Author |
Topic |
Poli
Advanced Member
Slovenia
38095 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
homer81
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
99 Posts
Member since 05/12/2007 |
Posted - 25/01/2008 : 16:27:38
|
[quote]Originally posted by Poli
Šta je to Zagor??
To je Zakon Automobilske Gradjevinske Organizacije Roma |
Pun mi je k...c iskompleksiranih ljudi! |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22321 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22321 Posts
|
homer81
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
99 Posts
Member since 05/12/2007 |
Posted - 25/01/2008 : 16:32:20
|
Slazem se i Nuccio i Verni i De la monica i dosta drugih novih autora su super, samo se ne slazem da je Chiarollin crtez ili Dottiev crtez dobar crtez, jer jednostavno nije skoro ni crtez nego karikatura. JEDNOSTAVNO!!! |
Pun mi je k...c iskompleksiranih ljudi! |
|
|
darkwoodaxe
Senior Member
Croatia
1202 Posts
Member since 23/10/2006 |
Posted - 25/01/2008 : 16:38:29
|
quote: Originally posted by supermark
meni se chiarolla svida, i nije mi puno losiji od ferrija
a sad me vi ubijte!
da, covjek njeguje ferrijev stil, nije apstraktan kao onaj cudak verni |
Till I Collapse |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 25/01/2008 : 16:51:33
|
quote: Originally posted by jgoran5
Chiarolla crta bolje od Ferria..Ferri je statican,stara skola,sve vec vidjeno,sve ravnomjerno,po crti iliti spagi,dosadno ali to ne umanjuje njegov doprinos ovom stripu.Najveca fora nas nostalgicara i starih prdonja od 28 godina pa na dalje je sto se ne zelimo povinovati novom valu nego nam je Ferri Bog...Chiarolla i ostali mladi crtaci su u zagora unjeli duh novog doba koji se bio izgubio.
Chiarolla ima 65 godina, tako da ga teško možemo ubrojiti u 'mlade crtace'. Ali pisao sam vec negdje o tome, kako ga ljudi percipiraju kao mladog, pa i ja sam dok prije dvije-tri godine nisam potražio na internetu koliko ima godina.
Inace, meni je Chiarolla dobar. Tokom vremena sam naucio cijeniti njegov crtež. Treba napomenuti da vjerojatno najbolje crta epizode u kojima ima pijeska i vjetra. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
|
|
piquet
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 15/03/2003 |
Posted - 25/01/2008 : 16:55:13
|
Chiarolla crta bolje od Ferria..Ferri je statican,stara skola,sve vec vidjeno,sve ravnomjerno,po crti iliti spagi,dosadno ali to ne umanjuje njegov doprinos ovom stripu.Najveca fora nas nostalgicara i starih prdonja od 28 godina pa na dalje je sto se ne zelimo povinovati novom valu nego nam je Ferri Bog...Chiarolla i ostali mladi crtaci su u zagora unjeli duh novog doba koji se bio izgubio.
generalizacija...chiarollin crtež je smece i kvari mi gušt citanja. tocka. laurenti je bog. |
"I kako se može razaznati je li neciji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih rijeci?" |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 25/01/2008 : 17:52:28
|
Odmah na pocetku valja razjasniti da Chiraolla nije isti na pocetku rada na Zagoru i poslije. Sedam gradova Cibole je jedan od najbolje nacrtanih Zagora, a ništa manje dobri nisu ni "Lažna optužba", Blago J. la F., "Grenland" i "Dugo putovanje". Medutim, priznajem da je Chiarolla potpuno nepodnošljiv u "Brodolomci", "Narod s jezera" i "Plamen s neba". U tim epizodama crtež je ocajan, a kladio bih se u vlastitu glavu da nije razlog Chiarollino neznanje nego lijenost ili nešto tako. Vjerojatno i preživljava tamo u Bonelliju na racun stare slave i mislim da bi urednici trebali malo, erhm, popricati s njim! Vecina ljudi koji strip poimaju samo kao jednu ljepuškastu bajku ce reci kako im se ne svidaju crtaci s posebnim stilovima, a stil je nacin izražavanja, kojeg karakteriziraju sve one specificne znacajke po kojima se razlikuje od ostalih. E, pa, meni se kod Chiarolle svida njegov nacin sjencenja i njegove linije koje stvara brzim potezima kista/pera. Ja kad citam strip, ne gledam samo kako je neka slicica lijepa i bajkovita, vec uživam prateci mnoge druge detalje. Znaci, vjerojatno je ovo razlog, @Homer81, zašto mnogi ljudi (glede crteža) imaju nešto drugacije poglede/ukuse od tradicionalnih shvacanja. A ono što je najvažnije, ti novi crtaci su unjeli jednu dozu svježine u serijal, moderne stilove prikladne novom tisucljecu. Kad bi je jeo svaki dan i pecena janjetina bi dosadila. A to je i problem kod Ferri/Dony/Gamba - prakticki jedina 3 crtaca koja su se izmjenjivala kroz nekih 30-40 godina. Mrzim repetativnost. Ferri, Dony i Gamba su solidni crtaci i ja njihov crtež zovem "jednostavni crtež namjenjen nedoraslim i malogradanskim strastima" ali neda mi se više Ferri/Donatelli/Ferri/Gamba/Donatelli. Naravno, Ferri iz te skupine odskace i jedino mogu žaliti što se taj crtac trošio na tim bezbrojnim prvim epizodama Zagora. Ferri je morao štancati velik broj epizoda s jednostavnim, bezdetaljnim, brzinskim crtežom i sl., a to je i jedan od razloga zašto se bonelli strip do 80-tih godina opravdano nazivao indolentnim trashom. Ali pravi, detaljni, Ferri za mene je u "Hellingen je živ" - po meni, najbolje ostvarena atmosfera u nekom Zagoru. Ipak, moji najdraži crtaci Zagora su Andreucci, Laurenti, Marcello (Nestali istraživac) i Della Monica. Da se oni nisu pojavili pocetkom 90-tih, Zagor bi lagano srljao u propast, a i dosrljao bi. Osobno, Zagor mi se jedino i svida kao moderan strip, dok prema onim starim vremenima ne osjecam ništa sem lagane nostalgije. Ne znaci sve to da mi je sve dobro kod novog Zagora. Od Kandraxa na ovamo mi je, uz koju iznimku, svaka Zagorova epizoda katastrofalna. Iz kojeg razloga --- fali Boselli. Kako sad stvari stoje, Burattini i ekipa ponovno zaokrecu ka prošlosti. Regrutirali su crtace koji svi mahom bacaju na Il padrea i kompanjone. Premda su novi crtaci bolje inacice svojih prethodnika, nisam pretjerano oduševljen tom politikom jer sam tip koji uvijek želi nešto inovativno, originalno i svježe, a ne želim bit rob prohujalih vremena. To je meni isto: prošao romantizam, došao realizam i sad bi neki ponovno stvarali u duhu romantizma. Svaka cast romantizmu, uvijek ce biti zabilježen u povijesti umjetnosti, ali svaki oblik reviziranja tog pravca 100g. poslije mi je nekako... usiljeno i besmisleno jer nije u skladu s potrebama suvremenog/modernog društva (ili možda je, kad ima tako puno nostalgicara:))). Izumiš autu i kažeš: "A ja bi sada do Beca išao na konju!" Stara garda Zagorovih crtaca je obilježila njegov prvi period i uvijek ce ostati zabilježeni u antologiji serijala, ali sada prepustite posao drugima. Tako ce biti i poslije naše generacije... ista stvar.
To je moje mišljenje, a mišljnja su kao šupci... ...i ko mi šta sad može... |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 25/01/2008 : 18:13:31
|
Ja mislim da ste vi samo ljubomorni na Chiarollu jer nije bio pozvan na CRŠ,a neki tamo Nucio Štatijaznam koji nije objavio ama baš ništa u Hrvatskoj je bio. Vidili ste njegove ilustracije po netu,a Chiarolline Anastaze i Gradove Cibole ste zaboravili. Dobili ste Nucijevog Zagora,sliku i crtež,a Chiarollinog ne bi uzeli ni za nos oseknit. Volim Chiarollinog Zagora na svakoj trecoj tabli,jer jedini nema kretensku Ferri frizuru.Volim stil koji podsjeca na Tarzana Josea Ortiza. Znate valjda ko je Tarzan? Ups,to je americki strip...to vi ne citate. A znate li barem ko je Ortiz?
|
|
|
MaTex
Average Member
Croatia
567 Posts
Member since 03/01/2008 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9402 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 25/01/2008 : 19:30:19
|
Charolla nije sranje. Chiarolla je drukciji. I to treba kao takvo cijeniti. Dolaskom novih crtac sa razlicitim stilovima dobili smo nevjerovatnu dozu sviježine i zajedno sa tim i Zagor ide u nove pustolovine.... Previše novoga za zadrte Zagorovce.....
Gdje je nestao onaj tip što uma u potpisu . " Charollu za predsjednika" . |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
zagorovsky
Senior Member
Croatia
1835 Posts
Member since 07/08/2007 |
Posted - 25/01/2008 : 19:37:44
|
quote: Originally posted by Inferno
Odmah na pocetku valja razjasniti da Chiraolla nije isti na pocetku rada na Zagoru i poslije. Sedam gradova Cibole je jedan od najbolje nacrtanih Zagora, a ništa manje dobri nisu ni "Lažna optužba", Blago J. la F., "Grenland" i "Dugo putovanje". Medutim, priznajem da je Chiarolla potpuno nepodnošljiv u "Brodolomci", "Narod s jezera" i "Plamen s neba". U tim epizodama crtež je ocajan, a kladio bih se u vlastitu glavu da nije razlog Chiarollino neznanje nego lijenost ili nešto tako. Vjerojatno i preživljava tamo u Bonelliju na racun stare slave i mislim da bi urednici trebali malo, erhm, popricati s njim! Vecina ljudi koji strip poimaju samo kao jednu ljepuškastu bajku ce reci kako im se ne svidaju crtaci s posebnim stilovima, a stil je nacin izražavanja, kojeg karakteriziraju sve one specificne znacajke po kojima se razlikuje od ostalih. E, pa, meni se kod Chiarolle svida njegov nacin sjencenja i njegove linije koje stvara brzim potezima kista/pera. Ja kad citam strip, ne gledam samo kako je neka slicica lijepa i bajkovita, vec uživam prateci mnoge druge detalje. Znaci, vjerojatno je ovo razlog, @Homer81, zašto mnogi ljudi (glede crteža) imaju nešto drugacije poglede/ukuse od tradicionalnih shvacanja. A ono što je najvažnije, ti novi crtaci su unjeli jednu dozu svježine u serijal, moderne stilove prikladne novom tisucljecu. Kad bi je jeo svaki dan i pecena janjetina bi dosadila. A to je i problem kod Ferri/Dony/Gamba - prakticki jedina 3 crtaca koja su se izmjenjivala kroz nekih 30-40 godina. Mrzim repetativnost. Ferri, Dony i Gamba su solidni crtaci i ja njihov crtež zovem "jednostavni crtež namjenjen nedoraslim i malogradanskim strastima" ali neda mi se više Ferri/Donatelli/Ferri/Gamba/Donatelli. Naravno, Ferri iz te skupine odskace i jedino mogu žaliti što se taj crtac trošio na tim bezbrojnim prvim epizodama Zagora. Ferri je morao štancati velik broj epizoda s jednostavnim, bezdetaljnim, brzinskim crtežom i sl., a to je i jedan od razloga zašto se bonelli strip do 80-tih godina opravdano nazivao indolentnim trashom. Ali pravi, detaljni, Ferri za mene je u "Hellingen je živ" - po meni, najbolje ostvarena atmosfera u nekom Zagoru. Ipak, moji najdraži crtaci Zagora su Andreucci, Laurenti, Marcello (Nestali istraživac) i Della Monica. Da se oni nisu pojavili pocetkom 90-tih, Zagor bi lagano srljao u propast, a i dosrljao bi. Osobno, Zagor mi se jedino i svida kao moderan strip, dok prema onim starim vremenima ne osjecam ništa sem lagane nostalgije. Ne znaci sve to da mi je sve dobro kod novog Zagora. Od Kandraxa na ovamo mi je, uz koju iznimku, svaka Zagorova epizoda katastrofalna. Iz kojeg razloga --- fali Boselli. Kako sad stvari stoje, Burattini i ekipa ponovno zaokrecu ka prošlosti. Regrutirali su crtace koji svi mahom bacaju na Il padrea i kompanjone. Premda su novi crtaci bolje inacice svojih prethodnika, nisam pretjerano oduševljen tom politikom jer sam tip koji uvijek želi nešto inovativno, originalno i svježe, a ne želim bit rob prohujalih vremena. To je meni isto: prošao romantizam, došao realizam i sad bi neki ponovno stvarali u duhu romantizma. Svaka cast romantizmu, uvijek ce biti zabilježen u povijesti umjetnosti, ali svaki oblik reviziranja tog pravca 100g. poslije mi je nekako... usiljeno i besmisleno jer nije u skladu s potrebama suvremenog/modernog društva (ili možda je, kad ima tako puno nostalgicara:))). Izumiš autu i kažeš: "A ja bi sada do Beca išao na konju!" Stara garda Zagorovih crtaca je obilježila njegov prvi period i uvijek ce ostati zabilježeni u antologiji serijala, ali sada prepustite posao drugima. Tako ce biti i poslije naše generacije... ista stvar.
To je moje mišljenje, a mišljnja su kao šupci... ...i ko mi šta sad može...
Ajmo proglasit Inferna glavnim filozofom na forumu i dat mu nekakvu titulu |
|
|
tomislav.baretic
Average Member
Croatia
516 Posts
Member since 12/12/2007 |
Posted - 25/01/2008 : 20:12:22
|
Ma ka karijola, iman pun ormar ne procitanih Zagori zbog tih karijola, nemore se prožvakat i to je to, volin Zagora iz djetinjstva i želin ga takovog i dalje se sicat A kupujen Z i daje vajda ce se mon malon dopadat i karijola |
volim grad koji tece... |
Edited by - tomislav.baretic on 25/01/2008 20:13:45 |
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2236 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 25/01/2008 : 21:18:04
|
Meni je Chiarolla ok, ništa osobito al "gledljivo" i osobno mi ide na živce rijec "sranje" u naslovu topica. Ipak tip se trudi nacrtat taj strip koji mi redovno kupujemo na kiosku, a i nije u redu prema onima koji tog crtaca vole više nego nekog drugog. Mislim da dio današnje popularnosti Zagora dugujemo toj raznolikosti crtaca istoga. Da skratim meni ce uvijek Ferri biti broj 1, usprkos "kretenskoj" frizuri, a i ostali crtaci su mi dovoljno dobri da kad Ferri ode da ce mi Zagor ostat najdraži strip. |
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
jack 50
Senior Member
Croatia
1557 Posts
Member since 14/04/2006 |
Posted - 25/01/2008 : 21:33:26
|
quote: Originally posted by homer81
Slazem se i Nuccio i Verni i De la monica i dosta drugih novih autora su super, samo se ne slazem da je Chiarollin crtez ili Dottiev crtez dobar crtez, jer jednostavno nije skoro ni crtez nego karikatura. JEDNOSTAVNO!!!
Nuccio i Verni su malo veca sranja od Chiarolle. A Della Monica je u Bonelliju vec 20 godina. On je umjetnik isto kao i ostali crtaci, to što ima drkuciji stil i crtež mu je prljav ne znaci da je Ferri bolji crtac od njega. Ti vjerojatno voliš starog, staromodnog Zagora kojeg crtaju Ferri i Donatelli. Ja ne, volim novo razdoblje Zagora koje je pocelo od Nestalog istraživaca. Od crtaca su mi dragi: Piccinelli, Sedioli, Rubini, Marcello, Della Monica, Andreucci... |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7825 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 26/01/2008 : 01:02:05
|
hvalite te nove crtace samo po onih par tabli što se može pronaci po netu ili po onome što ste vidili na CRŠ-u, neš ti...sacekajte barem da izade koja njihova epizoda kod nas, pa onda možete govoriti... dobro, vjerojatno neki imaju i neka originalna izdanja u kojima su ti novi crtaci.
ja necu reci ni ric o njima dok ih ne vidim na djelu. dosad san vidi samo Vernija i nije bogznašto, crtež mu je dosadan, prosjecan.... neuspjela kopija Ferrija (barem zasad u ovim prvim njegovim epizodama...)
a Chiarolla je užas, te njegove brljotine mi idu na živce...likovi mu ne lice u ništa, pogotovo Zagor i Chico... |
Edited by - mpavin on 26/01/2008 01:05:03 |
|
|
boromir
New Member
Serbia
196 Posts
Member since 21/01/2007 |
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 26/01/2008 : 06:01:43
|
Kvaliteta crteža uvelike ovisi o tome što se crta. Chiarolla je tu dobar primjer. U Ciboli je crtež izvrstan, medutim, pogriješili su kad su mu dali da crta ledenjake i mora. Tu se jednostavno nije snašao. Za to bi bili bolji Laurenti ili Marcello. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
djukak
Senior Member
2933 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 26/01/2008 : 09:57:55
|
quote: Originally posted by boromir
Moj potpis govori sve
Svaka cast
Mada nisam znao da ima 65 godina. Malo je star za predsednika. s druge strane ni sadašnji predsednik Italije nije ništa mladi, u stvari stariji je... |
They have money for wars, but can't feed the poor!
Allow me to introduce first, Makaveli the Don. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22321 Posts
Posted - 26/01/2008 : 10:48:31
|
quote: Originally posted by mladjo
Kvaliteta crteža uvelike ovisi o tome što se crta. Chiarolla je tu dobar primjer. U Ciboli je crtež izvrstan, medutim, pogriješili su kad su mu dali da crta ledenjake i mora. Tu se jednostavno nije snašao. Za to bi bili bolji Laurenti ili Marcello.
a tek Ferri... mislim da bi bila jedna od najboljih epizoda |
|
|
jgoran5
Senior Member
Croatia
1926 Posts
Member since 07/07/2002 |
Posted - 26/01/2008 : 10:55:30
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
Chiarolla ima 65 godina, tako da ga teško možemo ubrojiti u 'mlade crtace'. Ali pisao sam vec negdje o tome, kako ga ljudi percipiraju kao mladog, pa i ja sam dok prije dvije-tri godine nisam potražio na internetu koliko ima godina.
Inace, meni je Chiarolla dobar. Tokom vremena sam naucio cijeniti njegov crtež. Treba napomenuti da vjerojatno najbolje crta epizode u kojima ima pijeska i vjetra.
sitna greskica,novi a ne mladi crtaci.. |
------------- carpe diem... -------------
|
|
|
jgoran5
Senior Member
Croatia
1926 Posts
Member since 07/07/2002 |
Posted - 26/01/2008 : 10:57:06
|
quote: Originally posted by Deers
Charolla nije sranje. Chiarolla je drukciji. I to treba kao takvo cijeniti. Dolaskom novih crtac sa razlicitim stilovima dobili smo nevjerovatnu dozu sviježine i zajedno sa tim i Zagor ide u nove pustolovine.... Previše novoga za zadrte Zagorovce.....
Gdje je nestao onaj tip što uma u potpisu . " Charollu za predsjednika" .
to i ja tvrdim..ali nemozes dokazati nekome ko ne vidi dalje od ferria |
------------- carpe diem... -------------
|
|
|
Topic |
|