forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 korto
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 05/04/2008 : 23:11:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Balada je strip koji mi se dugo migoljio. Nisam mogao da ga nadjem za boga. Za Korta sam se, generalno zainteresovao malo kasno, kad vec nije bilo za nabaviti recimo Prica o Veneciji i Tango. Tango nemam ni dan danas.
Onda sam sasvim bez veze došao do jednog felericnog primerka Balade u Darkvudu.
Ma jeste to magija. Prvih pet, šest puta kad sam citao strip nisam nikako mogao da pohvatam sve te fine niti koji cine tkanje ove velicanstvene pustolovine. Ustvari ovaj strip i nije strip o Kortu Maltežaninu. U Baladi se prvi put Korto pojavljuje u stripovskom svetu. Korto, prefrigana mornarcina i romantik.
Pre nego bi poceo da pišem ovaj tekstic pitao sam se imam li prava na to? Šta da o ovom velicanstvenom delu kažem ja, mali provincijski stripaš-amater? O Kortu i Hugu Pratu ljudi pišu doktorske disertacije, studiraju ga sa najvecom pažnjom. Naposletku, što i ne bi? Kao da ce moje malo pisanije da neko cita. Hoce možda deset coveka. Najposle ako se i obrukam ko ce znati.
Pitanje da li je Korto stvarno postojao je nešto što se provlaci kroz celu sagu o Kortu Maltezeu. Podemo li od toga da nije postojao, ne možemo da se nacudimo otkud nam taj osecaj da citamo stvaran život jednog neobicnog coveka. Cak vremenom postajemo pomalo i intimni prijatelji sa njime. Sve je tako maglovito, a opet tako stvarno. Podemo li od toga da je postojao, pokušavamo da zadržimo bar deo svoje racionalnosti i kažemo "ma daj... tripuješ se". Vecita pitanja cije je odgovore Prat poneo sa sobom na onaj svet.
Balada je strip sa jakim likovima. Svaki lik koji se pojavljuje gotovo ima matematicki znacaj u samom stripu.
Kain i Pandora Hrovesnor. Kain, na pocetku nadobudni bogatašcic trpi možda najvecu transformaciju u citavom stripu. Na kraju Kaina ostavljamo kao jedan od najpozitivnijih likova u celom stripu. Postoje mnoga pitanja koja se postavljaju u vezi njega. Zašto je, recimo probao da ubije Korta, Raspucinovom puškom. Šta je mislio time? Kain nikako nije glup decko. Na momente primecujem i da je ledeno proracunati sebicnjak. A opet negde pokaže i svoju nežnu stranu koja je cini se maskirana tom proracunatošcu. Pitanja, pitanja, pitanja... Takav je ceo strip, nalazeci odgovre na pitanja koja su te ranije mucila dospevaš samo do novih, novih i novih pitanja.
Pandora. U Pandoru su svi zaljubljeni, cak i sam Korto. Pandora je tek devojcurak, životne dobi kao Pet o Šejn. Ni devojcica ni žena, a opet i jedno i drugo. Onaj poljubac sa Zliterom koji krece na pogubljenje je emotivno najajci momenat u stripu. Opet Pandora ima sve atribute zavodnice. Svojim lepim licem kao da je zamadijala citavu Eskondidu. Možda je Raspucin i došao u stanje totalnog rastrojstva zato što je bio lud za njom. Možda je i Krania ubio u tom bunilu. Opet pitanja, pitanja... Lep je i onaj oproštaj Korta i Pandore sa onim maorskim vencicem.
Zliter, stvarna junacina i heroj stripa. Objavljivanja, i preinake njegove presude su delovi kojim sam poklanjao najvecu pažnju. Mislim da je citanje njegovog pisma oslobodiocu Eskondide jedan od psihološki najacih trenutaka. Tu vidimo velicinu licnosti, gusara i avanturiste Korta Maltezea. Sjajno, sjajno, šta više reci.
Raspucin, po kome sam dobio forumaško ime, je od samog starta definisan i profilisan lik. Stalno na ivici da ubije sve živo pa i svog jedinog prijatalja. Oduševljava me njegova životinska priroda i instiknt patološkog ubice. Neverovatne su te igre koje igraju on i Korto kroz citav serijal. Nakako je za razumevanje nastavka price neophodno procitati ovu pricu. Balada je temelj svog prijateljstva i neprijateljsta izmedu Korta i Raspucina.
Monah. Apsolutni autoritet, mahniti Pandorin otac, suludi gusar... Kad saznamo razloge njegovog ludila kad je video Pandoru, cini nam se da je to to i da je sve jasno, a nije. Itekako nije. Na momente hladno racionalni gospodar koji drži sve konce potpuno poludi i cak pokuša da ubije Korta gurajuci ga sa one litice, pritom mu govoreci da mu je jedini prijatelj. Kolika je njegova rastrojenost? Kako li je velika ljubav i strast vezivala Monaha za ženu kojom se oženio njegov rodeni brat?
Lukavi Kranio. Obrazovani Maor koji jedini razume citavu pricu, varira od ogromnog poverenja kod svih ucesnika do potpunog zaziranja od strane svih. Moinahov covek od najveceg uticaja. Njegovo ubistvo je najmsiticniji momenat citavog stripa. Zbogom Kranio, žao mi je što si nastradao na samom pocetku.
Tarao, jedini koji plovi u pravom smeru plateci ajkule i mesec. Veliki prijatelj Kaina i Pandore. Nevinost i poštenje, cak i savest citavog stripa. Dobri Tarao.Bez onog uvoda iz pera Umberta Eka, ne bi nikad ni provalio da je Prat cak i koordinate putovanja zamislio sa njemu svojstvenom "preciznošcu". Zbog cega svi, osim malog Taraoa greše u svojim putanjama i kako svi ipak stižu do mitske Eskondide? Eh što... Možda zato što je tako Prat zamislio da nam stvori još jednu nedoumicu, a možda zato što je stvarno tako bilo.

Vreme. Vreme je bitan faktor. Prica se odvija u dužem vremenskom intervalu. Mi ne vidimo šta se sve dešavalo medu svima njima u tim mesecima kada se prica odvija.
Politika. Strip pršti od poltickih konotacija tog vremena jutro prvog svetskog rata u jednom zabacenom kraju sveta. Sitne pokvarene igre malih aparatcika velikih sila. Sazrevanje svesti lokalnih naroda o borbio za nezavisnost. Velika pažnja koju je Prat posvetio položaju i prilikama raznoraznih armija u tom turbulentnom periodu ljudske istorije je zapanjujuca.

Eto, toliko o Baladi forumašima stripova.com. Upssovci ce dobiti još poneku recenicu o muzickoj podlozi pisanija, i još po necemu. Verovatno ce biti i slika Vasica, sa majicom Korto Malteze u drevnom Prizrenu.

Voli vas Raspucin

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/04/2008 : 02:34:55  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
petica za trud

btw, dobra ona slika ureda

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11095 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 06/04/2008 : 12:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Lipo, lipo... taman leglo na moju odluku da veceras pogledam Cortov crtic. Toliko su ga ljudi ogadili da sam odgada gledanje sve do danas no, pogledati ga moram... zašto ne danas? A "Balada..."? Ona je kao stvorena za rasprave u kojima je svaciji dojam o procitanom razlicit a ispravan.

PS
Ne poznajem baš vaš pravopis ali ona recenica o citanju... mislim da bi bolje pasalo "... deset ljudi" nego "... deset coveka". Bez uvride, al tu mi zvuciš ka' slasticar... ili pekar

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 06/04/2008 : 12:40:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Aha. Namerno sam je stavio. Trebao sam samo da dodam navodnike. To ti je kosovština u mom izražavanju.
Crtac je slab. Možda prvi deo, a ostatak je stvarno loš.

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 06/04/2008 : 13:12:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message
Cuo puno, ništa nisan cita, gleda vecinu crtica... dojam je dobar...
A jednog dana... pocet cu to otkupljivat...
Go to Top of Page

Trigger
Average Member

Bosnia and Herzegovina
757 Posts

Member since 12/07/2007

Posted - 06/04/2008 : 14:20:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Trigger a Private Message
Ja sam Korta opet otkrio jakoooo rano (da li se jos neko sjeca Vena u kom je u nastavcima objavljivan Korto) i uvijek mu se jako rado vracam, jer svakoi put otkrijem nesto drugo...

I kad ce Bob Morane u integralima?
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 08/04/2008 : 09:09:01  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
Ja imam englesko izdanje Balade (od Harvilla)- 2 komada(+ 4 Kelta) su jednom zalutala u MK Konzorcij u LJ. Mislim, da se sve prodalo za dva sata
Meni je inace Balada jedna od manje dobrih Cortovih epizoda. Ni prica ni crtež nisu tako "ispolirani" kao Prattovi kasniji stripovi

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

Caldera
New Member

Croatia
251 Posts

Member since 12/09/2007

Posted - 08/04/2008 : 09:40:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caldera's Homepage  Send Caldera an AOL message  Send Caldera an ICQ Message  Send Caldera a Yahoo! Message  Send Caldera a Private Message
Raspisa' se ti... Malo tu pa malo El Nino...

----Mjesto za oglas----
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000