forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Relativizacija na delu
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 01/01/2007 : 15:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
zakljucivanje ti je u potpunosti krivo
ja tako nešto nisam rekao
rekao sam da brzina svjetlosti nije relativna, i to je tocno, ovo nadalje su tvoji proizvodi

ako se nešto krece brzinom x, a ti prema njemu brzinom y, tada ti vidiš da se to krece prema tebi brzinom x+y, a od tebe brzinom x-y ( ovisno dali on ide prema tebi ili od tebe ). Bitno je zapravo da brzine nisu konstantne nego ovise o koordinatnim sustavima iz kojih se promatraju.
Ako se nešto krece brzinom svjetlosti, tada je to brzina svjetlosti bez obzira na koordinatni sustav iz kojega to što se krece promatramo, iako je brzina svjetlosti konacna brzina. Gore taj nerelativitet nije bio slucaj.
Kada sam rekao da nije relativna, govorio sam o tome. Apsolutno nikakve fotone nisam spomenuo. Iz te pretpostavke su ti izvedeni svi oni izrazi za dilatacije vremena...

Na cestice fotona se može utjecati, to se stalno dogada. Velike mase imaju oko sebe velika gravitacijska polja i ona savijaju putanje. Takoder brzina svjetlosti opada u nekom sredstvu zbog njegove "gustoce", pa je tako npr. ona u vodi ( ovisno kojoj naravno )otprilike za sqrt80 manja.
znaci, ona je varijabilna :)

if you only knew the power of the dark side

Edited by - darth-vader on 01/01/2007 15:43:28
Go to Top of Page

popovic
Starting Member

51 Posts

Member since 24/12/2006

Posted - 01/01/2007 : 15:36:45  Show Profile Show Extended Profile  Send popovic a Private Message
mozda je to prosto do POZNAVANJA stripova.neko ko prvi put uzme u ruke strip i ne zna ni sta se gleda i sta se ceni,ni sta je vredno kod jednog stripa,on ce dati mozda sasvim drugo misljenje od pravog poznavaoca stripova...i najverovatnije da hoce...to je samo moje misljenje,ali...

zivi i pusti druge da zive!!! :))))
Go to Top of Page

popovic
Starting Member

51 Posts

Member since 24/12/2006

Posted - 01/01/2007 : 15:42:02  Show Profile Show Extended Profile  Send popovic a Private Message
uostalom,uvek treba uzeti u obzir koliko je truda ulozeno u pravljenje tog dela:filma,knjige,pesama u ovom slucaju stripa...zamislite nekoga ko danima radi na tome,odrice se svega i svacega i onda dodje neko relativno kompetentan za to i u roku od 3 minuta ocrni ceo njegov mukotrpni rad...

zivi i pusti druge da zive!!! :))))
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/01/2007 : 16:07:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
solidno ti je razmišljanje alexts, vec samim time što si posudio srž od najveceg od najvecih. koji je brže, preciznije i zvucnije objasnio stvar jednom jedinom tvrdnjom: sve se u konacnici svodi na mišljenje autoriteta. iz ovoga se može dalje izvlaciti, zidati kule, jer je to tako cvrst temelj da drži citave gradevine, lijepe ukrase, kao što je to tvoj post, jedan lijep ukras da je to milina za citatelje.

medutim,
to i dalje nije rješenje problema (što je kvaliteta, kako, zašto itd), vec objašnjenje kako to funkcionira u uredenom društvu. dalje od toga ne ide. dakako, to je dovoljno za vecinu (koji su pak u odnosu na covjecanstvo u globalu, manjina, onaj malecki dio koji se uopce pita o takvim apstrahiranim pojmovima).
e sad, ovi pojedinci, koje spominješ, a koji jesu i zovu se rijetki, ti žele još dalje. ne se zaustaviti na toj pragmaticnosti, vec ici dalje, u opce istine, vjecne, ako takvo što postoji i može biti spoznato (a barem spekulativni um poznaje i tu mogucnost).

eto, otud oni moraju sumnjati u konvencionalnu hijerarhiju uspostavljenu na mišljenju autoriteta, osim u slucaju kad bi im se razmišljanja poklapala - što je rijedak slucaj, zapravo, toliko rijedak, da se smatra da to i ne postoji. naprotiv, dogada se suprotno - kako se sav svijet spoznaje jasnije intuitivno (a tek onda razmišljanjem, ali to je vec zbrkanije), ti rijetki, kojima je dano, ponekad intuitivno spoznaju (ocigledno) da autoritet prica besmislice - tako se zna da ni autoritet ne barata vjecnim istinama, vec samo nekim posebnim. ovo mi izgleda cešce, premda može biti situacija kada i taj, društveno priznati autoritet, govori apsolut (ako takav postoji).

ukratko,
opca kultura i strucnost u tom polju, nisu mi dovoljni da bih mogao bezuvjetno vjerovati autoritetu, dok je naprotiv, za društvo u kom živimo, to dovoljan uvjet, i zapravo, jedini (to je prihvatljiv izgovor da bi društvo funkcioniralo), pa društvo vjeruje autoritetu (ne može drugacije, jer to isto društvo je i proizvelo tog autoriteta). naravno, taj autoritet i jest više ili manje strucan, to mu se ne može poreci - no, on još uvijek ne zna tajnu života (ili ako zna, zna neovisno o tome jel strucnjak u nekom polju). znaci, meni treba Drevni Mudrac, Ultimativni Prorok ili Nepogrešivi Plesac Na Žici, netko poput Zagortustre, koji odvaljuje cekicem granitne istine iz Špilje Svijeta Koja Stoji Nad Ponorom.

Tako je govorio Zagortustra.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/01/2007 : 16:21:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by DKoor

Nikad nisam niti vidio neke velike prakticne svrhe takvih ljestvica na vecini podrucja za mene, pa tako i na podrucju stipa. Jer sam ja tip koji cita uglavnom ono što mu se svida.
Vrijednost objavljivanja ljestvica u tiskovnim i elektronskim medijima doživljavam ponajviše kao promociju stripa, što držim za iznimno dobru stvar.

ok ti je cijeli post, a posebno izdvajam ovaj dio
naime, za sada (dok još uvijek ne baratamo apsolutnim ljestvicama kvlaitete nekog djela /a što ce, cini mi se, potrajati/), to je najispravniji nacin - citaš ono što želiš i to vrednuješ kao najizvrsnije

maksima (u toj sferi) je - ja sam mjera svih stvari

svi ostali, koji su uveli upitne ljestvice, sumnjive rang-liste, dodali su si samo jednu pretpostavku više, koja nije neophodna i koja se lako otklanja Occamovom britvom.

Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6242 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 01/01/2007 : 16:25:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

maksima (u toj sferi) je - ja sam mjera svih stvari

Tako je!Pozdrav,Stinky.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/01/2007 : 16:33:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
pozdrav aco

Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 02/01/2007 : 01:08:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message
quote:
Originally posted by darth-vader

zakljucivanje ti je u potpunosti krivo
ja tako nešto nisam rekao
rekao sam da brzina svjetlosti nije relativna, i to je tocno, ovo nadalje su tvoji proizvodi

ako se nešto krece brzinom x, a ti prema njemu brzinom y, tada ti vidiš da se to krece prema tebi brzinom x+y, a od tebe brzinom x-y ( ovisno dali on ide prema tebi ili od tebe ). Bitno je zapravo da brzine nisu konstantne nego ovise o koordinatnim sustavima iz kojih se promatraju.
Ako se nešto krece brzinom svjetlosti, tada je to brzina svjetlosti bez obzira na koordinatni sustav iz kojega to što se krece promatramo, iako je brzina svjetlosti konacna brzina. Gore taj nerelativitet nije bio slucaj.
Kada sam rekao da nije relativna, govorio sam o tome. Apsolutno nikakve fotone nisam spomenuo. Iz te pretpostavke su ti izvedeni svi oni izrazi za dilatacije vremena...

Na cestice fotona se može utjecati, to se stalno dogada. Velike mase imaju oko sebe velika gravitacijska polja i ona savijaju putanje. Takoder brzina svjetlosti opada u nekom sredstvu zbog njegove "gustoce", pa je tako npr. ona u vodi ( ovisno kojoj naravno )otprilike za sqrt80 manja.
znaci, ona je varijabilna :)

Cisto logicki zakljucujem iz spomenute recenice: nije relativno = ne ovisi o nicemu. Sad - da li je to tocno ili ne?
Kako može biti moguce da brzina svjetlosti nije relativna tj. ovisna? Nebitno o kojem koordinatnom sustavu govorimo ovdje se ipak radi samo o brzini neke materije kroz prostor.
"Nerelativna brzina svjetlosti" mi se cini samo kao jedna "fraza" u fizici koja zapravo i ne drži vodu doslovno, samo što bi ono rekli "to se tako kaže" u krugovima fizicara pa je odmah svima njima jasno o cemu se radi.

Osobno ne znam koje stvari ne zavise od necega, tj. na koje se stvari ne može utjecati nikako. Stvari za koje možemo reci - apsolutna konstanta.

Ako pak želiš reci da je brzina svjetlosti nekakva vrsta etalona za brzinu, nekako mislim da postoje *možda* još neke tvari, cestice tijela i sl. koje se u datim okolnostima (relativne su, ovisne o datim okolnostima) mogu kretati uvijek istom brzinom.

I usput kako to da je brzina svjetlosti konacna brzina kada je skupina znanstvenika (cini mi se u Švicarskoj) uspjela teleportirati jednu cesticu sa mjesta A na mjesto B... ne znam da li si upoznat sa tim?

Zanimljiva je tema i ja ti se unaprijed ispricavam ukoliko ti se neke od mojih zamisli i pitanja cine smiješnima pošto sam stvarno laik na ovom podrucju (mnoštvo stvari pokupim s televizije neta i sl.) a ocigledno je da ti o toj temi znaš puno više od mene.

Prije sam bio "Kuna" na forumu/aukcijama, za one clanove koji me znaju.
Promijenio sam nick iz prakticnih razloga.

Edited by - DKoor on 02/01/2007 11:02:58
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25568 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 02/01/2007 : 09:22:14  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
@DKoor: CERN,Geneva ;-))

And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon you."
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47323 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 02/01/2007 : 09:39:36  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
to su sve pizdarije! najbolja je od TBF- a : Sve je relativno,dakle sve je zajebancija,puca mi kita kakva ti je životna situacija

inner fear your worst enemy
Go to Top of Page

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 02/01/2007 : 16:45:22  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
quote:
Ako pak želiš reci da je brzina svjetlosti nekakva vrsta etalona za brzinu, nekako mislim da postoje *možda* još neke tvari, cestice tijela i sl. koje se u datim okolnostima (relativne su, ovisne o datim okolnostima) mogu kretati uvijek istom brzinom.

miješaš terminologiju
ono o relativnosti se odnosilo na to da kako god mi gledali na nešto, ako se to giba brzinom svjetlosti da mi to i vidimo da se giba brzinom svjetlosti. Na to se odnosi nerelativnost brzine svjetlosti.

S drugim brzinama to nije slucaj, jer ako se nešto krece s 10kmh mi možemo vidjeti to kao da stoji u odnosu na nas ( tj. i mi se krecemo s 10kmh )

inace brzina svjetlosti ( npr. EMV-a ) se može mijenjati. Ubaci EMV u vodu i vidjeti( izmjeriti ) ceš da se krece sporije nego u zraku
ti si prvenstveno mislio na tu promjenu ( varijabilnost )

ovo s teleportacijom je upitno
tu više nitko ne zna tko što radi i to bi nam trebao jedan kvantni fizicar da nam pojasni ( pitanje je da li bi ga mogli pratiti, jer stvari i nisu baš trivijalne ).
Ako ima neki fizicar da nam pojasni neke efekte, ali ako se ne varam "teleportacija" postoji na nekoj subatomskoj razini ( barem neki njen oblik, zato sam i napisao u navodnicima, valjda to ovisi o nacinu na koji promatramo stvari, toliko duboko neznam )
no da se vratimo, ništa nije baš trivijalno
profesor koji mi predaje antene uvijek nam kaže kako vec 20 godina pokušava shvatiti suštinu nacina na koji antene zrace energiju, ali da se i nakon 20 godina još uvijek bori s tim i da mu i danas nije do u tancine jasno, ali da ga tješi to što ni drugima nije baš previše jasno :)

Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 02/01/2007 : 20:59:08  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message
Shvacam što želiš reci... mada ipak nisam naišao na termin "nerelativnost brzine svjetlosti". Svjetlost kao konstanta kroz vakuum (299,792,458m/s) je vec nešto drugo.

quote:
Posebna relativnost smatra da promatraci u inercijskim referentnim okvirima koji su u medusobno relativnom jednolikom gibanju ne mogu izvesti nikakav pokus kojim bi utvrdili koji od njih je u "apsolutnom kretanju". Teorija postulira da ce brzina svjetlosti u vakuumu biti ista za oba promatraca (tj. promatracu nepromjenjiva [invariantna] brzina).

quote:
U fizici, objekt se jednoliko giba ako se na njega ne primjenjuje nikakva vanjska sila. (Prvi Newtonov zakon gibanja). Kada se takvo stanje gibanja objekta ekstrapolira na neko podrucje prostora tako da to podrucje obuhvaca sve druge moguce objekte u istom stanju gibanja, što se koristi da bi se definirao zajednicki koordinatni sustav, takav zajednicki sistem nazivamo “referentni okvir”. Otuda se koordinatni sistem definiran jednolikim gibanjem objekata u zajednickom smjeru i istom brzinom naziva inercijski referentni okvir. Ili, drugim rijecima, kad se dva referentna sustava gibaju jedan u odnosu na drugi konstantnom brzinom zovemo ih inercijskim referentnim sustavima.

Razmotrimo;

quote:
Although special relativity makes relative some quantities, such as time, that we would have imagined to be absolute based on everyday experience, it also makes absolute some others that we would have thought were relative. In particular, it states that the speed of light is the same for all observers, even if they are in motion relative to one another. Special relativity reveals that c is not just the velocity of a certain phenomenon - light - but rather a fundamental feature of the way space and time are tied together. In particular, special relativity states that it is impossible for any material object to travel as fast as light.

Možda najvažnijom se može pokazati posljednja recenica (uz ovu koju sam podvukao). Pošto su znanstvenici uspjeli u svojem naumu teleportacije, stvarno me zanima kako ce se to sve reflektirati na ovu teoriju (koja mi je iskreno, onako kao laiku poprilicno cudna zato jer dosta pojednostavljuje stvari).
Teleportacija bi, u svojoj teoriji trebala biti "brža" od brzine svjetlosti... naravno za takvo što trebalo bi osigurati ogromne izvore energije ali to je vec neka druga prica.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 03/01/2007 : 09:05:00  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
ha?

Kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove, zar ne?
Go to Top of Page

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 03/01/2007 : 13:29:21  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
u prva dva navoda ti je malo kompleksnije objašnjeno ono što sam ti želio reci

In particular, it states that the speed of light is the same for all observers, even if they are in motion relative to one another.
ova to i potvrduje ( mi se relativno krecemo jedan prema drugome i vidimo da je brzina svjetlosti upravo brzina svjetlosti, ne uocavamo nikakvu razliku koju inace uocavamo u svim ostalim brzinama )

c is not just the velocity of a certain phenomenon - light - but rather a fundamental feature of the way space and time are tied together.

ovo je takoder dobro

Go to Top of Page

Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts

Member since 15/05/2004

Posted - 03/01/2007 : 22:18:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Toninho a Private Message
alaj ste se razlahatalaisaliste se

umjetnost i poznavaoce umjetnosti tj neupitne autoritete najbolje je razjebala drugarica Murphy brown kad im podmetnula žvrljotine svog sincica a oni se raspizdiše o kvaliteti istog jerbo potpis bijaše neupitan

meni titanic super film- poslije njeg seks ne more da omane
lwood - zapitaj se zakaj se tebi ne svida
meni ratovi zvijezda ono sranje da gore ne mere bit, ak to nije prodavanje muda za bubrege onda neznam šta je

a topic men je razumljiv
svi bi mi tili to priznat il ne tili bit mesije
aL SAMO ODLIKAŠI JEBU
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 06/01/2007 : 12:32:22  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
quote:
Originally posted by DKoor

"Nerelativna brzina svjetlosti" mi se cini samo kao jedna "fraza" u fizici koja zapravo i ne drži vodu doslovno, samo što bi ono rekli "to se tako kaže" u krugovima fizicara pa je odmah svima njima jasno o cemu se radi.

I usput kako to da je brzina svjetlosti konacna brzina kada je skupina znanstvenika (cini mi se u Švicarskoj) uspjela teleportirati jednu cesticu sa mjesta A na mjesto B... ne znam da li si upoznat sa tim?

fizika se ne uci iz Vecernjeg lista, a bogami ni iz pop znanstvenih knjiga Stephena Hawkinga.

o fizici se, osim toga, ne raspravlja kao o spanjolskim sapunicama u terminima "cini mi se".

jos iz prve recenice koju si napisao ocigledno je da nemas ni najosnovnije znanje potrebno da bi se uopce razgovaralo o tome s tobom. naprosto ne poznajes "jezik", pa je komunikacija s tobom o datoj temi nemoguca.

teleportacija nije kretanje. nema brzine. nema NIKAKVE VEZE s teorijom relativnosti.

nadalje:
"Nije da cjepidlacim vec pitam cisto onako iz znatiželje; ako brzina svjetlosti nije relativna (ne zavisi od nicega) to treba znaciti da se cestice fotona krecu istom brzinom kroz apsolutno svaki medij koji postoji u univerzumu?"

1. to ne znaci to, jer "brzina svjetlosti" je IZNOS, ne POJAM. ona nema nuzno veze sa kretanjem fotona (vidi ispod sto mislim o fotonima - "cesticama bez mase", sto je u sebi oksimoron jer se cestice koje ne vidimo uglavnom i definiraju svojom tezinom - odnosno tezina proizlasla iz njihove mase nas uvjerava da te cestice uopce postoje). fizicarima je razlika jasna.

2. iako njegova recenica to ne kaze, ono sto si napisao na neki je nacin istinito. to je osnova optike i razlog zasto se svjetlost (primjeti da nisam upotrijebio krajnje sumnjiv pojam FOTONA, jer - iako je korpuskularna teorija trenutno popularnija od teorije svjetlosti kao vala - ostaje cinjenica da se o naravi svjetlosti jos uvijek jako malo zna) lomi kad prelazi iz jednog u drugi medij na nacin na koji se to dogadja.

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 06/01/2007 : 12:38:17  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
quote:
Originally posted by darth-vader

Na cestice fotona se može utjecati, to se stalno dogada. Velike mase imaju oko sebe velika gravitacijska polja i ona savijaju putanje.

kazu da ne.

fotoni su, toboze, cestice bez mase (iako nije jasno zasto onda proizvode "tlak svjetlosti", ali - jebi ga - ne znaju ni pametniji od mene), pa na njih ne utjece gravitacija.

gravitacija, ipak, savija prostor-vrijeme, pa se putanja svjetlosti, toboze, mijenja jer njezin pravac mi percepiramo kao hiperbolu iz relativnog koordinatnog sustava.

...zapravo, ako mene pitas, sve ovo je gomila sranja, jer o naravi svjetlosti zapravo nitko ziv nista ne zna.

ceka se netko da to malo bolje osmisli.

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 06/01/2007 : 12:57:28  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
bez mase mirovanja !
a o ostalim oblicima mase ?

slažem se da gravitacija savija prostor-vrijeme ( to se mora tako i promatrati, nikako ne odvojeno )

ušao sam u raspravu iz zajebancije jer sam vidio da covjek ne razlikuje osnovne pojmove, kada sam govorio o brzini svjetlosti, on je spominjao fotone i na to sam mu ukazao
Da se razumijemo, moje znanje je mizerno, no eto uvukla me potreba da nešto kažem

no da se vratimo na dualnu prirodu svjetlosti
Svaka teorija je dobra za neku primjenu, pa tako kada ti treba cesticna priroda da nešto objasniš, onda koristiš korpuskularnu teoriju...
Jedamput sam se svadao s frendovima oko modela atoma. Njima nije bilo jasmo zašto se uci Rutherfordom model atoma, kada je on daleko od stvarnosti. Zato što s necim moraš poceti. I za neka objašnjenja on je dobar, za 99,99% nije ( dapace, pada vec na osnovnim principima ), ali na cisto osnovnom modelu, to je u redu.

Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 06/01/2007 : 13:24:54  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message

Nema problema momci ne morate vi raspravljati sa mnom o temi, ali nekako je ova tema (teorija relativnosti vezano uz svjetlost) istovremeno i jednostavna i složena.
Tu ima dosta "ako uzmemo da..." konstrukcija bez apsolutno ikakvih dokaza. Dakle plod necije mašte koji smo mi uzeli za važecu teoriju.

Želim istaci da se, ako želimo ozbiljno prokomentirati nešto, ne bi trebalo kruto uvlaciti u neke pojmove koji su eto, opce poznati. Jer iako oni stvarno to i jesu, razlika izmedu njih i notorne istine je bitna... i sastoji se u tome da se ti "pojmovi" mogu iskonstruirati samo u našim umovima (što ih ne cini niti istinitim ali niti neistinitim).
Bez obzira na kolicinu znanja o temi.

Isto mislim da nama ne treba samo netko tko ce to "bolje osmisliti" nego netko cija ce osmišljanja biti istina, jer bojim se da stvarna korist od necije mašte (ma koliko ona bila dobra) u ovom smislu nije pretjerano velika, pogotovo na "duge pruge". Stotine vrlo pametnih fizicara imaju puno novih zamisli i ideja...

Go to Top of Page

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 06/01/2007 : 14:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
ali ako se eksperimenti podudaraju s teorijom, onda je ona u svakom slucaju iskoristiva

ne trebaju nam integrali da bi smo mogli kupiti kilu jabuka na placu, ali ih koristimo tamo gdje ih možemo iskoristiti :)

Teško je reci šro je istina. Fizika je znanost aproksimacije. Pitanje je koliko tebi komplicirana istina treba. Da bi izracunao koliko je potrebno vremena da kreda padne sa stola visokog 1 metar, ti možeš ici u diferencijalnu s otporom zraka na površinu krede i s tim se jebavati 3 dana, a možeš ici u formulu od 1 varijable ( koja je takoder proizašla iz diferencijalne ) i dobiti rješenje za 10 sekundi. Ovisno što želiš.

Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 06/01/2007 : 14:43:46  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message
Apsolutno se slažem s tvojim izlaganjem dv.

Ali stvar je da smo u konkretnom slucaju pošli od mnoštva podataka ali i (krucijalno) nedokazanih premisa "uzmimo da..." i uzmimo dobili egzaktnu, upotrebljivu informaciju koja je eto danas važeca.

Najvažnije u cijeloj prici: ako je rezultat tocan (a uzmimo da je), pitanje premise(a) još uvijek ostaje otvoreno tj. ona još uvijek ostaje samo u nedokazanoj teoriji te se stoga ne bismo smjeli toliko revno pozivati na nju kao na apsolutnu istinu.

.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47323 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 08/01/2007 : 08:41:51  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
[quote]Originally posted by Toninho

alaj ste se razlahatalaisaliste se

umjetnost i poznavaoce umjetnosti tj neupitne autoritete najbolje je razjebala drugarica Murphy brown kad im podmetnula žvrljotine svog sincica a oni se raspizdiše o kvaliteti istog jerbo potpis bijaše neupitan

meni titanic super film- poslije njeg seks ne more da omane
lwood - zapitaj se zakaj se tebi ne svida
meni ratovi zvijezda ono sranje da gore ne mere bit, ak to nije prodavanje muda za bubrege onda neznam šta je

ratovi zvijezda jesu sranje a šta se tice titanic-a dobar je jedino onaj dio kad izbije totalna panika i kaos

inner fear your worst enemy
Go to Top of Page

darth-vader
Advanced Member

Croatia
4834 Posts

Member since 05/10/2002

Posted - 08/01/2007 : 17:15:47  Show Profile Show Extended Profile  Send darth-vader a Private Message
opet ovisi iz kojeg kuta gledamo
SW su inovativni po mnogo stvari
recimo da su oni utemeljili novi Hollywood, bili prvi blockbuster, uveli mnogo tehnickih novotarija, uveli digitalnu tehnologiju na velika vrata ( makar nisu prvi dugometražni film sniman iskljucivo digitalnom tehnologijom ), evoluirali specijalne efekte...
Oni su jedan od najvažnijih filmova u povijesti što se tice tehnicke strane ( ono što je Gradanin Kane za režiju i montažu, to su SW za efekte )
Takoder ne smijemo zaboraviti zvucnu stranu filma. Tu je Lucas ugurao svoj THX i sve što danas slušamo je njegova zasluga. On je definitivno taj koji je to sve podigao na viši nivo i time jedan od najznacajnih ljudi u povijesti kinematografije.
Druga je stvar što mi tehnickim stvarima dajemo manje pažnje u odnosu na umjetnicke strane, ali je cinjenica da su se mnogi novi umjetnici pojavili zato što su imali sredstva za rad ( kada bi izletio jedan Zhang Yimou da nema toga svega, ili Peter Jackson, koji je umjetnik ma što mi mislili o njemu, Sam Raimi, Cameron, pa Ridley i Tony Scott... )

druga je stvar što se nekome nešto ne svida, ali da nije bilo SW tada, pitanje je kakav bi Hollywood danas bio. Možda bolji, možda okrenutiji autorskom filmu, ali onaj tko traži autorski film, taj se je grdno zajebao ako ga traži u Hoolywoodu :)
Uglavnom SW je evoluirao kinematografiju i okrenuo ju publici, velikim zaradama i velikim masama, a Lucas je svojim novotarijama ugurao kino u svaciji dom.

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000