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 16/07/2009 : 13:03:21
|
Mda ali on ju je završio u stotki ali ipak nije umro. Možda je zaboravio umrijeti ( da je umro )kao u onoj knjizi što se spominje u Mefistu ili kao ona iz Ambrosinijevog Cuvara uspomena. Ali izgleda da to Sclavi ispravlja u Liftu za pakao. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 20/07/2009 : 22:57:29
|
Dva pitanja za @Djolu:
Vezano za Zonu Sumraka. Svaki put otkrijem neki detalj, ali želim JOŠ (jer sam NEKAKO uvjeren da to, unatoc konfuziji i širokim mogucnostima za teoretiziranje, MOŽE u konacnici ciniti potpuno neproturjecnu i smislenu cjelinu).
Dakle, neke stvari još (zasad) ne kapiram na pravi nacin. Valjda. Pa ako me možeš/možete ispraviti ili dopuniti, u nadi da ja nisam ispao još konfuzniji od priložene materije.
1)
"Imamo selo besmrtnika koji su, izgleda, konacno poceli da umiru, ili barem da putem Crne rupe prelaze u jednu novu dimenziju, ili cak novi oblik života."
Ovo piše u tvojoj recenziji za "Ritorno al crepuscolo". Po cemu se da zakljuciti "da i besmrtnici umiru"(??) i koji je smisao toga (koji je onda smisao zone sumrka [pod uvjetom da ja kužim što ona primarno predstavlja ---> vjecna svakodnevica])? Znaš li što bi mogla simbolizirati scena negdje s pocetka, gdje se Hicks raspada i kaže "gotovo je". Poslije te scene, više nema "toga". Hocu reci, ne vidim tu da stanovnici zone umiru vec nestaju u svim tim paralelnim dimenzijama, univerzumima, crnim rupama, ovo ono, "oscilacije, tzv.".. Mislilo se na to?
2)
"Na kraju, Masijero se opredeljuje za smrt, kao i Sklavi u prvoj epizodi (ali ne i u drugoj!), izbegavajuci neprijatne dileme oko besmrtnosti kojima se recimo Paola Barbato bavi
Ovo je iz recke "Nasljednici..." Ovako. U "Zona sumraka" Sclavi na "pocetnicki" nacin prica o užasu svakodnevice i o tome što nam donosi vjecan život, itd... Tu se opredjeljuje na smrt, kao ništavilo. U "Povratku" imamo opet istu pricu, s jednom "malom" razlikom, a ta je da se ovdje prica KONKRETNO O DYLANU u Zoni Sumraka, a uz put opcenito o svrsi postojanja (što se dakako može primjeniti i na dd kao serijal; ma na sve...). U navodu piše kako se DD ovaj put ne opredjeljuje na smrt, ali on opet ode (u život gdje ce jednom docekati smrt-kraj) kad mu Hicks pruži šansu. Recimo da imamo 2 Dylana tu, jedan ostaje u Zoni, a jedan ode. Meni se cini da se DD tu ne opredjeljuje za ništa i ostaje nekako ravnodušan i nekritican prema Hicksu (za razliku od prošlog puta), a to što jedan dio njega ostaje u Zoni, razlog tome mogu biti izvanjski cimbenici kao izraz Bonellijeve želje da se serijal ne gasi/ ne završi. Znaci, ne svojevoljno opredjeljivanje.
Nešto me juši da opet iznova procitam oba stripa, a jedva cekam i taj Massierov navodni nastavak. Nisam procitao ni "Posljednjeg covjeka na zemlji", shit. |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
Edited by - Inferno on 20/07/2009 23:25:46 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22327 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 20/07/2009 : 23:08:36
|
Moje shvatanje je da NIKO nije besmrtan. Ili mozda i jeste ako neumru nasilnom smrti. Vampiri bi teoretski mogli vjecno da zive u svom DRUGOM zivotu, ipak kad nalete na Dylana ili Dampyra ohlade se po drugi i zadnji put.Nesto slicno moglo bi se mozda reci i za one iz "Zone sumraka", kao i za zombije. |
Edited by - King Warrior on 20/07/2009 23:10:40 |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Posted - 20/07/2009 : 23:18:42
|
Ja više volim metafore u DD-u; koje se mogu primjeniti u realnom svijetu (u kojem nema tih vampira u bukvalnom smislu, koji žive "vjecno").
Vampiri i Zmobiji su mašta i tu su kao horror elementi. Ali vampiri predstavljaju krvopije, a zombiji vjecan život... i tako...
Zato mene zanima u cemu je dodatna poenta kad besmrtnici ili vampiri ili zombiji umru? Što se time želi reci, a da se nije reklo? Ili, kako kaže Djole, Sclavi pokušava "izbjeci neprijatne dileme oko besmrtnosti" (tzv. inverzije)?
Izgubija sam se više. :P |
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 20/07/2009 : 23:30:03
|
@Inferno - davno bejaše, ali ako se dobro secam, Sklavijevi sentimenti u prvoj Zoni su jasni - to je užas, najveci, svakodnevica bez kraja i konca. Ali u Povratku je drugacije - Dilan je neutralan. Jeste, vrišto kad shvati da je u ZS, ali ne napda Hiksa, samo odlazi.
Ali Opal ostaje.
Za nju, Zona je validan izbor. Prakticno, za Morganu, Zona je validan izbor. To ranije nismo imali, otud ideja o promeni Sklavijevog sentimenta. Ako se dobro secam.
Za prvo pitanje se ne secam, sori, morao bih ponovo da procitam Povratak, a nije mi pri ruci. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25439 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 20/07/2009 : 23:33:57
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Galija, nije smrt, nego zhivot. Kada Dilan zavrshi Galiju, on umire.
Ovako nešto sam i ja kontao. Definitivno je inspirisano legendom o Haronu i prevoženjem umrlih preko reke Aheron. Dok nema galije, DD živi, kad je galija spremna, Heron se pojavljuje i vozi za Had. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 20/07/2009 : 23:34:11
|
quote: Originally posted by Deers
Mda ali on ju je završio u stotki ali ipak nije umro. Možda je zaboravio umrijeti ( da je umro )kao u onoj knjizi što se spominje u Mefistu ili kao ona iz Ambrosinijevog Cuvara uspomena. Ali izgleda da to Sclavi ispravlja u Liftu za pakao.
Pa, imaš tri moguca objašnjenja za to:
* Jeste umro. Imaš Dilanov grob, sa datumom rodenja kad je izadao DD #1 i datumom smrti kad je izašao DD #100, u prici "Nocna mora istraživaca", kome prilazi (drugi?) Dilan i kaže "Žao mi je zbog njega, ali ja nisam on". Dakle, pravi Dilan je umro, ovo što sada citamo je neko drugi.
* Dilan ne može da umre jer je mesmerizovan. Vidi "Poslednjeg coveka na Zemlji"
* Dogadaji iz stotke se još nisu desili. To je poslednja DD prica, ali još nije došao red na nju, i sve ovo što citamo se dešava pre. Barbatica i mnogi drugi veruju u to, ali sam Sclavi je to pogazio u "Jezeru na nebu" i "Ubio sam Džeka Trboseka" gde se Dilan ocigledno seca dogadaja iz stotke
Pa biraj. ;) |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
Edited by - Djole on 20/07/2009 23:35:54 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22327 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 20/07/2009 : 23:38:40
|
quote: Originally posted by Inferno
Vampiri i Zmobiji su mašta i tu su kao horror elementi. Ali vampiri predstavljaju krvopije, a zombiji vjecan život... i tako...
pa oboje rade ono sto rade (jedni piju krv, drugi jedu meso) zbog nagona prezivljavanja, zar ne? Pitanje je zasto ako su besmrtni? Dobro sad, tema je stvarno u kojoj postoje samo pitanja i mogu samo nagadjanja da sluze kao odgovor.
a ovo da su masta...hoho...legenda o besmrtnicima i onim koji se vracaju iz mrtvih ima u svim vremenima i svim kulturama, nevezano jedna sa drugom...gdje ima dima, tu ima i vatre |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Posted - 21/07/2009 : 00:17:36
|
quote: Originally posted by Djole
@Inferno - davno bejaše, ali ako se dobro secam, Sklavijevi sentimenti u prvoj Zoni su jasni - to je užas, najveci, svakodnevica bez kraja i konca. Ali u Povratku je drugacije - Dilan je neutralan. Jeste, vrišto kad shvati da je u ZS, ali ne napada Hiksa, samo odlazi.
Ali Opal ostaje.
Za nju, Zona je validan izbor. Prakticno, za Morganu, Zona je validan izbor. To ranije nismo imali, otud ideja o promeni Sklavijevog sentimenta. Ako se dobro secam.
Za prvo pitanje se ne secam, sori, morao bih ponovo da procitam Povratak, a nije mi pri ruci.
Da, upravo tako i ja razmišljam. Trebala mi je samo potvrda. Kljucno je da je Sclavi ovog puta neutralan/ravnodušan prema Hicksu i ne generalizira. Dobro ti je to opažanje s Opal/Morgana.
Hvala na odgovoru.
Što se tice prvog pitanja, odnosilo se na totalno raspadanje stanovnika ZS-a, tj besmrtnika (Hicksov serum više nije bio od pomoci). Zapravo, kad malo razmislim, sasvim sam zadovoljan ovom izjavom dolje.
Fakat da ni mrtvaci ne žive vecno izraz je Sclavijevih depresija, udovoljavanje mid-life crisis, saznanju da cemo se svi, bez obzira na naše nade, pretvoriti u gomilu istrulelih kostiju, što se lepo vidi u sceni dok se otac Flanagan raspada i prica kako vera pobeduje smrt.
Ta umetnuta Sclavijeva teza malo proturjeci jer se on ovdje u isto vrijeme drži dviju oprecnih teza... baš onako kako pogoduje jednoj ovakvoj konfuznoj štoriji. :D I funkcionira svejedno.
"Da i besmrtnici/mrtvaci umiru", zvuci opako. Što je primjer brutalniji, time je upecatljvije ono što se htjelo reci.
|
|
Edited by - Inferno on 21/07/2009 00:20:12 |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29620 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9422 Posts
Posted - 25/07/2009 : 23:54:09
|
quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by Deers
Mda ali on ju je završio u stotki ali ipak nije umro. Možda je zaboravio umrijeti ( da je umro )kao u onoj knjizi što se spominje u Mefistu ili kao ona iz Ambrosinijevog Cuvara uspomena. Ali izgleda da to Sclavi ispravlja u Liftu za pakao.
Pa, imaš tri moguca objašnjenja za to:
* Jeste umro. Imaš Dilanov grob, sa datumom rodenja kad je izadao DD #1 i datumom smrti kad je izašao DD #100, u prici "Nocna mora istraživaca", kome prilazi (drugi?) Dilan i kaže "Žao mi je zbog njega, ali ja nisam on". Dakle, pravi Dilan je umro, ovo što sada citamo je neko drugi.
* Dilan ne može da umre jer je mesmerizovan. Vidi "Poslednjeg coveka na Zemlji"
* Dogadaji iz stotke se još nisu desili. To je poslednja DD prica, ali još nije došao red na nju, i sve ovo što citamo se dešava pre. Barbatica i mnogi drugi veruju u to, ali sam Sclavi je to pogazio u "Jezeru na nebu" i "Ubio sam Džeka Trboseka" gde se Dilan ocigledno seca dogadaja iz stotke
Pa biraj. ;)
Ma biram sve !
Da, sada sam se sjetio da si to vec bio pisao u onom THE topicu. |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9422 Posts
Posted - 25/07/2009 : 23:59:29
|
quote: Originally posted by supermark
tko je Sergio Toppi koji je radio naslovnicu zadnjeg DD colorfesta? dylan mi je potpuno neprirodno ispao....
Sergia Toopija si mogao vidjeti mislim u zadnjem Martyjevom super booku od libellusa. Odlican crtac koji se nece baš svidjeti svakome.
A da i Fibra planira nešto nejgovo izdati :
http://www.fibra.hr/index.asp?cat=6&SeriesID=3&TitleID=95
|
|
|
Panon
Senior Member
2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
Posted - 26/07/2009 : 00:06:33
|
Ni meni se nije svidio izgled Dylana na naslovnici novog Colorfesta, ali mu je zato ono cudovište iza pristojno ispalo... |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
Member since 11/09/2006 |
Posted - 29/07/2009 : 11:29:31
|
kupio i procitao novog dilana u izdanju veselog cetvrtka,nrbo moze da ceka.manfredi i roi.odlican strip,crtez,otisak opet slab |
|
|
Topic |
|
|
|