Author |
Topic |
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 01/10/2006 : 10:07:53
|
Citam stripove vec 26 godina (s jednom velikom pauzom doduše - oprostite mi).I uzimam ih zdravo za gotovo kao i vecina. No nešto sam se zamislio u zadnje vrijeme... Što je crtež mi je donekle jasno. To je ono što crtac(i) nacrtaju, podebljaju, obojaju. Kod kategorije tekst i scenario se pomalo zamislim. Da li je to jedna te ista stvar? Pretpostavljam da je scenarist onaj koji osmisli pricu tj. radnju stripa. Dobro... Ali, kako on to radi? Piše li on to kao što se piše pripovjetka ili knjiga? Možda samo neke natkunice pa onda sjedi crtacu nad glavom, dok ovaj crta, i stalno mu u uho opisuje : "Sada ga on udari aperkatom, glava ide ovamo, u pozadini gori vata, ti crtaj, a ja idem na rucak i popodnevni bjuti sliip". Možda scenarista (tekstopisac?), mora i sam nacrtati grub oblik stripa, sve sa tekstom, pa ga onda dati nekome da to nacrta puno bolje. Kako se ta suradnja onoga koji crta i onoga koji smisli pricu, uopšte ostvaruje. Znam da ce ovo nekome izgledati smiješno; pognuo sam glavu u beskrajnoj sramoti i iscekujem neko pametno rastjerivanje magle neznanja iz mojeg uznemirenog uma...
What we do here today, echoes for eternity...
|
|
mifugo
Senior Member
1007 Posts
Member since 28/05/2005 |
Posted - 01/10/2006 : 11:06:59
|
nekad se razlikuje prica i scenarij u stripovin... pricu osmisli jedan lik, a drugi osmisli scenarij, tj. šapce crtacu što triba nacrtat... mislin da scenaristi cesto precizno opisuju što triba nacrtat, ali pritpostavljan da to dosta ovisi ko radi, kaki su stripovi i sl. |
|
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8235 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 01/10/2006 : 12:52:21
|
>Dobro... Ali, kako on to radi? Piše li on to kao što se piše pripovjetka ili knjiga? Možda samo neke natkunice pa onda sjedi crtacu nad glavom, dok ovaj crta, i stalno mu u uho opisuje : "Sada ga on udari aperkatom, glava ide ovamo, u pozadini gori vata, ti crtaj, a ja idem na rucak i popodnevni bjuti sliip". Možda scenarista (tekstopisac?), mora i sam nacrtati grub oblik stripa, sve sa tekstom, pa ga onda dati nekome da to nacrta puno bolje. Kako se ta suradnja onoga koji crta i onoga koji smisli pricu, uopšte ostvaruje.
Sve si sam rekao. Razliciti autori imaju razlicite pristupe pisanju scenarija. Ima ih koji pisu kao knjige, ima ih koji u detalje objasnjavaju kadar po kadar, ima ih i onih koji cak i skiciraju.
Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio. |
|
|
targon
stripovi.com suradnik
Croatia
113 Posts
Member since 10/07/2003 |
Posted - 01/10/2006 : 13:35:17
|
Vjerojatno ovisi od crtaca do crtaca i od scenarista do scenarista, mislim da u vecini slucajeva scenarist i crtac blisko suraduju, e sad baš da mu ovaj visi nad glavom, pa popuši lakat :), ne znam, ne znam
A pisanje scenarija zamišljam nešto kao dramu, onako sa didaskalijama (pustim opisima u zagradama i slicno), možda je netko svjedocio kreaciji pokojeg stripa, pa može posvjedociti iz prve ruke |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Sawaar
New Member
Croatia
139 Posts
Member since 20/10/2003 |
Posted - 01/10/2006 : 14:14:19
|
Knjiga The Sandman: Dream Country ima u sebi kompletni scenario Neila Gaimana za prvi strip iz te knjige. Za one koji nisu citali evo primjera: Page 1 panel 1 WE ARE LOOKING AT THE FACE OF RICK MADOC. NO PANEL BORDER - HE'S IN CLOSE UP, FULL FACE, LOOKING AT SOMETHING BELOW HIM WITH AN EXPRESSION OF INTERESTED DISTASTE. HE'S THIN, MOID-THIRTIES, RED SHORT-CUT HAIR. NOT A CLASSICAL COMIC BOOK FACE - HE'S GOOD-LOOKING IN A JOHN LENNONISH SORT OF WAY.
Caption - top right: May 1986.
Madoc: I don't have any idea. Madoc: So what is it? It smells quite disgusting.
Page 1 panel 2
itd. itd.
Znaci Gaiman tocno opisuje crtacu svoju viziju stripa. Mada on sam u uvodu knjige veli da je to njegov nacin rada, drugi rade na svoj nacin. Jedan od razloga za to je da stalno mijenja crtace, skoro svaki broj netko drugi crta. |
|
|
darth-vader
Advanced Member
Croatia
4834 Posts
Member since 05/10/2002 |
Posted - 01/10/2006 : 16:59:51
|
mislim da je to slicno filmu e kod filma ti mogu pomoci jer sam pišem takve stvari za ove filmice koje snimam prvo ti ugrubo osmislim radnju. Zatim rastavim radnju na scene i svakoj pridjelim dijaloge kada sam gotov s tim, idem razradivati scene kadar po kadar doslovce kadar po kadar pišem što treba vidjeti, koji je kut kamere, kako se kamera krece, kako to izgleda...
u osnovnoj školi sam pisao scenarij za strip u školskom listu procedura mi je bila ista, samo što je bilo manje zahtjevno
u globalu niti jedno niti drugo nisu scenariji nego knjige snimanja za film i xyz( kako se to vec zove za strip ) storyboard mislim
može se na netu naci takvih stvari
if you only knew the power of the dark side |
|
|
|
Topic |
|
|
|