Author |
Topic  |
Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts
Member since 24/08/2006 |
Posted - 03/10/2006 : 12:58:27
|
Mene baš živo zanima od kud naziv ''glancer'' za strip koji je vrhunski ocuvan?!? Ocito je to neki termin strip-žargona, a izraz je vjerojatno izmislio neki polupismeni pastir, a nažalost koji je vecina prihvatila..
Bolje imat pet dobrih prijatelja nego jednog neprijatelja
|
Edited by - Vjeko1980 on 03/10/2006 12:58:57
|
|
Boyan.P
Senior Member

Croatia
2773 Posts
Member since 13/06/2004 |
Posted - 03/10/2006 : 13:11:26
|
izvedenica od krace rjeci iz žargona glanc, kada kupiš nešto novo pa kažeš "kupio sam glanc novu kožnu jaknu bla bla bla...."ili kažeš"izgleda glanc novo" glancer-ko novi, kao da sada izašao iz tiska i jedva da ga i prelisato, ko novi je
Strip je zakon |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 03/10/2006 : 13:13:51
|
Strip tak ocuvan kao da se sjaji... Meni je baš cool nazivlje. Nemojmo olako sve nazivati neukim.
Kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove, zar ne? |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:16:35
|
quote: Originally posted by Vjeko1980 Odkud naziv GLANCER?!?!
Tko druge naziva polupismenim pastirima morao bi malo bolje pripaziti i na svoje pisanje...
 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3076 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 03/10/2006 : 13:24:22
|
koliko kužim njemacki glanz ili glanc vuce korijene iz njihovog jezika i oznacava sjaj ili tako nešto i nema veze s cobanima ili ti pastirima....
"...I only dream in black and white..." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:28:30
|
quote: Originally posted by nenno
koliko kužim njemacki glanz ili glanc vuce korijene iz njihovog jezika i oznacava sjaj ili tako nešto i nema veze s cobanima ili ti pastirima....
Da, glanz iz njemackog, rabi se i izglancati kod nas kao ispolirati kao da se sjaji...
 |
|
Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:31:41
|
Ovako, meni je prihvatljiviji odgovor da je to strip koji se sjaji paje kao ''izglancan'', ali bojim se da je to došlo upravo od onoga što je Boyan.P gore objasnio. Eto zato sam nazvao onog ko je to izmislio polupismenim pastirom iz razloga: KADA KUPIŠ NEŠTO NOVO (A USTO SI JOŠ NIJEMAC ILI U VLASTITOM VOKABULARU IMAŠ GERMANIZAMA VIŠE NEGO IZVORNIH HRVATSKIH RIJECI KAO VECINA KONTINENTALNIH HRVATA) ONDA KAŽEŠ DA JE TO ''GANZ NEUE''ILITI GANC NOVO!!!! Prema tome nije GLANCER nego GANCER Al dobro, neka, to oplemenjuje naš ionako prebogati jezik sa novim rjecotvorinama tipa: SKALPER, MARTINELA, BAGMINTON,....
Ja sam za to da se propiše norma o zabrani termina Glancer i zamjeni se pravim izrazom Gancer nace cu kontaktirati dr.prof. Tomislava Ladana i obavijestit ga kakve sve hereze se ovdje dogadaju!!!
HAHAHAHAHA, moram se malo zaje....t!
Bolje imat pet dobrih prijatelja nego jednog neprijatelja |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3076 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 03/10/2006 : 13:32:18
|
i mali offtopic na vjekin uvodni post - jednom mom kolegi intelektualcu je bio pun kufer zagreba i otišao je u liku u cobane i bavi se preradom sira....zato malo više pažnje kod biranja rijeci, možda ima i cobana (pastira) na ovom forumu....
"...I only dream in black and white..." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
|
Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:41:40
|
quote: Originally posted by nenno
i mali offtopic na vjekin uvodni post - jednom mom kolegi intelektualcu je bio pun kufer zagreba i otišao je u liku u cobane i bavi se preradom sira....zato malo više pažnje kod biranja rijeci, možda ima i cobana (pastira) na ovom forumu....
"...I only dream in black and white..."
Isprika svim pastirima koji poštenim radom zaraduju za život, al mi je to prvo palo na pamet kao sinonim za neukost.. Meni je najbolji licki sir,....sa pršutom:)))
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:42:18
|
quote: Originally posted by Vjeko1980
Ovako, meni je prihvatljiviji odgovor da je to strip koji se sjaji paje kao ''izglancan'', ali bojim se da je to došlo upravo od onoga što je Boyan.P gore objasnio. Eto zato sam nazvao onog ko je to izmislio polupismenim pastirom iz razloga: KADA KUPIŠ NEŠTO NOVO (A USTO SI JOŠ NIJEMAC ILI U VLASTITOM VOKABULARU IMAŠ GERMANIZAMA VIŠE NEGO IZVORNIH HRVATSKIH RIJECI KAO VECINA KONTINENTALNIH HRVATA) ONDA KAŽEŠ DA JE TO ''GANZ NEUE''ILITI GANC NOVO!!!! Prema tome nije GLANCER nego GANCER
Purgerski žargon je malo drugaciji od kajkavskog kojeg se tako trude kopirati Meni je glancer uvijek podsjecao na strip koji je ocuvan kao da se sjaji (al možeš reci i da je ko novi) pa bi u biti i GLANCER i GANCER bili ispravni.
 |
|
Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:43:04
|
quote: Originally posted by DeeCay
damn, al nas je stari vjeko zajeb...
Kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove, zar ne?
Haha jesi vidio a? Sve tocno osim onog dijela 'stari':))
 |
|
Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:47:25
|
quote: Originally posted by DeeCay
quote: Originally posted by Vjeko1980
Ovako, meni je prihvatljiviji odgovor da je to strip koji se sjaji paje kao ''izglancan'', ali bojim se da je to došlo upravo od onoga što je Boyan.P gore objasnio. Eto zato sam nazvao onog ko je to izmislio polupismenim pastirom iz razloga: KADA KUPIŠ NEŠTO NOVO (A USTO SI JOŠ NIJEMAC ILI U VLASTITOM VOKABULARU IMAŠ GERMANIZAMA VIŠE NEGO IZVORNIH HRVATSKIH RIJECI KAO VECINA KONTINENTALNIH HRVATA) ONDA KAŽEŠ DA JE TO ''GANZ NEUE''ILITI GANC NOVO!!!! Prema tome nije GLANCER nego GANCER
Purgerski žargon je malo drugaciji od kajkavskog kojeg se tako trude kopirati Meni je glancer uvijek podsjecao na strip koji je ocuvan kao da se sjaji (al možeš reci i da je ko novi) pa bi u biti i GLANCER i GANCER bili ispravni.
Kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove, zar ne?
Pa dobro al mislim da je karlovacki kajkavski žargon uvelike slican zagrebackom.. Al pritom mislim doslovno karlovacki domorodacki (kakvim se i sam služim), a ne kojekakav dotepenacki...
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 03/10/2006 : 13:49:22
|
quote: Originally posted by Vjeko1980 Haha jesi vidio a? Sve tocno osim onog dijela 'stari':))
Pa, od mene jesi stariji... Razumijem dosta njemacki pa mi je jasna razlika, a i dobro sam mislio, Boyan_p i slicni su bili u zabludi
 |
|
STOSIC
Senior Member

Sao Tome and Principe
1754 Posts
Member since 23/02/2006 |
Posted - 03/10/2006 : 14:32:56
|
fak      jucer sam izgubio par glancera na aukcijama,fak,šit,fak,šit 
"When you have to shoot-shoot,don't talk!!!!!" -Tuco Ramirez
|
 |
|
Daniel
Advanced Member

Croatia
4084 Posts
Member since 03/07/2004 |
Posted - 03/10/2006 : 22:23:33
|
Kad sam tek došao na stripovi.com meni je bilo normalno za glancere napisati odlican,ili ga ocijeniti sa 5,a kad sam vidio da mnogi koriste rijec glancer brzo sam ju i ja poceo koristiti.Baš je cool. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 04/10/2006 : 01:51:20
|
quote: Originally posted by seinfeld
Glancer je strip s dusom :-) !
"Svake sedmice novi link za neki strip sajtu u signature. Ove sedmice, kratki reviewi americkih stripova:http://funnybookmusings.blogspot.com"
Bez obzira na ovu ironicnu primedbu, meni su cak i moji glanceri sa dusom. Ipak, mnogo vise duse ima u ostalim stripovima koji su polu-kupus... njih mazim, pazim, lepim, popravljam, krojim... zaista imaju dusu. |
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16449 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16449 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 04/10/2006 : 03:06:52
|
i istina je da se u zagrebu veli - ganc novo i ne postoji uopce izraz glancer - to je nova rijec u rijecniku
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --   
|
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 04/10/2006 : 08:14:24
|
Mislim da ganc potice od nemacke reci "ganze" ili nesto slicno sto znaci "ceo", pa onda ganc nov znaci da je ceo nov ili potpuno nov. |
 |
|
Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts
Posted - 04/10/2006 : 08:29:31
|
quote: Originally posted by risbozg
i istina je da se u zagrebu veli - ganc novo i ne postoji uopce izraz glancer - to je nova rijec u rijecniku
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --   
Tako je Risbo, upravo sam to gore i objasnio, a tako se i govori u Karlovcu.. Ganc=potpun (ovakvih lingvistickih digresija bi se cak i Kljajic i Ladan postidjeli    
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 04/10/2006 : 08:39:18
|
Nemojte biti previše narrowsighted, ono što se sjaji takoder izgleda kao da je novo, i glancer bi mogao doci od glanz...
 |
|
etmgosa
Senior Member

.jpg)
1731 Posts
Member since 15/07/2002 |
Posted - 04/10/2006 : 10:59:10
|
quote: Originally posted by Boyan.P
izvedenica od krace rjeci iz žargona glanc, kada kupiš nešto novo pa kažeš "kupio sam glanc novu kožnu jaknu bla bla bla...."ili kažeš"izgleda glanc novo" glancer-ko novi, kao da sada izašao iz tiska i jedva da ga i prelisato, ko novi je
Kao sto je Vjeko1980 vec pravilno i lijepo objasnio, rijec GANZ znaci "skroz, sasvim, potpuno", ali ona se kod nas kao i mnogo druge rijeci izgovara i koristi pogresno.
Kod nas na primjer svi odjednom kazu "skenirati", "skenirani" stripovi itd. Englesko "ae" svi odjednom izgovaraju kao cisto "e" (blize americkom izgovoru). Nasi ljudi kad nauce engleski obicno najvise grijese bas pri izgovoru ovog "ae", kao i "r", "w" i "th". To obicno ne primjetis dok nisu u okruzenju gdje se taj jezik svakodnevno koristi i gdje ima mnogo ljudi kojima je to maternji jezik. Ja pojma nisam imao koliko mi koristimo turcizama dok nisam dosao u Holandiju. Udjem u tursku prodavnicu - razumijem sve natpise ispod artikala!
[14th century. < Latin scandere "climb, (in late Latin) scan a verse"] Etymology: Middle English scannen, from Late Latin scandere, from Latin, to climb; akin to Middle Irish sceinnid he springs, Sanskrit skandati he leaps Rijec "skanirati" kod nas se upotrebljavala mnogo prije nego sto su zavladali racunari (recimo u medicini).
Nije mi jesno zasto je "scan" postao "sken", a recimo "scandal" i "Scandinavia" ostali "skandal" i "Skandinavija"? 
Vise informacija o ovim rijecima (ukljucujuci i audio izgovor) na:
http://63.240.197.88/ http://encarta.msn.com/encnet/features/dictionary/dictionaryhome.aspx
|
 |
|
Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts
Posted - 04/10/2006 : 11:55:12
|
Dobro, skeniranje je toliko uvriježen primjer da vjerojatno nitko pravu morfologiju te rijeci do sad nije ni naslucivao.. Ali ima puno plasticnih primjera tipa; skalpeR umjesto skalpel, maRtinela umjesto mantinela, baGminton umjesto badminton (dobro, to su primjeri cistog neznanja i idiotizma ali svejedno mi je slabo kad to cujem), ili: ''on igra nogomet u prvoj LIZI!!!'' a bome to sam imao prilike cut u nekoliko navrata... Ma ima toga cijelo brdo, ljudskoj gluposti i neznanju nema kraja... Zato si ja procitam par AF starih satiricnih izdanja i odmah cijelu tu stvar pogledam s neke komicne strane :)))) Živjeli M&B!!!
Edited by - Vjeko1980 on 04/10/2006 11:55:36 |
 |
|
Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 04/10/2006 : 12:08:08
|
Znaci u Zagrebu se kaze ganc ako je vise glancera kaze se ganci a ako su ti glanceri elegantni a ima ih vise onda bi bilo eleganci.
Porter |
 |
|
Topic  |
|