Author |
Topic |
Prodigy
Senior Member
Croatia
1801 Posts
Member since 01/12/2003 |
Posted - 05/09/2007 : 21:19:36
|
quote: Originally posted by ---dp---
Teks je poceo izlaziti jos 1948. godine, a Zagor 1961. Pre Zagora izlazili su Kapetan Miki, Tajanstveni Alan te Mali rendzer koji je, ozbirom na vreme u kojem je nastajao, bio jos najbolji. Dakle, kad govorimo o kvalitetu nekih stripova, treba imati u vidu vreme kad su nastali i kakvi su stripovi u svetu uopste i postojali u to vreme. Tu sad malo zalazimo u istoriju stripa o kojoj i sam malo znam, ali znam da neki stripovi poput Mandraka i Fantoma koji su nastajali u prvoj polovini XX veka nisu ni na sta licili (da se ogradim, mozda je bilo izvrsnih izdanja, samo ovde iznosim neke svoje utiske po secanju)
Sto se tice Zagora, on je vec sa prvim pricama koje je pisao Nolita postao dobar, dakle, daleko od toga da medju prvih 100 brojeva nema dobrih epizoda vec naprotiv, vec od broja 30 pa nadalje on postaje mnogo kvalitetniji...
Slazem se! Glupo je usporedjivat Texa koji je poceo izlaziti krajem 40-tih,i cije su prve epizode stvarno bile, gledano danas, na granici citljivosti, sa junacima tipa Dylana ili Martija koji krecu skoro 40 god. kasnije ili recimo Magicni koji krece skoro 60 godina kasnije. |
I'm not O.K.,you're not O.K. and that is O.K.!!! |
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 18/12/2006 |
Posted - 05/09/2007 : 22:11:23
|
NAravno da svako ima svoj ukus, ali tesko je argumentovati stav da su prve epizode Martija, Dilana i Mister Noa losije od kasnijih. Uostalom, tako nesto je u neku ruku i logicno jer se vremenom iscrpe dobre ideje i onda je sve teze imati dobru ideju sto na neki nacin suzava prostor da se napravi dobra prica.
Ja sam ovaj thread zamislio za nijansu drugacije.
Svakako najmanje što sam želio vidjeti ovdje su rasprave o Dylan Dogu, MM, NN ili MR.....mada se ocigledno kompletan topic pretvorio u cisto takvu raspru.
Ja sam ciljao na one stripove iz zs i lms kojima su junaci kao što je Zagor, Blek, Teks itd. startali. Stripovi koji dostižu visoke cijene iz razumljivo, cisto kolekcionarskih razloga, a ne iz nekih kvalitativnih razloga. Ili............?
Ne bi to bilo toliko interesantno da nisam vidio na više mjesta kako se imputira da su upravo te epizode "jedne of najboljih" itd. Ta relacija je meni osobno vrlo zanimljiva i tako je trebala postati glavnom temom ovog topika.
Cijeli problemcic je zapravo proizašao iz moje greške što nisam taksativno naveo da se radi o upravo o tim skupim zs i lms brojevima.... |
Moje aukcije u prodaji |
|
|
Prodigy
Senior Member
Croatia
1801 Posts
Member since 01/12/2003 |
Posted - 05/09/2007 : 22:23:30
|
Sve si sam rekao,prvi brojevi su skupi jer su rijetki(posebno dobro ocuvani ili glanceri),znaci vrijednost im je cisto kolekcionarska.Sama kvaliteta s tim nema nikakve veze,jer u globalu radi se o bezveznim pricicama pogotovo kad su u pitanju neki "no name" junaci. |
I'm not O.K.,you're not O.K. and that is O.K.!!! |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 06/09/2007 : 13:15:51
|
Naravno, ali onda nema mesta raspravi o kvalitetu prica ili crteza kad se radi o sasvim drugim razlozima iz kojih su ti stripovi skupi, u ovom slucaju ti razlozi su "antikvarne" prirode. No, ima mesta nekoj raspravi koja bi upucivala na subjektivnost u oceni nekih starih prica, obzirom da se ocenama bave mnogi od nas koji su te price citali kao deca pa ih subjektivno dozivljavamo kao kvalitetnije nego sto one jesu. Najdrasticniji primeri za to su Blek, Miki i Mark koje danas malo ko od nas moze uopste da uzme u ruke. Primera radi, ja sam doziveo strasno razocaranje kad sam uzeo "Ludensove" Markove, iste one za koje sam nekad, u "Dnevnikovom" izdanju, bio spreman da platim desetine eura po primerku. Samim tim izgubila se zelja za posedovanjem i tih "Dnevnikovih" izdanja jer strip uopste nije vredan zauzeca prostora na policama (mislim na prve epizode, kasnije je Mark postao kvalitetniji i sa osmisljenijim pricama, dok Blek i Miki to nisu postali nikada). |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Posted - 06/09/2007 : 16:44:41
|
Naravno, ali onda nema mesta raspravi o kvalitetu prica ili crteza kad se radi o sasvim drugim razlozima iz kojih su ti stripovi skupi, u ovom slucaju ti razlozi su "antikvarne" prirode. No, ima mesta nekoj raspravi koja bi upucivala na subjektivnost u oceni nekih starih prica, obzirom da se ocenama bave mnogi od nas koji su te price citali kao deca pa ih subjektivno dozivljavamo kao kvalitetnije nego sto one jesu. Najdrasticniji primeri za to su Blek, Miki i Mark koje danas malo ko od nas moze uopste da uzme u ruke. Primera radi, ja sam doziveo strasno razocaranje kad sam uzeo "Ludensove" Markove, iste one za koje sam nekad, u "Dnevnikovom" izdanju, bio spreman da platim desetine eura po primerku. Samim tim izgubila se zelja za posedovanjem i tih "Dnevnikovih" izdanja jer strip uopste nije vredan zauzeca prostora na policama (mislim na prve epizode, kasnije je Mark postao kvalitetniji i sa osmisljenijim pricama, dok Blek i Miki to nisu postali nikada).
Istu stvar sam u biti i ja doživio. Citajuci ponovno neke stripove, shvatio sam da me cak niti nostalgija ne može privuci uz Bleka ili Marka.
Tako da sam danas "vezan" ponajviše nostalgijom još samo za Zagora i MR (cekam bolje epizode MR naravno, a do tada "preživljavam" na ovim starima ).....
Istini za volju da nije te nostalgije vjerojatno ne bih kupovao ni Zagora niti MR.
Uglavnom strip albumi |
Moje aukcije u prodaji |
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47169 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 06/09/2007 : 18:56:25
|
quote: Originally posted by Prodigy
Sve si sam rekao,prvi brojevi su skupi jer su rijetki(posebno dobro ocuvani ili glanceri),znaci vrijednost im je cisto kolekcionarska.Sama kvaliteta s tim nema nikakve veze,jer u globalu radi se o bezveznim pricicama pogotovo kad su u pitanju neki "no name" junaci.
tako je.kolekcionarstvo ili nostalgija.ili oboje |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 07/09/2007 : 15:53:13
|
quote: Originally posted by DKoor
quote: Originally posted by Poncho
Znate kako se kaže: Prvi macici se bacaju u vodu...
A kad je tako... |
|
|
Topic |
|
|
|