Author |
Topic |
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 04/11/2007 : 21:44:10
|
Voleo bih da se upoznam sa svima vama sa kojima caskam ovde. Videcemo se na CRŠ-u obavezno. |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2341 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 04/11/2007 : 21:52:58
|
Negirati znacaj bilo kog strip izdavaca,pa i NS Dnevnika,uz sve razumne kritike za sve sto su lose uradili,jednostavno ne stoji.To je deo nase strip istorije,kakav god bio,kakva god izdanja izdali,sta god ko mislio o njima,to je tako i ne moze se menjati.I jos nesto,da nije bilo Dnevnika sad se ne bi na CRS-u slavio jubilej 40 godina Zagora u Hrvatskoj... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 04/11/2007 : 22:03:36
|
quote: Originally posted by marlowe
Jedina stvar koja ne moze da se kupi je vreme. Tradicija i trajanje. Prvo izdanje. Prosta stvar.
prva izdanja su važna, ali u ovom primjeru to ne važi, jer da je važno svi bi se sada grabili za stare kenove, a to nije slucaj zašto? ja bi rekao da je to zato što vecinu ken parker ne asocira na djetinjstvo, tada ga nisu ni citali, iz tog perioda svi pamte prvog zagora, bleka, marka... zato i daju po stotine kuna za te stare stripove iako postoje reprinti, ja sam recimo izuzetak, u 7. razredu sam poceo skupljati kena, svi su me cudno gledali kada sam za duga puška i dakote dao kapetan miki i miki i smuk u obrucu, ili kako sam se radovao kad sam našao vreli grad, koji mi je zadnji ostao eto, i ja, koji imam davne uspomene na kena, ne držim baš previše do lms izdanja, naravno, sada kada postoji bolje, pravo izdanje to ne znaci da cu ih baciti ili prodati za sicu, božesacuvaj, ali listati ih necu, možda samo da usporedim s novim izdanjem, meni je lms ken puno znacio, ali s libellus / fibrinim izdanjem nije za usporedbu, pa bio sto puta prvi da je tada izlazio bez cenzure, rezanja, precrtavanja, lošeg prijevoda, ocajnog tiska... onda bi vjerojatno bila drugacija situacija |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 04/11/2007 : 22:12:58
|
Naprotiv. Takve posebnosti - promene, alternativne naslovne, cenzura, sitnice, itd. samo dodaju vrednosti i zanimljivosti prvog izdanja. Bilo ko ko se bavio tim stvarima zna o cemu pricam. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 04/11/2007 : 23:36:36
|
Ovo što je Teo napisa je potpuno isto sa mojim slucajem jedino što još nije spomenija da tada nismo znali kako to izgleda u originalu ni kako bi to moglo izgledati u Dnevnikovom izdanju jer nismo primjecivali kad redakcija izbaci 15 stranica i na prvoj narednoj napiše "Nakon nekoliko dana...", tu i tamo smo bili zbunjeni ali nismo imali pojma o kakvom se "masakru" radi. I ne stoje mi neke price o izbacivanju stranica radi tehnologije tiska, ok... jednu, tri pa i pet... ali po trideset!! Ej, ljudi... trideset, a sve to da bi se naguralo u zamišljeni standard. Dobro, Ken je ima sricu da nije toliko kasapljen ali opet... I kakva partija i politika... tu je bilo samo autocenzure u slucajevima brisanja noževa i uboda istim... kako cinicno, uvik se trudilo izbrisati bilo kakvu ozljedu hladnim oružjem a pucalo se na sve strane... ka' Fata Na drugu stranu ne podržavam ni pljuvanje po tim starim izdanjima... bila su takva i zaslužna su pri popularizaciji/masovnosti strip publike no danas smo ipak odrasli i imamo pravo komentirati no tvrditi da su stara izdanja bolja od Libellus/Fibra je ludost. Ok, možda mogu imati nekakvu nostalgicnu vrijednost ali... U biti, same aukcije pokazuju stvarno stanje... Libellusova izdanja postižu vece cijene nego nego stara LMS izdanja Kena. Koliko vridi sada kolekcija Kena LMS... jedan malo žešci subotnji izlazak ( ništa kurve, ništa droga, samo malo žešci izlazak ) i sasvim je normalno da se ritko tko želi odreci svoje stare kolekcije ali da mi netko kaže da zaminim svoja stara izdanja za Libellus/Fibra nova izdanja jedan za jedan, nebi se dvoumija ni trenutka... bez obzira što sam do pojave Martija, iz Bonellijeve produkcije, jedino Kena smatra stripom.
I još uvik je tako...
Nathan?
Da Nathan...
Ali Ken je Ken! |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 05/11/2007 : 00:24:35
|
A Barbi je Barbi! |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 05/11/2007 : 00:35:14
|
Naide stariji gospodin na uplakanu plavušu i cili suosjecajan kaže:
- "Reci barbi zašto placeš?"
A ona ce, uz još jaci plac:
- "Nisan ja Barbi!!"
|
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
acika
Junior Member
Trinidad and Tobago
381 Posts
Member since 04/02/2004 |
Posted - 05/11/2007 : 03:48:38
|
jos 6-7 brojeva,pa da se sakupi ken lms..dao sam mnogo stripova drugarima koji misu kolekcionari,a oni mogu da citaju od ono sto imam samo kene,martija i dilana..mogu reci da oni koji nisu u detinstvu citali kena,sad ga obozavaju i traze jos..dao sam i mojoj 24 godisnoj djevojci kojoj je prvi strip o kenu parkeru,onda je procitala sve sto sam i dao..moj bratic s 16 godina je uzivao u specijalu broj 1 SC,i on trazi jos..jedan drugi prijatelj je procitao SC specijal u boji,nece da mi ga vrati jos kaze da ce da mi da pare,al mi ga ne vraca,valda idemo na sud,ne znam to je magija mister berardija koja ima moc i u lms,a licno,volio bih da na policu u buducnost vidim sve fibrine kenove..da nas postarina ne ubija,vec bi ih mnogi ovdje imali,standard u mak,nije kao u nemackoj |
www.stripovimk.tk "more je suvise slano,zasecirimo ga" GRUNF |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Posted - 05/11/2007 : 08:51:36
|
renky, to sam spomenuo u nekom drugom postu i naravno da nije partija na sve utjecala, ali ona je proizvodila autocenzuru, a ona glupost, treba još dodat da su u tim velikim soc izdavacima uglavnom (ne svi) radili ljudi kojima je to bio posao, za placu, strip ih nije zanimao, mogli su isto radit u nekom od pikova, a danas izdavacke kuce redom vode ljubitelji stripa ken parker je recimo imao standardne 2 izrezane stranice, zašto? jebi ga, ali kad vec režete, onda je važno odrediti koje stranice otpadaju, i šta se dogada, uzmimo primjer aveti prošlosti (dome slatki dome) gdje su izbacili jednu od dvije stranice kad ken dolazi na bratov grob to je cista glupost, neznanje... o adah je vec sve receno, tamo ken ispadne govno, a nije |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6185 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 05/11/2007 : 13:16:41
|
Kad je izašao Ken od Libellusa,prodao sam LMS komplet(s obzirom da am tad bio student i bez vlastitih primanja,bio sam na neki nacin i primoran u to)i mogu reci da ne samo da mi nije žao vec mi je jako drago da sam se toga riješio. Nije mi toliko do korica-u biti,kad je Bonellijev format u pitanju,prije bih uzeo meke korice.Svejedno mi je i za papir-sve dok je otisnuto jasno i bez mrlja,ja zadovoljan(meni je Ludensov papir sasvim OK).Medutim,bitno mi je da je prijevod dobar,da nema rezanja stranica,docrtavanja,cenzure,da je MIlazzo radio naslovnu a ne neko drugi,da se ide po redu,hronološki itd.To je problem tih prvih Kenova. Vidim mnogi su osjetljivi na ovu temu,ali usporedite npr. legendarno prvo izdanje Alan Forda i Umpah-paha sa Kenom.To su dvije potpuno razlicite stvari i ne vidim u cemu je problem da se jasno i glasno kaže da je Dnevnik zeznuo stvar i da je Libellus to srecom popravio.I ponavljam,ne radi se samo o tehnickoj kvaliteti-ona je u biti skoro i nebitna. |
Bond.James Bond. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 05/11/2007 : 13:33:31
|
Ponavljam se ali šta mogu... izbacivanje stranica je nešto najgore što se može ogoditi jednom stripu... Hm, kad bolje promislim postoji zlocin skoro u tom rangu a to je minjanje formata izdanja ali ne po dijagonali. Znate na što mislim. Tako da sad imamo sve strip zlocine u kartoteci. Drugo, originalne naslovnice i kronologija kao što uvaženi doktor kaže. Sve drugo mi je manje bitno, prijevod je jako bitan ali ne znam šta je u originalu pa ne primjetim a bitna mi je i ujednacenost formata. SC Ken je sasvim solidan za kiosk izdanje, ima grešaka ( Curunire uletiš li sada sa "griješaka" pokucat cu ti nogom na vrata ) ali ne ubijaju mi atmosferu stripa. Na drugu stranu mi vizuelno strašno smeta neujednacen font na naslovnicama kao i razlicit format od broja do broja... u par milimetara ali ipak razlicit. To mi nikad nije bilo jasno. Zar zadane dimenzije ne mogu ostati u svakom broju, zar dizajneri ne mogu smjestiti logotipe, naslove itd. na istim visinama... Ma ima gomila stvari koje nekome smetaju, nekome ne i gotovo... Cinjenica da je svako izdanje bitno iz ovog ili onog razloga ali ulaziti u rasprave sa kategorickom tvrdnjom u korist ovoga ili onoga mi je pogrešan put. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 05/11/2007 : 14:46:08
|
Dobro, šta je onda sa ovim Ken Parkerima od "System Comics-a", da li je tu nešto seceno, izbacivano, docrtavano, cenzurisano i slicno, da li je kvalitet štampe zadovoljavajuci, kako vam se cini prevod, da li zadovoljava kriterijume obožavatelja doticnog junaka? Ili je sve što valja od Kena samo "Libellus & Fibra"? |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
Edited by - srdjandj on 05/11/2007 14:46:49 |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Posted - 05/11/2007 : 15:50:31
|
sc ken nema izbacenih stranica, cenzure i sl, kvalitet tiska je promjenjiv, od odlicnog do ocajnog ((uz)dah i san), za prijevod ne znam, jer nemam originale i ne znam talijanski, ali zato ima gomila tipfelera, o dizajnu i formatu je renky govorio... sve u svemu, jedno izdanje koje je bilo korisno, jer nam je po pristupacnim cijenama donijelo neobjavljene epizode, ali isto tako svaki pravi obožavatelj jedva ceka da to fibra objavi, jer znamo da ce tada sve biti kako treba |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Posted - 05/11/2007 : 16:03:41
|
quote: Originally posted by Aco
Kad je izašao Ken od Libellusa,prodao sam LMS komplet(s obzirom da am tad bio student i bez vlastitih primanja,bio sam na neki nacin i primoran u to)i mogu reci da ne samo da mi nije žao vec mi je jako drago da sam se toga riješio. Nije mi toliko do korica-u biti,kad je Bonellijev format u pitanju,prije bih uzeo meke korice.Svejedno mi je i za papir-sve dok je otisnuto jasno i bez mrlja,ja zadovoljan(meni je Ludensov papir sasvim OK).Medutim,bitno mi je da je prijevod dobar,da nema rezanja stranica,docrtavanja,cenzure,da je MIlazzo radio naslovnu a ne neko drugi,da se ide po redu,hronološki itd.To je problem tih prvih Kenova. Vidim mnogi su osjetljivi na ovu temu,ali usporedite npr. legendarno prvo izdanje Alan Forda i Umpah-paha sa Kenom.To su dvije potpuno razlicite stvari i ne vidim u cemu je problem da se jasno i glasno kaže da je Dnevnik zeznuo stvar i da je Libellus to srecom popravio.I ponavljam,ne radi se samo o tehnickoj kvaliteti-ona je u biti skoro i nebitna.
aco, naravno da su svi svjesni kako je dnevnik loše radio ja sam recimo stao u obranu lms izdanja samo zato što su neki izjavljivali kako to izdanje nije ni za wc, ili da je bolje da nije ni izašlo na taj nacin... jer, kakvo god bilo, ono je mnogima od nas otkrilo svijet ken parkera, prepoznali smo tu kvalitetu usprkos svim tim greškama, cenzuri i slicno da nisam davno citao kena, pitanje je bi li ga otkrio kada bi libellusovo izdanje bilo premijera, a pitanje je bi li danas uopce bio stripofil i clan ovog foruma da nisam sacuvao te stare kenove i stalno ih citao (jer zagora i ostalih sam se riješio kroz srednju školu, na moju veliku žalost) |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 05/11/2007 : 16:12:24
|
Apsolutno! Za tu cijenu, dobijemo i ekvivalent u kvaliteti tako da mi je izdanje podnošljivo iako je moglo biti i bolje jer neke sitnice su se mogle prominit bez utjecaja na cijenu. Otprilike su baš izdanja koja se mogu usporediti sa Dnevnikom po pitanju cjenovne prihvatljivosti ( široj ) publici no i dalje mislim da taj, toliko spominjani, plasman na kioske nešto puno ne minja u konacnici ako gledamo popularizaciju stripa. No pobornik sam raznolike ponude. Tko voli HC on ce cekati na Fibru i možda kupiti Systemova izdanja zbog nestrpljivosti ( kao ja ) a dok se pojave Fibrina izdanja proci ce dovoljno vrimena da to ne bude klasicno "preklapanje" kao što je sve cešci slucaj medu izdavacima. U svakom slucaju veliki plus prihvatljivosti SC izdanja je baš cijena a Fibrinom izdanju, kvalitet i to je to... dalje možemo samo filozofirati... a to nam baš dobro ide Usput malo o SC Možda bi System triba malo više pažnje posvetiti finalnom proizvodu jer im se dogadju "auch" gafovi... na drugu stranu, Hellboy mi je u svakom pogledu, od sadržaja, priko dizajna, kvalitete tiska, papira, korica... odgovara. Pa cak i cjenovno! Dakle može se... |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6185 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 05/11/2007 : 17:35:51
|
quote: Originally posted by ken2
aco, naravno da su svi svjesni kako je dnevnik loše radio
Pa iz ove rasprave to baš i nije razvidno;-)).Inace,za nijedan strip se ne može reci da je za WC papir(cak ni Superhrvoje) i protiv sam takvog etiketiranja.Ali vidim da je nekima baš teško priznati da je LMS izdanje puno gluposti(za razliku od,ponavljam,npr. prvog izdanja Alan Forda). |
Bond.James Bond. |
|
|
acika
Junior Member
Trinidad and Tobago
381 Posts
Member since 04/02/2004 |
Posted - 05/11/2007 : 17:36:38
|
ukratko,ne dajem kena lms iz nostalgije (ne prema drzavi,vec k mladosti)nisu kvalitetni,al mi se ne daju..vi mozete govoriti sta zelite,svako zna svoje i ima svako pravo reci sta zeli..ma,kakva i da su losa izdanja dnevnika,meni ce uvjek bit najdraza,sto ne znaci i najkvalitetnija..uvjek citam strucne postove Markosa,prvi put da se ne slazem s njim jer koliko bio strip znalac,svako vreme ima svoju "magiju"..imam nekoliko af klasika,zaista su super i bolji od vjesnikova,ali ovi stari mi prenesu i nesto svoje od to vreme,osobno kad sam prolazio kroz trafike i cekao nove stripove..tamo negdje,zlatnih 80tih kad sam trazio pare od bake i djedove,navodno da mi trebaju za skolu,jer da su znali da uzimam astripove..brrr |
www.stripovimk.tk "more je suvise slano,zasecirimo ga" GRUNF |
Edited by - acika on 05/11/2007 17:40:27 |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 05/11/2007 : 18:42:29
|
quote: Originally posted by ken2
prva izdanja su važna, ali u ovom primjeru to ne važi, jer da je važno svi bi se sada grabili za stare kenove, a to nije slucaj zašto? ja bi rekao da je to zato što vecinu ken parker ne asocira na djetinjstvo, tada ga nisu ni citali, iz tog perioda svi pamte prvog zagora, bleka, marka...
Ja se ocito ne ubrajam u tu vecinu, jer mene Ken itekako asocira na djetinjstvo, citao sam ga rado i onda (kao i sve ostale junake LMS i ZS, samo Ken mi je i onda bio najdrazi strip, iako tada jos nisam uocavao sve kvalitete koje sad uocavam kod tog stripa). Zato sam prije 4-5 godina ponovo skupio sve te Kenove iz LMS-a... Nikad necu zaboraviti kada sam prvi put kupio Kena na kiosku (daleke 1980., bila je to epizoda "Niski udarci", tada nisam znao da je to 3. epizoda, mislio sam da je prva jer prije nisam nigdje vidio taj strip). Cijeli taj dan ostao mi je u sjecanju (kakvo je vrijeme bilo, sto sam tog dana sve radio, gdje sam isao, gdje sam procitao tu epizodu). Pamtim takve detalje i za mnoge druge epizode Kena u LMS-u, pa se ne bih tek tako nabacivao s blatom po toj staroj kolekciji, a kamoli da bih se rijesio te kolekcije, ona za mene predstavlja veliku vrijednost. Naravno da sve primjedbe glede kvalitete Dnevnikovog izdanja (i one glupe cenzure)u usporedbi s ovim novim izdanjem stoje, razlika je kao nebo i zemlja. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47137 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/11/2007 : 19:13:59
|
mislija sam da si mladi |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 05/11/2007 : 21:57:27
|
quote: Originally posted by Pavel01
jos uvijek nisam shvatio kako neki dnevnikovog kena nazivaju stripom? sto je strip u toj gomili nesklada, gluposti, neprepoznatljivih mrlja?
Hajde zosko, možeš ti to bolje... Vidiš da te svi kuliraju |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 05/11/2007 : 22:12:03
|
quote: Originally posted by Pavel01
a sto bi drugo kad nemaju kvalitetne argumente.
Jeeee, skinuo si me sa ignorea!!! |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
|
Topic |
|
|