Evo postavljam dve teme za dva dana nadam se da mi nece ljudi uzeti za zlo. Ali evo ovde u tudjini polako iscitavam skenove bonelijevih junaka i nekako dodjoh do Dzudasa i setih se vremena kada sam ga prvi put citao tamo sredinom osamdestih. Negde u to vreme sam video i prvi put film koji mi je do dana danasnjeh ostao omiljeni i najbolji "Bilo jednom na divljem zapadu" Sergio Leonea. Citajuci ovog strip junaka (Svedok) surovijeg nego sto je Tex ikad bio, uporedjivao sam ga sa tim cudnim westernom koji sam tada gledao. Pokusavao sam nakon toga da nadjem sto vise stripova od Dzudasa ali skupio sam ih jedva 6, sada nakon toliko godina kada sam uspeo da procitam sve sto je izdao Dnevnik putem skenova, pitam se da li je to sve sto je izaslo ili je strip mozda u italiji izasao u vise brojeva. Da li neko zna kakva je istorija Dzudasa?
DŽUDAS - pravim imenom Alan Skot, Pinkertonov agent i bivši bandit. Bivše kolege banditi dali su mu taj nadimak po Judi jer ga smatraju izdajicom. Nemilosrdan i surov u obracunu s kriminalcima širom Divljeg Zapada. Džudasov lik napravljen je po uzoru na glumca Charlesa Bronsona. http://www.leksikon-yu-mitologije.net/read.php?id=902