Author |
Topic |
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 21/03/2007 : 13:59:27
|
Pa ovako, u ove dve ipo godine koliko sam na ovom forumu i od kako aktivno ucestvujem u kupovini i prodaji stripova, stekao sam dojam da najviše stripova od svih država eks Jugoslavije ima na prostoru Hrvatske, tako mi se cini, jer ogroman broj kolekcionara se nalazi tamo, verovatno je i strip kultura u Hrvatskoj na višem nivou nego u ostalim delovima nekadašnje zajednicke države ili se varam ? Koliko mogu da procenim, najviše kupuju Hrvati, Slovenci, pa tek onda ostali ili je to samo moj utisak? Jer vec dve godine posecujem strip klubove u Beogradu i mogu reci da stripova tamo ima sve manje i manje, ništa novo se ne nabavlja( to mislim na stripove iz prethodnog perioda ), ovih novih ima koliko hoceš. Takode i izdavacke kuce u Hrvatskoj rade punom parom, dok se za Srbiju to ne može reci, eto to je moje videnje, pa sad bih voleo da se ozbiljno prodiskutuje o ovoj temi, bez bespotrebnih upadica i zafrkavanja.
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47320 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 21/03/2007 : 14:02:07
|
ja isto mislin da u Hrvatskoj ima najviše stripova,jer je bija najkraci prekid u izdavanju.a ima i najviše izdavaca,manje više ozbiljnih.
Monster Factory Mertojak |
|
|
Solid Snake
Senior Member
Djibouti
2359 Posts
Member since 30/12/2003 |
|
mifugo
Senior Member
1007 Posts
Member since 28/05/2005 |
Posted - 21/03/2007 : 14:16:24
|
ali s druge strane, u srbiji sad ima recimo srednjostrujaški izdavac domacih stripova za kioske (dm/f4), a u hrvatskoj nema... kod nas bi tribalo popraviti situaciju s izdavanjem domacih stripova (stranih se izdaje puno), ali i to se polako popravlja kako se vidi po najavama izdavaca za ovu godinu... |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7685 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 14:18:42
|
Možda ima najviše stripova, ali cini mi se da ima i najmanje mladih koji citaju stripove. Sve je to stara garda. To zakljucujem prema profilima na forumu, a i vidim da današnju djecu to više ne zanima
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
|
|
beli luk
Average Member
Serbia
795 Posts
Member since 18/06/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 14:27:40
|
Stripovi su po meni jedna od retkih pojava u drustvu gde su tako kompaktno pomesani i ljubav prema umetnosti i zelja za profitom i entuzijazam, pored normalnih okolnih cinilaca (stampa, prelom, distribucija...). Usled ovoga nedostatak bilo kog od cinilaca zaustavlja citavu masinu. Entuzijazam na ovim prostorima nikad nije manjkao, ali usled svih gluposti koje su se desavale izdavastvo je stalo. Kako se koja zemlja izvlacila iz dubljeg sranja, tako su se i delici slagalice slagali i ponovo je pocelo. Meni je jako drago sto na prostoru ex-SFRJ postoji takva saradnja ali bih voleo da se i druge "republike" vise ukljuce. Cisto zbog sireg spektra izdanja. |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 21/03/2007 : 14:38:24
|
nije problem u tome sto u susjednim zemljama ima manje strpova, vec u tome sto klinci ih ne citaju, zato napravite nesto i istucite svako dijete bez stripa! |
|
|
c64
Senior Member
Cuba
1694 Posts
Member since 15/03/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 14:49:37
|
quote: Originally posted by supermark
nije problem u tome sto u susjednim zemljama ima manje strpova, vec u tome sto klinci ih ne citaju, zato napravite nesto i istucite svako dijete bez stripa!
|
|
|
vope
Senior Member
Montenegro
2968 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 15:05:59
|
U Crnoj Gori nas (bar mi se cini) ima zaista malo. Ljudi se "kriju", interpol ih ne bi našao. Svi bi da imaju stripove ali da ih plate euro-dva, rijetko kome padne na pamet da da više od 10-20 evrica za strip. Nerijetko me ljudi gledaju širom otvorenih ociju kad cuju da sam dao 100 eura za par stripova i slicno. Nadam se boljim danima za strip ovamo, prije svega više distribucije stripova iz Srbije i Hrvatske |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47320 Posts
Posted - 21/03/2007 : 15:10:01
|
nije problem u tome sto u susjednim zemljama ima manje strpova, vec u tome sto klinci ih ne citaju, zato napravite nesto i istucite svako dijete bez stripa!
Monster Factory Mertojak |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15820 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 21/03/2007 : 15:30:47
|
quote: Originally posted by lwood
Monster Factory Mertojak
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --
|
|
|
sonor
stripovi.com suradnik
Vatican City
3876 Posts
Member since 18/02/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 16:34:58
|
quote: Originally posted by Spock
Možda ima najviše stripova, ali cini mi se da ima i najmanje mladih koji citaju stripove. Sve je to stara garda. To zakljucujem prema profilima na forumu, a i vidim da današnju djecu to više ne zanima
Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
s ovim se slažem!
Have you ever felt the future is the past, but you don't know how...? A reflected dream of a captured time, is it really now, is it really happening?
|
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 21/03/2007 : 18:28:16
|
Moj najmladi brat ima 13 godina i do sada je procitao preko 3000 stripova, a možda i više, cita stripove od svoje osme godine, svakodnevno i odlican je ucenik :)
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
Vega
stripovi.com suradnik
Croatia
1134 Posts
Member since 11/06/2004 |
Posted - 21/03/2007 : 21:54:30
|
U Hrvatskoj je najviše stripova garant. Pa kod nas se mogu cak i na kioscima kupiti!
I know that I was born and I know that I'll die. The in between is mine. I am mine.
|
|
|
General Katana
New Member
206 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 23:04:16
|
pa to je jasno kao dan... da u hrvatskoj ima najvise stripova.... zato me i cudi naslov ovog topica, kao i sam topic....
There can be only one! |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 21/03/2007 : 23:17:16
|
Pa ja sam samo pitao, da li je to istina, jer imam takav utisak, mnogo je stripova u HR, e sad da li ih ima najviše, mislim na stripove uopšte, ne samo ova nova izdanja, nego i stara izdanja, pre devedesetih.
|
|
General Katana
New Member
206 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 23:26:53
|
eh, ko ce ga znati...
pitanje je da li je kultura citanja stripova opstala u Hrvatskoj uz neprekinut kontinuitet izdavanja stripova... jer ovde (mislim na Srbiju) je sve prslo posle tolike pauze... sadasnji kupci u Srbiji su definitivno stari nostalgicari, koji su odrasli, rade, primaju platu, i mogu sebi priustiti i skupa kolekcionarska izdanja kojima nas zasipaju... i zato je Libellus na najboljem putu... tih 500 njihovih ekskluzivnih komada prvih Mister Noa, npr, ce se bez problema prodati... to i nije izdanje za srednjoskolce koji ce od uzine da odvajaju da bi kupili novi strip na trafici... za njih je DM/F4 jer je primereno i cenom i stilom njima... a nas matore drtine i treba da oderu skupim izdanjima, koja cemo drzati na polici i sa uzivanjem ih listati... a ove nove klince treba navuci na stripove... i zato je DM/F4 najbolji potez decenije za strip scenu u Srbiji...
There can be only one! |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 21/03/2007 : 23:39:35
|
Na Kosovu je mizerno mali postotak ljudi ciji je maternji jezik nekadašnji Srpsko-Hrvatski. Ja sam stripove ponovo poceo da skupljam i nabavljam neke 2000'te i verujte da ja nemam ama baš ni jednog prijatelja u Kosovskoj Mitrovici sa kojim bi mogao da pricam o stripovima. Možda se što rece prijatelj iz Crne Gore i kriju, jebem li ga. I ja kao i on imam problem kad nekome kažem da recimo "Tamo gde pogled ne dopire" placam 25 evra. Slažem se da je problem strip kulture i strip izdavaštva u Srbiji baš u diskonuitetu u izlaženju koji se desio devedesetih. Situaciju donekle popravlja Beli put i Sistem komiks, koji cini mi se pocinju da neke svari rade baš kako treba. Kod izdavaca u Hrvatskoj mi se jedino ne dopada ova poplava genijalnih stripova zadnjih meseci. Ljudi moji ja izdržavam ženu i troje dece. |
|
|
SnotMan
Advanced Member
Saint Croix
6389 Posts
Member since 21/07/2003 |
Posted - 22/03/2007 : 01:06:53
|
quote: Originally posted by Spock
Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Upravu si,neki dan kad me herc nije izdao kad mi reche neki malac da ima jedan broj spider-mana
To think for yourself you must question authority and learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability to inform yourself...
|
|
|
dcarapo2
Advanced Member
Argentina
3770 Posts
Member since 27/01/2004 |
Posted - 22/03/2007 : 06:49:21
|
o samoj kolicini....na dva mjesta u sloveniji postoje kolekcije od oko 5oo tisuca stripova,jednu od njih sam svojim ocima vidio prošli vikend...što se tice stripa u hrvata ne svida mi se preseravanje ovoh mladih naraštaja,kao da su svu pamet popili,daba im strip...
zato oni koji misle,cijene rijeci gospodnje jer ako si u kremenadli ,nisi za kobasice |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 22/03/2007 : 09:46:41
|
quote: Originally posted by dcarapo2
o samoj kolicini....na dva mjesta u sloveniji postoje kolekcije od oko 5oo tisuca stripova,jednu od njih sam svojim ocima vidio prošli vikend...što se tice stripa u hrvata ne svida mi se preseravanje ovoh mladih naraštaja,kao da su svu pamet popili,daba im strip...
zato oni koji misle,cijene rijeci gospodnje jer ako si u kremenadli ,nisi za kobasice
500 000 stripova na jednom mestu??? Ne mogu da verujem, pa gde je to smešteno, neki magacin, hala ili slicno. Stvarno impozantna cifra, svaka cast.
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47320 Posts
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15820 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 22/03/2007 : 10:20:03
|
500.000 -- malo si pretjerao ali poslje tolko i tolko raznih flašica i cašica nije ni cudo
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --
|
Edited by - risbozg on 22/03/2007 10:21:02 |
|
|
wiskey
Senior Member
Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 22/03/2007 : 13:45:16
|
[quote]Originally posted by Raspucin
Na Kosovu je mizerno mali postotak ljudi ciji je maternji jezik nekadašnji Srpsko-Hrvatski. Ja sam stripove ponovo poceo da skupljam i nabavljam neke 2000'te i verujte da ja nemam ama baš ni jednog prijatelja u Kosovskoj Mitrovici sa kojim bi mogao da pricam o stripovima. Možda se što rece prijatelj iz Crne Gore i kriju, jebem li ga. I ja kao i on imam problem kad nekome kažem da recimo "Tamo gde pogled ne dopire" placam 25 evra.
Kako ce ti se i javiti, kada iz tvog pisma vidi što ga ceka? |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47320 Posts
|
risbozg
Advanced Member
Croatia