Author |
Topic |
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 21/08/2007 : 21:04:18
|
evo slucajno citajuci knjigu Jamesa Marriota Horror films naletim na prikaz Cannibal holoacusta ali to nema veze s temom topika... unutar tog prikaza spominje se film Hardcore... cija radnja je apsolutno ista radnji Nick Raidera Kupljeni zivoti
uvijek se iznova iznenadim kad vidim koliko su oni toga kopirali preradjivali a ja naivan i mlad vjerovao u njih eto morao sam ovo podijeliti sa vama... a sad trk u potragu za filmom HARDCORE
Ko je vas poznavao ni pakao mu nece biti težak!!!!
|
|
Tex Willer
Advanced Member
Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 21/08/2007 : 21:27:05
|
Svi u stvari kradu od Bonellija i onda samo prikazu lazno godinu kad je snimljen film,napisana knjiga... To je ustvari zavera svetskih razmera
Kad ce Tex od prvog broja??? |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 21/08/2007 : 21:33:43
|
to je žalosno (cemu placati scenaristima kad ne mogu izmisliti nista svoje?), ali kad malo razmislis baš te briga (najvažnije je kakav je strip, a ne odakle potjece ideja!)
The first rule of Fight Club is - you do not talk about Fight Club. The second rule of Fight Club is - you DO NOT talk about Fight Club. |
|
|
zagorovsky
Senior Member
Croatia
1835 Posts
Member since 07/08/2007 |
Posted - 21/08/2007 : 21:50:19
|
quote: Originally posted by supermark
to je žalosno (cemu placati scenaristima kad ne mogu izmisliti nista svoje?), ali kad malo razmislis baš te briga (najvažnije je kakav je strip, a ne odakle potjece ideja!)
The first rule of Fight Club is - you do not talk about Fight Club. The second rule of Fight Club is - you DO NOT talk about Fight Club.
To je to boli me briga odakle mu ideja samo da je strip dobar
ahhhhhhhjjjjjaaaaaakkkkk |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 21/08/2007 : 22:16:51
|
Meni je takvo "plagiranje" u Bonellijevim stripovima oduvijek bilo jako simpaticno... tak je Dylan Dog poceo. Uzeti odeju odasvud, no ubaciti i malo svoga... i sve pršti od zabave! Neprocjenjivo!
still amazes... |
|
|
Boyan.P
Senior Member
Croatia
2773 Posts
Member since 13/06/2004 |
Posted - 21/08/2007 : 22:18:11
|
quote: Originally posted by zagorovsky
quote: Originally posted by supermark
The first rule of Fight Club is - you do not talk about Fight Club. The second rule of Fight Club is - you DO NOT talk about Fight Club.
To je to boli me briga odakle mu ideja samo da je strip dobar
ahhhhhhhjjjjjaaaaaakkkkk
pa ovo bas i nema smisla sta rekli, jer strip proizlazi iz ideje a ako je ideja ukradena kojega smisla ima dali je strip dobar kada je dobar zbog jebenoga plagijatstva... kao i da cujes pjesmu od nekoga pjevaca i plagijat je ali tebe ne briga od kuda mu ideja nego glavno da je stvar dobra..
. . ne mjesajte Jack Daniels i Pivo.. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 21/08/2007 : 22:21:02
|
quote: Originally posted by kiky
Meni je takvo "plagiranje" u Bonellijevim stripovima oduvijek bilo jako simpaticno... tak je Dylan Dog poceo. Uzeti odeju odasvud, no ubaciti i malo svoga... i sve pršti od zabave! Neprocjenjivo!
still amazes...
tocno.nije bitno odakle ideja nego da se dobro iskoristi |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Posted - 21/08/2007 : 22:42:35
|
da citiram Bobana
boneli je pravljen za one koji je vozaju busom tramvajom ili metroom... kupe pri ulazu a bace pri izlazu iz prevoza
ovo je jednostavno razocaravajuce za mene... kao kad otkrijete da ne postoji deda mraz jedan od najboljih Nikova
Ko je vas poznavao ni pakao mu nece biti težak!!!! |
|
|
Boyan.P
Senior Member
Croatia
2773 Posts
Member since 13/06/2004 |
Posted - 21/08/2007 : 23:02:46
|
quote: Originally posted by zeljko
da citiram Bobana
boneli je pravljen za one koji je vozaju busom tramvajom ili metroom... kupe pri ulazu a bace pri izlazu iz prevoza
ovo je jednostavno razocaravajuce za mene... kao kad otkrijete da ne postoji deda mraz jedan od najboljih Nikova
Ko je vas poznavao ni pakao mu nece biti težak!!!!
e tako je zeljko svaka cast
. . ne mjesajte Jack Daniels i Pivo.. |
|
|
henry
Senior Member
Serbia
1491 Posts
Member since 20/09/2005 |
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 21/08/2007 : 23:54:02
|
Ah neznam, prije mi je to nekako smetalo, kao to da oni plagiraju tude radove. Ali onda sam krenuo citat neke strane stripove koje su svi hvalili pa mi je došlo za povracat. Loša patetika, gora od one najgore dilandogovske, a na koju se narod ocito pali. Ljudi koji pišu scenarij za stripove i vjeruju da su umjetnici, a što je najgore - i fanovi im vjeruju, nešto strašno. Uzimanje motiva naravno, ako je kvalitetno odradeno nemam primjedbi.
I've been to sugar town, I shook the sugar down |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 22/08/2007 : 00:30:59
|
Bonelli je u mnogim krugovima slovio i slovi kao sinonim za stripove B-produkcije dok one umjetnicki dotjeranije možemo naci kod drugih izdavackih kuca i strip škola. Potaknut tim razmišljanjima neko vrijeme sam proveo upoznavajuci se sa brojnim nebonellievskom strip-izdanjima, albumima, marvelima i što ti ga ja znam... I uskoro sam došao do zakljucka da ta izdanja ne samo da me nisu obradovala nego ne zaslužuju da ih se mjeri i stavlja u isti rang sa Bonelliem koji je za njih med i mlijeko. Dobri stari Bonelli je jedini koji u stripovima i dalje njeguje vrijednost, važnost i umjece dijaloga. Ovaj feature izostaje kod vecine nebonellievih stripova!!! Zatim, od 1980-tih i 1990-tih pa nadalje Bonelli se uspješno odupro etiketi "masovne strip-filozofije" dok se u isto vrijeme opredjelio na davanje primata kvaliteti stripa. Danas, zapravo, imamo velik broj Bonelli stripova koji ce po zakonima logike izbacit i prilican broj kvalitetnih sukladno i proporcionalno ukupnoj kolicini. Što se tice samog kopiranja ono mi osobno ne smeta ako je realizacija uspješna. Naime, za mene je originalan onaj strip (film, pjesma...) kojeg sam PRVOG "konzimirao" pa makar to bila loša kopija nekog drugog kojeg sam upoznao naknadno.
---------------------------------- Bolje je živjeti na koljenima, nego umrijeti na nogama! |
|
|
henry
Senior Member
Serbia
1491 Posts
Posted - 22/08/2007 : 00:38:57
|
Sklon sam cak da primetim da, ako uporedimo Bonellijeve stripove sa 90 procenata DC i Marvel produkcije, tu baš i nema neke velike razlike u kvalitetu. Industrijski strip je industrijski strip, pa bio on u Americi ili Evropi...
KAFANA NE SME DA TRPI ZBOG ŽENU I DECU
www.niscafe.com |
|
|
William_Wallace
Advanced Member
Serbia
3173 Posts
Member since 25/04/2007 |
Posted - 22/08/2007 : 00:39:59
|
quote: Originally posted by Inferno
Što se tice samog kopiranja ono mi osobno ne smeta ako je realizacija uspješna. Naime, za mene je originalan onaj strip (film, pjesma...) kojeg sam PRVOG "konzimirao" pa makar to bila loša kopija nekog drugog kojeg sam upoznao naknadno.
---------------------------------- Bolje je živjeti na koljenima, nego umrijeti na nogama!
Potpuno se slazem!
"Putnice kad stignes Spartancima, reci da padosmo verni njihovim zakonima!" |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 22/08/2007 : 00:53:47
|
quote: Originally posted by henry
Sklon sam cak da primetim da, ako uporedimo Bonellijeve stripove sa 90 procenata DC i Marvel produkcije, tu baš i nema neke velike razlike u kvalitetu. Industrijski strip je industrijski strip, pa bio on u Americi ili Evropi...
Tu ulazimo u pitanje ukusa. Neko ko voli western lakše ce podnijet loše epizode Zagora i Texa nego neko ko ne voli western. Isto tako neko ko citav život cita superjunacke americke lakše ce procitat neku dosadnjikavu epizodicu videnu najmanje 100 puta, tipa borbe laserskim zrakama i slicno.
|
|
henry
Senior Member
Serbia
1491 Posts
Posted - 22/08/2007 : 01:21:35
|
Ma ne, mislio sam na kvalitet, umetnicku vrednost, ne žanr. I u Evropi i u SAD imaš tzv. B produkciju, serijski, idustrijski strip, ali imaš i Alan Moora, Huga Pratta. Na to sam se osvrnuo.
www.niscafe.com |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 22/08/2007 : 01:31:39
|
quote: Originally posted by henry
Ma ne, mislio sam na kvalitet, umetnicku vrednost, ne žanr. I u Evropi i u SAD imaš tzv. B produkciju, serijski, idustrijski strip, ali imaš i Alan Moora, Huga Pratta. Na to sam se osvrnuo.
Razumio sam te, zato i kažem - univerzalni kriteriji kvalitete ne postoje. Nekome se više svida western a nekome superjunacki. Mada su okvirno iste kvalitete, slažem se. Na kraju ti je sve to u "eye of the beholder", druge nema.
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 22/08/2007 : 14:52:30
|
quote: Originally posted by zeljko unutar tog prikaza spominje se film Hardcore... cija radnja je apsolutno ista radnji Nick Raidera Kupljeni zivoti
uvijek se iznova iznenadim kad vidim koliko su oni toga kopirali preradjivali a ja naivan i mlad vjerovao u njih eto morao sam ovo podijeliti sa vama... a sad trk u potragu za filmom HARDCORE
Stari u potrazi za curom koja se odala prostituciji... Cesta tema uopce, ne samo u tom 1 filmu. I NN "Nevidljiva sila" ima nešto slicno. Ripoff, hommage, prerada, nazovimo to bilo kako želimo, prisutno je u svakom mediju, ne samo stripu i ne samo Bonelliju...
_____________ flatline |
|
|
henry
Senior Member
Serbia
1491 Posts
Posted - 22/08/2007 : 23:24:41
|
Ne mogu a da se ne složim što se prisutnosti tice. Ali ipak postoji razlika u terminologiji pomenutog fenomena. Jedno je omaž a drugo eksploatacija tude ideje...
www.niscafe.com |
|
|
zagorovsky
Senior Member
Croatia
1835 Posts
Posted - 22/08/2007 : 23:45:40
|
Moze me netko posjetit kako se zove film po kojem je napravljen Zagorov prvi susret s Mortimerom
|
|
zagorovsky
Senior Member
Croatia
1835 Posts
Posted - 22/08/2007 : 23:46:29
|
Moze me netko posjetit kako se zove film po kojem je napravljen Zagorov prvi susret s Mortimerom
|
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7825 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 23/08/2007 : 00:34:47
|
Meni je recimo TEX "Topeka" kopija "Rio Brava", NN "Izgorena zemlja" kpoija "Shanea"
---------------------------------- Bolje je živjeti na koljenima, nego umrijeti na nogama! |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Posted - 23/08/2007 : 00:42:51
|
ma dobro ti poznati filmovi
ali sto vise pratim film sve vise i vise otkrivam
recimo sajgon = kupljeni životi
Ko je vas poznavao ni pakao mu nece biti težak!!!! |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12922 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 23/08/2007 : 02:04:49
|
quote: Originally posted by zagorovsky
ahhhhhhhjjjjjaaaaaakkkkk
E vidiš, to mi je bilo strašno glupo.
To mi je najbolji dokaz koliko je Burattini jebeno loš scenarist. Ajde shvatio bih da se donekle referirao na Crichtonov film, ali da je doslovce kopirao cijelu radnju i likove?
Covjece, da Crichton zna za ovo mogao bi ga slobodno tužiti za plagijat.
________________________ There are few wars between good and evil; most are between one good and another good. |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Topic |
|