forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Hogar Strašni-Najbolje od mene
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 13/11/2007 : 00:26:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Ne zamerite što otvaram ovu temu, ako je ranije bilo reci o ovom stripu. Ja ga upravo citam po prvi put, i hteo bi da sa vama podelim utiske.
Šta kažete?

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 13/11/2007 : 01:33:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Prvi put!?
Misliš, to izdanje ili Hogara kao strip?

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

zlatkob
Average Member

Croatia
633 Posts

Member since 24/02/2006

Posted - 13/11/2007 : 09:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatkob a Private Message

Kosovo i Metohija = Srbija
Go to Top of Page

kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts

Member since 22/12/2004

Posted - 13/11/2007 : 10:09:39  Show Profile Show Extended Profile  Send kico a Private Message
Ja ne mogu poceti dan bez Hogara!(u Jutarnjem listu)....
Go to Top of Page

Dok Lester
Advanced Member

5078 Posts

Member since 15/11/2001

Posted - 13/11/2007 : 10:49:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Dok Lester a Private Message
Hogar rules! :-))
Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 13/11/2007 : 13:32:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message
Ja ne mogu poceti dan bez jutra.I paste za zube.

Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 13/11/2007 : 14:47:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
quote:
Originally posted by Renky

Prvi put!?
Misliš, to izdanje ili Hogara kao strip?

Verovao ti meni ili ne, ali ja sam Hogara pomalo citao kao dete u Politikinom zabavniku. Tome ima mnogo godina.
Renki, druže, bez blama mogu da kažem da sam tek sada skontao genioznost Hogar Strašnog. Nikad nije kasno, da se ljubi strasno.

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 13/11/2007 : 14:55:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Život je pred tobom

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts

Member since 24/10/2007

Posted - 13/11/2007 : 14:59:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Man_of_Steel a Private Message
quote:
Originally posted by kico

Ista stvar!
To je prva stvar koju procitam kada mi Politika padne saka (a posle vremenska prognoza da vidim da li cu da kisnem ili ne)...

Whenever You need hard center, I will be there...
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 13/11/2007 : 15:02:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Pazi, ja sam stripove citao i skupljao do kad su prestali da izlaze Zlatna serija i Lunov magnus strip. Onda dugo godina ništa. Nakon toga sam dugo cepao samo Mistr No-a i Ken Parkera.
Tek kad sam otkrio stripove.com, ja sam poceo da citam stripove. Onda sam po preporuci forumaša za koje sam predpostavio da imamo slican ukus kupovao nove stripove. Tako je krenula moja bolest.

Go to Top of Page

Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts

Member since 24/10/2007

Posted - 13/11/2007 : 15:07:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Man_of_Steel a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Pazi, ja sam stripove citao i skupljao do kad su prestali da izlaze Zlatna serija i Lunov magnus strip. Onda dugo godina ništa. Nakon toga sam dugo cepao samo Mistr No-a i Ken Parkera.
Tek kad sam otkrio stripove.com, ja sam poceo da citam stripove. Onda sam po preporuci forumaša za koje sam predpostavio da imamo slican ukus kupovao nove stripove. Tako je krenula moja bolest.

Neizleciva i divna bolest!
Stripovi stripovi i opet stripovi...
Postali su sastavni deo moga kasnog (mada i najranijeg) detinjstva...

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 13/11/2007 : 15:11:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Originally posted by Man_of_Steel

quote:
Originally posted by kico

Ista stvar!
To je prva stvar koju procitam kada mi Politika padne saka (a posle vremenska prognoza da vidim da li cu da kisnem ili ne)...

To me podsjeca na onu anegdotu sa Slobodnom Dalmacijom i citanjem od zadnje stranice na kojoj je bija program a isprid njega osmrtnice.

Cuja sam onaj komentar...e, šta ima danas zgodno za pogledat na TV-u a onda okreneš stranicu...e sad da vidimo tko to nece gledati.

Go to Top of Page

Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts

Member since 24/10/2007

Posted - 13/11/2007 : 15:12:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Man_of_Steel a Private Message
Nema takvog...

Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 13/11/2007 : 17:02:24  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Ako smem malo da privatizujem topic, gotovo identicna situacija kod mene, a ponovo sam poceo `sa stripovima` ove godine, posle davne 1992. (u medjuvremenu sam kupovao i citao samo DD) Reaktivirao sam se tek nakon uvodjenja interneta i to tako sto sam `skidao` skenirane stripove sa mreze, a medju prvima HOGARA...i marvele sto me je i dovelo na stripovi.com...
Neke stvari iz Hogara primenjujem u svakodnevnom zivotu: kada dodju gosti, a zovu me ukucani da sedim sa istima ja samo prozborim iz sobe - ZASTO?, kao u Hogaru...
@Raspucin
p.s. Danas provozao 50 km, treniram... Pozz

Jel to štos iz Minhena?

Edited by - culfis on 13/11/2007 18:44:49
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2341 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 13/11/2007 : 20:43:22  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message
quote:
Originally posted by Renky

Život je pred tobom

..."zivot je tek pred tobom...bitka koju moras dobiti je bitka,bitka sa samim sobom..."(Dza or Boo)...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10341 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 14/11/2007 : 10:59:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
Tko voli Hogara, a dobro se služi engleskim jezikom ne bi trebao propustiti ni ove izuzetne kolekcije Mort Walkerovog Beetle Baileya (kod nas Redov Bili). Taj strip je puno zabavniji na engleskom jeziku (zbog loših prijevoda), a iako je glavni junak u vojsci, humor u njemu nije vezan samo za vojsku.

Evo linkova:
http://www.amazon.com/Best-Beetle-Bailey-Mort-Walker/dp/0595348483

http://www.amazon.com/Beetle-Bailey-Celebration-Mort-Walker/dp/0595348467/ref=pd_bxgy_b_img_b/105-4886457-9630032

http://www.amazon.com/Beetle-Bailey-Still-After-These/dp/1561632341/ref=pd_sim_b

Mort Walker je pisao gegove, a Hogarov autor Dik Browne je u njemu crtacki na svom najvišem nivou. Izvrstan obiteljski humor, nekoliko djece i mnogo šaljivih situacija ...
Evo linka:
http://www.amazon.com/Best-Hi-Lois-Mort-Walker/dp/0595348475/ref=pd_sim_b

Dok sam skidao ove linkove nabasao sam i na ovo:
http://www.amazon.com/Blondie-Bumstead-History-Dean-Young/dp/140160322X/ref=pd_sim_b

Narucujem to odmah. Rijec je o klasiku, Blondie iz 30-tih godina prošlog stoljeca je izuzetno zabavan obiteljski strip, a i u kasnijim godinama je bio vrlo dobar.

Sve ovo od srca preporucujem ...
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2341 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 14/11/2007 : 20:54:11  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message
Walkerov Redov Bili nije lose preveden,bar ne u Stripoteci!!!Za druge neznam i ne tvrdim...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 14/11/2007 : 23:21:04  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message
U Stripoteci je i Hogar odlicno preveden, dok je u ovom izdanju Belog Puta prevod, što se kaiševa i tabli tice, hm, recimo loš. I to je preblago reci.

Žalim novac koji sam bacio za ovog Hogara, iako je sve ostalo na mestu (cena, oprema).

Piši propalo!
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2341 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 14/11/2007 : 23:36:56  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message
Kada sam rekao da neznam za druge,mislio sam na Redova Bilija u drugim izdanjima,ako ih je bilo,verujem da jeste.A Ned je u pravu,prevod u Stripoteci je mnogo bolji,mislim na Hogara,nego u beloputoj knjizi.Ali,to ne umanjuje mnogo njen znacaj i ja,licno,ne zalim ni dinar koji sam dao za nju...i jos nesto,moja mladja cerka,koja je inace tek krenula u predskolsku,ima svoju omiljenu knjigu,koju svakog dana otvara,gleda,pomalo cita i stalno pita tatu za ovo,ono,sta je to,ko je to,vidi ovo,i tako to.I ajde pogodite koja je to knjiga...pa,naravno,Hogar od BP,eto...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10341 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 15/11/2007 : 09:27:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
Ima stripova koji su toliko jaki da ih ni nešto lošiji prijevodi ne mogu uništiti ...

Što se tice Redov Bilija u Stripoteci ne da mi se ulaziti u analizu njegovog prijevoda, ali se naježim kad se sjetim prijevoda (+ adaptacije) Titeuf-a u Stripoteci.

Pa ipak sve nadmašuje prijevod Hulka-a u zaboravljenim "Spunk novostima". Naime u kadru gdje Hulk u razderanoj odjeci komada tenkove americki vojnik izgovara: "On nije human ..."

Legendarno ...
Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 15/11/2007 : 10:46:00  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message
@Peyo
quote:
Ima stripova koji su toliko jaki da ih ni nešto lošiji prijevodi ne mogu uništiti ...

Pa uništi ih cak i lettering.

Prevod Titeufa je uraden kako treba.

Hulk? Nije mu mesto na ovom topiku.

Piši propalo!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10341 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 15/11/2007 : 10:53:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
Prijevod Titeufa je užas ...

Go to Top of Page

zlatkob
Average Member

Croatia
633 Posts

Member since 24/02/2006

Posted - 15/11/2007 : 11:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatkob a Private Message
quote:
Originally posted by Peyo

Što se tice Redov Bilija u Stripoteci ne da mi se ulaziti u analizu njegovog prijevoda, ali se naježim kad se sjetim prijevoda (+ adaptacije) Titeuf-a u Stripoteci.

Pa ipak sve nadmašuje prijevod Hulka-a u zaboravljenim "Spunk novostima". Naime u kadru gdje Hulk u razderanoj odjeci komada tenkove americki vojnik izgovara: "On nije human ..."

Legendarno ...

Pa to si trebao shvatiti kao vojnikov smisao za humor . Kao da pametno veli: "Pa to nije humano!" Kužiš?

Kosovo i Metohija = Srbija
Go to Top of Page

Boban
Junior Member

Serbia
485 Posts

Member since 05/11/2002

Posted - 15/11/2007 : 12:55:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Boban's Homepage  Send Boban a Private Message
humoristicki stripovi su vrlo teški za prevod, a mnoge cake i nerešive, pa je svakako uputno svima onima koji perfektno znaju jezik na kome je delo nastalo, da citaju u originalu bez izuzetka.

__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti.
Go to Top of Page

Dok Lester
Advanced Member

5078 Posts

Member since 15/11/2001

Posted - 15/11/2007 : 13:18:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Dok Lester a Private Message
istina

ceste su igre rijeci koje su jednostavno neprevodive

npr. Chico Musketir koje mi je u originalu odlican strip, ali ni sam ne znam kako bih preveo dobar dio fora na hrvatski
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
15633 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 15/11/2007 : 13:26:27  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
TO JE U BITI JEDNOSTAVNO
za takve stvari nadeš covjeka koj ima smisla za humor objasniš mu o cemu se radi i njegovo riješenje koje ti je najsmješnije staviš u prijevod

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000