Author |
Topic |
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 08/08/2006 : 13:10:10
|
Za otvaranje ovog topica najvise me ponukao jucerasnji post naseg D Verybada ili ti Ratka i ucestalo preseravanje velike vecine ljudi sa ovog foruma kako su cijene stripova pre visoke.
Ovaj problem se konstantno proteze na ovim stranicama bilo da se radi o novim ili starim strip izdanjima. Nikako mi nije jasno zasto se kod niti jednog medija ne dize tolika prasina o cijenama koliko kod stripova!?
Zar formula nije jasna --->AKO NETKO NEMA ILI NE ZELI DATI ODREDJENU CIJENU ZA ODREDJENI STRIP, NE TREBA GA UZETI I KRAJ PRICE
Od kada je svijeta funkcionira filozofija da se sve moze prodati za onoliku cijenu koliko je neka "budala" spremna platiti. Ovdje sve frca od ekipe koja bi sve mukte, a onda kad bi se dokopala tih mukte primjeraka gle cuda pocela bi ih vrijednovati puno vise od te mukte vrijednosti.
Ono sto zelim reci je da je stvarno dosta sa visegodisnjim dramama kako su stripovi preskupi. Ako su nekima od Vas preskupi, odjebite ih jer Vam ociti ne znace toliko cim cvilite na svaku cijenu koja se stavi. Ovo sam vec nekoliko puta spomenuo, zasto drugi mediji na vas ne ostavljaju isiti efekt!? Tko ovdje godinama cendrao da su dvd-ji, cd-i, obuca, odjeca, hrana...i da ne nabrajam sve preskupi!?
Zahvaljujuci danasnjim izdavacima imamo ponudu dostojnu najboljih godina bivse Jugoslavije, produkcija je prebogata, citamo stvari o kojima smo do samo godinu-dvije mogli i sanjati, i sta se onda desava!? Umjesto da svi zajedno ovdje komentiramo pojedine stripove, kakav je scenario bio, kakav je crtez bio, kakva je naslovnica bila i sto ce se eventualno dogoditi u sljedecem nastavku, sa osmjehom na licu, puni radosti, desava se upravo suprotno!!! Samo negodovanja i vrijedanja. Znam da ce neki od Vas reci lako je tebi Darkwood Devile jer si prijatelj i sa Bernardom i sa deckima iz Libellusa pa im drzis stranu, ali nije tako. I samome mi ce cesto desi da financijski ne mogu istog trenutka kupiti sve! I sto bi trebao u tom trenutku? Nekome od izdavaca jebat mater zasto je izdao toliko izdanja jer ih ja ne mogu odmah kupiti. Ma smjesno ljudi, dajte se probudite. Postoji stotine recepata kako se moze do svega doci ako se istinski zeli i voli. Ne mora se sve imati istu sekundu kada izadje, kolekcije se stvaraju vremenom, malo po malo a ne preko noci!
Sada malo o HC IZDANJIMA koja takodjer veliku vecinu ovdje bodu u oko i siguran sam da se jednostavno prave glupi i izjavljuju mjesecima gomilu gluposti! Svi stripovi koji su u zadnje 2-3 godine kod nas bili objavljeni u HC varijanti bili su objavljeni jer je to bio jedini nacin da ikada ugledaju svijetlo dana. I sto je onda bolje? Imati ih u HC izdanju ili nikako? Drugi element koji je jednostavno prejak da bi mu se proturijecilo je da Vam upravo HC izdanja stripova ostavljaju vremena gotovo koliko zelite da ih kupite u provjerenim strip knjizarama i tako nemate stisak vremena i imperativ da ih "morate" kupiti unutar nekih 30 do 60 dana. Treci element koji je takodjer prejak je da sva HC izdanaj mozete posudjivati u knjiznicama i za minimalan novcani izdatak procitati nesto bez nekog gubitka i tek tada mozete odluciti da li je stivo koje ste procitali dovoljno zanimljivo i vrijedno da se nadje u vasoj kolekciji. Ako ovo nisu dovoljno jaki argumenti na strani HC izdanja, ne znam sto su!?
Najlakse je stajati sa strane, u nista ne uloziti ni novcica i srati drugima. To je odprilike sistem koji funkcionira na nasim prostorima stoljecima. Stvar je otisla predaleko i uopce mi je smjesno (a zapravo tragicno) i glupo da pojedini izdavaci na ovim stranicama polazu javno racune jer ni toga nema niti u jednom mediju u ozbiljnom poslovnom svijetu!
Markos Marko Sunjic Vas je previse razmazio i previse puta vam polagao racune vjerujem sa njegove strane dobronamjerno, ali eto i ta dobronamjernost sa njegove strane je gotovo uvijek urodila negativnim plodom i stalnim izdrkavanjem vecine da je sve preskupo i da je ovakvo ili onakvo. Nadam se da ce u buduce i Markos biti pametniji i vise nece izlaziti u javnost koliko sta kosta jer nemojte se ljuti ali to stvarno nije stvar koju bi trebali znati!
Dado koji je jedan od alfa i omega Libellusa takodjer je krenuo Markosovim stazama i previse se pravdao ovdje svima zasto ovako, zasto onako, ali i za njega sam siguran da ce u buducnosti okrenuti plocu jer vrijeme je.
Prica se za Bernarda da je ovakav ili onakav, ali covjek je od svih spomenutih ovdje najveci profesionalac. Nikad nije ovdje nikome polagao racune koliko je sto od autorskih prava platio, koliko je koji tisak kostao. Ako je nesto od toga rekao, rekao je u krugu prijatlja sa tendencijom da se to ne siri dalje jer ipak je to posao. Isto se ponasao i sa izdanjima koja ce ici, tek ih je spomenuo kad su otisla u tiskaru da se ne bi dogodilo da prica pizdarije.
Sad sam stvarno gotov sa ovim postom i jos jednom naglasavam, ako su Vam stripovi preskupi, oprostite, ali ocito da Vam ne znace toliko u zivotu...
BOBA FETT: "WHAT IF HE DOESN'T SURVIVE? HE'S WORTH A LOT TO ME"
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Member since 12/12/2004 |
Posted - 08/08/2006 : 13:18:25
|
Ljudi imaju pravo (istina,nerealno) kukati, vi ih imate pravo ignorirati i ne vidim u cemu je problem. Nema nikakvog razloga da ovo bude Sticy topic. Poceli ste suviše privatizirati forum! |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 08/08/2006 : 13:25:40
|
Ovde sve stoji i sve je na svome mestu...nema se sta pametno replicirati. Jedina je falinka tvome postu sto si u isti kos stavio Bernarda i npr...Dveribada.Prvi je izdavac i njemu skidam kapu u svakom trenutku...drugi je preprodavac i ne moze se meriti sa izdavacima. Prvi ima osnava za diktiranje cena svojih stripova dok je drugi prepusten svome instiktu i umecu da izvuce sto vise novaca od kolekcionara...
"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"
|
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Posted - 08/08/2006 : 13:29:50
|
Non-stop deremo istu kozu,ovaj topic je nastavak toga,a ti sasvim pretenciozno ga stavljaš na vrh zagarantiravši mu aktualnost egidom sticky. Da se razumjemo, ja ne mislim da su stripovi realno preskupi i to nikad nisam rekao. Nažalost, pocesto su meni osobno preskupi, ali to je moj problem. Najinteresantnije stvari kupim, ostalo posudim u ,hvala Bogu, izvrsno opremljenoj zadarskoj knjižnici. Jednom sam ( Comancha integral) komentirao da je prevelika marža striparnica u odnosu na Mafest(200/250 kn),ali VJ mi je objasnio neke stvari, uvidio sam da sam u nekim stavovima pogriješio. Nisam, insider i nisu mi poznati svi mehanizmi izdavaštva, distribucije,odnosa medu striparnicama i najvažnijim protagonistima recentne domace strip-scene i stoga pitam. Precesto se ovdije previše toga pretpostavlja i stoga i najnevinija pitanja bivaju shvacena kao provokacija... |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 13:32:33
|
Samo cu ti jedno reci, Ratko je do prije nekog vremena imao otvorenu striparnicu. Svatko ko je imao prilike uci u nju ostao je zapanjem sto ponudom, sto time kako je sve slozeno i na svome mjestu. Covjek je imao ducan i imat ce ga u buducnosti to sam siguran. Bavi se preprodajom stripova vrlo profesijonalno i korektno, a za moj ukus cak i prevelikodusno jer vjerovao ti meni Dragane ili ne, ali tko god je barem jednom nesto kod Ratka kupio, dobio je od njega nesto na poklon, i to ne neko trecerazredno smece koje mu ne treba, nego upravo strip koji je tom nekome trebao i nesto znacio. Pricas napamet, bez argumenata jer Ratko je sve osim nekakve gulikoze. Ako mislis da pricam gomilu pizdarija, pitaj malo ljude na ovom forumu kakva su im iskustva sa Ratkom alias Dveribad!
BOBA FETT: "WHAT IF HE DOESN'T SURVIVE? HE'S WORTH A LOT TO ME" |
Edited by - Darkwood Devil on 08/08/2006 13:34:09 |
|
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 08/08/2006 : 13:35:23
|
nisu stripovi preskupi nego su naše place (ili naših roditelja, za one koje još uvijek oni financiraju), barem kod vecine nas, premale za sve što bi si željeli u životu priuštiti, pa tako i stripove....nitko ne kuka da su novine preskupe kao i razni drugi casopisi, ali ovdje pojedinci imaju priliku pljuvat po izdavacima i to obilato koriste....i ja bi da su stripovi jeftiniji, ali ako markos&Co. vele da su stavili najnižu mogucu cijenu zašto im ne vjerovati....
"...I only dream in black and white..." |
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 08/08/2006 : 13:38:00
|
pa slažem se skoro sa svim što je DD rekao.... Sve više se pitam otkud crpa energiju Dado za sve te silne price. Na drugoj strani za Bernarda je lakše nego za Markosa... Bernarda boli kita za reklamiranje njegovih izdanja, jer kako je sam rekao tržište samo raste. Njegovi su stripovi u gomilama na kioscima pa ih ljudi zapaze. Marko na drugoj strani ima dva uslova koja mora ispuniti: prvo-njegovi stripovi ne idu na kiosce i zato mu je potrebna maximalna reklama medu stripofilima kojima su ta izdanja namjenjena. A gdje ce lakše i jeftinije to ostvariti nego ovdje na svom forumu? Zato su ti topici dobrodošli, iako ljudi kukaju. Jer mnogo ljudi ih procita i dio odluci da ce kupiti, cak i oni koji kukaju. drugo- topici o novim buducim izdanjima su najbolje posjeceni i daju ovom sajtu veliku prednost ispred slicnih sajtova koji su još nastali. Jer su exkluzivni, dok nama koji stvaramo (govorim za striparna.com) slican sajt ostaje jedino da prenosimo vjesti. Baš ta exkluziva daje ovom sajtu tu top poziciju vec godinama.
Društvo ljubiteljev stripa STRIPOHOLIK Slovenija uradno ustanovljeno! |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 13:39:28
|
Fantome, niti sam ja glup niti bilo tko od sraffofaca. Mislim da je prag tolerancije ovdje oduvijek bio jako velik i da nitko od nas ne rezi na nevina pitanja. Napisao sam svoje opaske koje su produkt cak i visegodisnjeg talozenja. Stavio sam STICKY TOPIC jer smatram da mu je na vrhu mjesto za neko vrijeme jer mi je zelja da se sa ovim zavrsi vise. Predugo se ovo povlaci, evo Vam sada topic pa da se sve razcisti na ovaj ili onaj nacin, kako kome pase. Ja sam ponudio dialog i spreman sam svakoj "usijanoj" glavi pravim argumetnima dokazati da konstatno negodovanje nije odraz ljubavi prema stripu, nego odraz lijecenja vlasitih frustracija. Ok?
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
973 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 08/08/2006 : 13:45:43
|
Nije istina da stripovi nisu preskupi, pitanje je samo da li je njihova cijena opravdana ili ne. O tome mislim Darkwood Devil piše
No one gets out of childhood alive. |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 13:52:00
|
Neupitno je da je svakome od nas nesto preskupo. Tada dolazi do nase liste prioriteta, a tada sami shvatimo koliko nam je do necega zaista stalo. Pisao sam i o jednom i o drugom definitvno.
|
|
altair
Average Member
Croatia
575 Posts
Member since 19/09/2005 |
Posted - 08/08/2006 : 13:55:21
|
Svako izdanje koje je ovdje najavljeno u HCu je popljuvano kao skupo. Svi argumenti od DD stoje i potpuno se slazem s njima. Ja nisam imao love za prvih 6 KPa pa sam ih kopovao pojedinacno mjesecima i nije mi zao. Ne mora se kupiti sve sto izadje. Zato, osobno volim kad se najavi neko izdanje par mjeseci prije da mogu planirati kupnju (kao sad MV, npr.) |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 13:59:18
|
Upravo tako! Sa ovoliko razlicitih izdanja konacno nam se otvorio prostor da biramo ono sto zaista volimo. Prije par godina velika vecina nas je uzimala apsolutno sve sto je bilo ponudjeno na trzistu jer smo bili "gladni" stripova i svaki novi smo ocekivali kao "ozebli sunce".
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 08/08/2006 : 14:09:06
|
ne slažem se sa postom ddevila i zašto je ovo sticky? inace, naravno da nam svima stripovi nisu toliko bitno koliko to neki uzimaju zdravo za gotovo ja volim citati stripove, ali mi ne znace nešto najviše u životu. nije strip božanstvo (iako ddevil piše o njemu kao da jest) stoga, naravno da necu uzimati stripove visoke cijene, pravljene za zaludenike svejedno, sve je podložno komentiranju (i kritiziranju), pa bili to i libellusovi stripovi - ne vidim tu neki problem uostalom, ovo je forum...tu se prica
Tako je govorio Zagortustra. |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 14:26:36
|
Prica se al se ne cendra Stinky! Gori si od babe s placa, non-stop isto. Ok, culi svom tvoj stav par miliona puta, hvala ti sto si nas pocastio sa njime, ali mislim da vise nije potrebno da u nedogled drobis po istome.
Daleko od toga da smatram stripove Bozanskim, ali da ih jako volim, volim i za razliku od tebe ne cendram non-stop kao neka bebica.
A to sto je topis sticky vec sam rekao zasto je!
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 08/08/2006 : 14:37:25
|
ajd ne seri ništa ja ne "cendram" nego ti...i tvoja smo "obrazloženja" culi milion puta...nije potrebno da unedogled drobiš po istome da ti odgovorim u stilu libellusa: ako ti se ne cita što pišem - nemoj citati! a ne ko baba s placa otvarati nepotrebne sticky topice
Tako je govorio Zagortustra. |
|
|
Slovenac
Senior Member
Slovenia
1759 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 08/08/2006 : 14:38:36
|
Pa eto, više se slažem sa stinkyjem nego ddevilom. Stripovi jesu skupi in zašto to nebih smijo ovde kazati. Pa gde da to napišem, možda u seksulnim forumima? A jesu li automobili skupi? Jesu. A koga to boli briga na ovom forumu??? |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 14:44:50
|
Ne cendras Stinky!? Ne samo da cendras stalno nego i seres uzduz i poprijeko bez ikakvih argumenata. I kad ti se sve argumentira ti opet po svome, ali stari moj tebi ionako malo tko ovdje uzima zdravo za gotovo. Zato zivce u jastucic i budi faca pa nam ti objavi neko strip izdanje minimalne cijene, vrhunske kvalitete:)))))
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 08/08/2006 : 14:55:17
|
Dok me rasprava o cenama stripova ne zanima, i prilicno sam siguran da nijednom nisam rekao kako su stripovi preskupi, ili samo skupi (ako za nešto nemam para, kao recimo trenutno za KP, onda ih ne kupim, i to je to) - samo bih hteo da kažem da je stav "objavi nešto ako ti se ne svida kako je" potpuno pogrešan.
Šta sad, oni kojima se ne svida kako Chiaverotti ili Ruju pišu - ne treba to da komentarišu, nego da sami pišu scenarije?
To nije validan argument protiv preterane kritike.
-- "Regarde la comete, Sweep. Dans deux mille ans elle reviendra verifier si nous sommes bien tous morts." |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 08/08/2006 : 15:01:55
|
nepotreban topik, taman su se svi smirili po pitanjima cijena mv-a, kad evo opet, i o sticky ajmo malo o onome izmedu korica |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 15:07:29
|
quote: Originally posted by Slovenac
Pa eto, više se slažem sa stinkyjem nego ddevilom. Stripovi jesu skupi in zašto to nebih smijo ovde kazati. Pa gde da to napišem, možda u seksulnim forumima? A jesu li automobili skupi? Jesu. A koga to boli briga na ovom forumu???
Moze se reci jednom, 2 puta pa i 3, ali konstantno ponavljati isto to grancici sa ludilom. Ponavljam, svima nam se svidja masa stvari koje ne mozemo imati iz ovog ili onog razloga, ali ne negodujemo godinama kako je to preskupo i doslovno napadamo proizvodjace istih proizvoda.
Osim stripova imam jos nekoliko hobija u kojima uzivam, sukladno tome posjecujem i forume koji su vezani za neke od njih. Nigdje, ali nigdje nije postignuta ovakva negativna klima kako je nesto preskupo i nigdje nema ovolike koncentracije sranja prema necemu kao na ovom forumu.
Dajem ruku u vatru da neko od postojecih strip izdavaca objavi recimo jedan strip u HC na nekih 300 stranica u ediciji od 500 komada i da kaze da ce ih podjeliti, da bi se opet nasle "usijane glave" koje bi i u tome nasle nesto sto ne valja i pocele pljuckati uobicajenu dozu otorova, jer bez provokacija i izdrkavanja jednostavno ne mogu!
|
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
973 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 08/08/2006 : 15:23:40
|
quote: Originally posted by Djole
Dok me rasprava o cenama stripova ne zanima, i prilicno sam siguran da nijednom nisam rekao kako su stripovi preskupi, ili samo skupi (ako za nešto nemam para, kao recimo trenutno za KP, onda ih ne kupim, i to je to) - samo bih hteo da kažem da je stav "objavi nešto ako ti se ne svida kako je" potpuno pogrešan.
Šta sad, oni kojima se ne svida kako Chiaverotti ili Ruju pišu - ne treba to da komentarišu, nego da sami pišu scenarije?
To nije validan argument protiv preterane kritike.
-- "Regarde la comete, Sweep. Dans deux mille ans elle reviendra verifier si nous sommes bien tous morts."
Kome se to ne svidja Chiavi ili Ruju
No one gets out of childhood alive. |
|
|
realist
Senior Member
Croatia
1206 Posts
Member since 09/09/2003 |
Posted - 08/08/2006 : 15:26:52
|
1. Što se mene tice, za stripove koje volim bih i dao koju kunu više, ali i to ima svoj limit. Konkretno, Magico vento nije taj strip, nimalo me ne zanima i zato ga necu kupiti...
2.Tko smatra da mu je taj strip skup, neka ga ne kupuje...
3. Uglavnom gledam omjer "broj stranica/cijena stripa", kvaliteta tiska i prijevoda me toliko i ne zanima...
4. Ti i/ili neki drugi stripovi se mogu posuditi u knjižnicama, dakle, dostupni su, nobody has to buy... tu su i skenirani stripovi. Grižnja savjesti, što je to?
5. Kriminal i Satanik ce imati dobru prodaju jer se radi o kvalitetnim stripovima za normalnu cijenu i to je ideal kojem treba težiti...
Bolje živjeti sto godina kao milijunaš,nego sedam dana u bijedi. |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 08/08/2006 : 15:28:40
|
quote: Originally posted by ken2
nepotreban topik, taman su se svi smirili po pitanjima cijena mv-a, kad evo opet, i o sticky ajmo malo o onome izmedu korica
Potreban je jer me upravo jucerasnje pljuvanje po Ratku i ostalim ljudima koji imaju striparnice ponukalo da pokrenem sve ovo, jer bilo da se radi o novim ili starim stripovima stalno se "pada" u nesvijest sto se tice cijena i napamet se lupa kako te cijene nisu opravdane.
|
|
Topic |
|