Author |
Topic  |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 02/09/2006 : 12:38:48
|
Malocas je zavrsio TV kalendar. Mogli smo izmedju ostalog saznati da je na danasnji dan, 1981. godine, umro "Andrija Maurovic, hrvatski slikar i ilustrator".
E sad, Stari Macak bi vjerojatno bio sretan sto ga se pamti kao slikara i ilustratora, a ne crtaca napetica za djecu i retarde, ali mene je zasmetalo. Mislim, njega se ne pamti kao slikara. Valjda jedini koji se uopce mogu sjetiti kako izgleda neka njegova mazarija (sasvim skromnih umjetnickih dosega, kazu mi oni koji se bolje razumiju) smo mi koji ga cijenimo kao crtaca stripova (izvanrednih umjetnickih dosega, kazem ja njima, jer to je ono u sto se ja razumijem).
_________________________ KAJGOD - strip zin i tjedni onlajn strip KUCA STRAHA na www.kajgod.co.nr
|
|
Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 02/09/2006 : 13:34:55
|
Sramota je spomenuti stripove, to je za djecu... 
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
 |
|
Profesor
Average Member

.jpg)
Serbia
653 Posts
Member since 24/06/2005 |
Posted - 02/09/2006 : 16:46:32
|
Stvarno ponizavajuce! Kao da se stide onoga zbog cega se proslavio, ali im je drago sto je slavan, pa su to malo uoblicili! Fuj!
Vec vidim kako ce Macanu predstavljati za 100-tinak godina: pisac, ilustrator i izdavac!:))) |
 |
|
kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts
Member since 05/10/2002 |
Posted - 02/09/2006 : 18:18:07
|
Maurovic se nalazi u citankama Hrvatskog jezika kada dode na red, govori se o njemu iskljucivo kao o strip autoru, a slikarska faza se tek spominje kao nešto što ga je okupiralo u zadnjoj fazi stvaralackog rada tako je bilo kada sam išao uosnovnu školu, kako je sada ne znam ( dobro, profesorica koja je meni predavala je bila luda za stripom i filmom, tako da smo mi to spominjali, i sretali se s Maurovicem još u osnovnoj školi )
žao mi je što se danas nemogu naci njegovi stripovi s malo boljim printom. Znam da su originali izgubljeni i da su ovo sve nekakve loše fotokopije, ali to zbilja loše izgleda.
if you only knew the power of the dark side |
 |
|
etmgosa
Senior Member

.jpg)
1731 Posts
Member since 15/07/2002 |
Posted - 02/09/2006 : 22:39:28
|
Nekad davno (vjerovatno vise od 25 godina) gledao sam na tv emisiju o Andriji. Snimao je kad je vec bio jako star, ali jos uvijek je radio gimnastiku pred kucom, go do pojasa i trljao se snijegom. Prikazivali su i njegove slike, na vecini je njegov autoportret, opet go, sa ogromnim udom za kojeg se drzi po nekoliko djevojaka. To mi je bilo toliko upecatljivo da, eto, jos uvijek pamtim. Pricao je kako stripove radi samo da bi vjezbao kompozicije za svoje slike (iako su sve prikazane slike imale manje vise istu kompoziciju).
Andrija je bio car. |
 |
|
|
Topic  |
|