forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 sporazum o jedinstvenoj cijeni knjiga
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11095 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/04/2007 : 14:32:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Originally posted by Rico

... meni zakon ok, moze cijena bit otisnuta i nasrid korice! Mislim da je to za kupca dobro, jer sada npr u ST imas kupit "Tajnu povijest" za 100 kn, inace u ZG 75 kn, cini mi se... sto tu za kupca ne valja!?
http://rumblebum.blogspot.com/

Rico, meštre. Jel' ti draže platit 100 kn u Splitu nego tražit po Zagrebu ili gnjavit druge da ti nadu po 75.

Sad bar imaš mogucnost kupit u Splitu a kad bi lokalni prodavac prodava po nižim, njemu neisplativim, cijenama koje mu nametne zakon moglo bi se dogoditi da izgubiš mogucnost kupovine i po 100 kn. Šta onda kaže kupac?

www.sd-gradac.hr ( nogomet )
www.gradac.hr
Go to Top of Page

ozasloscena_sovuljaga
Junior Member

420 Posts

Member since 11/10/2005

Posted - 17/04/2007 : 14:39:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ozasloscena_sovuljaga a Private Message
Meni se cini da je tu vise stvar u ovome, da svi prodavaci imaju iste uvjete na trzistu i oni veci i oni manji, tj. da trgovci nemogu unistavat konkurenciju nizim cjenama zbog toga jer su si dobri sa izdavacem, pa izdavac za Peru sebi otkine od usta pa Pero moze imati nizu cijenu od Ivice koji si nije dobar sa izdavacem. Naravno, Ivica propadne ne zato jer se nije trudio, ulagao vec zato jer nije bio kucni prijatelj od izdavaca.

Kazem, nisam upucen, ali mi se intuitivno cini da bi to po prilici mogao biti smisao ovoga sporazuma, jednaka prava svima.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11095 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/04/2007 : 14:40:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Originally posted by jurica

quote:
Originally posted by RenkyJa nisam komentira otiskivanje cijene na knjigama ( iako i u Americi to uglavnom ide na onaj zaštitni omot a ne direktno na koricu ) nego sam komentira da je smišno da netko odreduje moju prodajnu cijenu. Na osnovu cega??? Moja je stvar, u mom biznisu, po kojoj cu cijeni prodavati proizvod.

ups!
nisam navratio na temu, pa malo kasnim...

enivej, nisam ni ja u onom komentaru mislio na estetski dojam koji eventualno cijena kvari, nego na cinjenicu da u koju god knjizaru u SAD, Kanadi ili VB udjes, imat ces ISTU CIJENU ZA ISTE KNJIGE (i stripove, jelte).

a, molim lijepo, radi se o najstarijim kapitalizmima na svijetu (konkretno: VB je prva kapitalisticka zemlja).

taj zakon nije anti-slobodno-trzisni nego anti-monopolisticko-manipulativni.

iskustva spomenutih, starijih, kapitalizama pokazala su da formiranje vlastitih cijena u pojedinim knjizarama otvara mogucnosti manipulacije, nelojalne konkurencije i slicnih stvari.
i onda ti meni sad objasni recenicu: "Smišno, toga nema ni u jednoj ekonomiji." jer je ja ne razumijem, ocigledno.

Ako se ne varam bit kapitalizma i je profit. Po meni, ne vidim realnog opravdanja da mi netko diktira prodajne cijene u mom biznisu. Troškovi variraju i ako ja imam racunicu prodavati po nižoj cijeni od susjedne trgovine onda to nije muljanje, manipulacija i nelojalna konkurencija.
Recimo, ja radim ko konj 18 sati dnevno a moj susjed ( u biznisu ) u isto vrime ladi jaja i plati dva radnika da mu odrade 18 sati. Njihov rad ukalkulira u cijenu i onda ja kriv što je moja cijena niža. Niži troškovi brajo... ja zadovoljan sa 30% rabata.

www.gradac.hr
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11095 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/04/2007 : 14:41:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Ma da, ista cijena knjiga my ass. Pogledaj Amazon. Pogledaj eBay. Hrpa trgovaca uredno prodaje najnovija (i sva ostala) izdanja s 30% off.

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy

Hvala Marko

www.gradac.hr
Go to Top of Page

ozasloscena_sovuljaga
Junior Member

420 Posts

Member since 11/10/2005

Posted - 17/04/2007 : 15:33:00  Show Profile Show Extended Profile  Send ozasloscena_sovuljaga a Private Message
quote:
Originally posted by Renky

quote:
Originally posted by jurica

quote:
Originally posted by RenkyJa nisam komentira otiskivanje cijene na knjigama ( iako i u Americi to uglavnom ide na onaj zaštitni omot a ne direktno na koricu ) nego sam komentira da je smišno da netko odreduje moju prodajnu cijenu. Na osnovu cega??? Moja je stvar, u mom biznisu, po kojoj cu cijeni prodavati proizvod.

ups!
nisam navratio na temu, pa malo kasnim...

enivej, nisam ni ja u onom komentaru mislio na estetski dojam koji eventualno cijena kvari, nego na cinjenicu da u koju god knjizaru u SAD, Kanadi ili VB udjes, imat ces ISTU CIJENU ZA ISTE KNJIGE (i stripove, jelte).

a, molim lijepo, radi se o najstarijim kapitalizmima na svijetu (konkretno: VB je prva kapitalisticka zemlja).

taj zakon nije anti-slobodno-trzisni nego anti-monopolisticko-manipulativni.

iskustva spomenutih, starijih, kapitalizama pokazala su da formiranje vlastitih cijena u pojedinim knjizarama otvara mogucnosti manipulacije, nelojalne konkurencije i slicnih stvari.
i onda ti meni sad objasni recenicu: "Smišno, toga nema ni u jednoj ekonomiji." jer je ja ne razumijem, ocigledno.

Ako se ne varam bit kapitalizma i je profit. Po meni, ne vidim realnog opravdanja da mi netko diktira prodajne cijene u mom biznisu. Troškovi variraju i ako ja imam racunicu prodavati po nižoj cijeni od susjedne trgovine onda to nije muljanje, manipulacija i nelojalna konkurencija.
Recimo, ja radim ko konj 18 sati dnevno a moj susjed ( u biznisu ) u isto vrime ladi jaja i plati dva radnika da mu odrade 18 sati. Njihov rad ukalkulira u cijenu i onda ja kriv što je moja cijena niža. Niži troškovi brajo... ja zadovoljan sa 30% rabata.

www.gradac.hr

Gledas crno-bijelo a stvari nisu takve.
Recimo, za knjige se ne placa porez a zaa druge stvari placa. Tako da je knjiga u povlastenom polozaju odmah u startu i tu se drzava odrice svoga dijela u korist izdavaca.

Sa druge strane, nebi knjiga bila jedini prozvod sa takvom fiksnom cijenom. Fiksnu cijenu imaju i stripovi, sva stampa, cigarete...
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 17/04/2007 : 15:54:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
quote:

quote:

... meni zakon ok, moze cijena bit otisnuta i nasrid korice! Mislim da je to za kupca dobro, jer sada npr u ST imas kupit "Tajnu povijest" za 100 kn, inace u ZG 75 kn, cini mi se... sto tu za kupca ne valja!?

Rico, meštre. Jel' ti draže platit 100 kn u Splitu nego tražit po Zagrebu ili gnjavit druge da ti nadu po 75.

Sad bar imaš mogucnost kupit u Splitu a kad bi lokalni prodavac prodava po nižim, njemu neisplativim, cijenama koje mu nametne zakon moglo bi se dogoditi da izgubiš mogucnost kupovine i po 100 kn. Šta onda kaže kupac?

www.gradac.hr

Jednom u ST kupio, probao, dosta mi (75 kn raz. na 3 izdanja ).... imam MC, Libelus, mail, ispadne jeftinije!
Renky mestre, zaboli me kita oce li on radit, ili nece dok je god marza 80000 %, meni koda je tu pizzeria sa losom pizzom!

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11095 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/04/2007 : 15:55:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Ma da skratimo pricu... država gleda kako zaštititi vlastitu guzicu. Boli njih briga za male izdavace i ine. Jednostavno, želi iskalkulirati kolicinu novca u proracunu.

Uveli su markice na cigarete. Ok, time se smanjuje šverc ali zašto udarati i monopol na prodajnu cijenu ako to nije želja za izracunom konstantnog priliva poreza. Uveli markice i na kavu a tu je dozvoljeno slobodno formiranje cijena.
Ako TDR daje 6% rabata ( jedno vrime su išli na 9% a sad su opet, mislim na 6% ) na cigarete, zašto ne omoguciti trgovcu da sam formira cijenu? Znaci ako ja nalazim racunicu da radim i sa 3%, dozvoli mi to. To je moje pravo. Ili ako jednostavno svjesno radim bez marže/rabata a u svrhu povecanja prodaje nekih drugih artikala, opet, dozvoli mi to. I to je moje pravo.
Apsurdna je situacija kad ( ovisnicima o duvanu ) zafali cigareta. Trgovine ( ili kafici ) koji rade 0-24 bi mogle prodati cigarete i po višim cijenama cime bi država dobijala više poreza. No sve je to njima preteško kontrolirati i žele nas držati na što kracoj uzici ali da smo još uvik dovoljno daleko da ih ne ugrizemo.

Apsurdni propisi i prijedlozi dolaze svakodnevno.

Preporuka GK je ispisivanje dvojnih cijena u ugostiteljstvu. U kunama i Eurima a zakon izricito ZABRANJUJE naplatu u stranoj valuti. Kažu da bi cijena u Eurima tribala biti samo orijentir da stranac može usporediti odnosno da mu je lakše izracunati... A kako ja objasniti tom strancu da mi ne može platiti u Eurima jer je to kažnjivo. A on me pita pa zašto cijene pišu u Eurima???? E jebi ga, sad bi ti i da ti objašnjavam... Ma daj, postupi po staroj tradiciji turizma u Hrvata. Pošalji nam lovu poštom a ti ne moraš ni dolaziti. Zgodno i tebi i meni. Ja zaradim a ti se lipo doma odmoriš ka' covik. Ionako bi te odmor u HR tako umorija da bi mora uzet bolovanje. Eeeeeeek!!!! E ne može bolovanje...jer ti živiš u civilizaciji a ne u Hrvatskoj i ne možeš na bolovanje kad ti se digne ona stvar... Ne, ne...

Fala kurcu, bar su ukinili ovjeru cjenika.

www.gradac.hr
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11095 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/04/2007 : 15:58:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Jednom u ST kupio, probao, dosta mi (75 kn raz. na 3 izdanja ).... imam MC, Libelus, mail, ispadne jeftinije!
Renky mestre, zaboli me kita oce li on radit, ili nece dok je god marza 80000 %, meni koda je tu pizzeria sa losom pizzom!

To je bit! Marža!!!! U normalnim tržišnim uvjetima nju formiraju troškovi. Ja ne smatram, po definiciji, lopovom onoga ciji uvjeti poslovanja zahtjevaju vecu maržu u interesu opstanka.

www.gradac.hr
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 17/04/2007 : 16:45:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message
quote:

quote:

To je bit! Marža!!!! U normalnim tržišnim uvjetima nju formiraju troškovi. Ja ne smatram, po definiciji, lopovom onoga ciji uvjeti poslovanja zahtjevaju vecu maržu u interesu opstanka.

www.gradac.hr

Ma kakav lopov, ko je to reka, jednostavno nije konkurentan, i by, by ( sto se mene tice )... nazalost je tako... da je cijena 75 kn u ZG, a 85 u ST, icokej, bat 75-100, ic not okej, junou! 25% iz puno, rili puno!

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000