forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Pogledajte ... (2)
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 11/11/2007 : 19:35:08  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
kao što sam rekao na blogu, za mene strip jednostavno nije nešto što odgovara tek jednoj getoiziranoj supkulturi..
prezentirati ga na taj nacin je jako loše za sadašnjost, a još gore za buducnost stripa..
to je moja osnovna zamjerka CRŠ-u i na to se svodi sav smisao onog posta..

nedavno je bilo nekoliko tema na ovom forumu u stilu kako pomoci razvoju stripa, zašto sve manje klinaca cita stripove i slicno..
moje mišljenje je da se radi velika i osnovna pogreška kad se propušta predstaviti strip kao nešto više od Bonellijevih špageti vesterna i americkih superdebila..

ja, recimo, obožavam batmana, ali mi ne pada na pamet ikad mu posvetiti festival, jer mislim da nije u interesu stripa pojacavati dojam šire javnosti da je rijec (tek) o trivijalnoj umjetnosti i šund literaturi..
pametnije je posvetiti festival necemu što možda voliš i manje, ali što, dugorocno gledano, može doprinijeti sveukupnom razvoju stripa, pa tako i tvojeg batmana/Zagora/kojeg god junaka si volio u mladosti..

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 11/11/2007 : 19:40:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Slažem se samo sa onim dijelom teksta gdje se predlaže uvodenje stripa kao obvezne školske lektire. Dati školarcima da citaju Sklavijevog Dylan Doga i Kjaverotija (ranija faza, tamo negdje u vremenu remek djela tipa "Zapisano krvlju" i "Misterij Temze"). Zatim Meddine uradke Nathana Nevera i Berardijevu Juliju. To su sve trajne vrijednosti.
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 11/11/2007 : 19:55:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by kiky

Slažem se samo sa onim dijelom teksta gdje se predlaže uvodenje stripa kao obvezne školske lektire. Dati školarcima da citaju Sklavijevog Dylan Doga i Kjaverotija (ranija faza, tamo negdje u vremenu remek djela tipa "Zapisano krvlju" i "Misterij Temze"). Zatim Meddine uradke Nathana Nevera i Berardijevu Juliju. To su sve trajne vrijednosti.

malo objektivnosti ti ne bi škodilo...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 11/11/2007 : 20:12:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message
da, uistinu... recimo Zapisano krvlju u 3. r. OŠ... još bolje, razdijeliti ga svim jaslicama
i neš ti trajnih vrijednosti...

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 11/11/2007 : 20:19:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Može, dakako, što raniej to bolje... evo ja sam u tim godinama (treceg razreda osnovne škole) vec naveliko štovao Dylan Doga i usto, na glazbenom polju, pomalo otkrivao Madonnu. I to dvoje se, nakon godina koprcanja, prebiranja po svakojakim medijima i prebacivanja/odbacivanja svega i svacega pokazalo kao jedno od rijetkih stvari koje su do sada ostale na vrhu i pokazale se istinskim vrijednostima... koje sam ja otkrio vec u jako mladoj dobi. I što to govori o meni? Da sam oduvijek bio covjek ispred svoga vremena.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 11/11/2007 : 20:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Pomalo otkrivao Madonnu!!!!

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 11/11/2007 : 20:44:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:
Originally posted by culture vulture

mene boli dupe za bonellija i njegove citaoce..

nikako da povezem ovu izjavu, provale mrznje i vrijedjanje na blogu kao i svu ostalu kontardikciju i to na forumu posjecenom prvenstveno ljubiteljima BONELLIJA (sto ne iskljucuje ostale stripove, pravce).

vecina forumasa bilo koji strip sundom naziva samo u sali, i da, jos uvijek uziva u CITANJU stripa, ne kenjkenjkanju.

odavno mi je muka koliko je zanimljivih stripofila postalo pasivnim zbog ovakvih proljeva. htjeo bih nesto bla, ali ne znam kako, umjetnost, svi ste glupi, ja znam ali eto nije tako vec onako... al ne bih bio konkretan, samo vas bum malo izvrijedjal.

mephisto III, stinky... da ne nabrajam...
novi se izgleda ne usude ni proviriti glavom pored tolikih strucnjaka velikana.

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

Rache
New Member

Croatia
198 Posts

Member since 31/08/2005

Posted - 11/11/2007 : 20:51:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Rache a Private Message
Ne mislim da je itko tu jadnik ili bolesnik ali mi stvarno na jetra idu kulturalni snobovi koji imaju potrebu dijeliti savjete svima i koji smatraju da je netko tko voli Bonellija ili superheroje idiot koji ne poznaje/priznaje stremljenja stripa "visem" registru kulture.(takvih gluposti sam se hvala bogu naslusao u vezi filma i knjizevnosti)

Ako ce CV stvarno organizirati strip festival kakav zeli ja cu prvi doc i sjedit na predavanjima jer me to zanima al isto tako priznajem pravo svakome da mu to nije zanimljivo i da tamo ne mora biti...Ako se ljudima svidja Zagor onda nek ga citaju a ti citaj svoje i pusti ih na miru.To da u organiziciji CRS-a ima propusta ima, i da se slazem da je lose obavljeno oglasavanje gotovo svake godine slazem se, al da treba prozivati organizatore da stete stripu e to mislim da je malo pretjerano.

A to da ce strip bit masovan opet- nece. Isto kao sto i knjizevnost nije vise masovna (osim povremeno beletristike koja stvarno zna bit stupidna a time cesto i veoma uspjesna- al tko voli nek izvoli) jer su je pregazili drugi mediji i interesi i tempo zivota.

No dobro... nemam inace obicaj komentirati al ovakve stvari me malo pogadjaju - vjerojatno zato jer i inace moram slusati(kao i vecina ljubitelja stripa) da je to glupost i gubljenje vremena i onda kad mi netko tko se naziva ljubiteljem stripa pocne soliti pamet oko toga sto bi se trebalo citati i sto je vrijedno a sto nije stvarno malo popizdim...

Nothing is more dangerous than an idea when it's the only one you have.

Edited by - Rache on 11/11/2007 20:53:18
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 11/11/2007 : 20:54:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
kratko i jasno, kako to voli jurica, ili "zasto ne biti iskren": boli te dupe za bonellija, to ti je sund, mi smo ti debili, ne volis americke superdebile, mrzis crs (strip-festival!). ma nosi se 'tamo gde pogled ne dopire'. koji qurac tu uopste trazis?

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 11/11/2007 : 21:22:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message
quote:
Originally posted by kiky

Može, dakako, što raniej to bolje... evo ja sam u tim godinama (treceg razreda osnovne škole) vec naveliko štovao Dylan Doga i usto, na glazbenom polju, pomalo otkrivao Madonnu. I to dvoje se, nakon godina koprcanja, prebiranja po svakojakim medijima i prebacivanja/odbacivanja svega i svacega pokazalo kao jedno od rijetkih stvari koje su do sada ostale na vrhu i pokazale se istinskim vrijednostima... koje sam ja otkrio vec u jako mladoj dobi. I što to govori o meni? Da sam oduvijek bio covjek ispred svoga vremena.

ne. to govori da imaš katastrofalan glazbeni ukus i da ne shvacaš da nasilje nije dobro za premalene...
takodjer je opomena u što se razvije bice koje prerano cita kjavija
s te strane je korisno

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 11/11/2007 : 21:23:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message
quote:
Originally posted by Rache

A to da ce strip bit masovan opet- nece. Isto kao sto i knjizevnost nije vise masovna (osim povremeno beletristike koja stvarno zna bit stupidna a time cesto i veoma uspjesna- al tko voli nek izvoli) jer su je pregazili drugi mediji i interesi i tempo zivota.

No dobro... nemam inace obicaj komentirati al ovakve stvari me malo pogadjaju - vjerojatno zato jer i inace moram slusati(kao i vecina ljubitelja stripa) da je to glupost i gubljenje vremena i onda kad mi netko tko se naziva ljubiteljem stripa pocne soliti pamet oko toga sto bi se trebalo citati i sto je vrijedno a sto nije stvarno malo popizdim...

good point. nekima bi ovo (oboje!) trebalo urezati u mozak, ili barem u abdomen...

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8163 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 11/11/2007 : 21:42:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
crš, mafest i ostala strip dogadanja su pozitivna stvar za strip scenu, ljudi se druže, zabave, kupe stripova, usput upoznaju autore, užicaju kakav crtež... istina je da ima boljih stripova od zagora, ali ne treba zato omalovažavati njegovu publiku, uostalom, puno ce ljudi doci samo zbog zagora, a tamo ce se susresti i s drugim stripovima, hocu reci, zagor ce besplatno izreklamirati štatijaznam sambrove, ili špagete, ili magicnog vjetra... i ja u tome vidim samo pozitivne stvari, važno je ljudima privuci pažnju, dovesti ih u vecem broju od zatvorenog kruga stripofila i otkriti im aktivnosti u izdavaštvu o kojima nisu imali pojma

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 12/11/2007 : 09:44:26  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message
quote:

Ne mislim da je itko tu jadnik ili bolesnik ali mi stvarno na jetra idu kulturalni snobovi koji imaju potrebu dijeliti savjete svima i koji smatraju da je netko tko voli Bonellija ili superheroje idiot koji ne poznaje/priznaje stremljenja stripa "visem" registru kulture.(takvih gluposti sam se hvala bogu naslusao u vezi filma i knjizevnosti)

Ako ce CV stvarno organizirati strip festival kakav zeli ja cu prvi doc i sjedit na predavanjima jer me to zanima al isto tako priznajem pravo svakome da mu to nije zanimljivo i da tamo ne mora biti...Ako se ljudima svidja Zagor onda nek ga citaju a ti citaj svoje i pusti ih na miru.To da u organiziciji CRS-a ima propusta ima, i da se slazem da je lose obavljeno oglasavanje gotovo svake godine slazem se, al da treba prozivati organizatore da stete stripu e to mislim da je malo pretjerano.

Sve si rekao.klap,klap
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 12/11/2007 : 17:01:30  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
par komentara:

1. mislim da bi strip u lektiri bio kontraproduktivan za sirenje citateljstva. sve sto tinejdzer mora, razvija u njemu otpor. uopce cijela postmoderna kultura pretvaranja svih oblika bunta, zabave i sl. u stereotipe, cime postaju parodija samih sebe, nikada nikome nista dobro nije donijela.

2. strip ne treba posebno "elitizirati" jer se to dogadja samo od sebe. strip vise nije novitet, nije vise zanimljiv klincima i postat ce dio elitne kulture unutar sljedecih pola stoljeca. oko 1775, tada najpoznatiji kriticar knjizevnosti Samuel Johnston, za sasvim novu knjizevnu formu "novel" ("roman", recimo) rekao je da je "povrsna zabava za dokone tinejdzerice i intelektualno spore". recite danas nekome da je Zlocin i kazna, ili, zasto ne Pamela, literatura za dokone tinedjzerice pa vidite sto ce vam reci. eto.

3. po mojim iskustvima puno je lakse nagovoriti nekog iz akademskog kruga (ulgavnom humanistickog, naravno) da se zainteresira za strip nego nekoga tko igra video igrice u slobodno vrijeme (iako igrice i strip, kao, idu zajedno). meni se cini da je to vec samo po sebi dokaz onoga pod 2. proces je vec poceo i ne mozemo ga zaustaviti ni kad bi iz nekog razloga htjeli.
Go to Top of Page

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 12/11/2007 : 17:47:45  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message
Summa summarum; dinosaurusi sigurno izumiru, ali krokodili i iguane ce opstati.

Ajde, barem to.

''Dum vita est, spes est.''

Dobro i šta mi sada treba da uradimo?
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/11/2007 : 10:50:32  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:
Originally posted by jurica

par komentara:
1. mislim da bi strip u lektiri bio kontraproduktivan za sirenje citateljstva. sve sto tinejdzer mora, razvija u njemu otpor. uopce cijela postmoderna kultura pretvaranja svih oblika bunta, zabave i sl. u stereotipe, cime postaju parodija samih sebe, nikada nikome nista dobro nije donijela.

po toj logici (da što tinejdžer mora - razvija u njemu otpor) bi onda trebalo ukinut i književnu lektiru, a u krajnjoj konzekvenci i cjelokupno školovanje..
klinci kod kojih ono što se "mora" izaziva otpor postaju, bez uvrede ikome, ljudi koji rade u mcdonaldsu, dostavljaci ili, u najboljem slucaju, instruktori vožnje..
sorry, al nijedna zemlja na svijetu ne oblikuje svoj obrazovni sustav prema njima..

takoder, ja strip ne shvacam nikakvim oblikom bunta ili zabave..
naravno da ima djela koja su buntovna ili zabavna, i fala bogu da ih ima, ali ne mislim da je to bit stripa..

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/11/2007 : 11:07:00  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:

potrebu dijeliti savjete svima?
molim primjetite vec jednom da imam 100 postova na ovom forumu, da niti u jednom nisam nikome dijelio savjete te da je link na moj blog ovamo zalijepio macan..
kulturalni snob? da mi je znat na cemu se temelji ta etiketa.. na tome kaj mislim da u stripu, ko i u svakoj umjetnosti, postoje dobra i loša ostvarenja..?
stremljenje "višem" registru kulture..? pa da ja "stremim" "višem" registru kulture, onda valjda ne bih objavljivao radove o stripu, nego o nekoj drugoj umjetnosti..
ocito se nisi dovoljno naslušao "takvih gluposti u vezi filma i književnosti", jer bi onda znao razlikovati izmedu podjele umjetnosti na "visoku" i "nisku" (zastarjelo vec desetljecima) i na dobru i lošu..

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/11/2007 : 11:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:
Originally posted by ken2

istina je da ima boljih stripova od zagora, ali ne treba zato omalovažavati njegovu publiku

ma, na kojem sam ja to mjestu omalovažavao zagorovu publiku?
ja sam rekao na dlaku isto što i ti - da ima puno boljih stripova od zagora..
a to što su se neki našli prozvanima i priješli odmah na vrijedanje, ne govori ništa o meni, nego samo o njima i nije moj problem..

Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 13/11/2007 : 15:40:50  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message
quote:

po toj logici (da što tinejdžer mora - razvija u njemu otpor) bi onda trebalo ukinut i književnu lektiru, a u krajnjoj konzekvenci i cjelokupno školovanje..

napola da, napola ne.

prvo - knjizevna lektira: apsolutno DA ukidanju. s jedne strane zato sto ne volim da meni niti ikome iz moje okoline netko govori sto da cita. znaci - prije rata smo morali citati Branka Copica, a sad valjda djeca moraju citati Budana. s druge strane zato sto je knjizevnost urnebesno zabavna (narocito dobra) i to bi djeci trebalo ostaviti da sami otkriju. mozda im na neki nacin sugerirati (citanjem uz komentare na satu i sl), ali nikako propisivati.

evo, ti npr. imas na svom blogu kao jednog od najdrazih pisaca Joycea. ne mogu se vise slagati. urnebesno duhovit, emotivan i zabavan pisac.

a opet: mi smo u skoli (gimnaziji, molim lijepo, da ne ispadne da se u boljim skolama bolje uci) ucili da je Joyce strasno tezak, doduse dosadan, ali svejedno briljantan knjizevnik. gluposti. dosadan = bezvezan. nikad nisam razumio tu podjelu dosadnih na lose i one koji su doduse dosadni, ali ipak ih treba postovati. ma ne treba. treba ih baciti negdje u cosak i uhvatiti se zanimljivih.

btw. na forumu FFZG sam naisao na komentar komparatista knjizevnosti koji odgovara na pljuvanje po Gospodaru prstenova sa: "a molim vas, sto vi citate u slobodno vrijeme? Joycea? ha ha" -> sto navodim kao primjer kako obavezna literatura (cak i kad je to nesto tako urnebesno kao Uliks) djeluje cak i na buducu kulturnu elitu.

s druge strane skolovanje ne treba ukinuti (samo radikalno prestrukturirati) jer namjena matematike, fizike, biologije i sl. za razliku od knjizevnosti nije zabaviti.

pises: "strip ne shvacam nikakvim oblikom bunta ili zabave"

ali strip to jest (zabava, ne bunt). sve narativne umjetnosti su zabava. kazaliste, film, roman, strip... zabava.

imaju li oni i neku drugu ulogu (poduciti empatiji, dati drugaciju perspektivu) osim zabave drugo je pitanje. imaju, osobno smatram. ali sve to bi se moglo nauciti i iz filozofskih traktata jednako efikasno ili efikasnije. samo sto to umjetnosti rade bezbolnije jer su zabavne, pa je lakse i ostati koncentriran uz njih.
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 13/11/2007 : 15:59:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
ocito se nisi dovoljno naslušao "takvih gluposti u vezi filma i književnosti", jer bi onda znao razlikovati izmedu podjele umjetnosti na "visoku" i "nisku" (zastarjelo vec desetljecima) i na dobru i lošu..

daj prosvijetli nas,koja je to niska i visoka,koja dobra i loša...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000