Author |
Topic |
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 15/08/2006 : 22:43:56
|
To je bilo kod "Dnevnika" sto je dobro poznato, ali "Ludens" ima italijenske primerke. Sasvim je moguce i logicno da je u Italiji bilo cenzure tog tipa jer je nekako neprirodno da Rodi koji je ipak samo dete nekoga napada nozem, a sto moze negativno uticati i na najmladje citaoce a upravo najmladji su i nejveci ljubitelji ovog stripa. |
|
|
Stari borac
Average Member
Croatia
505 Posts
Member since 03/11/2004 |
Posted - 16/08/2006 : 00:10:14
|
Slažem se, ali je razlika u tome što su Kena Parkera (Zagora, Kita, Texa...) cenzurirali u Dnevniku, a ovaj slucaj u Bleku je vjerojatno posljedica cenzure u talijanskom (tko zna kojem) izdanju. Nije vjerojatno da su se u Ludensu bavili uklanjanjem noževa. Kracenja, pak, druga su prica, jer je svaki KP morao biti skracen da bi stao u svezak LMS-a. Što ne znaci da nije i cenzuriran. |
|
|
Stari borac
Average Member
Croatia
505 Posts
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 16/08/2006 : 09:28:47
|
Meni ove scene sa Roddyjem uopce nisu bezveze jer fino pokazuju da Roddy pokazuje šaku doktoru. Isto tako, prilagoden je i dijalog jer mu Roddy govori da ce ga iscipelariti i izdevetati, što iskljucuje nož. Ovo sa nožem govorite vi koji imate taj Blek u Dnevnikovom izdanju?
Wealth beyond measure, outlander... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17176 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 16/08/2006 : 09:42:06
|
Ali kod Dnevika je to cesto bilo u prevelikoj mjeri. Možda bi bilo bolje da su neke epizode potpuno preskocili, nego što su ih objavili u skracenoj verziji. |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 16/08/2006 : 13:07:40
|
Naravno da je bilo u prevelikoj meri (u pocetku), kasnije ne... Primera radi, kod Marka i Bleka ne znam ni za jedan primer da je nesto seceno i izbacivano, takodje nisu ni epizode preskakane kod Bleka, kod Marka ih je neobjavljeno ukupno 6 od ukupno 284. Kod Kena je bilo tih brisanja nozeva (sto mi zaista nikako ne ide u glavu), za malog rendzera ne znam sta je i koliko seceno, znam samo da su objavljene sve najbolje epizode. Za Dilana se zna da su izbacivane po dve stranice zbog manjeg broja strana u "Dnevnikovom" izdanju, kod Martija takodje ne znam za neke velike "hirurske" zahvate. Uz to, imali smo priliku prociteti i mnoge druge junake ili serije pored ovih najpopularnijih, sto u prvoj sto u onoj drugoj prici, kao sto su Tim i Dasti, Kociz, Price sa divljeg zapada, Tajanstveni Alan, Nepoznati konjanik, Bela i Bronko (u posebnoj seriji) , Nik Rajder (takodje u posebnoj seriji), Svemirski patroldzija, Karabina Slim... Kao edicije koje su tokom 22 godine objavile preko 2000 redovnih brojeva i jos preko 300 specijalnih i vanrednih meni su donele stripove koji su oznacili moje detinjstvo i odrastanje. Da nije bilo tih stripova tesko da bih ih danas citao. Uz to, da nije bilo isecanja stranica, ne bih imao toliki motiv da danas nabavljam i iznova citam ove "Ludensove". Dobro je to sto smo imali stripove tokom ovih tridesetak (i vise) godina i to veliki izbor stripova u skoro svakom vremenu, nekad vise nekad manje, nekad kvalitetnije nekad manje kvalitetne. Sve je to dobro i sve me to cini srecnim jer ja volim stripove!!! |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17176 Posts
Posted - 16/08/2006 : 19:58:13
|
Odakle ti taj podatak da Dnevnik kod Marka nije objavio 6 od ukupno 284 epizode? Koliko sam dosad saznao prema popisu na ovom forumu u Italiji je izašla 281 epizoda u redovnoj seriji i 11 specijala, a Dnevnik nije objavio iz redovne serije broj 244 Sotto Due Bandiere i 10 specijala, objavljen je samo prvi Ajkula s Kariba (sto je kasnije objavio i Horus). A sto se tice izbacivanja stranica, ako svaka epizoda Marka u originalu ima 64 stranice (prema Dnevnikovoj numeraciji starnice 3-66) onda je u bar dva (meni poznata) slucaja bila izbacena po jedna stranica: u ZS 813 Na zemlji Arikara je prica Komandanta Marka završena na stranci 65 i u još jednom ZS broju, ali ne mogu trenutno da se sjetim naslova. Da li je tog bilo više ne znam, ali Mark je vjerovatno najmanje cenzurisan od svih ZS i LMS junaka. Za Bleka ne znam, jer nisam citao mnogo starih LMS izdanja. O izbacivanju stranica i neobjavljivanju cijelih epizoda Malog rendžera je bilo vec dosta govora na ovom forumu. Kod MM je ostala neobjavljena epizoda Il sabba delle streghe (italijanski brojevi 38-40) i italijanski broj 100, a onda je kasnije Slobodna Dalamcija preskocila još dosta brojeva. |
|
|
Stari borac
Average Member
Croatia
505 Posts
Posted - 16/08/2006 : 20:12:41
|
Razlozi kracenja u Dnevnikovim izdanjima bili su višestruki. Neka su kracenja uzrokovana cenzurom poduzetom zbog scena s nasiljem za koje su u uredništvu smatrali da je pretjerano za uzrast kojem su namijenili LMS i ZS. Tu su najmanje ošteceni Mark i Blek, zato što su i imali najmanje takvih scena (a to opet zato što su ih autori namijenili najmladim citateljima). Najviše je nastradao Ken Parker jer je u njemu bilo najviše takvih scena. Drugi je tip cenzure, nešto rjedi, poduziman iz ideoloških razloga - scene povezane s religijom i politikom su izbacivane. Treci je razlog kracenja bio tehnicki, koji nije moguce uvijek opravdati. Neki su stripovi kraceni jednostavno zato što ne bi stali u jedan svezak LMS-a ili ZS-a (a vjerojatno su smatrali da bi u dva sveska to bilo previše rastegnuto, s prekratkim nastavcima). Pored toga, bilo je kracenja kojima je razlog teško dokuciti - je li moguce da su neke kratili kako bi im stale reklame ili dodatne price? |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 17/08/2006 : 06:10:56
|
quote: Originally posted by delboj
Odakle ti taj podatak da Dnevnik kod Marka nije objavio 6 od ukupno 284 epizode? Koliko sam dosad saznao prema popisu na ovom forumu u Italiji je izašla 281 epizoda u redovnoj seriji i 11 specijala, a Dnevnik nije objavio iz redovne serije broj 244 Sotto Due Bandiere i 10 specijala, objavljen je samo prvi Ajkula s Kariba (sto je kasnije objavio i Horus). A sto se tice izbacivanja stranica, ako svaka epizoda Marka u originalu ima 64 stranice (prema Dnevnikovoj numeraciji starnice 3-66) onda je u bar dva (meni poznata) slucaja bila izbacena po jedna stranica: u ZS 813 Na zemlji Arikara je prica Komandanta Marka završena na stranci 65 i u još jednom ZS broju, ali ne mogu trenutno da se sjetim naslova. Da li je tog bilo više ne znam, ali Mark je vjerovatno najmanje cenzurisan od svih ZS i LMS junaka. Za Bleka ne znam, jer nisam citao mnogo starih LMS izdanja. O izbacivanju stranica i neobjavljivanju cijelih epizoda Malog rendžera je bilo vec dosta govora na ovom forumu. Kod MM je ostala neobjavljena epizoda Il sabba delle streghe (italijanski brojevi 38-40) i italijanski broj 100, a onda je kasnije Slobodna Dalamcija preskocila još dosta brojeva.
Bilo je reci i o Marku na ovom forumu, vredi potraziti te diskusije, secam se samo da nije objavljeno 6 redovnih epizoda (a postoji mogucnost da nije 6 nego svega 5, jer je jedna prica koja je u Italiji isla u dva nastavka kod "Dnevnika" spojena u jednu i to je prica "Beli vrac", mislim da je to ZS-120). Dakle, govorim o redovnim brojevima a ne o specijalcima. Specijalce "Dnevnik" nije ni mogao da objavi, pogledaj na Bonellijevom sajtu datume kad su oni izdavani, tad su i ZS i LMS bili uveliko ugaseni... |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 17/08/2006 : 06:38:24
|
quote: Originally posted by Stari borac
Razlozi kracenja u Dnevnikovim izdanjima bili su višestruki. Neka su kracenja uzrokovana cenzurom poduzetom zbog scena s nasiljem za koje su u uredništvu smatrali da je pretjerano za uzrast kojem su namijenili LMS i ZS. Tu su najmanje ošteceni Mark i Blek, zato što su i imali najmanje takvih scena (a to opet zato što su ih autori namijenili najmladim citateljima). Najviše je nastradao Ken Parker jer je u njemu bilo najviše takvih scena. Drugi je tip cenzure, nešto rjedi, poduziman iz ideoloških razloga - scene povezane s religijom i politikom su izbacivane. Treci je razlog kracenja bio tehnicki, koji nije moguce uvijek opravdati. Neki su stripovi kraceni jednostavno zato što ne bi stali u jedan svezak LMS-a ili ZS-a (a vjerojatno su smatrali da bi u dva sveska to bilo previše rastegnuto, s prekratkim nastavcima). Pored toga, bilo je kracenja kojima je razlog teško dokuciti - je li moguce da su neke kratili kako bi im stale reklame ili dodatne price?
Ovo je fino analizirano. No, neke razloge necemo nikada saznati. Medjutim, ja sam ove godine na skijanju upoznao tipa (zove se Zoran Borcic, i danas je vlasnik velike privatne stamparije) koji je radio u "Dnevniku" izmedju ostalog i na ZS i LMS. Nisam ga nesto posebno ispitivao sta se i zasto se radilo tako kako se radilo, cak sam prilikom prethodne posete Novom Sadu bio na kafi sa njime u 'Spensu', ali mozda bi bilo interesantno da nekako dodjem do ostalih ljudi koji su pravili takvu uredjivacku politiku ZS i LMS, verujem da bi se dosta toga moglo cuti od njih... |
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 17/08/2006 : 10:03:52
|
Sorry što cu malo skrenuti s teme al nemogu prešutjeti prijevod u Bleku. To je jednostavno KATASTROFA!! Iz broja u broj takva sranja rade da boli glava. KATASTROFA!!! |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17176 Posts
Posted - 17/08/2006 : 12:03:10
|
Upoznao sam i ja slucajno tog Borcica prošle godine u Novom Sadu, ali nisam znao da je radio u Dnevniku, pa ga nisam ništa ispitivao (inace sigurno bih). dp, pogledaj malo uporedni popis na ovom forumu (ili mi daj e-mail adresu pa da ti pošaljem popis u excelu), u Italiji je objavljena 281 epizoda Marka i Dnevnik nije objavio jednu epizodu - broj 244 Sotto Due Bandiere (jedino ne znam šta je bilo u Markovom albumu sa slicicima, ali sigurno nije ta neobjavljena epizoda, znam samo da je u Blekovom albumu bila neka epizoda Kradljivci krzna, mada to glupo izgleda). Prica koja je u Italiji objavljena u dva nastavka kod Dnevnika je spojena u jednu i to jeste ZS 120 Beli vrac (a nedavno je to objavio i Horus u brojevima Komandnat Mark Extra 11 – Lambertova tajna i 12 – Veliki Valkirius). U ZS je objavljeno 277 epizoda i tri epizode u Almanahu. A što se tice specijalaca, valjda ce nekad da ih objavi Ludens. Ali najgluplji nacin skracivanja epizoda sam vidio u posljednjem broju Horusa Blek broj 17 - Vladar Vulkane. Neke slike su smanjivali na racunaru i to samo po visini, pa su ispale izoblicene, da bi im strip imao 66 stranica. A ranije su u Zagor predstavlja broj 2 - Ciko vojnik izbacili cak 32 stranice, iako su najavili strip na 130 strana! |
Edited by - delboj on 17/08/2006 12:45:13 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 17/08/2006 : 12:09:05
|
Bila su to druga vremena, drugi sustav, drugi ljudi, drugo tržišno gospodarstvo, druga tehnologija, sve se to Dnevniku može oprostiti. No, danas se takve stvari ne bi smjele dešavati, intervencije i rezuckanja...
Wealth beyond measure, outlander... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17176 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25630 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 17/08/2006 : 13:25:15
|
Ljudi, meni ono uopšte ne izgleda kao cenzura. Zašto bi Rodi trebao da drži nož u ruci??? Pre bih rekao da ide na onoga sa pesnicom, kao što i piše.
svega ovoga ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 17/08/2006 : 14:47:29
|
Sigurno da se danas to ne bi smjelo dešavati. Ludensu se ne može oprostiti izrezivanje iz Zagor klasik 1.
Konstatirali smo stranicu prije da je to možda tiskarski problem kojeg Bernie "možda" nije mogao izbjeci...
Tell me Homes, at what sort of school did you learn to be a detective? Elementary, my dear Watkins...
|
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 17/08/2006 : 18:12:11
|
Upoznao sam i ja slucajno tog Borcica prošle godine u Novom Sadu, ali nisam znao da je radio u Dnevniku, pa ga nisam ništa ispitivao (inace sigurno bih). dp, pogledaj malo uporedni popis na ovom forumu (ili mi daj e-mail adresu pa da ti pošaljem popis u excelu), u Italiji je objavljena 281 epizoda Marka i Dnevnik nije objavio jednu epizodu - broj 244 Sotto Due Bandiere (jedino ne znam šta je bilo u Markovom albumu sa slicicima, ali sigurno nije ta neobjavljena epizoda, znam samo da je u Blekovom albumu bila neka epizoda Kradljivci krzna, mada to glupo izgleda). Prica koja je u Italiji objavljena u dva nastavka kod Dnevnika je spojena u jednu i to jeste ZS 120 Beli vrac (a nedavno je to objavio i Horus u brojevima Komandnat Mark Extra 11 – Lambertova tajna i 12 – Veliki Valkirius). U ZS je objavljeno 277 epizoda i tri epizode u Almanahu. A što se tice specijalaca, valjda ce nekad da ih objavi Ludens. Ali najgluplji nacin skracivanja epizoda sam vidio u posljednjem broju Horusa Blek broj 17 - Vladar Vulkane. Neke slike su smanjivali na racunaru i to samo po visini, pa su ispale izoblicene, da bi im strip imao 66 stranica. A ranije su u Zagor predstavlja broj 2 - Ciko vojnik izbacili cak 32 stranice, iako su najavili strip na 130 strana!
Na da mi se sad ici u "popise..." ovde na forumu, mislim da je i tu jedna uporedna lista za Marka, pronjuskaj, pa ako imas taj excel file, uporedi pa stavi listu na forum da i drugi to imaju. Ja govorim samo po secanju, moguce je da nisam u pravu. Znam da je "Horus" onjavio tu pricu u dva nastavka i mislim da imam oba (ili samo ovaj prvi), a takodje mislim da je "Horus" objavio i jednu od onih koje "Dnevnik" nije objavio, cini mi se "Indijanski logor" ili tako nesto (???)... |
|
|
Stari borac
Average Member
Croatia
505 Posts
Posted - 17/08/2006 : 19:44:01
|
quote: Originally posted by manhunter
Ljudi, meni ono uopšte ne izgleda kao cenzura. Zašto bi Rodi trebao da drži nož u ruci??? Pre bih rekao da ide na onoga sa pesnicom, kao što i piše.
svega ovoga ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju
Sto posto je cenzura. Pogledaj bolje, Roddy nema nož u koricama ( a imao ga je na prvoj slici na 117. str.) Ima toga još.. Na str. 111 ima nož u rukama, a onda zarobljeniku prijeti "šakom" na str. 112. Ponavljam, najsmješnije je na str. 164-167 (prihvacajuci borbu, Blek posiže za nožem u koricama na ledima, a za vrijeme borbe su mu korice prazne). |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
lsvemir
Junior Member
Croatia
433 Posts
Member since 06/12/2001 |
Posted - 18/08/2006 : 23:05:17
|
- kad smo vec kod prijevoda; zasto stalno Rosemary zovu Odvijacica pa to u LMS nije bilo; pa zar su u Dnevniku i to cenzurirali ??? |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17176 Posts
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 19/08/2006 : 20:50:49
|
Evo kompletnog popisa sa ovog foruma:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=13244
U ZS nisu objavljene 4 epizode. Od tih 4, "Almanah" je objavio 3, tako da je ostala neobjavljena jedna epizoda koju si naveo (araldo 244) i zaista si bio u pravu kad si rekao da "Dnevnik" nije objavio jednu epizodu. Interesantno, ja se uopste ne secam toga za "Almanah", secam se samo davne diskusije na forumu sa ovom temom kako sam i napisao, tako da sam do pre pet minuta zaista mislio da su neobjavljenih 5 epizoda kod nas. Dobro je da je neko u redakciji u to vreme vodio racuna o tome sta nije objavljeno od Marka pa su to stavili u "Almanah", sto je iznenadjujuci primer kod "Dnevnika" kad je pedantnost u pitanju |
|
|
Topic |
|