Author |
Topic  |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 25/11/2007 : 15:24:18
|
Iz danasnjeg Vecernjeg lista:
INTERVJU Glavni urednik izdanja stripa o junaku Zagoru Moreno Burattini na CRŠ-u Burattini: Kad ga oženimo bit ce to kraj sage o Zagoru Autor: Margarita Peric, Danijel Lijovic Iako se za Zagora kaže da je poglavica bez plemena, to izgleda uopce nije tocno. Jer postoji veliki broj fanova koji i dalje pasionirano citaju strip o Zagoru, a njegovo pleme autora stiglo je na festival Crtani romani šou. Na jubilarno 10. izdanje festivala rado se odazvala cijela Zagorova redakcija talijanske izdavacke kuce Sergio Bonelli Editore. U Zagreb su stigli legendarni crtac Gallieno Ferri, koji i dalje crta Zagorove naslovnice, te glavni urednik i scenarist Moreno Burattini. No, uz njih ovaj su put u Zagreb stigli i crtaci nasljednici Mauro Laurentini, Marco Verni, Gianni Sedioli i Joevito Nucciom. Iz 'plemena' nedostaje jedino idejni Zagorov tvorac Sergio Bonelli, koji je zbog bolesti morao otkazati put. Talijani su oduševljeni srdacnim prijamom na festivalu i naširoko su raspravljali o stripovima s posjetiteljima na velikoj otvorenoj konferenciji u subotu navecer. Poseban intervju Vecernji.hr napravio je s piscem Burattinijem, koji vec 18 godina piše Zagorove price, a nakon Bonellija on je i napisao najviše epizoda.
Kako vi gledate na fenomen da je Zagor toliko popularan baš na podrucju bivše Jugoslavije? - Po meni, razlog je u tome što je Zagor strip u crno-bijeloj tehnici, na 94 stranice. U zemljama poput Francuske i SAD-a stripovi su u boji, u drugacijim formatima. Zagor je uspio u zemljama koje imaju tradiciju crno-bijelih stripova u tom formatu. I naravno, uspio je zbog lijepe price i crteža.
Mislite li da i nove generacije citatelja imaju istu odanost Zagoru kao i starije? - Zagor u Italiji uvijek ima isti broj citatelja, dok ostali stripovi poput Dylana Doga, Texa gube citatelje zbog Interneta i slicne zabave... No, broj mladih citatelja Zagora je manji nego prije jer djeca idu na Internet ili igraju Playstation. Mi prije nismo imali izbora, nego smo se zabavljali citajuci stripove. Ne znam zašto ne bi današnja djeca i citala stripove i išla u kino i surfala po netu? Šteta je što danas ljudi imaju samo jedan interes...
Koju ste karakteristiku dodali Zagoru, koji je vaš pecat? - Kad sam poceo pisati Zagora, pokušao sam se asimilirati Nolittu (Bonelli je Zagora pisao pod pseudonimom Guido Nolitta), želio sam se mimetizirati. No, to je nemoguce. Moje inovacije su uglavnom u tome da Zagora prilagodim vremenima koja se mijenjaju, ali i da mu ostanem vjeran. Moje price uvijek imaju pocetak i kraj, i trudim se ne ostavljati neodgovorena pitanja.
Što vam je inspiracija? Kako odabirete likove za pricu? - Ideje se radaju iz znatiželje autora. Autori kao i svi drugi živi u svijetu, cita knjige i novine, gleda filmove i televiziju, a sve što vidi i cuje može poslužiti kao ideja za pricu. Ako, na primjer, procitam vijest o velikom požaru u Kaliforniji, mogu zapaliti Darkwood, i iz toga razviti likove - negativca koji je zapalio šumu. Iza svakog lika, pa i negativca, mora postojati prica i motivacija.
Pišu li vam fanovi svoje ideje, i jeste li ikada prihvatili koju njihovu ideju za pricu? - Posljednjih godina sve je više mišljenja fanova, najviše zbog interneta. U Italiji postoje dva velika foruma na kojima se raspravlja o Zagoru, preko kojih saznajemo što dobro i loše misle o pricama. Tako je i lakše znati gdje griješimo i što publika želi. Na kraju ipak mi odlucujemo, citatelji imaju stotine ideja, ali samo je jedna možda dobra.
Kako odlucujete o izboru negativaca? Ima li reda u pojavljivanju Hellingena i ostalih? - Kada odlucimo vratiti nekog starog Zagorovog neprijatelja, poput Helingena, Super Mikea, Randalla, uvijek moramo imati dobro opravdanje, taj lik mora imati nešto za reci. Naime, Sergio Bonnelli je tražio da ne koristimo likove negativaca koje je on stvorio.
Zašto? - Bonelli vjeruje da bi ti likovi u rukama drugog scenarista postali nešto drugo. Zato je tražio da stvorimo sami nove Zagorove neprijatelje Zagora. Kadgod vratim nekog starog neprijatelja u pricu, pazim na to da u iduca dva nastavka uvedem nove likove - ali, stare likove uvodim iskljucivo ako imam dobru pricu. Naprimjer, u jednoj sam prici vratio mutanta Randalla koji ima dva mozga, i to tako što sam u pricu uveo njegovu kci koja ima iste moci.
O kojim negativcima najviše volite pisati? Prije svega ja sam odani citatelj Zagora. Kad sam bio dijete, najdraži mi je bio Hellingen. I sada mislim da je Helingen Zagorov najveci neprijatelj. Lik o kojem je meni najdraže pisati i kojeg sam stvorio je Mortimer - on nije jak, ali ima lucidan kriminalni um. U Hrvatskoj ce uskoro izaci treca i po meni najbolja prica o Mortimeru, koju je nacrtao Verni, kojeg vec zovu Ferrijevim nasljednikom.
Postoje li sukobi izmedu crtaca i scenarista oko ideja, naprimjer izmedu vas i Ferrija? - Nikako. Ferri je ponizna i dobra osoba, i stavlja se na raspolaganje scenaristu. On zna da je njegov posao nacrtati pricu, i on je svojim crtežom poboljšava. Scene koje ja zamislim on zna nacrtati puno ljepše od onog što sam zamislio.
Zašto Zagor nema odnosa sa ženama? - Razlog za to je taj što je Zagorov lik roden 1961. godine, a nosi mentalitet pedesetih godina. U toj epohi strip junaci nisu imali žensko društvo, ali ne samo u stripu - i filmski junaci nisu imali zarucnice. Zato je Bonnelli stvorio lika bez djevojke kako bi se slobodno mogao kretati kroz avanture. Mi smo odlucili ostati vjerni Bonnellijevoj ideji... Mnogi misle da je Zagor gay... - Da, na forumima ga zovu Za-Gor The Gay...
Znaci, ni u buducnosti Zagor nece imati ženu? -Bonelli je rekao kako ce posljednja epizoda Zagora biti ona u kojoj se ženi, i to za Fridu (jedinu djevojku koju je Zagor poljubio – op. autora). Dakle, vjencanje Zagora bit ce posljednja epizoda, a mi još ne želimo završiti sa Zagorom.
Ponestaje li vam ideja za Chicove nevolje? - Ne! I ja sam se toga pribojavao jer problem je u tome što je Chico bio u toliko nevolja i gegova, pa se neke ponavljaju, ali uvijek uspijem smisliti nove. Napisao sam 20 posebnih izdanja o Chicovim nevoljama - kad sam pisao prvu, napisao sam 120 stranica nevolja i gegova i mislio da nemam više ideja. I nakon druge sam mislio isto, ali uspio sam ih napraviti 20. I mislim da imam još ideja.
Sljedece godine pocinje snimanje filma o Dylanu Dogu. Postoji li ponuda da i Zagora konacno prebaci na film? - Nemamo nikakvih ponuda. Znam da su napravili verziju filma u Turskoj, ali vidio sam samo slike. Bio bih zadovoljan kad bi Zagor dobio filmsku verziju, ali zasada nema ponuda.
Koje su Vam najdraže epizode Zagora? - Najljepša mi je 'Americka odiseja', koja je predivno nacrtana i savršena avantura, a meni osobno najdraža, ona koja me 'stresla', je 'Marš ocajnika', epizoda u kojoj Zagor ljubi Fridu.
Hoce li Zagor ikada ostariti? - Ni slucajno. Strip junaci nikada ne stare.
|
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Posted - 25/11/2007 : 15:29:19
|
Jucer je u Vecernjaku objavljen ovaj tekst:
"CRTANI ROMANI ŠOU Crtaci kultnog stripa u Zagrebu Gallieno Ferri: Vjerujte u Zagora Autor MARTIN PULIC Medu djecacima nikad nije bilo dvojbe: svaka cast Velikom Bleku, Komandantu Marku, Kapetanu Mikiju..., ali najvažniji, najbolji i najjaci od svih strip junaka je Zagor, Duh sa sjekirom.
Zvucno Z i R u imenu
Crtani Romani Šou, 10. medunarodni festival stripa sinoc je svecano otvoren u Galeriji MM Studentskog centra. Na otvaranju su bili i autori legendarnog Zagora, talijanski crtaci Mauro Laurenti, Marco Verni, Gianni Sedioli i Joevito Nuccio, scenarist i urednik Moreno Burattini te osoba koja je privukla najviše pažnje okupljenih prvi i još uvijek aktivni crtac Zagora 78-godišnji Gallieno Ferri. U galeriji su izloženi originalni crteži stripa o Zagoru, ukljucujuci i prve Ferrijeve crteže iz 1965. godine. Predvorje kina SC pretvoreno je pak u pravi sajam stripova.
Crta i sa 78 godina
U okviru tri dana Festivala u SC-u ce se održati razlicita predavanja, predstavljanja strip izdanja, projekcije, strip radionice, aukcija originalnih radova, tribina... Nigdje nisam vidio takvu strast za Zagorom kao u Hrvatskoj, osim možda u Napulju kaže Gallieno Ferri. Smatra da je zvucnost Zagorova imena dijelom zaslužna za njegov veliki uspjeh u Hrvatskoj. Primijetio sam da se slova "Z" i "R" cesto rabe u hrvatskom jeziku kaže Ferri. Brojnim fanovima Duha sa sjekirom Ferri je ljubazno i strpljivo kao i ostali crtaci, crtao Zagorov lik i pisao posvete. Iako nadomak osamdesetoj, Ferri još uvijek mjesecno crta 15 do 20 stranica. Hrvatskim citateljima porucuje da nastave vjerovati u Zagora, citati ga i oduševljavati se njime."
|
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 25/11/2007 : 15:55:45
|
Imas li taj Vecernji (zaboravih juce da ga kupim, a spominjali smo ga), ako imas, mozes li da skeniras? Ako ne, onda molim nekoga ko ima da kenira. Inace, da li je ovo ceo tekst ili samo deo? |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Posted - 25/11/2007 : 17:52:07
|
quote: Originally posted by ---dp---
Imas li taj Vecernji (zaboravih juce da ga kupim, a spominjali smo ga), ako imas, mozes li da skeniras? Ako ne, onda molim nekoga ko ima da kenira. Inace, da li je ovo ceo tekst ili samo deo?
Ovaj tekst koji sam tu stavio nije iz tog priloga Obzor, to je objavljeno danas, ali mogu ti sacuvati taj prilog i donijeti prvom prilikom kad se opet budemo nasli (ili poslati po nekom), jer nemam skener. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 25/11/2007 : 19:19:18
|
quote: Originally posted by dsormaz1
Imas li taj Vecernji (zaboravih juce da ga kupim, a spominjali smo ga), ako imas, mozes li da skeniras? Ako ne, onda molim nekoga ko ima da kenira. Inace, da li je ovo ceo tekst ili samo deo?
Ovaj tekst koji sam tu stavio nije iz tog priloga Obzor, to je objavljeno danas, ali mogu ti sacuvati taj prilog i donijeti prvom prilikom kad se opet budemo nasli (ili poslati po nekom), jer nemam skener.
Ako ti nije prevelik problem, molim te da ga sacuvas. |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Posted - 26/11/2007 : 15:55:26
|
Ovaj tekst koji sam tu stavio nije iz tog priloga Obzor, to je objavljeno danas, ali mogu ti sacuvati taj prilog i donijeti prvom prilikom kad se opet budemo nasli (ili poslati po nekom), jer nemam skener.
Ako ti nije prevelik problem, molim te da ga sacuvas.
Nije nikakav problem, vec sam ga spremio na sigurno. Ako hoces, da ne cekas dugo, mogu ti to poslati preporuceno postom, samo mi posalji svoju adresu putem maila. Mogu ti poslati vec ovaj tjedan. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 26/11/2007 : 20:54:45
|
Znaci, Margarita Peric jest weaver sa ovog forum? Mislim da je bila rijec o vecernjaku... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Dok Lester
Advanced Member

5078 Posts
Member since 15/11/2001 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 27/11/2007 : 02:47:57
|
Ako ti nije prevelik problem, molim te da ga sacuvas.
Nije nikakav problem, vec sam ga spremio na sigurno. Ako hoces, da ne cekas dugo, mogu ti to poslati preporuceno postom, samo mi posalji svoju adresu putem maila. Mogu ti poslati vec ovaj tjedan.
Bolje ga posalji Krugeru, manje ces platiti postarinu, a ionako sam kod njega u autu zaboravio postere sa CRS-a. Uz to, on i ja cemo se uskoro opet videti (zbog one kolekcije stripova za jednog mog prijatelja). Ako su raspolozen i budes imao vremena, podji sa njime pa se mozemo opet videti, treba samo da se dogovorim sa Krugerom gde ce to biti i kada. |
Edited by - ---dp--- on 27/11/2007 03:11:17 |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Posted - 27/11/2007 : 20:03:24
|
Bolje ga posalji Krugeru, manje ces platiti postarinu, a ionako sam kod njega u autu zaboravio postere sa CRS-a. Uz to, on i ja cemo se uskoro opet videti (zbog one kolekcije stripova za jednog mog prijatelja). Ako su raspolozen i budes imao vremena, podji sa njime pa se mozemo opet videti, treba samo da se dogovorim sa Krugerom gde ce to biti i kada.
OK. Samo ovisi kad se to vas dvojica trebate naci i hocu li ja moci doci. Kruger ionako planira u Zagreb 15.12., trebam se naci s njim pa cu mu onda to dati za tebe. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 27/11/2007 : 21:49:55
|
Zavisi od toga kad Kruger nabavi tu kolekciju, verujem da cemo planirati neki vikend dan. Napravicemo tako da svima odgovora. |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|