Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 04/11/2007 : 11:05:07
|
A sto se tu ima ne razumjeti? Kvaliteta reprodukcije nekog djela /strip, film, glazba/ uvelike uvjetuje uživanje u istome. |
Trouble will find me |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 04/11/2007 : 11:39:58
|
quote: Originally posted by Markos
A sto se tu ima ne razumjeti? Kvaliteta reprodukcije nekog djela /strip, film, glazba/ uvelike uvjetuje uživanje u istome.
Sve to stoji i ne kažem da je stari Ken bio bolji od ovog reprinta.
Ne razumem da neko može da kaže da su obrade i remakeovi starih filmova/pesama/stripova toliko bolji da automatski kaže da su te iste stare stvari apsolutno sranje. Drugo je reci da su stare stvari bile dobre a da su ove nove jednostavno bolje zato što su tehnicki bolje uradjene(a sve zahvaljujuci modernim pomagalima). Sve to ne mora da samo po sebi povlaci pljuvanje i gnušanje nad stvarima koje smo do juce voleli. Oduševljavanje i velicanje novih stvari nauštrb starih je po meni samo pomodarstvo/snobizam i nema veze sa ozbiljnim sagledavanjem stvari. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 04/11/2007 11:43:13 |
|
|
no dice
New Member
Serbia
208 Posts
Member since 02/03/2006 |
Posted - 04/11/2007 : 12:41:58
|
Sad cu se drznuti i reci da bar pola ljudi koja kupuje Fibrine/Libellus Kenove NISU bili Ken fanovi u djetinjstvu i da im Dnevnikov Ken sigurno nije bio idol. Ja sam prvi takav, a znam ih osobno jos jako puno, ljudi koji su uzeli prvih par brojeva "iako ga nikad nisam volio, ali ajde, da vidim, kad ga vec toliko hvalis", da bi se onda vratili "pa ovo je stvarno jako dobro".
Svi, ali bas svi ljudi u Srbiji koje ja poznajem a koji kupuju Fibrinog Kena, ljubitelji su Kena od ranije. Ne bih da cackam stare rane, stvarno, ali istina je istina... |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
Posted - 04/11/2007 : 12:54:41
|
quote: Originally posted by no dice
Svi, ali bas svi ljudi u Srbiji koje ja poznajem a koji kupuju Fibrinog Kena, ljubitelji su Kena od ranije. Ne bih da cackam stare rane, stvarno, ali istina je istina...
mora da su prije citali talijanske originale. ili su jako skromni + istovremeno nadareni posebnim culima nadljudi kad su uspijeli "procitati" onu sugu od tiska novosadskog dnevnika, gdje jednostavno u vecini slucaja kad se radi o kenu nisi mogao skuziti sto je prikazano. samo crne mrlje. to uopste nazivati stripom, ma bilo cime, je teska uvrijeda. neandertalci su to radili bolje po spiljama. |
the bird is the word http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk |
|
|
no dice
New Member
Serbia
208 Posts
Posted - 04/11/2007 : 14:04:47
|
Nazovi to kako hoces, vredjaj i nas citaoce i njih kao izdavce, ali cinjenicu su cinjenice. Ko je zavoleo Kena u Srbiji pre Fibrinog izdanja (koje je ipak novijeg datuma), zavoleo ga je preko Dnevnikovog izdanja... Slucajno znam da je to slucaj i sa postavljacem ovog topika. |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
|
no dice
New Member
Serbia
208 Posts
Posted - 04/11/2007 : 14:14:27
|
quote: Originally posted by Pavel01
ne vrijedjam nikoga, samo navodim cinjenice. a sto se tice tih koji su se zaljubili u kena "citajuci" dnevnikova "izdanja", pa, dvije-tri laste ne cine ljeto. stara poslovica.
Eh, pa nece biti da ih je bas bilo dve-tri, mladicu... Izvini za ovo "mladicu", imam neki osecaj da si dosta mlad pricas ovakve nebuloze... |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
|
no dice
New Member
Serbia
208 Posts
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 04/11/2007 : 14:33:22
|
Ken, fakat nije bio baš popularan strip u ono vreme. Svi mi koji smo stripovski odrasli na Boneliju ga kao deca baš i nismo ljubili. Zašto? Prosto zato što Ken Parker nije strip za decu. LMS Ken parkeru možeš da zameriš šta god hoceš, ali Dnevnik je izdavao Ken Parkera i hvala im na tome. Još nešto onokiko koliko se prodavao, još je i bio dobar. Ljudi moji to je retko ko kupovao i citao. Ken Parker ni sada nije najpopularniji, ali stripovi o Ken Parkeru nemaju obožavaoce, stripovi o Ken Parkeru imaju sektu. Velika je šteta što je za prevodenje dnevnikovog Kena bio angažovan prevodilac koji baš i nije obratio pažnju na neke nijanse, a Ken je baš zbog tih nijansi veliki strip. |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 04/11/2007 : 14:38:43
|
quote: Originally posted by Raspucin
Ken, fakat nije bio baš popularan strip u ono vreme. Svi mi koji smo stripovski odrasli na Boneliju ga kao deca baš i nismo ljubili. Zašto? Prosto zato što Ken Parker nije strip za decu. LMS Ken parkeru možeš da zameriš šta god hoceš, ali Dnevnik je izdavao Ken Parkera i hvala im na tome. Još nešto onokiko koliko se prodavao, još je i bio dobar. Ljudi moji to je retko ko kupovao i citao. Ken Parker ni sada nije najpopularniji, ali stripovi o Ken Parkeru nemaju obožavaoce, stripovi o Ken Parkeru imaju sektu. Velika je šteta što je za prevodenje dnevnikovog Kena bio angažovan prevodilac koji baš i nije obratio pažnju na neke nijanse, a Ken je baš zbog tih nijansi veliki strip.
Živa istina. Bio je još jedan strip koji skoro nitko nije volio - Teks Viler (mi smo ga zvali Tekst Viler zbog previše oblacica). Sada vidim da ima puno ljudi što vole Tex-a... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 04/11/2007 : 14:41:46
|
Da, ni Teks nije bio neki mnogo popularan. Kao deca smo više voleli Mikija ili Kit Telera. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 04/11/2007 : 16:52:35
|
Sad cu se drznuti i reci da bar pola ljudi koja kupuje Fibrine/Libellus Kenove NISU bili Ken fanovi u djetinjstvu i da im Dnevnikov Ken sigurno nije bio idol. Ja sam prvi takav, a znam ih osobno jos jako puno, ljudi koji su uzeli prvih par brojeva "iako ga nikad nisam volio, ali ajde, da vidim, kad ga vec toliko hvalis", da bi se onda vratili "pa ovo je stvarno jako dobro".
To nema toliko veze sa tim novijim/ljepšim/boljim izdanjima, nego sa odrastanjem i mijenjanjem ukusa. Ja sam se Kenu vratio nakon puno godina (koje su ti stripovi proveli cameci odbaceni negdje u prašini), i to upravo tim starim Dnevnikovim izdanjima, koja navodno više ništa ne vrjede.
|
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 04/11/2007 : 17:03:08
|
I još da kažem da stvarno i ja mislim da su te izjave tipa ''nebi više ni guzicu obrisao s njima'' stvarno bezobrazne i dvolicne.
Kakvo proseravanje, da oprostite. Ne razumijem radi cega su onda uopce tada citali ta izdanja? Lijepo je Ken2 rekao; to su izdanja iz drugih vremena. Ljudi tada nisu ni imali informacije koje imaju danas, pa nisu ni znali što gube, tako da im je bilo svejedno. A bilo je tu i partijskih sranja, cenzure i slicne pizdarije.
Kladio bih se i da je vecina ljudi ova izdanja naknadno otkrila, da ih nisu kupovali na kiosku kada su izlazili. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 04/11/2007 : 17:35:17
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
To nema toliko veze sa tim novijim/ljepšim/boljim izdanjima, nego sa odrastanjem i mijenjanjem ukusa. Ja sam se Kenu vratio nakon puno godina (koje su ti stripovi proveli cameci odbaceni negdje u prašini), i to upravo tim starim Dnevnikovim izdanjima, koja navodno više ništa ne vrjede.
Ja nisam rekao da nista ne vrijede, ali mogu navesti mali milijun razloga zbog kojih su neadekvatna i daju krivu sliku. Tri najosnovnija: 1) nedostaje puno bitnih stranica 2) zbog raznoraznih cenzura i skracivanja mijenja se ugodaj, dijalozi, pa i smisao pojedinih epizoda 3) loš tisak uskracuje ljepotu uživanja u crtežu. Evo jedan aktualan primjer:
Evo original:
A evo Dnevnikova verzija:
Zakljucak donesi sam. |
Trouble will find me |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 04/11/2007 : 17:42:53
|
Kad nam stiže Adah? Jel u ovoj turi? Reci mi ako imaš informacije, kakav ce biti dizajn specijalaca? Hoce li biti u vecem formatu? |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 04/11/2007 : 18:18:53
|
quote: Originally posted by Markos Ja nisam rekao da nista ne vrijede, ali mogu navesti mali milijun razloga zbog kojih su neadekvatna i daju krivu sliku. Tri najosnovnija: 1) nedostaje puno bitnih stranica 2) zbog raznoraznih cenzura i skracivanja mijenja se ugodaj, dijalozi, pa i smisao pojedinih epizoda 3) loš tisak uskracuje ljepotu uživanja u crtežu. Evo jedan aktualan primjer:
Evo originala:
A evo Dnevnikova verzija:
Zakljucak donesi sam.
Nisam ja to uopce dovodio u pitanje, primjer stoji, Dnevnikova izdanja su katastrofalno loša, ali nisu sranje, to je poanta koja nekako uvijek izmice.
Reakcije nekih tipova, po cijim bi postovima ispalo da im se život raspao radi Dnevnikovih izdanja, su mi u najmanju ruku smiješne. Tim više, što ih velika vecina nije tada Kena ni kupovala na kiosku, možda cak ni citala, a kamoli znala što propušta.
Cinjenica je, da su upravo ta osakacena Dnevnikova izdanja najviše ljudi i 'navukla' na Kena, nevjerojatno ali istinito. Stoga, prvo izdanje, makar nekvalitetno, stvorilo je bazu fanova (onih instantnih i onih latentnih), i dozvolilo daljnji opstanak serijala na ovim prostorima. Ukoliko tu još dodamo i pitanje vremena, cenzure i tehnike, situacija je jasna.
Nasuprot tome, neka (kiosk) izdanja koja danas izlaze, u eri lako dostupnih informacija, napredne tehnike i više-manje lako dostupnog strucnog kadra, i kada se iste greške sa prijevodom, ljepilom ili necim desetim (naizgled trivijalnim) konstantno ponavljaju, stvarno zaslužuju osudu i pljuvanje. Jer sada je to ipak samo pitanje etike, radne, ili ustvari više one druge - ljudske. Zato nemogu prema Dnevniku biti prestrog. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 04/11/2007 : 18:32:43
|
Ja Kena baš nešto ne volim i svejedno mi je, imam sva dnevnikova izdanja osim prvog, ali sam ih procitao jedva dvadesetak, jedino su mi dobre epizode sa Pat o Šejn, ali ima vremena, verovatno cu ga zavoleti, ne znam? Razlika je neverovatna, ovi novi su sasvim ok i vrede tih para, možda bih i kupovao, ali nemam novca baš za sve, tempo izlaženja je žestok, tako da Ken ide u drugi plan. Doduše imam tri Libellusovih br. 1, 2, 23. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 04/11/2007 : 18:43:14
|
ide adah u ovoj turi, to ce biti užitak, adah bez izbacenih stranica i bez pavelovih 'crnih mrlja', savršeno izdanje za savršen strip, jer adah je najgore prošla kod dnevnika, možda joj je konkurencija beli pakao manhunter: novo izdanje kena nije ni obrada ni remake a ja cu još jednom ponoviti, kena sam zavolio još kao dijete, sada vidimo da je bio daleko od dobrog izdanja, ali i pored toga je sjajio medu ostalim stripovima, to je jednostavno predobro da kvaliteta ne bi isplivala i pored strašnih gluposti, ali jebi ga , bio je socijalizam, kakav takav, možemo mi žalit za nekim stvarima koje su bolje nego danas, ali za kvalitetom stripova necemo medutim, uvijek cu branit dnevnikovo izdanje od napada kako je to smece i kako je bolje da nije izlazilo, iz jednostavnog razloga što mi je citanje ledenog covjeka, pat o'shane, jednog leta... uljepšalo djetinjstvo ipak, ja nikad nisam branio dnevnik da bih umanjio znacaj novog izdanja, jer ako je neki strip zaslužio reprint onda je to ken parker |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 04/11/2007 : 19:19:31
|
quote: Originally posted by ken2
ide adah u ovoj turi, to ce biti užitak, adah bez izbacenih stranica i bez pavelovih 'crnih mrlja', savršeno izdanje za savršen strip, jer adah je najgore prošla kod dnevnika, možda joj je konkurencija beli pakao manhunter: novo izdanje kena nije ni obrada ni remake a ja cu još jednom ponoviti, kena sam zavolio još kao dijete, sada vidimo da je bio daleko od dobrog izdanja, ali i pored toga je sjajio medu ostalim stripovima, to je jednostavno predobro da kvaliteta ne bi isplivala i pored strašnih gluposti, ali jebi ga , bio je socijalizam, kakav takav, možemo mi žalit za nekim stvarima koje su bolje nego danas, ali za kvalitetom stripova necemo medutim, uvijek cu branit dnevnikovo izdanje od napada kako je to smece i kako je bolje da nije izlazilo, iz jednostavnog razloga što mi je citanje ledenog covjeka, pat o'shane, jednog leta... uljepšalo djetinjstvo ipak, ja nikad nisam branio dnevnik da bih umanjio znacaj novog izdanja, jer ako je neki strip zaslužio reprint onda je to ken parker
Nisam mislio samo na Kena kada sam pricao o reprintima (obrada ili remake bi bilo nešto sasvim drugo u ovom slucaju), vec o samim bibliotekama ZS/LMS za koje sada pojedinci pricaju da su smece i da ne mogu da se upotrebe ni kao toaletni papir. I to ne mogu da razumem, uz najbolju volju. I naravno, kvalitet novih izdanja je nemerljivo bolji od onih Dnevnikovih, tu se ne postavlja nikakvo pitanje, ali to ne opravdava opake koje sam gore pomenuo. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 04/11/2007 : 19:30:43
|
quote: Originally posted by manhunter
quote: Originally posted by ken2
ide adah u ovoj turi, to ce biti užitak, adah bez izbacenih stranica i bez pavelovih 'crnih mrlja', savršeno izdanje za savršen strip, jer adah je najgore prošla kod dnevnika, možda joj je konkurencija beli pakao manhunter: novo izdanje kena nije ni obrada ni remake a ja cu još jednom ponoviti, kena sam zavolio još kao dijete, sada vidimo da je bio daleko od dobrog izdanja, ali i pored toga je sjajio medu ostalim stripovima, to je jednostavno predobro da kvaliteta ne bi isplivala i pored strašnih gluposti, ali jebi ga , bio je socijalizam, kakav takav, možemo mi žalit za nekim stvarima koje su bolje nego danas, ali za kvalitetom stripova necemo medutim, uvijek cu branit dnevnikovo izdanje od napada kako je to smece i kako je bolje da nije izlazilo, iz jednostavnog razloga što mi je citanje ledenog covjeka, pat o'shane, jednog leta... uljepšalo djetinjstvo ipak, ja nikad nisam branio dnevnik da bih umanjio znacaj novog izdanja, jer ako je neki strip zaslužio reprint onda je to ken parker
Nisam mislio samo na Kena kada sam pricao o reprintima (obrada ili remake bi bilo nešto sasvim drugo u ovom slucaju), vec o samim bibliotekama ZS/LMS za koje sada pojedinci pricaju da su smece i da ne mogu da se upotrebe ni kao toaletni papir. I to ne mogu da razumem, uz najbolju volju. I naravno, kvalitet novih izdanja je nemerljivo bolji od onih Dnevnikovih, tu se ne postavlja nikakvo pitanje, ali to ne opravdava opake koje sam gore pomenuo.
Dovoljan ti je primer kako se prodaju na aukcijama ZS/LMS, idu kao ludi, eto to je to, valjda im trebaju umesto toalet papira. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 04/11/2007 : 21:09:29
|
Jedina stvar koja ne moze da se kupi je vreme. Tradicija i trajanje. Prvo izdanje. Prosta stvar. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Posted - 04/11/2007 : 21:24:46
|
Ja Kena delim na dva perioda, Ken u Boneliju i kasnija izdanja. Veliki sam ljubitelj ovog kasnijeg perioda. Od onih koji su išli pod Bonelijevom firmom Adah mi je najbolji. Momci toliko se radujem što ce taj strip, u dostojanstvenom izdanju, dobiti prostor u mom živoru, da ne mogu da vam opišem. Još mi je lepša cinjenica da cu ga kupiti na CRŠ-u.
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
Topic |
|