forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Pitanja za Markosa
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 24/01/2008 : 08:00:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message
Toooooo, Berardija i Milazza nikad dosta!!
Samo tako napred Marko!!!

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/01/2008 : 09:11:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
Covjek s Filipina:
http://www.ubcfumetti.com/uoa/27.htm

Svidaju mi se ove boje, pa se nadam da ce biti tiskan u boji.

Alvar Major je uvijek imao posebnu atmosferu i izvrstan crtež, cestitke na odabiru.

Veselim se i Marvinu.

Iako mi se svida oprema Fibrinih izdanja (tvrdi uvez, kvalitetan papir) i iako mi na srecu to nije finacijski nedostupno, ipak mislim da bi kod nas izdavaci trebali ici na jeftinija mekokoricna izdanja koja bi bila dostupnija vecem broju ljudi. Oprema Kena Parkera od Systema za ona 4 crno-bijela specijala mi se cini prilicno dobrom, na primjer. Jesu li izdavacima skuplja luksuzna izdanja isplativija pa je to razlogom njihovog objavljivanja, odnosno strah da jeftinija izdanja nece biti razlogom vece prodaje?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 11:00:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Uz ogradu kako su Fibrini stripovi uglavnom strip albumi (s iznimkom Ken Parkera), stoga je za njih prirodno raditi tvrdi uvez, po stoti put moram ponoviti kako tvrde korice nisu uzrok visokih cijena nego mali tiraz. Zar zaista trebam okaciti cijene tiska da bih vas u to konacno uvjerio? Ili, evo konkretno: Danijel je objavio Strance u raju - sjajan strip, kvalitetno izdanje, dobar papir, meki uvez. Usporedimo li ih s Kenom Parkerom, vidjet cemo da je razlika samo u koricama, tiraz je isti, broj stranica je isti, papir je isti. Razlika u cijeni je 15 kuna. Za Strance u raju svi kazu da su povoljni... a da mekani Ken košta 45 kuna (koliko bi kostao da je u mekanom uvezu) - kakve bi reakcije bile? Uvjeren sam da bi svi vikali kako je preskup. Mozda i ne bi, mozda i grijesim, ali kako ne mogu pogoditi sto ljudi misle, ja donosim odluku na osnovu svojih razmisljanja kao kupca - ja cu radje dati 15 kuna više za tvrdi uvez, nego platiti meki 45.

Trouble will find me
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/01/2008 : 11:02:47  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
meki ken za 45 kn ne bi ima smisla kad dobiješ pravu stvar za 60 kn.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/01/2008 : 11:03:58  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
kad bi recimo meki bija 25 a tvrdi 60 to bi bila druga stvar

Go to Top of Page

Caldera
New Member

Croatia
251 Posts

Member since 12/09/2007

Posted - 24/01/2008 : 11:18:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caldera's Homepage  Send Caldera an AOL message  Send Caldera an ICQ Message  Send Caldera a Yahoo! Message  Send Caldera a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Nisam jos slozio tocan plan.
Ono sto je sigurno su Spaghetti 3 i 4, Ljubav i Rakete 3 i 4, Eternaut, From Hell, Glista u Bijegu, Kenovi 49-65, Detektiv Marvin, Covjek s Filipina, Svagdanja Borba 2...CUT

Nemam baš previše široke horizonte u stripovima (još...) s obzirom na godine . Ide to polako, više zbog cijena nego želje ...

Sam' sam htio napisati da je strip Svagdanja borba meni bio fakat osvježenje i iznenadenje. Pogotovo što mu nisam htio ni prismrditi u pocetku (zbog crteža). Ali nakon što sam prošao kroz preview...... Fakat mi je drago što cujem da ide i dvojka.

Dobri su mi i drugi stripovi (i to dosta njih, ali Svagdanja mi je trenutno HIT.

Samo jos jedna stvar, vezano za FIBRU tj. Markosa, fakat dobar potez taj PREVIEW. Da nema toga, neke od stripova ne bi ni primirisao a kamoli kupio.

Eto malo pišem, pa ovo što sam napisao je k'o nekima 2 stranice

----Mjesto za oglas----
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 24/01/2008 : 11:23:15  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

Jel ti to o stripovima?

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/01/2008 : 11:36:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
quote:

ja donosim odluku na osnovu svojih razmisljanja kao kupca - ja cu radje dati 15 kuna više za tvrdi uvez, nego platiti meki 45.

Složio bih se sa ovakvim razmišljanjem.

Ipak, pretpostavljam da si mislio bi cijena bila 45 kuna uz isti tiraž kao što je i za tvrdi uvez.

Ja sam išao u razmišljanju u pravcu da bi jeftiniji (izmedu 25 do 30 kuna) meki uvez uz veci tiraž ucinio strip dostupnijim vecem broju ljudi, a samim tim i proširio broj citatelja.

Izdavac bi tako na racun veceg tiraža pokrio troškove i eventualno zaradio više.

Ne znam da li je ovo realno razmišljanje i koliko je izdavacu isplativo da se u to upušta.

Ti sigurno imaš bolji uvid u to, pa možeš odgovoriti.

Ako se strip-publika ne bude širila bojim se da ce ovakvo izdavanje (bez obzira na kvalitetu izdanja i samog tiska) ostati namijenjeno užem krugu ljudi (ne nužno i strip znalaca) te ce se u kracem vremenu (godina-dvije) i ugasiti.

Što zbog manjka i elana izdavaca, a tako i publike.

Preživjet ce uglavnom jeftinija (turbo-folk) komercijalna izdanja manje kvalitete.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/01/2008 : 11:44:09  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by alen

quote:
Originally posted by lwood

Jel ti to o stripovima?

manijace

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 11:46:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Caldera

quote:

Nisam jos slozio tocan plan.
Ono sto je sigurno su Spaghetti 3 i 4, Ljubav i Rakete 3 i 4, Eternaut, From Hell, Glista u Bijegu, Kenovi 49-65, Detektiv Marvin, Covjek s Filipina, Svagdanja Borba 2...CUT

Nemam baš previše široke horizonte u stripovima (još...) s obzirom na godine . Ide to polako, više zbog cijena nego želje ...

Sam' sam htio napisati da je strip Svagdanja borba meni bio fakat osvježenje i iznenadenje. Pogotovo što mu nisam htio ni prismrditi u pocetku (zbog crteža). Ali nakon što sam prošao kroz preview...... Fakat mi je drago što cujem da ide i dvojka.

Dobri su mi i drugi stripovi (i to dosta njih, ali Svagdanja mi je trenutno HIT.

Samo jos jedna stvar, vezano za FIBRU tj. Markosa, fakat dobar potez taj PREVIEW. Da nema toga, neke od stripova ne bi ni primirisao a kamoli kupio.

Eto malo pišem, pa ovo što sam napisao je k'o nekima 2 stranice

Hvala na pohvalama. Sto se Borbe tice, izgleda da si jedan od mnogih koji tako misle, sto mi je strasno drago. Ima takvih bisera jos, samo se treba pomuciti da ih se pronadje (sto je laksi) i uspije objaviti (i tezi dio posla)... Drzim si palceve:)

Inace, meni je savrseno jasno da su ti stripovi sami po sebi manje atraktivni i da ih treba ljudima pribliziti, stoga je taj preview bio neophodan. Kako se praksa pokazala dobrom, nema je smisla ne nastaviti!

Trouble will find me
Go to Top of Page

Corto_Maltese
Average Member

997 Posts

Member since 15/02/2005

Posted - 24/01/2008 : 11:51:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Corto_Maltese a Private Message
@Markos, seli proizvodnju van granice Hrvatske, vidiš da Kinezi štancaju sve po 1 evro

Zalosno je kada covek ne zna sta hoce, a katastrofalno kada ne zna koliko moze!

Jovan Ducic
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 24/01/2008 : 11:54:12  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by Corto_Maltese

@Markos, seli proizvodnju van granice Hrvatske, vidiš da Kinezi štancaju sve po 1 evro

u Kambodži je još jeftinije.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 12:08:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Peyo

quote:

ja donosim odluku na osnovu svojih razmisljanja kao kupca - ja cu radje dati 15 kuna više za tvrdi uvez, nego platiti meki 45.

Složio bih se sa ovakvim razmišljanjem.

Ipak, pretpostavljam da si mislio bi cijena bila 45 kuna uz isti tiraž kao što je i za tvrdi uvez.

Ja sam išao u razmišljanju u pravcu da bi jeftiniji (izmedu 25 do 30 kuna) meki uvez uz veci tiraž ucinio strip dostupnijim vecem broju ljudi, a samim tim i proširio broj citatelja.

Izdavac bi tako na racun veceg tiraža pokrio troškove i eventualno zaradio više.

Ne znam da li je ovo realno razmišljanje i koliko je izdavacu isplativo da se u to upušta.

Ti sigurno imaš bolji uvid u to, pa možeš odgovoriti.

Ako se strip-publika ne bude širila bojim se da ce ovakvo izdavanje (bez obzira na kvalitetu izdanja i samog tiska) ostati namijenjeno užem krugu ljudi (ne nužno i strip znalaca) te ce se u kracem vremenu (godina-dvije) i ugasiti.

Što zbog manjka i elana izdavaca, a tako i publike.

Preživjet ce uglavnom jeftinija (turbo-folk) komercijalna izdanja manje kvalitete.

Cuj, nitko nema kristalnu kuglu pa da moze sa sigurnoscu reci sto bi bilo kad bi bilo. No, nekoliko stvari moram potcrtati:
1) dostupnost vecem broju ljudi možeš zaboraviti ako ne ideš na kioske. A ako ideš na kioske onda se kalkulacije i situacija dramaticno mijenja. Sad cu uzeti za primjer Luxor i njihovu Divlju Magiju i F4. Išli su na kioske, imali ogromnu reklamu, prodavali velike tiraže i opet nisu uspjeli prezivjeti. Povecanje tiraza samo po sebi ne znaci nuzno i zaradu. Ken Parker na kioscima, ne znam... ali mislim da ne bi imao sanse. A u striparnicama, da se prodaje po 30 kuna (prvo, ne znam kako bi postigao tu cijenu, ali pretpostavimo, rasprave radi, da uspijem)... Mislis li da bi se prodaja udvostrucila kad bi se cijena prepolovila? Moje misljenje je opet - nema sanse. Tj. mozda se i bi udvostrucila, ali se ne bih s njom pokrio. Trebalo bi to sve raspisati detaljno, napraviti kalkulacije i doci do egzaktnih brojki, ali sad nemam previse vremena za to:(

2) Širenje strip publike
Fibra je hobi projekt koji ce se, kao što si predvidio, vjerojatno ugasiti za dvije-tri godine. Cak i ako poživi koju godinu dulje, sumnjam da ce ikad prerasti te hobi okvire. Poanta je da nije na meni da sirim i omasovljujem strip publiku. Ja nemam ni sredstava ni infrastrukturu ni motiva krenuti u industriju koja ce raditi komercijalna izdanja za najsire mase. Zna se kakve su pozicije na trzistu i gdje tko spada. Na velikima je da šire strip publiku masovnim izdanjima po kioscima, a ono cime ja mogu pridonijeti je izborom drugacijih, novih naslova koji eventualno mogu privuci neke nove citatelje i to i radim.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 12:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Corto_Maltese

Da, ali ti prijevoz pojede skoro cijelu razliku u cijeni. Plus, nemaš kontrolu. Plus hrpa drugih problema o kojima ne zelim ni razmisljati.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Corto_Maltese
Average Member

997 Posts

Member since 15/02/2005

Posted - 24/01/2008 : 12:33:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Corto_Maltese a Private Message
pa ti onda uvezi Kineze neka rade za tebe šalu na stranu, citam ovaj tvoj odgovor , u kome kažeš da je Fibra hobi projekat, gledajuci cisto ekonomski, smatram da ti imaš veliku šansu da svoj hobi-projekat razviješ u nešto što je profitabilno i što istovremeno predstavlja brend na jednom zanimljivom tržištu (cisto strucno receno,"u tržišnoj niši"). Na koncu taj svoj projekat-hobi moci ceš prodati velikim igracima, naravno ukoliko to budeš želeo.

Zalosno je kada covek ne zna sta hoce, a katastrofalno kada ne zna koliko moze!

Jovan Ducic
Go to Top of Page

kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts

Member since 22/12/2004

Posted - 24/01/2008 : 12:41:05  Show Profile Show Extended Profile  Send kico a Private Message
Lijepo,lijepo.
Tona Berardi Milazzo stripova.
Ocito si vidio da se Tom's Bar prodaje bolje od L & R,pa si odlucio izbacit sve od dvojca koji se prodaje.
Meni to ne smeta,dragi su oni meni.
Al valja li sve što god oni napišu/nacrtaju ili ima još vrijednih strip autora/crtaca koje bi valjalo objavit?
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17573 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 24/01/2008 : 12:49:21  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by beli luk

Markose,
kad ce Zvezda opet da bude prvak sveta, kad cu da skupim sve Batman-e ikad objavljene, i ko ce da pobedi na predsednickim izborima u Srbiji?
Vidim da su te zasuli pitanjima, na sve imas odgovor, pa ja rekoh da priupitam ono sto me najvise zanima...

Nikad:) Nikolic:(

Bice nekad
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 12:57:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Cuj, pitanje je samo sto covjek zeli postici s onim sto radi.
Ja sam u poziciji da ni sam ne znam sto bi. Rado bih nastavio informaticku karijeru u necijoj privatnoj firmi kao obican zaposlenik, jer sam tu strucnjak i jer su primanja dobra, iako mi se bas i ne programira vise, a s druge strane, rado bih se sa strane bavio izdavastvom jer mi je to gust, ali ne bih se bas usudio ostaviti posao i samo od toga zivjeti. Mislim, ne znam da li bi Fibra ikad mogla postati uspješna i profitabilna, mozda i bi, ali to onda zahtijeva da joj se potpuno posvetim i, još važnije, da prestanem razmisljati kao strip fan, a pocnem iskljucivo kao trgovac. Na stranu to sto sumnjam da bih ikad uspio napraviti taj preokret u glavi, sto bi s tim dobio? Hobi bi mi postao posao (dakle unistio bih si hobi), a primanja vrlo neizvjesna. Neka, hvala.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 13:18:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by kico

Lijepo,lijepo.
Tona Berardi Milazzo stripova.
Ocito si vidio da se Tom's Bar prodaje bolje od L & R,pa si odlucio izbacit sve od dvojca koji se prodaje.
Meni to ne smeta,dragi su oni meni.
Al valja li sve što god oni napišu/nacrtaju ili ima još vrijednih strip autora/crtaca koje bi valjalo objavit?

Ovo zvuci prilicno grubo, ali znam da nisi tako mislio, pa se necu ljutiti.
No, par cinjenica: prodaja Tom's Bara je samo 10% veca od Ljubavi i raketa, s tim da su se Ljubav i Rakete skoro pokrile, a Tom's baru treba jos ohoho. Mada se bolje prodaje, pokriva se na puno vecem broju prodanih primjeraka. Dakle, nije novac u pitanju. Sto onda? Pa - dvije knjige Ljubavi i raketa su sve skupa 600 stranica stripa, a ova dva albuma Berardija i Milazza jedva 100. Plus sto cu Berardija i Milazza prevesti sam/prelomiti sam, a L&R prevode prevoditelji i prelamaju prelamatelji. Ja sebi mogu uzeti cijelu jednu subotu i prevesti Marvina i onda još 2-3 dana za prijelom i onda nagnjaviti macana da to lektorira i hop! izdanje je gotovo za tisak. No, prevoditeljima za 600 stranica treba vremena koliko im treba (od trenutka kad im to dodje na red - jer ja zelim bas TAJ prijevod, pa sad, ako je prevoditelj zauzet naredna 3 mjeseca, necu uzet nekog drugog, nego cu ga cekati!), kao i prelomacu (cao Dekara!) da ih prelomi, ja ih niti mogu niti želim preforsirati. I zato se to oduzilo koliko se oduzilo. Je li sada jasnije?

Sto se tice kvalitete B&M stripova, ja, ocito, mislim da su jako kvalitetni. Dapace, izvrsni su. Da li zaista jesu cete procijeniti sami. Da li ima još vrijednih autora koje bi valjalo objaviti? Ima, naravno. Ali, je li ti ikad palo na pamet koliko traje proces od trenutka kad ja poželim nešto raditi do trenutka kad uspijem dobiti ugovor i zaista mogu poceti raditi? Kad radis velike serijale, tipa Bonelli, tipa Ken, onda je lako - dogovoris sve na pocetku i poslije samo radis broj za brojem. Kad radis albume - onda za SVAKI album moras pregovarati, s razlicitim autorima, s razlicitim agentima, s razlicitim izdavacima - i to traje i traje i zamorno je i neizvjesno i... Ako nemas novaca platiti sva prava cijeli program u naredne dvije godine unaprijed, kao sto ja nemam, onda je nemoguce sa sigurnošcu reci u sijecnju što ce izaci u prosincu - jer pitanje je da li ce (i kako!) pregovori završiti do tada. Srecom, s Milazzom i Berardijem vec dugo suradujem, pa to onda ide puno brže i zato njih mogu najaviti. Ali to ne znaci da nece biti neceg drugog osim njih. OK?

Još pitanja?

Trouble will find me
Go to Top of Page

kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts

Member since 22/12/2004

Posted - 24/01/2008 : 13:47:13  Show Profile Show Extended Profile  Send kico a Private Message
quote:

Još pitanja?

Kad vec neceš da pustiš bradu i istetoviraš se,
da li si razmišljao o piercingu?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 13:56:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Ja sam pickica, placem na dirljive filmove i stripove, slusam "miserable bastards" mjuzu i iznad svega mrzim bol. Moja je mama znala da nikad necu postati narkoman, iako sam, s obzirom na ekipu iz susjedstva imao sjajne sanse (Splicani znaju šta je "Siromašna cetvrt"...) Ali, kako ces postat narkoman ako se bojis igle? Pickica, jebi ga.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts

Member since 01/08/2002

Posted - 24/01/2008 : 14:02:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Porter a Private Message
Puno su vece pickice sto se ne boje igle,ali necemo o politici
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 24/01/2008 : 14:11:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:

...
(Splicani znaju šta je "Siromašna cetvrt"...)
...

that? http://scmafia.blog.hr/2007/09/1623192822/siromasna-cetvrt-plokite.html

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/01/2008 : 14:19:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Pavel01

quote:

...
(Splicani znaju šta je "Siromašna cetvrt"...)
...

that? http://scmafia.blog.hr/2007/09/1623192822/siromasna-cetvrt-plokite.html

that.

Nego, sad kad gledam, da ne ispadnem baš _tolika_ pickica, moram pojasniti što su to meni dirljivi filmovi, da ne bi bilo zabune s nekakvim sugavim romanticnim komedijama ili necemu slicnim. Ovako, od poznatijih, na pamet mi padaju "Dancer in the dark" i "Million dollar baby". Ili "Breaking the waves"... Nije da me to opravdava, ali eto

Trouble will find me
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 24/01/2008 : 14:28:14  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Uh, ja takve filmove izbjegavam. Ali zato me veceras ceka CRANK. Pravi filmofili znaju o cemu pricam :)

itsyourworldyoucanchangeit

Edited by - alen on 24/01/2008 14:32:29
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000