forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Ken Parker - cenzurisane strane
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 16/10/2007 : 09:25:04  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message
Evo spiska izbacenih strana iz izdanja Ken Parkera u Lunov Magnus Stripu:

01 Duga puška - iseceno 9 strana
02 Mine Town 58, 59
03 Prava gospoda 9, 30, 43, 68
04 Ubojstvo u Washingtonu 41, 51, 52, 56
05 Chemako 20, 27, 33
06 Krvave zvijezde 15, 29, 68, 79
07 Vrelo nebo Meksika 7, 23, 24, 53
08 Velika pljacka u san Francisku, 31, 35, 36, 43, 93
09 Kitolovci 63, 64, 77, 89
10 Bele zemlje 21, 26, 37, 38, 39, 40, 70, 71
11 Narod Ljudi 43, 61-3, 62-1, 62-2, 85, 86, 88
12 Balada o Pat O'Shane 44, 45, 66, 87
13 Uzvreli grad 39, 40
14 Ranchero! 15, 33
15 Ljudi, stoka i junaci 23, 24, 60
16 Nemilosrdni Butch 13, 42, 45, 46, 55, 56
17 Duga, krvava staza 58, 94
18 Santa Fe Express 16, 42
19 Suvišan 41, 86, 88-1, 89-2, 89-3
20 Prica o oružju i prevarama 46, 80, 96
21 Božji sud 55, 65, 89
22 Dan kada je gorjela Catanuga 50, 91
23 Kraljica Misurija - nije objavljeno u LMS
24 Montana 37, 88
25 Lovceva Lilly 9, 21
26 Crvenokožac 14, 15
27 Bilo jednom... 37, 43
28 Slucaj Olivera Pricea 78, 79
29 Velicanstveni revolveraš 56, 70, 95
30 Dome, slatki dome 7, 18, 22, 32
31 Sveta brda 5, 87
32 Legenda o generalu 13, 36
33 Milady 4, 5, 69
34 Vitezovi sjevera 94, 95
35 Staza divova 84, 90
36 Pravo i krivo 16, 67
37 Kronika 93, 97
38 Pjesnik 8, 81
39 Stara mržnja 22, 46
40 Apaš 78, 88
41 Dame sumnjiva morala 18, 68
42 Sedam zlatnih gradova 37, 46
43 Na dva koraka od raja 6, 35
44 Na putu za Yumu 78, 94
45 Cochitova žena 32, 85
46 Adah 91, 93
47 Istina 3, 4
48 Divlja rasa 19, 20

Bilo bi lepo kad bi neko napravio spisak strana koje su izbacene iz prve epizode.

Edited by - KuntaKinte on 13/12/2007 08:33:38

viktor14
Senior Member

Croatia
1119 Posts

Member since 06/08/2007

Posted - 31/10/2007 : 19:17:16  Show Profile Show Extended Profile  Send viktor14 an ICQ Message  Send viktor14 a Private Message
quote:
01 Duga puška - iseceno 9 strana

Go to Top of Page

wiskey
Senior Member

Croatia
1250 Posts

Member since 11/12/2006

Posted - 31/10/2007 : 19:21:34  Show Profile Show Extended Profile  Send wiskey a Private Message
Drugim rjecima, Ken Parker iz LMS je za zahod. Ako je i za to dobar.
Go to Top of Page

Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts

Member since 24/10/2007

Posted - 31/10/2007 : 20:28:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Man_of_Steel a Private Message
quote:
Originally posted by wiskey

Drugim rjecima, Ken Parker iz LMS je za zahod. Ako je i za to dobar.

Vrlo diskutabilno pitanje sto se klonje tice...
Ljudi preferiraju sofisticiranije novine za brisanje... khm...
Mislim ko jos moze da radi... khm... a da je svestan ONOLIKIH gresaka...

Whenever You need hard center, I will be there...
Go to Top of Page

viktor14
Senior Member

Croatia
1119 Posts

Member since 06/08/2007

Posted - 31/10/2007 : 23:27:43  Show Profile Show Extended Profile  Send viktor14 an ICQ Message  Send viktor14 a Private Message
Stvarno ne znam što im je to trebalo.
Go to Top of Page

Gutrum
New Member

Croatia
230 Posts

Member since 20/06/2007

Posted - 01/11/2007 : 12:37:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Gutrum a Private Message
Ne samo što im fale strane nego je baš jadan, uzeo sam neke Parkere iz LMS da procitam ... ali nakon što sam vidio kako to izgleda u Libellusovoj ili Fibrinoj režiji...nemogu
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 01/11/2007 : 23:16:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
Pre svega, ne treba porediti stripove izdavane pre 30 godina u stotinama hiljada primeraka koji su zaslužni za kult Bonelija kod nas sa savremenim mogucnostima pripreme i štampe.

Izbacene strane su bile iznudica jer su tadašnje štamparske mašine mogle da rade strane samo na brojeve deljive sa 16, a vecina italijanskih stripova se radi u 96 strana što dovodi do kracenja bar za jednu stranu. Ili ako je epizoda kojim slucajem duža onda i više.
Ne opravdavam ih, samo objašnjavam onima koji ne znaju.

Prvih 30 strana indijanskog leta nisu izdate u Stripoteci jer su ih spremili za objavljivanje u pet delova po 30 strana, a onda je, pre štampe prvog nastavka neko uzeo prvi nastavak da pogleda, a pripremaši došli i uzeli s gomile prvi nastavak na koji su naišli... eto, dakle, ništa cenzura, nego samo cista budalaština i dezorganizovanost.

__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 01/11/2007 : 23:20:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Ajme!

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22426 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 01/11/2007 : 23:35:15  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
Meni su dobri Parkeri iz LMS-a, zato sto ih ne volim da ih citam, ali sam ih na silu procitao.

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 01/11/2007 : 23:42:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
Prvo izdanje je zauvek prvo izdanje.
Nista vise ne moze sa tim da se meri.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29350 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 01/11/2007 : 23:52:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
ajd ne seri.
U ovom slucaju, prvo izdanje bez devet stranica ili trideset stranica? Pa stvarno, s tim se nista ne moze mjeriti. Svako drugo ce biti bolje, jer ce biti kompletno.

Trouble will find me
Go to Top of Page

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 02/11/2007 : 00:01:05  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message
Žalosno je da se ustvari kvaliteta slicnih kiosk izdanja ni dan-danas nije bitnije poboljšala, od reda izlaženja do raznoraznih drugih idiotarija. Tradicija se nastavlja.

Dobro i šta mi sada treba da uradimo?
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1696 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 02/11/2007 : 07:35:42  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message
Kod originalnih izdanja KP nije problem samo u izbacenim/isecenim/cenzurisanim stranama, vec i u retusiranju, brisanju i docrtavanju. O prevodu i naslovnicama ne treba ni govoriti.
Najbolje je pogledaditi knjizicu "Ken Parker" koju je priredio Zoran Djukanovic pre dvadesetak godina.

Nego, ima li nekog voljnog da napravi spisak strana koje su isecene iz prve epizode?

Edited by - KuntaKinte on 02/11/2007 07:37:38
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 02/11/2007 : 23:56:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
Cenzurisanje i prekrajanje stripova je bila stvarnost u socijalistickoj Jugoslaviji.
Recimo, znam coveka koji je popisao sva odstupanja u Alan Fordovima, pa se ispostavlja da bi se dobio kompletan strip bez cenzure, mora da se kombinuje iz tri izdanja, kartonca, mekog i onog gde su išla po tri, pocetkom devedesetih. Mislim da mi je pokazivao na epizodi "Trojica iz Jume" kako je svaki izdavac u skladu sa trenutnim afinitetom vladajuce klike menjao i izbacivao sumnjive stvari.
Razlozi za docrtavanje su cesto pristigli ošteceni materijali (nisu kupovani originali nego ko zna koja ruka od ko zna koga), a ponekad im je nedostajalo nekoliko strana pa su naši ljudi docrtavali. Sve u svemu, te gomile stripova nisu imale za cilj da se skupljaju i izucavaju, vec da prodru do stotina hiljada ljudi i stvore brojnu strip publiku.

Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2341 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 03/11/2007 : 00:19:39  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message
quote:
Originally posted by Boban

Cenzurisanje i prekrajanje stripova je bila stvarnost u socijalistickoj Jugoslaviji.
Recimo, znam coveka koji je popisao sva odstupanja u Alan Fordovima, pa se ispostavlja da bi se dobio kompletan strip bez cenzure, mora da se kombinuje iz tri izdanja, kartonca, mekog i onog gde su išla po tri, pocetkom devedesetih. Mislim da mi je pokazivao na epizodi "Trojica iz Jume" kako je svaki izdavac u skladu sa trenutnim afinitetom vladajuce klike menjao i izbacivao sumnjive stvari.
Razlozi za docrtavanje su cesto pristigli ošteceni materijali (nisu kupovani originali nego ko zna koja ruka od ko zna koga), a ponekad im je nedostajalo nekoliko strana pa su naši ljudi docrtavali. Sve u svemu, te gomile stripova nisu imale za cilj da se skupljaju i izucavaju, vec da prodru do stotina hiljada ljudi i stvore brojnu strip publiku.

...koja se u medjuvremenu,nakon olovnih godina,nazalost,proredila...drasticno...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8163 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 03/11/2007 : 00:21:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
quote:

i uspjeli su u tome
treba shvatiti kontekst, nije isto kada velika novinska kuca, u kojoj radi na stotine ljudi, izdaje 2 stripa tjedno, a još ima i politicke komesare, koji moraju nešto raditi, imaju i zaposlene crtace, koji isto nekako moraju opravdati placu, pa im onda daju da prekrivaju sise i guzice, brišu crkve i križeve, precrtavaju i brišu znak s mister noovog rukava, crtaju zamjenske naslovnice...a još im ni publika nije zahtijevna, nema interneta, nema mogucnosti doci do informacije, komunicirati s izdavacima... mislim, nije to isto niti usporedivo s današnjim stanjem, gdje mi hocemo dobar proizvod i odmah napadamo izdavaca za svaki propust i grešku
dakle, lms ken ima grozne mane, ali bez njega ne bi bilo libellus / fibrinog izdanja, stoga ne volim izjave tipa lms ken nije ni za zahod

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 03/11/2007 : 00:25:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:

Pre svega, ne treba porediti stripove izdavane pre 30 godina u stotinama hiljada primeraka koji su zaslužni za kult Bonelija kod nas sa savremenim mogucnostima pripreme i štampe.

Ni ne moze se porediti. Kompletna i cjelovita izdanja su bolja.
LMS izdanja su dobra za ulogu koju su imali, i vjerojatno da nije bilo njih
nebi danas bilo ni ovih drugih. Meni osobno ZS i LMS imaju posebnu draz.
Ali u kvaliteti se ne mogu porediti.

quote:

Izbacene strane su bile iznudica jer su tadašnje štamparske mašine mogle da rade strane samo na brojeve deljive sa 16, a vecina italijanskih stripova se radi u 96 strana što dovodi do kracenja bar za jednu stranu. Ili ako je epizoda kojim slucajem duža onda i više.
Ne opravdavam ih, samo objašnjavam onima koji ne znaju.

96:16=6
No i slucaju da ta matematicka racunica nije dobra, uvijek su mogli ubaciti neku reklamu,
kao sto su i radili u nekim izdanjima, ali nisu to napravili jer ih nije bilo briga.
Kao sto to nije bilo briga ni tisuce citatelja koji su to tada citali.
Danas, zahvaljujuci Internetu svijet je postao mali, a citatelji veliki.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 03/11/2007 : 11:22:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
U izdavanju beletristike je bilo sto puta gore stanje.
Prevodioci su bili izvešteni da daju tekstove odredene dužine; dakle 15, 35, 80 ili 140 kartica, kako za koje izdanje.
Pazite, ovo se dogadalo krajem osamdesetih.
Secam se jedne prevodickinje iz Dnevnika koja je sve što je dobijala svodila na 80 strana, i damo joj da prevodi novelu Vonde Mekintajer koja je imala 60 strana i dobijemo prevod koji je imao osamdeset. Ona je to postigla tako što je prevela celu novelu, videla koliko nedostaje i prošla kroz ceo tekst, pa u svakom pasusu dodala recenicu kojom prepricava upravo taj pasus.
Galaksija je imala normu na 12 strana, znam slucajeve da su citavi romani, mada najcešce novele prepricavane da stanu u 12 strana.
O izbacivanju škakljivih, politickih, verskih i kapitalistickih tema da ne pricamo.
Kada se sve to ima u vidu, strip i nije prošao tako loše.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 03/11/2007 : 11:43:34  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by ken2
i uspjeli su u tome
treba shvatiti kontekst, nije isto kada velika novinska kuca, u kojoj radi na stotine ljudi, izdaje 2 stripa tjedno, a još ima i politicke komesare, koji moraju nešto raditi, imaju i zaposlene crtace, koji isto nekako moraju opravdati placu, pa im onda daju da prekrivaju sise i guzice, brišu crkve i križeve, precrtavaju i brišu znak s mister noovog rukava, crtaju zamjenske naslovnice...a još im ni publika nije zahtijevna, nema interneta, nema mogucnosti doci do informacije, komunicirati s izdavacima... mislim, nije to isto niti usporedivo s današnjim stanjem, gdje mi hocemo dobar proizvod i odmah napadamo izdavaca za svaki propust i grešku
dakle, lms ken ima grozne mane, ali bez njega ne bi bilo libellus / fibrinog izdanja, stoga ne volim izjave tipa lms ken nije ni za zahod

Ovo potpisujem. Nikada mi nije bilo jasno da neko može svoje idole iz detinjstva toliko da vuce kroz blato.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 03/11/2007 11:44:17
Go to Top of Page

Gutrum
New Member

Croatia
230 Posts

Member since 20/06/2007

Posted - 03/11/2007 : 12:02:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Gutrum a Private Message
bah bah idoli iz djetinjstva ili ne, cinjenica da je Ken Parker libellus/Fibra (koi BTW košta 60 kn i ja vjerojatno nikad necu skupit cijelu kolekciju jer uvijek ima novijih stvari koje treba kupiti) 1000 puta bolji od onog iz LMS.
amen
ko tvrdi drukcije narašce mu rep ;-)))
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 03/11/2007 : 14:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
slazem se da lms ken ima 'grozne mane'. jedna od najvecih je da se sastoji od crnih fleka, ne crteza.
uloga u promidzbi kena mu je 0,01%

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

no dice
New Member

Serbia
208 Posts

Member since 02/03/2006

Posted - 04/11/2007 : 00:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send no dice a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by ken2
i uspjeli su u tome

Ovo potpisujem. Nikada mi nije bilo jasno da neko može svoje idole iz detinjstva toliko da vuce kroz blato.

Ja sam to vec potpisao, a Boga mi i potopisivanje platio...
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29350 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2007 : 09:32:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Sad cu se drznuti i reci da bar pola ljudi koja kupuje Fibrine/Libellus Kenove NISU bili Ken fanovi u djetinjstvu i da im Dnevnikov Ken sigurno nije bio idol. Ja sam prvi takav, a znam ih osobno jos jako puno, ljudi koji su uzeli prvih par brojeva "iako ga nikad nisam volio, ali ajde, da vidim, kad ga vec toliko hvalis", da bi se onda vratili "pa ovo je stvarno jako dobro".

Trouble will find me
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 04/11/2007 : 10:00:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
Ne treba ga porediti sa reprintima. To je druga kategorija. Reprinti se mogu porediti medjusobno, first edition ostaje.

Go to Top of Page

THeMiSFiT
Average Member

Croatia
686 Posts

Member since 02/07/2006

Posted - 04/11/2007 : 10:04:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit THeMiSFiT's Homepage  Send THeMiSFiT an ICQ Message  Send THeMiSFiT a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Sad cu se drznuti i reci da bar pola ljudi koja kupuje Fibrine/Libellus Kenove NISU bili Ken fanovi u djetinjstvu i da im Dnevnikov Ken sigurno nije bio idol. Ja sam prvi takav, a znam ih osobno jos jako puno, ljudi koji su uzeli prvih par brojeva "iako ga nikad nisam volio, ali ajde, da vidim, kad ga vec toliko hvalis", da bi se onda vratili "pa ovo je stvarno jako dobro".

ja sam jedan od tih

Strip Knjižara Palach / WEB SHOP: http://www.strip-knjizara.hr/
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 04/11/2007 : 10:40:31  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Ja sam govorio o ljudima koji jesu citali Kena, Zagora, Dilana, Martija...u Dnevnikovom izdanju a sada govore da je to sve bilo jedno veeeeliko gov%o, i da je ovo sada što izlazi nirvana..I ja to ne razumem jednostavno...

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000