Author |
Topic  |
DannyTrejo
Junior Member

344 Posts
Member since 20/09/2006 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 27/10/2006 : 10:12:20
|
quote: Originally posted by alen
quote: Originally posted by Obi-wan
Upravo citam redom Zagora i upravo sam u Zlatnoj eri - danas sam procitao pricu o smrtonosnoj Tumaki.
What we do in life, echoes for eternity...
Neces vjerovati, ali radim isto i vodim te za tri epizode. Ceka MOLOK na citanje .

Dovraga, moram ubrzati...
What we do in life, echoes for eternity... |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3089 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 27/10/2006 : 11:28:18
|
zagor je KRIV što sam postao i ostao strip-ovisnik i tocka......nije to više ona osjednutost zagorom kakva je bila 80-tih godina, al' on uvijek ima posebno mjesto u mojoj kolekciji....
"...I only dream in black and white..." |
 |
|
sonor
stripovi.com suradnik

.jpg)
Vatican City
3952 Posts
Member since 18/02/2006 |
Posted - 27/10/2006 : 13:53:30
|
quote: Originally posted by Duh_koji_hoda
Hahahhahahhahaa >>>> "savrsen Ferrijev crtez >>>>>>>>>>> bwahahahhahahhaha.........
________________________ ''Zaboravio sam imena, brojeve telefona, mladeze na bezobraznim mestima, nicega se vise ne secam. Svi pravi mangupi boluju od amnezije...''
Ajde ti skupi haltere sa sušila pa malo prošetaj do frizerke!      
It's in my hands, the sky, so bright It's burning, it's for me to decide If flames will reach heaven tonight
|
 |
|
cromosom
Starting Member
Croatia
33 Posts
Member since 02/04/2004 |
Posted - 27/10/2006 : 15:19:08
|
Slažem se da su Zagorove epizode iz 70-ih i pocetkom 80-ih bile najbolje, pa ih s pravom možemo nazvati "zlatnim dobom" serijala. Evo dva opcenita razloga: 1. Oba najznacajnija crtaca Zagora (Ferri i Donatelli) tada su bila na vrhuncu svog crtackog umijeca. Ferrijev nenadmašan osjecaj za dinamicnost, atmosferu prizora i uvijek sjajno plasirani geg, stvorili su zaštitni znak serijala u koji se odlicno uklopio i stilist Donatelli cija je nepretenciozna blaga karikaturnost donijela serijalu novu kvalitetu. Kada bi ih s njihovim najizraženijim vrlinama usporedio s nekim od najboljih crtaca, rekao bih da su to Zagorovi Hogarth i Caniff. 2. Na vrhuncu je bio i Bonelli cije su price gotovo uvijek nosile i jednostavno plasirane poruke, kako je to slucaj i u djecjoj književnosti ili opcenito umjetnosti za djecu. Ne znam treba li nas zbog naklonosti prema takvoj vrsti prica smatrati odraslom djecom ili, s obzirom na kontekst vremena u kojemu danas živimo a koje svoje ideale stvara preko Big Brothera, (pre)starima, ali prica bez poruke je prolaznost koja ovisi o trendovima. U novijim epizodama Zagor je (pre)cesto lik od sporednog znacaja, valjda uslijed želje scenarista da se prilagode novom duhu vremena i da se od Zagora (nepotrebno) napravi nešto "realniji" junak. Takoder, serijal je u drugoj krajnosti postao prezasicen pricama s fantasticnim elementima što na koncu dovodi do neravnoteže serijala. Ono što suvremeni pisci Zagora zaboravljaju, a što je znao Bonelli, jest da pricu nose likovi a ne dogadaji. Pogledajte samo tu paletu najrazlicitijih karaktera koju je stvorio u serijalu o Zagoru kroz 70-e i pocetkom 80-ih! Trebam li ih nabrajati? Kako je, uostalom, Tex ostao na "liniji sedamdesetih", onakav kakvog ga pamtimo iz djetinjstva, i nije li to razlog njegove stalne popularnosti, za razliku od Zagora koji je odavno prestao funkcionirati kao pravi, klasicni junak u antickom smislu. A ni taj svijet nije bio crno-bijeli, takvi su mu bili samo polovi (junak i njegovi suparnici), no ono izmedu bilo je dovoljno "životno" i "sivo" da bi u njemu kao ideali stršili zakoni junaka!
tisucljetne mi kulture! |
 |
|
blueberry
Average Member

Croatia
527 Posts
Member since 30/03/2006 |
Posted - 27/10/2006 : 15:31:31
|
quote: Originally posted by Curunir
quote: Originally posted by blueberry
Moje mišljenje o Zagoru... Prvenstveno to je strip za djecu do 7-12 godina, te ga tako treba i shvatiti... Nisam bio roden u zlatno doba stripa (70-ih) kada je on izlazio te sam ga jednostavno preskocio.
Gledajuci ga sada kada imam 16 godina strip je za procitat i bacit u smece...kadriranje,crtež i naivan scenari...previše sam dobrih stripova vidio i procitao tako da mi zagor ne igra nikakvu ulogu u životu.
Primjer: Sada se divim Hermanovim stripovima i scenariju... da sam roden 70-ih vjerovatno bi mi zagor imao odredeno ulogu u svjetu stripa...jer tada je strip imao drugaciji karakter prema današnjem
hmmmm, a koji su to previse dobri stripovi, i to za djecu od 13 do 16???
Ne znam jer ne citam stripove po odredenom razdoblju (MARVEL RAZMIŠLJANJE) Evo da usporedim Ken Parker i Zagor... neki bi rekli dva razlicita stripa...ipak ja vidim slicnost i to veliku.
1.Crtež-Ken Parker ima grub crtež koji mi se u pocetku nije svidjeo, ali cim ga više gledam to mi je bolji... dok Zagorov crtež je prosjek bez detalja-cisto zanatski...
2.Kadriranje-svaka stranica u Zagoru izgleda isto,te citanje postaje monotono...dok kod Ken Parkera kadriranje daje posebnu draž stripa...
... |
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6368 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 27/10/2006 : 16:47:41
|
quote: Originally posted by stinky
meni je zlatna era Zagora od Nestalog istraživaca nadalje - te su mi epizode bolje od ovih koje ti spominješ, ali bar se slažemo da uopce postoje zlatne ere
Tako je govorio Zagortustra.
Meni je Zagor još uvijek vrlo drag i uvijek ga rado procitam.Složio bih se sa Stinkyjem da je zlatna era(barem za nas mlade,hehe)od Nestalog istraživaca dalje; 7 gradova Cibole,Morska strava,Vampir,Krvna braca,Kainov povratak itd.
Bond.James Bond. |
 |
|
Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 27/10/2006 : 21:47:44
|
quote: Originally posted by Ferri
Zagor je za strip sto i Rimsko pravo za Pravnika. 
Proslost koja predstavlja osnovu za predmete na visim godinama?  
Meni su simpaticne epizode iz onog starog perioda poput one u kojoj Zagor zavrsi u srednjovjekovnom periodu. Imaju neki romanticni shtih. Od ovih novijih, Nestali istrazivac mada mrzim zimu u stripovima, epizode sa Cainom, Anasazima i Vampirom, meni se svidio i povratak Hellingena (zbog sporednih likova).
Demoni ludila su, ipak, nesto posebno.
Ferri je car, Della Monica je najbolji.
"All hail the spider! A hardy breed is he! Tra la la!" |
 |
|
jack 50
Senior Member

.jpg)
Croatia
1557 Posts
Member since 14/04/2006 |
Posted - 27/10/2006 : 21:55:34
|
quote: Originally posted by Heyoka
quote: Originally posted by Ferri
Zagor je za strip sto i Rimsko pravo za Pravnika. 
Proslost koja predstavlja osnovu za predmete na visim godinama?  
Meni su simpaticne epizode iz onog starog perioda poput one u kojoj Zagor zavrsi u srednjovjekovnom periodu. Imaju neki romanticni shtih. Od ovih novijih, Nestali istrazivac mada mrzim zimu u stripovima, epizode sa Cainom, Anasazima i Vampirom, meni se svidio i povratak Hellingena (zbog sporednih likova).
Demoni ludila su, ipak, nesto posebno.
Ferri je car, Della Monica je najbolji.
"All hail the spider! A hardy breed is he! Tra la la!"

|
Edited by - jack 50 on 27/10/2006 21:55:51 |
 |
|
hrvoje23
Senior Member

Croatia
2175 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
sonor
stripovi.com suradnik

.jpg)
Vatican City
3952 Posts
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8229 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 28/10/2006 : 00:52:15
|
odrastao u zlatnom periodu, od odiseje, preko seminola, zimske zmije, samuraja, sedme runde, kineza, topovnjaca, pa sve do akronjana, ili ajde, da dodamo vuka samotnjaka i demonsku masku ali ipak, mislim da je period od nestalog istraživaca, preko teksašana, tajnog agenta poa, morske strave, vampira i krvne brace još i bolji i naravno, izmedu ova dva zlatna perioda stoje demoni ludila |
 |
|
giant
Average Member

Slovenia
927 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 28/10/2006 : 19:02:55
|
Pa i ja sam odrastao u zlatnoj eri stripova-ne samo Zagora-ali svih junaka Zlatne i Magnus stripa! I ovi su mi najdraži-osobito Zagor...Mislim,da je tada dvojac Donatelli i Ferri odlicno crtao-narocito Ferri...sada ovih novijih Zagora ne mogu citati,jednostavno mi se više ne dopadaju! |
 |
|
sonor
stripovi.com suradnik

.jpg)
Vatican City
3952 Posts
Posted - 28/10/2006 : 19:20:59
|
meni jedna osobno od najdražih epizoda je sedam gradova cibole!
It's in my hands, the sky, so bright It's burning, it's for me to decide If flames will reach heaven tonight
|
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 28/10/2006 : 20:13:54
|
quote: Originally posted by Curunir
Moje mišljenje o Zagoru... Prvenstveno to je strip za djecu do 7-12 godina, te ga tako treba i shvatiti... Nisam bio roden u zlatno doba stripa (70-ih) kada je on izlazio te sam ga jednostavno preskocio.
Gledajuci ga sada kada imam 16 godina strip je za procitat i bacit u smece...kadriranje,crtež i naivan scenari...previše sam dobrih stripova vidio i procitao tako da mi zagor ne igra nikakvu ulogu u životu.
Primjer: Sada se divim Hermanovim stripovima i scenariju... da sam roden 70-ih vjerovatno bi mi zagor imao odredeno ulogu u svjetu stripa...jer tada je strip imao drugaciji karakter prema današnjem
hmmmm, a koji su to previse dobri stripovi, i to za djecu od 13 do 16???
Ne znam jer ne citam stripove po odredenom razdoblju (MARVEL RAZMIŠLJANJE) Evo da usporedim Ken Parker i Zagor... neki bi rekli dva razlicita stripa...ipak ja vidim slicnost i to veliku.
1.Crtež-Ken Parker ima grub crtež koji mi se u pocetku nije svidjeo, ali cim ga više gledam to mi je bolji... dok Zagorov crtež je prosjek bez detalja-cisto zanatski...
2.Kadriranje-svaka stranica u Zagoru izgleda isto,te citanje postaje monotono...dok kod Ken Parkera kadriranje daje posebnu draž stripa...
...
 htio sam ti reci da si ga klasificirao od 7-12, pa te ja pitam koje su to legije dobrih stripova za tvoj uzrast, od 13-16 malo si kontradiktoran ali ima vremena, ken je naravno vrhunac galaktickog stripa, mada i on, nuzno, ima losijih epizoda...
Nice view from Orthanc inspite of these psychotic trees. |
 |
|
darkcult
Starting Member
Croatia
73 Posts
Member since 08/01/2005 |
Posted - 28/10/2006 : 20:20:42
|
quote: Originally posted by giant
Pa i ja sam odrastao u zlatnoj eri stripova-ne samo Zagora-ali svih junaka Zlatne i Magnus stripa! I ovi su mi najdraži-osobito Zagor...Mislim,da je tada dvojac Donatelli i Ferri odlicno crtao-narocito Ferri...sada ovih novijih Zagora ne mogu citati,jednostavno mi se više ne dopadaju!
Moram priznat da ni ja nevolim i ne citam ove nove Zagore. Ferri je zakon!  |
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 29/10/2006 : 00:57:24
|
zagor extra trenutno ide najbolje od najboljeg, pogotovo od kandraxa, pa jedna mala kriza, pa festa dobrih stvari...naravno, Incubi uvijek stoji za sebe, izvan prostora i vremena, ferri i sclavi... ma koji nadziraci žaba, kiselog kupusa i špageta:-pppp...
Nice view from Orthanc inspite of these psychotic trees. |
 |
|
igorpb
Senior Member

Australia
1931 Posts
Member since 24/08/2003 |
Posted - 29/10/2006 : 01:57:29
|
Zagore mi ti se divimo !!!
I dok sjedim ovdije u hladu i kroz prozor posmatram njega kontam da je Frojd u pravu i da je Sex korijen svega.
|
 |
|
Dzek Denijels
Starting Member
Serbia
1 Posts
Member since 01/11/2006 |
Posted - 01/11/2006 : 03:08:54
|
Dakle posle po-dosta vremena "izgubljenog" na faksu,poslu,sticanju onog sto zovemo materijalna egzistencija, resih da malo pogledam neke od svojih kolekcija stripova (koje jos nisu razbucali klinci iz komsiluka),i da se vratim onom vremenu kada je strip bio zakon (i sada je po mom misljenju)... Mislim da je od svih strip-junaka (koje su se tada citali u Srbiji) Zagor definitivno ostavio najdublji trag! Ne ulazim u finese tipa "kadriranje,sencenje,jednostavnost?,itd",ali ono sto je radio dvojac Ferri i Donatelli zaista je vredno postovanja (makar za nas koji smo jedva cekali sledecu epizodu i odvajali dzeparac za nesto sto bi se u tom trenutku najblize moglo objasniti kao beg od stvarnosti)...Rec je o jedinstvenoj i neponovljivoj atmosferi koju je svaka nova epizoda donosila sa sobom.Zbog toga moj glas za Zagora (i Cika naravno) i veliki pozdrav svim ljubiteljima ovog serijala. Kao sto neko rece:" ZAGOR je zakon!" |
 |
|
Humbert Coe
Average Member

Croatia
598 Posts
Member since 17/02/2005 |
Posted - 01/11/2006 : 16:28:02
|
quote: Originally posted by darkwoodaxe
Po meni je to negdje od Jacka Mohikanca ili bolje, Americke odiseje, pa svakako do završetka Nolitta-Ferri suradnje, tj. Akronjana. Divim se razmišljanjima tipa djeca citaju starog Zagora, a zrelima i pametnima on je glup, pa živjela psihodelija i horor, slojevitost, ozbiljnost i sl. Naravno da 45 godina nosi svoje, pa i Beatlesi danas zvuce produkcijski smiješno mada su najprodavaniji band uopce. Medutim, Zagor ne može biti veci Dylan Dog od Dylan Doga i Alan Ford od Alan Forda, Zagor je Zagor, idealiziran lik u crno - bijelom svijetu u kojem dobro pobjeduje zlo, nesputan i slobodan, trci, skace, leti na lijanama, jezdi pustinjama, plovi oceanima, bori se s ludim likovima i vanzemaljcima, skupa sa svojim simpaticnim debeljkom. Zato kad te cura, žena ili profa , šef te tko zna tko i što razjebu zagledaš se u savršen Ferrijev crtež, zbombaš Supermajka, Zimsku Zmiju ili Kandraxa (u posebnim prigodama Hellingena) i što bi Ðoni reko boli te... za sve. Neke stvari u životu su jednostavne.
Poštovanje, a priori! Ne želim osporavati, niti pokušavati dokazati da ne misliš tako, ili da nemaš na to pravo(to je nemoguce , a i ja ne bih imao pravo na isto), no, pobogu, zar Zagor i Beatlesi da se u ovom kontekstu zajedno nadu?! Nije ista kategorija produkcija i kvaliteta.(A i ne slažem se o lošoj produkciji doticnih, iako nije tema.) U svakom slucaju,za prvi post nikad ne možeš pogriješiti hvališ li Cagora,a ako želiš ovacije te samopouzdanje. ;) I ja dan danas neked volim procitati starog Bleka ili He-mana, no ne bih nikada tvrdio da se radi o vrhuncima stripa. Ne kažem niti da si to ti rekao. Apsolutno shvacam ljepotu necega, pa i kada znaš da ne spada cak ni u iole kvalitetno,što te odvodi dalje od svakodnevice i znaci ti. Živio! |
 |
|
Humbert Coe
Average Member

Croatia
598 Posts
Posted - 01/11/2006 : 16:30:59
|
Isprika što sam pogreškom citirao krivu osobu.Namjera je bila citirati zacetnika teme, Darkwoodaxea. Zato se cini nelogican odgovor na citat. Hvala. |
 |
|
Humbert Coe
Average Member

Croatia
598 Posts
|
Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 05/11/2006 : 00:07:47
|
quote: Originally posted by sonor
meni jedna osobno od najdražih epizoda je sedam gradova cibole!
Ti si mladji zato ti je ta epizoda upala u oci,inace i meni je to jedna od najboljih epizoda od SD. Dok starijim kolekcionarima ostale su u sjecanju:Zimska zmija,Sedma runda,Horde zla ....
Porter |
 |
|
draskomisterno
Senior Member

Serbia
1003 Posts
Member since 28/03/2004 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1716 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 06/11/2006 : 14:51:22
|
A meni je, pak, zlatna Toninelijeva era. On je, kao glavni scenarista u Zagorovom stafu, donekle uspeo da ublaži naivnost koja ga je karakterisala u Bonelijevom periodu i sa njim kao glavnim junakom stvori dosta epizoda koje donose cistu zabavu, što je, uostalom, i prvenstveni cilj industrijskog stripa. Što se tice novijih scenarista, Boseli mi je ponekad korektan, dok je Buratini katastrofa. Oni su, pogotovo ovaj poslednji, s jedne strane preterali sa fantasticnim lelmentima u svojim scenarijima, i time Zagora pretvorili u bledu kopiju DD-a, a s druge, preopteretili ga nekim elementima surovog istorijskog realizma, trpajuci ga silom u sumorni društveni kontekst i približavajuci ga Kenu Parkeru. Nisu izbegli, pritom, ni da "ocvrsnu" njegov karakter, da ga "pobrutališu", po ugledu na Texa. Zagor je klasicni romanticni heroj i takav treba da ostane. Ja znam da su Ameri poklali indijance, ali Zagorove dogodovštine nisu mesto da mi se tako nešto po 150-ti put potvrduje.
A ako uporedujemo crtace nove i stare generacije, iskreno smetaju mi ovi "savremeniji", tipa Chiarolle i Laurentija. Za vreme Ferrija i Donatellija, crtež je bio neopterecen detaljima, uprošcen i standardizovan. Kod pomenutog dvojca ti, bre, ponekad treba i pola sata da razluciš ko je Zagor, odnosno šta se to dogodilo na tih nekoliko zamrljavljenih kaiševa. Mada mi je Verni, recimo, skroz OK, a prijatno me je iznenadio crtac (cijeg imena ne mogu trenutno da se setim) one epizode sa prof Veribedom i smanjivanjem ljudi (sama epizoda je, naravno, bolesno smešna).
KAFANA NE SME DA TRPI ZBOG ŽENU I DECU |
 |
|
Topic  |
|
|
|