Author |
Topic |
acika
Junior Member
Trinidad and Tobago
381 Posts
Member since 04/02/2004 |
Posted - 06/11/2007 : 01:31:04
|
quote: Originally posted by Pavel01
jos uvijek nisam shvatio kako neki dnevnikovog kena nazivaju stripom? sto je strip u toj gomili nesklada, gluposti, neprepoznatljivih mrlja?
ko kaze da to treba da shfatis..pusti nas koji se ne razumemo u stripove kao ti,mozda naucimo jednog dana i to,a do tada mi samo znamo da na osnovi kena iz dnevnika,danas ove nove firme,uspesno ga prodaju kao prica bez da se muce mnogo da upoznaju publiku o karakteru junaka,price i ostalo.. ken parker+dnevnik=strip..uvjek ce tako biti...ken parker+fibra=super ken parker strip..niko ne spori to.. |
www.stripovimk.tk "more je suvise slano,zasecirimo ga" GRUNF |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4647 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 06/11/2007 : 01:46:13
|
Obicno se ne mesam kad se pokrenu ovakve rasprave. Ne bih ni sad, ali treca smena ce trajati jos dugo, pa da kucnem rec-dve :) Da je Ken strip koji se voli ili mrzi to znamo odavno. Da sam bio ocajan svaki put kad bi najava za sledeci LMS bila upravo Ken (ili Dzudas), bio sam. I onda, pre 6-7 godina, prijatelj mi na silu uvali dvadesetak lms Kenova koji su bili govnjivi, prljavi, lepljeni onim debelim braon selotejpom, sarani flomasterima, ispisani imenima po naslovnicama, podrpani, bez korica, izmasceni od nekih davnih vecera preko njih... Dali me je to sprecilo u uzivanju? U otkrivanju jednog od omiljenih mi stripova? Jok. samo sam hteo jos i jos, nit sam znao da fale strane, da je docrtavano,poceo sam da kupujem i ja riune od stripova samo da bih ih imao u kolekciji. I onda otkrijem ovaj sajt (fala ti boze :) ) i Markosove recenzije i originalne naslovnice. Kad je krenula najava Libelusovog izdanja, nije bilo srecnijeg od mene. Odmah sam se oslobodio krseva, novi brojevi stizu redovno, a u medjuvremenu je System zavrsio serijal. Idila. Da rezimiram: - los lms je ipak inicijalna kapisla da biste postali HC (ovde citati hard core, ne cover :) ) fan (ken2, raspucin, ja...) - Libelus/Fibra je otkrovenje (posebno za gorepomenute fanove), iako uvek, ali uvek, pomislim da je to bas ekstra skupo zadovoljstvo - Systemova izdanja su mi sasvim dovoljna, ne pada mi na pamet da ponovo kupujem kad to Fibra objavi, eventualno Dah i san
I da, potpuno razumem dsormaza u svom ushicenju i totalnom secanju tacnog momenta nabavke odredjenog stripa. Da sam i ja tako sam otkrivao i kupovao Kena, tesko da bih se ikad odrekao lms kolekcije. Dilan je najbolji primer za to, i ja se secam kupovine skoro svakog broja (kiosk u Skoplju, kod babe na raspustu, na moru, u vojsci... jebote ja pola zivota kupujem Dilana :)), pa zato nisam ni pomislio da ponovo kupujem Ludensove reprinte. Sa Dnevnikom imam iskonsku povezanost, skoro pa zivotnu, greh je pobacati sva ta secanja. |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
|
wiskey
Senior Member
Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 06/11/2007 : 08:56:37
|
Da, svakako da je ZS i LMS imalo traga na citatelje, unatoc lošem odabiru stripova, lošem papiru, preskakanju stranica itd. (Shvatite ovo kao moj odgovor Barkeru.) Da uporedim: u vrijeme kada UOPCE nisu izašle neke epizode Asterixa, Jeremiaha i da ne nabrajam, normalno mi je bilo uzeti npr. pirata, jer je bilo bolje imati to, nego ništa. Medutim, kako izade "normalni" album, ja pirata hitnem iz kolekcije. Stoga meni nije jasno da netko zadržava "podrapane, zamašcene, bez naslovnih stranica" stripove, jer ih je "nekada kupovao i oduševio se" kada ih sada ima u ovakvom obliku da ti pamet stane. Jest da koštaju, ali ako voliš strip, onda se stisni. Ja stripove najcešce uporedujem sa filatelijom. Za jednu marku filatelist zna dati "koliko treba" samo da je ima i nitko mu to ne uzima za zlo, iako ta marka NE SMIJE biti ni savijena, ni zamašcena, ni taknuta prstom. A ovdje se neki sprdaju kada netko spomene glancere. |
|
|
no dice
New Member
Serbia
208 Posts
Member since 02/03/2006 |
Posted - 06/11/2007 : 09:14:24
|
quote: Originally posted by Barker
Obicno se ne mesam kad se pokrenu ovakve rasprave. Ne bih ni sad, ali treca smena ce trajati jos dugo, pa da kucnem rec-dve :) Da je Ken strip koji se voli ili mrzi to znamo odavno. Da sam bio ocajan svaki put kad bi najava za sledeci LMS bila upravo Ken (ili Dzudas), bio sam. I onda, pre 6-7 godina, prijatelj mi na silu uvali dvadesetak lms Kenova koji su bili govnjivi, prljavi, lepljeni onim debelim braon selotejpom, sarani flomasterima, ispisani imenima po naslovnicama, podrpani, bez korica, izmasceni od nekih davnih vecera preko njih... Dali me je to sprecilo u uzivanju? U otkrivanju jednog od omiljenih mi stripova? Jok. samo sam hteo jos i jos, nit sam znao da fale strane, da je docrtavano,poceo sam da kupujem i ja riune od stripova samo da bih ih imao u kolekciji.
Kada sam jednom napisao ovako nesto u zadnjem broju Systemovog Kena Parkera, na mene je ovde (i ne samo ovde) podignuta hajka - lepo je videti da upravo ovde sada imam bas puno istomisljenika... |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 06/11/2007 : 09:17:35
|
Ljudi, da se ne lazemo: citanje starog i novog Kena ne moze da se poredi. To kao da nije isti strip. Meni licno je najkaratkeristicniji primer epizoda Romanticna ledi/Milady, koju sam jedva procitao u LMS, a osecao sam se kao da je blesnula preda mnom u Fibrinom izdanju.
I was blind, now I can see. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 06/11/2007 : 09:49:24
|
quote: Originally posted by no dice
quote: Originally posted by Barker
Obicno se ne mesam kad se pokrenu ovakve rasprave. Ne bih ni sad, ali treca smena ce trajati jos dugo, pa da kucnem rec-dve :) Da je Ken strip koji se voli ili mrzi to znamo odavno. Da sam bio ocajan svaki put kad bi najava za sledeci LMS bila upravo Ken (ili Dzudas), bio sam. I onda, pre 6-7 godina, prijatelj mi na silu uvali dvadesetak lms Kenova koji su bili govnjivi, prljavi, lepljeni onim debelim braon selotejpom, sarani flomasterima, ispisani imenima po naslovnicama, podrpani, bez korica, izmasceni od nekih davnih vecera preko njih... Dali me je to sprecilo u uzivanju? U otkrivanju jednog od omiljenih mi stripova? Jok. samo sam hteo jos i jos, nit sam znao da fale strane, da je docrtavano,poceo sam da kupujem i ja riune od stripova samo da bih ih imao u kolekciji.
Kada sam jednom napisao ovako nesto u zadnjem broju Systemovog Kena Parkera, na mene je ovde (i ne samo ovde) podignuta hajka - lepo je videti da upravo ovde sada imam bas puno istomisljenika...
O ne, ti si napisao nesto sasvim drugo, zgob cega je dignuta hajka. Ti si napisao da mi (tj. ja) maltene izmisljamo mane Dnevniku kako bismo reklamirali svoje izdanje i tako ga podvalili ljudima. |
Trouble will find me |
|
|
no dice
New Member
Serbia
208 Posts
Member since 02/03/2006 |
Posted - 06/11/2007 : 11:39:15
|
Ja znam sta sam napisao, a ti znas sta si u to ucitao. Obojica smo zadvoljni, ja danas jos i vise kad vidim koliko se ljudi sirom bivse Juge slaze sa mnom. |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Posted - 06/11/2007 : 11:55:05
|
quote: Originally posted by no dice
Ja znam sta sam napisao, a ti znas sta si u to ucitao. Obojica smo zadvoljni, ja danas jos i vise kad vidim koliko se ljudi sirom bivse Juge slaze sa mnom.
Tocno, obojica znamo o cemu je rijec i sto si napisao, mada se ti malo pravis blesav.
Samo da te podsjetim:"To je obicno preterivanje. Mnogi? [misli se na izbacene table iz stripa] Mogu se izborojati na prste ruku, ali dobro, kad nekome odgovara da siri famu da bi prodao svoje stripove..."
Ti svakako imas zasto biti zadovoljan, nije da ti se nije isplatilo, meni je zadovoljstvo samo to sto se svi slazu da to sto si napisao nikako nije tocno. |
Trouble will find me |
|
|
darkwoodaxe
Senior Member
Croatia
1202 Posts
Member since 23/10/2006 |
Posted - 06/11/2007 : 12:00:48
|
listajuci kao laik systemove parkere u mc- u tisak mi se ucinio groznim,musavim, kao da je izašao iz kopirke, mislio sam da to tako mora biti, sada se nadam suprotnome. |
Till I Collapse |
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 06/11/2007 : 12:11:45
|
Kada covek procita sve ove stvari dodje mi zelja da nabavim sve te stare Ken Parkere iz Lunov Magnus Stripa. Nekako mi to deluje puno iskrenije i lepse vreme. Ovde ima svega, bukvalno. Grozno. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6185 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 06/11/2007 : 12:25:40
|
quote: Originally posted by Markos
Samo da te podsjetim:"To je obicno preterivanje. Mnogi? [misli se na izbacene table iz stripa] Mogu se izborojati na prste ruku, ali dobro, kad nekome odgovara da siri famu da bi prodao svoje stripove..."
Znaci ispada da je Libellus izmislio Dnevnikove mane da bi prodao svoje izdanje..Mislim,ocito je da se radi o ljubomori(i to velikoj) ali napisati nešto ovako je stvarno ispod svake kritike. |
Bond.James Bond. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Posted - 06/11/2007 : 12:30:06
|
quote: Originally posted by marlowe
Kada covek procita sve ove stvari dodje mi zelja da nabavim sve te stare Ken Parkere iz Lunov Magnus Stripa. Nekako mi to deluje puno iskrenije i lepse vreme. Ovde ima svega, bukvalno. Grozno.
Pa tko ti brani? Ako nista drugo, reprint Kena je smanjio cijene LMS Ken Parkera za vise od pola. Lijepo kupi i uzivaj u iskrenosti i ljepoti.
I bas ti si se nasao shodnim javiti za dijeliti moralne lekcije. Grozno, zaista. |
Trouble will find me |
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Posted - 06/11/2007 : 12:35:35
|
"I bas ti si se nasao shodnim javiti za dijeliti moralne lekcije."
Kakva recenicna struktura! Nadam se da se vise ne bavis prevodjenjem. Ni amaterski. I da. Nemoj da vredjas. To je nekulturno. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Posted - 06/11/2007 : 12:54:34
|
Nope. Samo saveti. |
|
|
zlatkob
Average Member
Croatia
633 Posts
Member since 24/02/2006 |
Posted - 06/11/2007 : 12:56:38
|
Nekako mi to deluje puno iskrenije i lepse vreme. Ovde ima svega, bukvalno. Grozno.
Primjedba na mjestu |
Kosovo i Metohija = Srbija |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Posted - 06/11/2007 : 13:01:55
|
Nope. Samo saveti.
Hvala ti lijepo, ali savjeti od tebe mi ne trebaju. Ne daj Boze da se ostvari ono sto mi ti zelis. Ako hoces kritizirati moje prijevode, izvoli. Do sada sam preveo preko 5200 stranica stripa, valjda ce ti biti dovoljno. |
Trouble will find me |
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Posted - 06/11/2007 : 13:12:28
|
Ništa se ne plaši. Ja nikom ne želim zlo. Tebi posebno. Ti me uveseljavaš.
P.S. Što se tice prevoda - za koje izdavace si prevodio i koji su te urednici angažovali? Koji su jezici u pitanju? To me prvo zanima pa da vidim ima li uopšte potrebe da pregledam. Mada, ona recenicna struktura gore ne sluti na dobro... |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Posted - 06/11/2007 : 13:19:59
|
P.S. Što se tice prevoda - za koje izdavace si prevodio i koji su te urednici angažovali? Koji su jezici u pitanju? To me prvo zanima pa da vidim ima li uopšte potrebe da pregledam. Mada, ona recenicna struktura gore ne sluti na dobro...
hajde sad lijepo priznaj da te je netko upravo pustio sa lanca i dao ti hint sto da pitas. |
the bird is the word http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 06/11/2007 : 13:26:41
|
Ovdje je stvarno napisana tolika gomila gluposti od nekih da nije stvarno za povjerovati.
LMS Ken Parker iskren i lijep!? Yeah right. Toliko iskren i lijep da 90 % prica zbog cenzura nema veze sa onime sto su scenaristi i crtaci zeljeli reci.
|
BOBA FETT: "WHAT IF HE DOESN'T SURVIVE? HE'S WORTH A LOT TO ME" |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29350 Posts
Posted - 06/11/2007 : 13:31:56
|
P.S. Što se tice prevoda - za koje izdavace si prevodio i koji su te urednici angažovali? Koji su jezici u pitanju? To me prvo zanima pa da vidim ima li uopšte potrebe da pregledam. Mada, ona recenicna struktura gore ne sluti na dobro...
Ajde ne seri. |
Trouble will find me |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 06/11/2007 : 14:55:11
|
Dojma sam kako nekima uopce nije bitno o cemu se prica, nije im bitan Ken, vec sudjeluju u raspravi samo zbog sugovornika. I onda ako mu sugovornik nije simpatican govori samo suprotno od njega, neovisno sto stvarno mislili o Kenu, kvaliteti, izdanjima... Ljudi moji nas mozete lagati, sebe nikako, sto god napisali.
A sto se tice Markosovog prijevoda, nisam strucnjak, no u ovih nekoliko godina koliko se amaterski bavim izdavastvom stekao sam dovoljno iskustva s prevoditeljima da mogu sa sigurnoscu reci da je njegov prijevod jako dobar i znalacki prilagodjen stripovskom svijetu. U svakom slucaju bolji je od mnogih "preofesionalnih" prijevoda, i bolji je od mnogih "profesionalnih" prevoditelja angaziranih od "profesionalnih" urednika i izdavaca. Nije to moje misljenje, vec su to djela pokazala. A u vezi stila pisanja, jedno je pisati po forumu a drugo u stripu ili tekstu, a osim toga lektori i redaktori imaju odredjene zadatke i u tom pravcu... |
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
Topic |
|