Author |
Topic  |
pot
Average Member

Croatia
818 Posts
Member since 27/10/2002 |
Posted - 01/01/2008 : 13:11:01
|
prvo cega se sjecam bio je tom i jery. jedna je susjeda radila na kiosku a ja sam samo uzimao tom i jerije i nisam placao, poslje je susjeda lovila brata ili tatu da plati a oni nisu imali pojma! vjerovatno su bili osramoceni i vjerovatno sam dobio batine!
onda se sjecam prvog stripa formata zs.(sjedio sam u dvoristvu mojih roditelja sjedio sam naslonjen na ogradu i bilo je ljeto 73,74) ne sjecam se o cemu se radilo ali znam da je bio prvi strip koji sam procitao tog formata i to cjeli!! prije sam samo gledao slike i nesto malo citao! bio sam jako ponosan!
u glavnom nisam kupovao stripove nego sam ih posudjivao od imucnijih prijatelja posto smo mi bili poprilicno siromasni! (fora je bila sa stripovima da se posudjuju i razmjenjuju i tako u krug dok se ne raspadnu,oni koji nisu htjel sudjelovati u tom nacinu zivota i cuvali su stripove samo za sebe bili su proglaseni seronjama,kapitalistima ugl nismo ih voljeli, tad je bio komunizam i mi kao pravi titovi pioniri sve smo djelili i smatrali zajednickom imovinom : )
prvi strip koji se sjecam da mi je tata kupio, cekali smo vlak za saborski i isli kod mog dijeda kojeg sam obozavao, bio je af prvo reizdanje zalosna prica o mladom bogatasu, neznam koje je to godine bilo i koliko sam imao (rodjen sam 66)
sjecam se jos vezano uz stripove da mi je tata branio citanje stripova (jer sam bio los ucenik pa je mislio da me citanje stripova koci da ucim itd) pa sam morao po skrivecki . jednom sam se zaboravio zakljucati u wc, stari je upao unutra i uhvatio me sa hrpom stripova, vjerovatno je jos bio malo drinki i dobio sam batina ko pas!
ma u to vrjeme bilo je normalno odgajati dijecu batinom, sad je to nepojmljivo!!
e onda se sjecam kolekcionarstva! tu je bio prijatelj pero kojem mu je stari bio faca u partiji tako da je mogao ici na kvatric kupovati stare stripove (meni su bili totalno nedostupni) znam da je jednom dosao u park sa 10ak stripova tad starih 4-10ak godina (bilo je to 77-79) covjece!! nama su ispale oci, jos su i bili jako ocuvani pa smo izmislili legendu da to bogatasi cuvaju u sefu : ) i sjecam se kad je on nabavio od prijatelja iz razreda lms br2, pojeo sam se od zavisti te odmah pisao u politikin zabavnik da trazim broj 1 lms ako ko ima na ponudu, naravno nikad nisan dobio odgovor! (a tako sam zelio da ga nadmasim i da imam nizi broj : )
onda sjecanja idu do prvog mog starog stripa bio je to zs 6 (kobno zlato, prekrasna zuta boja) dobio sam ga od prijateljevog brata koji je u to vreme vec bio na zlom glasu kao narkoman,alkos... uglavnom bobi je bio na prozoru svoje sobe i mahao stripom a mi klinci smo mu nosili ponude ko je kaj imao , ja sam mu odnesao dve kutije stripova,casopisa,knjiga! mene je proglasio pobjednikom moje prve aukcije: ) kad sam dosao doma stavio sam ga u najlonske korice od biljeznice i legao! ali nisam mogao spavati od uzbudjenja dizao sam se cjelu noc palio svjetlo listao strip mirisao miris starosti i vlage (vec kako mirisu stari stripovi,to radim i dan danas) i to je to!
ovo pisem u novogodisnje jutro pa me pukla nostalgija za tim vremenima, kad ovo izanalizirate skuzicete zakaj skupljam stripove!
e da i legendarno je bilo skupljati zs i lms do br 100 (to radim i sada) i brzo smo skuzili foru sa af da do br 70 crtez stima a poslje je u komi i tako da priznajemo samo prvih 70!! e ako ste ovo procitali do kraja svaka vam cast ; )
sretna vam nova godina i zelim vam zdravlje i drugo po vrijednosti puno starihe stripova : )a trece ljubav! oda 100 vaznih stvari i nakraju nuzno zlo lova ;-) |
JA BI MOGAO DA MOGU JA BI ZNAO DA ZNAM |
Edited by - pot on 01/01/2008 13:25:42 |
 |
|
mali od palube
Advanced Member

.jpg)
Mali
3136 Posts
Member since 16/09/2007 |
Posted - 01/01/2008 : 13:23:53
|
quote: Originally posted by pot
prvo cega se sjecam bio je tom i jery. jedna je susjeda radila na kiosku a ja sam samo uzimao tom i jerije i nisam placao, poslje je susjeda lovila brata ili tatu da plati a oni nisu imali pojma! vjerovatno su bili osramoceni i vjerovatno sam dobio batine! onda se sjecam prvog stripa formata zs.(sjedio sam u dvoristvu mojih roditelja sjedio sam naslonjen na ogradu i bilo je ljeto 73,74) ne sjecam se o cemu se radilo ali znam da je bio prvi strip koji sam procitao tog formata i to cjeli!! prije sam samo gledao slike i nesto malo citao! bio sam jako ponosan! u glavnom nisam kupovao stripove nego sam ih posudjivao od imucnijih prijatelja posto smo mi bili poprilicno siromasni!(fora je bila sa stripovima da se posudjuju i razmjenjuju i tako u krug dok se ne raspadnu,oni koji nisu htjel sudjelovati u tom nacinu zivota i cuvali su stripove samo za sebe bili su proglaseni seronjama,kapitalistima ugl nismo ih voljeli, tad je bio komunizam i mi kao pravi titovi pioniri sve smo djelili i smatrali zajednickom imovinom : ) prvi strip koji se sjecam da mi je tata kupio bio je af prvo reizdanje zalosna prica o mladom bogatasu, neznam koje je to godine bilo i koliko sam imao (rodjen sam 66) i sjecam se jos vezano uz stripove da mi je tata branio citanje stripova (jer sam bio los ucenik pa je mislio da me citanje stripova koci da ucim itd) pa sam morao po skrivecki . jednom sam se zaboravio zakljucati u wc, stari je upao unutra i uhvatio me sa hrpom stripova, vjerovatno je jos bio malo drinki i dobio sam batina ko pas! ma u to vrjeme bilo je normalno odgajati dijecu batinom, sad je to nepojmljivo!! e onda se sjecam kolekcionarstva! tu je bio prijatelj pero kojem mu je stari bio faca u partiji tako da je mogao ici na kvatric kupovati stare stripove (meni su bili totalno nedostupni) znam da je jednom dosao u park sa 10ak stripova tad starih 4-10ak godina (bilo je to 77-79) covjece nama su ispale oci jos su i bili jako ocuvani pa smo izmislili legendu da to bogatasi cuvaju u sefu : )i sjecam se kad je on nabavio od prijatelja iz razreda lms br2, pojeo sam se od zavisti te odmah pisao u politikin zabavnik da trazim broj 1 lms ako ko ima na ponudu, naravno nikad nisan dobio odgovor! (a tako sam zelio da ga nadmasim i da imam nizi broj stripa : ) i onda sjecanje ide do prvog mog starog stripa bio je to zs 6 dobio sam ga od prijateljevog brata koji je u to vreme vec bio poznat kao narkoman,alkos... uglavnom bobi je bio na prozoru svoje sobe i mahao stripom a mi klinci smo mu nosili ponude ko je kaj imao , ja sam mu odnesao dve kutije stripova,casopisa,knjiga, mene je proglasio pobjednikom moje prve aukcije: ) kad sam dosao doma stavio sam ga u najlonske korice od biljeznice i legao! ali nisam mogao spavati od uzbudjenja dizao sam se cjelu noc palio svjetlo listao strip mirisao miris starosti i vlage (vec kako mirisu stari stripovi,to radim i dan danas) i to je to ! ovo pisem u novogodisnje jutro pa me pukla nostalgija za tim vremenima, kad ovo izanalizirate skuzicete zakaj skupljam stripove! e da i legendarno je bilo skupljati zs i lms do br 100 (to radim i sada) i brzo smo skuzili foru sa af da do br 70 crtez stima a poslje je u komi i tako da priznajemo samo prvih 70!! e ako ste ovo procitali do kraja svaka vam cast ; ) sretna vam nova godina i zelim vam zdravlje i drugo po vrijednosti puno starihe stripova : )
Koja prica! Kao da je izmišljena. |
 |
|
pot
Average Member

Croatia
818 Posts
Member since 27/10/2002 |
|
nika331
Senior Member

Croatia
1375 Posts
Member since 13/10/2006 |
Posted - 01/01/2008 : 13:46:01
|
...uhh. davno je to bilo, a pocelo je s mikijem i djecjim stripacima... onda je došla zlatna serija i lunov magnus strip:))) zagor mi je bio omiljeni lik, pa martin, dylan i mister no....uuuh! koje su to dobre epizode bile....od najdražih bi izdvojila onaj trobroj zagora od kojih se jedna epizoda zove duhovi predaka---to mi je bilo tak carobno, pravi test psihe i hrabrosti!! martin i njegove besjede odmah su me osvojili....kolko sam tu naucila o atlantidi, izgubljenim svjetovima, knjigama itd.itd. dobri stari stric marty!  tu se sjecam jednog broja o nekakvoj crnoj piramidi u kojoj živi covac koji je alergican na toplinu(??), nažalost nikad se nisam docepala nastavka .....a dylan ! moja omiljena epizoda je br.2 slobodne dalmacije....Igra sa smrcu u kojem tip u komi igra šah sa smrcu i ostvaruje svoj plan a završetak je jeben ...... kasnije su došli blek i komandant mark....simpa tipovi...mark i njegova šubara od dabrovine  ...mmm.....joooooj!zaboravila sam texica...mali moj tex i staro gundalo kit carson, i onaj njegov bebac-kak se zove sin?, zaboravila sam...i onaj njihov kul šutljivi frend indijanac...ahhhh obožavam texa...tu mi je najdraža epizoda iz slobodne s onim azijskim tigrom koji je došao u malo mjesto i maskira se...itd.itd. njammm...jaooo predobro...kog sam zaboravila?!?! a onda nathan never..prvi broj koji sam kupila bio je Delirij....prejeben broj, prejebena naslovnica..onda sam nabavila sve prethodne i nastavila šopingirat...a saaaaad Magicni vjetar  me hipnotizirao, i ken parker simpa i kul lik ....jaaaoooo, stripaci |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
|
mali od palube
Advanced Member

.jpg)
Mali
3136 Posts
Posted - 01/01/2008 : 19:32:04
|
quote: Originally posted by nika331
...uhh. davno je to bilo, a pocelo je s mikijem i djecjim stripacima... onda je došla zlatna serija i lunov magnus strip:))) zagor mi je bio omiljeni lik, pa martin, dylan i mister no....uuuh! koje su to dobre epizode bile....od najdražih bi izdvojila onaj trobroj zagora od kojih se jedna epizoda zove duhovi predaka---to mi je bilo tak carobno, pravi test psihe i hrabrosti!! martin i njegove besjede odmah su me osvojili....kolko sam tu naucila o atlantidi, izgubljenim svjetovima, knjigama itd.itd. dobri stari stric marty!  tu se sjecam jednog broja o nekakvoj crnoj piramidi u kojoj živi covac koji je alergican na toplinu(??), nažalost nikad se nisam docepala nastavka .....a dylan ! moja omiljena epizoda je br.2 slobodne dalmacije....Igra sa smrcu u kojem tip u komi igra šah sa smrcu i ostvaruje svoj plan a završetak je jeben ...... kasnije su došli blek i komandant mark....simpa tipovi...mark i njegova šubara od dabrovine  ...mmm.....joooooj!zaboravila sam texica...mali moj tex i staro gundalo kit carson, i onaj njegov bebac-kak se zove sin?, zaboravila sam...i onaj njihov kul šutljivi frend indijanac...ahhhh obožavam texa...tu mi je najdraža epizoda iz slobodne s onim azijskim tigrom koji je došao u malo mjesto i maskira se...itd.itd. njammm...jaooo predobro...kog sam zaboravila?!?! a onda nathan never..prvi broj koji sam kupila bio je Delirij....prejeben broj, prejebena naslovnica..onda sam nabavila sve prethodne i nastavila šopingirat...a saaaaad Magicni vjetar  me hipnotizirao, i ken parker simpa i kul lik ....jaaaoooo, stripaci
Prava Bonellijevka. |
 |
|
mali od palube
Advanced Member

.jpg)
Mali
3136 Posts
|
Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 01/01/2008 : 20:05:01
|
quote: Originally posted by mali od palube
he he sad kuzim tvoj nick!!
Pa nisam tako mali!!! (valjda, heh).
 Nemoj sumnjati u sebe! Bitno je da si texnicki potkovan! |
Whenever You need hard center, I will be there... |
 |
|
mali od palube
Advanced Member

.jpg)
Mali
3136 Posts
Posted - 05/01/2008 : 13:09:42
|
quote: Originally posted by Man_of_Steel
quote: Originally posted by mali od palube
he he sad kuzim tvoj nick!!
Pa nisam tako mali!!! (valjda, heh).
 Nemoj sumnjati u sebe! Bitno je da si texnicki potkovan!
Nisam konj da me se treba potkovati! |
 |
|
viktor14
Senior Member

Croatia
1119 Posts
Member since 06/08/2007 |
Posted - 07/01/2008 : 10:49:35
|
Prvi procitani strip: Zagor SD 1 - Lov na vuka Prvi kupljeni strip: komplet - Zagor SDX 22 Crni šeik, SDX 36 Dvojnici, SDX 47 - Na tragu titana.
     |
 |
|
BiDi
Senior Member

Slovenia
2453 Posts
Member since 06/05/2002 |
Posted - 07/01/2008 : 10:56:37
|
Prvo sto se zivo secam je ovi broj:
 a od Bonellija:
 |
Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo |
Edited by - BiDi on 07/01/2008 10:57:08 |
 |
|
osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
|
Gutrum
New Member

Croatia
230 Posts
Member since 20/06/2007 |
Posted - 08/01/2008 : 19:56:54
|
Moji prvi su Zagor - džinovski kraken i Blek - recni gusari (oba u istom danu :))) mislim da je bilo 1979(gledao sam neki dan tog Bleka) i tocno se sjecam di sam ih kupio, kuda sam išao doma šta je bilo za rucak taj dan i feelinga kojeg sam imao kad sam ih procitao.....a vidiš zato se valjda ne sjecam nicega šta sam ucio na faksu (prenatrpan disk bice):((((( |
 |
|
Milazzo
Senior Member

Croatia
2140 Posts
Member since 30/01/2008 |
|
ned_lynx
Senior Member

2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
|
Milazzo
Senior Member

Croatia
2140 Posts
Member since 30/01/2008 |
|
Panon
Senior Member

2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
Posted - 06/11/2008 : 15:11:56
|
Prvi strip što sam ja ciutao bio je Miki Maus, a poceo sam ga citat i skupljat u zimu 1996. Koja je tad pomama u osnovonoj bila za Mikijem , u mom razredu nas 6-7 ga je tad citalo. Citao sam Mikija do kraja 5. razreda.
A negdje u 4. osnovne sam poceo citat Alana Forda. To je bio prvi broj u izdanju Borgisove Superserije, Grupa TNT - genijalno, poceo sam s Alanom od prvog broja Ti AF su zapravo bili od mog bratica, pa mi je on dao da si ih uzmem, jer ih je prestao citat. I tako se navukoh na stripove |
 |
|
Disko
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
314 Posts
Member since 14/09/2005 |
Posted - 06/11/2008 : 16:46:57
|
ZS 945 Helingenov povratak. Kupili mi strip da me smire nakon sto sam se skrsio sa bicikla na moru u kampu Papratno(mislim da se tako zove kamp). Nakon toga sam mislim dobio trobroj Alan Forda "Kuca duhova itd itd), pa onda kupio Komadant Marka "Most na Tuskali" i Mister Noa "Oluja nad Kenijom". Sretna vremena... Nakon toga jos kupim one epizode sa Teksom(Rudnik straha) i eto... |
 |
|
vlada035
Junior Member

Serbia
451 Posts
Member since 26/10/2008 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 06/11/2008 : 17:08:47
|
Politikin Zabavnik i stripovi koji su u njemu izlazili krajem 80-ih, kao i Mikijev Zabavnik...Dakle - Disneyevi likovi i Hogar.
A prva epizoda koju pamtim je Tintin - Plavi lotos, koja se negde 1990. pojavila u Zabavniku, izlazila je na dve strane, u nastavcima...
Iste godine je bilo SP u fudbalu, u Italiji, pa mi je, uz album sa slicicama, otac kupio i Valianta, ona kiosk izdanja Marketprinta...i ostade mi on omiljeni i najbolji strip do danas... |
 |
|
spaski
Starting Member
14 Posts
Member since 22/12/2007 |
Posted - 06/11/2008 : 18:00:10
|
Nisam siguran koji je prvi, ali znam kojeg se najviše sjecam iz stripovskih pocetaka: Krcko protiv Antracita i Talicni Tom protiv nosonja (1969.-1970.) |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5549 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 06/11/2008 : 18:31:54
|
Davne 1976.godine,živeo sam na selu kod babe i dede, roditelji su radili u gradu i uvek kad su dolazili majka mi je donosila stripove ZS i LMS. Prvi koji mi je do danas ostao u secanje je ZS br. 342 "Astorovo prlece" od KM. Kada sam se preselio u grad i pošao u školu sam sam ih poceo kopovati. Kako sam živeo u malom gradicu (i danas tu živim) bila su samo dva kioska a stripova koliko želiš, jedan broj ZS i LMS bilo je u 20-30 primeraka i naravno sve su se rasprodavali. Najviše se skipljala ZS do broja 400 i LMS do broja 300, tj. oni deblji kako smo ih zvali sa 144 st., 128 st. a oni sa 96 st. su se manje skuljali. Najomiljeni junaci su mi bili Blek, Mark, Zagor, MR, a onda je došao K.Miki i MNO, Teksa nisam voleo (danas mi je jedan od omiljenih). Tako je sve bilo negde do 1985.godine kada sam pošao u prvi razred srdnje škole, imao sam oko 800-900 broja ZS i LMS i odjednom ni sam neznam ni danas zašto, mnoge sam prodao, poklonio ili menjao za neke druge stvari. A onda posle gotovo deset godina negde 1994.godine na kioscima se pojavio strip "Strip razonoda" sa lošim kvalitetom papira, kopiranim stripovima ZS i LMS, ali sa epizodama koje sam najviše nekada voleo: Veliki Blek, Sinovi šume, Leteci manijak, Nasilje u Darkwoodu i dr. To je bilo dovoljno da se ponovo probudi strast prema stipovima, mada kako sam u to vreme studirao u BG susreo sam se i sa SD, a onda uskoro u Alan Fordu kod Miroslava sam postao stalna mušterija. I tako su prolazile godine, skupio sam sve EX Zagor i Zagore regularne, MNO, Tex, Blek, Mark, MR od SD, Ludensa, VG, a bilo je i Maverika, Horusa, Vaninija njih više nema, ali hvala Bogu ima VC koji me moram priznati vraca u ono zlatno doba ZS i LMS!!!   |
 |
|
Dash
Junior Member

Croatia
432 Posts
Member since 31/01/2008 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25996 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 06/11/2008 : 19:38:08
|
Verovatno je bio i neki pre ovog, ali mi je ipak ovaj strip ostao u secanju kao prvi
]
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 06/11/2008 : 20:49:17
|
Prvi LMS koji sam kupio je bio br.57 Cena života i jedva sam cekao da procitam nastavak, a prvi ZS je bio br.114 Napušteni logor, tako sam se tada navukao na Bonelijevce, a pre toga sam citao stripove o Mirku i Slavku. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
 |
|
Topic  |
|