Da li mozda neko ima podatke koliki je tiraz zagora danas od strane ludensa i koliki je prije bio u ZS,u poredjenju sa Italijom i u kojim zemljama osim turske,italije i nasih zemalja se izdaje zagor?
Ako "Ludens" stampa Zagora u 10.000 primeraka na trzistu od 4.000.000 miliona stanovnika, onda bi prostom ekstrapolacijom tiraz Zagora na teritoriji cele bivse Juge od 22.000.000 stanovnika danas bio oko 55.000 primeraka. E sad, u ono vreme stripove je procentualno u odnosu na danas citalo znatno vise ljudi (nije bilo kompjutera a klinci su prosto "gutali" od stripova sve sto im dodje pod ruku), standard je bio pet do deset puta veci a sami "Dnevnikovi" stripovi u ZS/LMS bili su dosta jeftiniji od "Ludensovih" (iako ovo poslednje treba proveriti u poredjenju sa kursom stranih valuta iz tog vremena). Dakle, mogu da budem prilicno siguran da se Zagor stampao u najmanje 200.000 primeraka, a vrlo lako je moguce i u mnogo vise. Krajem osamdesetih godina bio sam stalni saradnik nekoliko casopisa kojima sam znao tacan i tiraz i prodaju. Primera radi, "Galaksija", koja je bila naucnopopularni casopis i koja je DEFINITIVNO imala nekoliko puta manje brojno citalastvo od Zagora ili Bleka, stampala se u cak 100.000 primeraka tokom u drugoj polovini 80-ih godina. Dakle, tih famoznih 700.000 primeraka koje neko spominje uopste ne moraju biti tako nerealni.
zar bas niko nema pojmam koliki je tiraz ludensovog Zagora i Zagora extra,interesuje me bas to da vidim koliko nas je ostalo ljubitelja stripa a pogotovo zagora,ja sam nesto nacuo da je u pitanju oko 4000 primjeraka po izdanju,al to mi zvuci jako malo,zalosno i zabrinjavajuce!
4 hiljade je ko macja guza, da se tako svi ludensovi stripovi prodaju bila bi milina. Sad se ja ne sjecam da li je kod nadrealista macja guza bila dobra stvar ili losa ;-)).
stvarno zalosno da se nije moglo prodati 14 000 primjeraka,imam osjecaj da ove nove generacije uopste ne citaju stripove samo playstation i takve gluposti ccc
Ma to nije tacno, igrao sam ja fudbal,picio po igricama, isao u kino i citao tonu stripova. Stripove su tada svi citali, to je bilo "cool" isto kao sto je sada "cool" da imas novi mobilni,designer clothes i ostalne materijalne stvari. Vrijeme se mjenja;novi trendovi a tko danas uopste cita ? Saka usamljenih jahaca :-)...
stvarno zalosno da se nije moglo prodati 14 000 primjeraka,imam osjecaj da ove nove generacije uopste ne citaju stripove samo playstation i takve gluposti ccc
ko trci,ne hoda!
A mozda nove generacije nemaju stripove koji bi njih zanimali? Mi smo imali svoje junake na njih se oni uglavnom ne pale... Iako sigurno su i Internet kao i masovna navala igracih konzola djelimicno "krivi" sto je danas interes za stripovima relativno mali, ali opcenito i nase drustvo. U nasem drustvu opcenito se smatra da su stripovi za djecu i da je to vise manje gomila papira za klince.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
ko trci,ne hoda!
A mozda nove generacije nemaju stripove koji bi njih zanimali? Mi smo imali svoje junake na njih se oni uglavnom ne pale... Iako sigurno su i Internet kao i masovna navala igracih konzola djelimicno "krivi" sto je danas interes za stripovima relativno mali, ali opcenito i nase drustvo.U nasem drustvu opcenito se smatra da su stripovi za djecu i da je to vise manje gomila papira za klince.
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Evo, samo da se složim s Dadom, pogotovo sa ovim crvenim
U mom komšiluku nema djeteta koje ne gleda Yu-Gi-Oh i Pokemone, a masu para (vjerovatno uštedom od užine) troše na razne slicice i albume na njima nejasnim, stranim jezicima (recimo, vidio sam malog koji ima preko 500 nekakvih kartica iz Yu-Gi-Oh svijeta na njemackom jeziku). Vjerujem da bi ti isti klinci kupovali takve stripove, ako bi im neko ponudio po razumnoj cijeni, a sad je pitanje šta je to razumna cijena i koji bi to stripovi bili, i da li bi to bilo dovoljno da se pokriju troškovi i na kraju nešto zaradi. Možda sam u krivu, ali meni se cini da ako postoji buducnost stripa, onda leži u mangama
Možda sam u krivu, ali meni se cini da ako postoji buducnost stripa, onda leži u mangama
ako je tako, i ako buducnost stripa pociva na mangama, onda je treba promijeniti! a masa ce ionako prihvatiti ono što joj se ponudi. dakle, vratimo western u modu!