forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Nova maxi-saga Nathan Nevera!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 08/06/2007 : 10:45:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Prevod (ne previše ozbiljno uraden, ali verujem da služi svrsi) intervjua sa Viettijem koji je išao uz ovu najavu...

OD PEDESETIH GODINA DO BUDUCNOSTI

U broju 194 Nathana Nevera pocinje jedna duga saga koja ce kroz putovanja kroz vreme i paralelne univerzume ponovo promeniti izgled sveta u kome se krecu agenti Alfe. Zadužen za naporan zadatak projektovanja ove sage je covek cije je ime dobro poznati ljubiteljima "made in Bonelli" naucne fantastike - scenarista Stefano Vietti. Iskoristili smo njegovu posetu ulici Buanarotti da bismo mu postavili nekoliko pitanja o tome šta nas ceka u narednih nekoliko meseci.

U NN serijalu pocinje saga koja ce se u potpunom kontinuitetu odvijati nekoliko meseci. O cemu se radi? Kako je strukturirana?

Odigrace se u šest brojeva: prva tri sadrže jednu pricu koja se dešava delimicno u pedesetim godinama prošlog veka i koja se završava u trecem broju, ali otvara put za preostala tri poglavlja. U projektu ce ucestvovati svi agenti Alfe, sa Nathanom na celu, naravno, ali našao sam mesta i za mladu Nicole Bayeux, koja je odnedavno u agenciji. Na sredini price bice jedan momenat koji ce zaista biti bitan za buducnost serije, ali ne želim da vam ništa otkrivam.

Koje su informacije koje citaoci treba da imaju pre nego što pocnu da citaju ovu pricu? Ima li prica ili dogadaja koje treba znati da bi se pratila radnja?

Veoma sam pazio dok sam pisao scenario da se ova saga može citati bez teškoca sama za sebe – ali ipak je u pitanju prica koja je cvrsto smeštena u NN kontinuitet, koja proizilazi iz dogadaja koji su se odigrali od Rata sa Orbitalnim stanicama do danas. Naglasio bih da I dvodelna prica koja je išla pre ove (u brojevima 192 i 193, a koju je napisao Alberto Ostini) sadrži mnoge narativne elemente koje treba uzeti u obzir. U svakom slucaju, podseticemo citaoca na sve reference i dogadaje iz prošlosti putem flešbekova, bez prekidanja radnje. Dakle, opustite se… I zabavljajte se.

Pošto Paolo di Clemente i Giancarlo Olivares crtaju ove epizode, izgleda da si išao na odredeni feeling. Kako se odvija radsa dva crtaca? Da li si morao da radiš na razlicite nacine tokom pisanja scenarija?

Paolo di Celemente je uradio prva 4 broja koja se u velikoj meri koncentrišu na Nicole Bayeaux. Njegov crtež je realistican, i zato sam posvetio posebnu pažnju karakterizaciji likova. Sa njim sam koristio scenaristicku tehniku koja stimuliše emocije i ukljucenost u dijaloge. Olivares ima stil koji je prikladan za crtanje velikih prostora i scene ekstremne akcije. Sa njim mogu da razradim sekvence velike spektakularnosti, sa više sinematografskim scenarijem. Kada posle kontrolišem table, dobijam stimulanse koji mi pomažu da nastavim naraciju. U pitanju je jako naporan i na momente iritatnatn posao, ali daje rezultate.

Poslednjih godina, Nathanov svet je više bio obuhvacen dogadajima cije se posledice osecaju i danas: od povratka Atlantide, preko tzv. „sage Alfa“ koja je istražila osnivanje agencije i promenila je za svagda, do kompleksnog Rata sa Orbitalnim stanicama. Koliko je teško razviti tako velike i kompleksne projekte?

To je težak posao, bez sumnje, koji zahteva veliki, svakodnevni posao, sve do kraja projekta. Zahteva strpljenje za konatantno ponovno precitavanje scenarija da bi se bolje povezale scene, razvile, razgranale, restruktuirale. Najveci problem je izbalansirati emotivni aspekt price, poštovati karakteristike likova, i poštovati narativnim logiku price. Takode, potrebno je izbalansirati price tako da Nathan dobije prostor koji mi pripada. Kada radim na nekoj sagi, moj radni prostor je zatrpan raznobojnim papiricima sa podsetnicima, idejama, dokumentacijom i tome slicno... ali na kraju, kakva velika, nemerljiva, satisfakcija!

I nakon ovog tour de force, kada cemo te ponovo videti na stranicama Nathana? Na cemu trenutno radiš?

Radim na NN Gigantu za narednu godinu, koji ce crtati Max Bertolini, i na jednom novom specijalcu sa Legs Weaver, koji ce crtati Patrizia Mandanici. i iznad svega, cela redakcija se priprema za jedan novi veliki „event“... svakako najkompleksniji do sada. Radni naslov vam govori koliko smo puni entuzijazma – „Rat svetova“!

--
"Heiliger $*#@!!! Eine saugroße Miezekatze läuft loss in der Strasse!!"
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/06/2007 : 11:06:39  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Djole, O-D-L-I-C-N-O! Idem odmah procitati nešto od Nathana. Totalno sam zainteresiran.

btw. svidaju mi se naslovnice, odnosno teme koji prikazuju, retro, al opet, nešto mracno, neverovski u pozadini.

Koje izvanzemaljske rase bi mogle biti potencijalni neprijatelji? Sad kad je BB završio, sad može i NN biti upleten u invaziju na Zemlju.

Ja se znam, al nesmem nikaj reci, jooj...
supermark je ultramega simpa kompa i svaka koka bi ga htjela za jebaca ;)
HC! je zakon, živijo HC!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 08/06/2007 : 11:42:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Kao što rekoh - nijedna vanzemaljska rasa, pre ce biti u pitanju rat izmedu Zemlje, Orbitalnih stanica i Marsa za prevlast u Suncevom sistemu.

U Agenzia Alfa 3000 koja se dešava nekih 500 godina od NN se i spominje taj rat, za koji se kaže da je trajao mnogo duže od rata sa orbitalnim stanicama.

I dok je moguce da se Agenzia Alfa 3000 dešava u ko zna kom paralelnom univerzumu, so far, to je jedina "buducnost" koja se poklapa sa Nathanovom "sadašnjošcu".

No, ono što mene i dalje zanima je - gde je Mister Alfa? Gde je Urania? "Van vremena i prostora", super, ali gde cemo ga videti ponovo?

--
"Heiliger $*#@!!! Eine saugroße Miezekatze läuft loss in der Strasse!!"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000