Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 07/05/2008 : 13:02:56
|
quote: Originally posted by bookglobe Heh, sorry... Nije mi Sylvain rekao da je bilo još interesenata (ali, eto, oprao si me za Alacka, svaka cast /al si komplimentiramo/)
Sto, zar jesam?:) Vise ni sam ne znam s tim Castermanom. A Tueur?
quote: Originally posted by bookglobe no ima Bayou još stvarno dobrih stvari za izdavace koji su dovoljno ludi bacati pare na superkvalitetne naslove koje ce citati 11 ljudi.
Da, meni se svidja Gipi i Aya. Klezmer je djelovao zanimljivo, ali me razocarao. Ma nije problem baciti pare na par naslova, osim ako tih par nisu vecina kataloga:)
|
Trouble will find me |
|
|
alanmaras
Advanced Member
Croatia
3787 Posts
Member since 06/03/2005 |
Posted - 07/05/2008 : 13:26:52
|
quote: Originally posted by bookglobe
Sto se Bgl. tice, u kasnu jesen ide jos jedna tura integrala...
nadam se da ovaj puta nece biti izvitopereni |
"I sat before the wise man in the autumn of my youth, and I told him all the things I had to know. He said you have the future if you need to find the truth, and in his eyes I saw that it was so." |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Member since 06/06/2007 |
Posted - 07/05/2008 : 13:44:19
|
quote: Originally posted by alen
Stovatelj sam Casha, no skeptican prema strip-biografiji... ali da budem iskren, vjerovatno cu je kupiti :))
Evo ti Carlsenovo originalno izdanje (mada su za 3 reprint mijenjali naslovnicu) pa ti vidi. Nije da ima brdo strip-biografija na temelju kojih bi covjek mogao izgraditi ili razbiti skepsu. BTW. napravljeno prije filma (sad, ne mogu reci je li autor zano da ce se film snimati pa se prikacio) |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 07/05/2008 : 13:50:05
|
Stovatelj sam Casha, no skeptican prema strip-biografiji... ali da budem iskren, vjerovatno cu je kupiti :))
Evo ti Carlsenovo originalno izdanje (mada su za 3 reprint mijenjali naslovnicu) pa ti vidi. Nije da ima brdo strip-biografija na temelju kojih bi covjek mogao izgraditi ili razbiti skepsu. BTW. napravljeno prije filma (sad, ne mogu reci je li autor zano da ce se film snimati pa se prikacio)
Skepsa se javila iz nekog unutarnjeg hinta da strip mozda nije najbolji medij za biografije. Ali uz recimo "Live from Folsom prison" to bi moglo biti sasvim pristojno stivo. |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Posted - 07/05/2008 : 13:54:34
|
Evo ti Carlsenovo originalno izdanje (mada su za 3 reprint mijenjali naslovnicu) pa ti vidi. Nije da ima brdo strip-biografija na temelju kojih bi covjek mogao izgraditi ili razbiti skepsu. BTW. napravljeno prije filma (sad, ne mogu reci je li autor zano da ce se film snimati pa se prikacio)
Skepsa se javila iz nekog unutarnjeg hinta da strip mozda nije najbolji medij za biografije. Ali uz recimo "Live from Folsom prison" to bi moglo biti sasvim pristojno stivo.
Što ja znam... Špekulant bi mogao reci da citatelji serijskih naslova (Zagor ili Asterix) zapravo zadovoljavaju svoju potrebu da popune mozaik "života" / "biografiju" nekog lika. Tako da bi i obrnuto moglo biti zanimljivo, ako je dobro napravljeno. A Cash je. |
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Pavel
Senior Member
Croatia
1233 Posts
Member since 25/08/2005 |
Posted - 07/05/2008 : 18:39:38
|
Covjece kol'ko vas je u manje od 24 sata. Drago mi je da nisam jedini koji se vratio iz mrtvih na ovaj forum. E da, ako su stvari takve kako je pisalo u odgovoru (a vidjet ce se uskoro) onda sam misterioznom Bookglobeu dužan ispriku. O dvjema bliskim, a razlicitim kucama ne znam ništa niti uopce trebam znati tako da to možemo preskociti. Jedino što me smetalo leži u cinjenici da nisam mogao znati što ce izaci i kada. S obzirom da doma imam sve nabrojane Bookglobeove stripove, nema razloga da ne nabavim i ono što ce, kako je receno, uskoro izaci. Za moju skepsu je najviše kriva poplava novih izdanja kojih je naprosto jako puno za tržište velicine bivše Jugoslavije (ako i toliko) i prije sam za varijantu da se jedan ili nekoliko serijala kompletira pa tek onda krene na nove (dosad su kompletirani Torpedo i Bone), ali to je opet stvar uredništva. Ako tome dodamo cinjenicu da je dobar dio tih naslova prvi put objavljen u nas tada je vrlo lako doci do ideje o ciljanju na znatiželjnike. I za kraj,istina je da se Martin Milan i Norbert & Kari teško (zapravo, skoro pa nikako) mogu nabaviti na materinjem jeziku, a postoji k tome i još nekoliko razloga zbog kojih cu nastaviti kupovati Bookglobeova izdanja unatoc svemu. Hvala na odgovoru kojeg, iskreno, nisam ocekivao. Eto, toliko o tome.
|
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Posted - 07/05/2008 : 19:36:01
|
Nema frke. Kad su pitanja razumna na njih se može odgovoriti. A i zaposlio sam se pa sad imam puno više slobodnog vremena nego u doba kada sam morao voditi vlastitu tvrtku i šljakati po 15 sati dnevno. Pokušao bih ti još samo jednom razbiti predodžbu da nešto radimo za znatiželjnike. Naime, nakon 15 godina u strip izdavaštvu mogu ti s prilicno velikom sigurnošcu ustvrditi da u ovoj branši citatelja znatiželjnika, na žalost, gotovo uopce nema. Naprosto ne postoje ljudi koji, sami od sebe, žele doznati nešto novo. Sve se uglavnom svodi na to da vrlo rijetki izuzetci nešto "provale" pa onda jedan mali dio ljudi krene za njima. Ali to je premalo i prekasno. U tom smislu, ne bih se previše živicirao niti oko poplave novih izdanja jer procjenjujem da ce ova hiperprodukcija (iz raznih razloga koje je ovdje dugo objašnjavati) okopniti vec tijekom ove godine ili najkasnije polovicom 2009. Strip scenu u Rvata možda najbolje opisuju rijeci jednog srpskog krimosa koji je ovako definirao krimi milje: Mala bara, a puno krokodila. Ja bih samo dodao: A hrana pri kraju... |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/05/2008 : 19:42:33
|
Ja ne bih rekao da ce ta hiperprodukcija okopniti i bas me zanima na osnovu cega to zakljucujes, ako ti se da pisati. |
Trouble will find me |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Posted - 07/05/2008 : 20:00:47
|
Tisak uspostavlja nov sustav poslovanja u kioscima. Uvodenje novog proizvoda na kiosk (ono što se u megastorovima naziva kupovina police) koštat ce oko 60 somova kuna. To znaci da više nece postojati nacin da se uvedu novi naslovi na kioske jer bi trebalo raditi otprilike 2 godine s gubitkom kako bi se poslovanje dovelo do nule, pa tek onda pocelo osiguravati sredstva za nove proizvode. Takoder, placat ce se masna lova na manipulaciju remitendom, što ce automatski znaciti da izdavac koji je do sada mogao na kiosku držati strip s remitendom od otprilike 60% na kioske može slati samo ona izdanja za koja je siguran da ih može prodati barem 70%. I sam znaš da takvih naslova nema baš puno.
Kako jedan dio izdavaca koristi sredstva ostvarena prodajom magazina da finacira manje profitabilna albumska izdanja takvi ce izdavaci u buducnosti moci tiskati samo one naslove za koje su sigurni da mogu osigurati relativno brz obrt kapitala. To ce, naravno, izazvati lancanu reakciju jer ce se ukupan promet od strip albuma iz maloprodaje smanjiti (jer ce striparnice i knjižare manje prometovati stripom) što može rezultirati a) poskupljenjem albumskih izdanja ili b) još znacajnijim smanjenjem broja tiskanih naslova ako ulaganje ne bi postalo prerizicno. Predvidam da ce sljedeci period koliko - toliko sigurno preživjeti samo izdavaci koji rade takozvane "niche" proizvode, dakle specijalizirane naslove namjenjene gotovo iskljucivo poznatim kupcima. Problem bi mogao nastati ukoliko citateljstvo spadne samo na tu vrstu citatelja, jer ce se i oni prije ili kasnije umoriti od relativno ravnomjerne dijete istovrsnih stripova. Pad broja citatelja mogao bi izazvati sljedecu fazu "domino efekta", nova poskupljenja i još manji izbor na policama.
Naravno, ovakav je scenarij možda malo crn, ali ne previše nerealistican. Tržište je malo, zbog toga i osjetljivo. Poremecaji ravnoteže u poslovanju mogu imati drasticnije posljedice no na vecim tržištima. Jednostavno: lakše je uzburkati tekucinu u šalici za caj nego u buretu. Utješno je da se tekucina u šalici prije smiri no u buretu. Mislim. Nadam se. |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 07/05/2008 : 20:02:00
|
nema nikakve sanse da okopni hiperprodukcija tipa ''naklada 500''. budimo iskreni: ona jest po broju naslova, ali nikako po ukupnom broju stripova, to je zapravo mikroprodukcija i 500 kupaca ce za vecinu naslova uvijek biti. naravno, s BG i SA je druga prica, svakako su daleko tezi problemi s 5-6000 komada naklade... a opet, LU je siguran dok ima zagora, tog ce i 2222. biti prepuni kiosci... |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Posted - 07/05/2008 : 20:26:03
|
quote: Originally posted by Curunir
nema nikakve sanse da okopni hiperprodukcija tipa ''naklada 500''. budimo iskreni: ona jest po broju naslova, ali nikako po ukupnom broju stripova, to je zapravo mikroprodukcija i 500 kupaca ce za vecinu naslova uvijek biti. naravno, s BG i SA je druga prica, svakako su daleko tezi problemi s 5-6000 komada naklade... a opet, LU je siguran dok ima zagora, tog ce i 2222. biti prepuni kiosci...
Djelomicno si u pravu. Ono što ti nazivaš "naklada 500" ja smatram "niche" izdavaštvom. Ono je posve legtimno i prisutno u svim zemljama. Na žalost, isto tako se moramo pomiriti s cinjenicom da smo zemlja (zemlje) u kojoj je sva strip naklada (albumska) "naklada 500".
Ali cak ni to nije neka posebna tragedija... Na londonskom sajmu knjiga sam imao prilike vidjeti top liste najprodavanijih knjiga u prava 3 mjeseca za Australiju, Novi Zeland, Irsku i SAD. Najprodavanija nova knjiga u Australiji prodala je 11 somova primjeraka, u Irskoj nešto manje od 5 somova, kod Amera nešto manje od 40 somova. S obzirom na broj stanovnika, standard i "kulturu citanja" covjek bi ocekivao puno više.Tako da ovo kod nas i nije prevelika tragedija. Naprosto, cini se da je stanje posvuda slicno.
Problem sa strip tržištem i vani i u nas je što "veci" izdavaci na odreden nacin podnose veci teret u distributivnom lancu. Kada oni više ne budu mogli proizvoditi dovoljno da održe specijalizirane knjižare na životu (a uskor ce se poceti mijenjati i uvjeti posovanja u "regularnim" knjižarama) preostat ce samo manji izdavaci s web i mail order sustavima distribucije. Tako ce doci do dodatnog kontrahiranja umjesto ekspanzije tržišta i krug ce se zatvoriti sve do sljedeceg ciklusa ekspanzije. Kada i kakav ce on biti ne mogu nagadati, ali ne sumnjam kako je u pitanju prirodan proces u ciklusima poslovanja.
Ponavljam još jednom: moguce je da samo trabunjam...
Još nešto u cemu ne griješiš. Ne može Todoric maknuti Zagora s kioska niti da se na njega zaleti svojim helikopterom. A to je ipak nešto, ne? |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 07/05/2008 : 20:44:07
|
tako male brojke za tolike populacije? i to za knjige? izgleda da pisanoj rijeci nema spasa... blu-gay generacija... pa onda stripu pogotovo nema spasa, pretvorit ce se u kucnu ''nakladu 100'' ilitiga nanoniche... e da, nesto sam zaboravio za nas: ulaskom u eu (a i prije) eto pdv-a i na albume... i 10% bit ce prokleto previse...
naravno, zagi ostaje, on je neunistiv od triglava do vardara ili ankare... subkulturalni fenomen, nuzno ga je iskljuciti iz statistika |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
hello
Senior Member
Croatia
2730 Posts
Member since 14/07/2006 |
Posted - 07/05/2008 : 21:07:35
|
Curunir je dobro spomenuo i uvodenje PDV-a na knjige, ali to bi se moglo desiti tek za 5-6 godina jer je zatražena odgoda od 6 godina na ovaj zakon. Nisam znao da ce Tisak poceti naplacivati toliku cifru za uvodenje novih proizvoda. Mislim da bi im se to moglo obiti o glavu. Em su monopolisti, em prakticki vrše zabranu novih izdanja. Ali ajmo gledati malo pozitivnije. Možda netko otvori nekoliko trafika u vecim gradovima gdje bi se prodavali casopoisi manje naklade, stripovi i ostali proizvodi koji nemaju masovnu proizvodnju, ali imaju vjerne potrošace. |
www.izdavanje-knjiga-dani.hr www.vangogh.hr |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Posted - 07/05/2008 : 22:26:29
|
quote: Originally posted by hello
Curunir je dobro spomenuo i uvodenje PDV-a na knjige, ali to bi se moglo desiti tek za 5-6 godina jer je zatražena odgoda od 6 godina na ovaj zakon. Nisam znao da ce Tisak poceti naplacivati toliku cifru za uvodenje novih proizvoda. Mislim da bi im se to moglo obiti o glavu. Em su monopolisti, em prakticki vrše zabranu novih izdanja. Ali ajmo gledati malo pozitivnije. Možda netko otvori nekoliko trafika u vecim gradovima gdje bi se prodavali casopoisi manje naklade, stripovi i ostali proizvodi koji nemaju masovnu proizvodnju, ali imaju vjerne potrošace.
Bez ikakve želje da te uvrijedim: ovo je totalno naivno razmišljanje. Što nam iskustvo govori? Prije nego li je Agrokor ušao u Tisak (znaci u posljednjih pet godina) konsolidirao je i okrupnio poslovanje Konzuma i Superkonzuma. Osvrni se oko sebe. Što ti se cini? je li se broj malih trgovina s "vjernim potrošacima" povecao ili smanjio? 50% malih trgovina inkorporirano je u Agrokorov sustav, 30% ih je nestalo, a svega 20% opstalo, ali u mikro uvjetima (lokacije koje su tako male, nedostupne ili logisticki komplicirane da su velikom sustavu naprosto neisplative za servisiranje). Tako velikom sustavu se više isplati platiti ti da ne radiš nego dopustiti da mu se motaš pod nogama. Prostor takvog kioska njemu više vrijedi kao parkirališno mjesto za kupca u njegovom supermarketu nego kao nekakva lokacija za prodaju proizvoda. Misliš da možeš placati prostor u sistemu u kojemu veliki sustavi kvadraturu mogu placati suhim zlatom jer žele zaštiti strateške pozicije od eventualne vanjske konkurencije (koja je, uostalom, vec zakasnila u osvajanju našeg tržišta)? Ili, ako te netko iz vecega sustava zapazi (a gora ti se stvar od toga ne može dogoditi), misliš da ce biti benevolentan ili ce jednostavno postaviti svoju trafiku kraj tvoje i prodavati jeftiniju robu dok te ne pometu? Razmišljaju racionalno, svaka kuna koja završi u tvom džepu nece završiti u njihovom. Rastacuci male sisteme oni ne okrupnjavaju trgovinu nego potrošaca. Dovode ga u situaciju gdje postoji samo jedan izbor u potrošnji novca.
Uzme li se u obzir da isti sustav upravo na Velesajmu montira veliku tiskaru misliš li da ce mjesto na kioscima prepustiti jeftinim stripovima koji se slabo prodaju ili ce na ta mjesta ukrcati svoje skupocjene magazine ili jeftine brošure krcate reklamama za njihove proizvode?
Daleko bilo da mislim kako je Agrokor neka mrašna aždaha... to je jednostavno kapitalizam. Za to smo se krvavo borili. Evo nam ga sada. I to ne samo u stripu. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/05/2008 : 22:36:12
|
Tisak uspostavlja nov sustav poslovanja u kioscima. Uvodenje novog proizvoda na kiosk (ono što se u megastorovima naziva kupovina police) koštat ce oko 60 somova kuna. To znaci da više nece postojati nacin da se uvedu novi naslovi na kioske jer bi trebalo raditi otprilike 2 godine s gubitkom kako bi se poslovanje dovelo do nule, pa tek onda pocelo osiguravati sredstva za nove proizvode. Takoder, placat ce se masna lova na manipulaciju remitendom, što ce automatski znaciti da izdavac koji je do sada mogao na kiosku držati strip s remitendom od otprilike 60% na kioske može slati samo ona izdanja za koja je siguran da ih može prodati barem 70%. I sam znaš da takvih naslova nema baš puno.
Kako jedan dio izdavaca koristi sredstva ostvarena prodajom magazina da finacira manje profitabilna albumska izdanja takvi ce izdavaci u buducnosti moci tiskati samo one naslove za koje su sigurni da mogu osigurati relativno brz obrt kapitala. To ce, naravno, izazvati lancanu reakciju jer ce se ukupan promet od strip albuma iz maloprodaje smanjiti (jer ce striparnice i knjižare manje prometovati stripom) što može rezultirati a) poskupljenjem albumskih izdanja ili b) još znacajnijim smanjenjem broja tiskanih naslova ako ulaganje ne bi postalo prerizicno. Predvidam da ce sljedeci period koliko - toliko sigurno preživjeti samo izdavaci koji rade takozvane "niche" proizvode, dakle specijalizirane naslove namjenjene gotovo iskljucivo poznatim kupcima. Problem bi mogao nastati ukoliko citateljstvo spadne samo na tu vrstu citatelja, jer ce se i oni prije ili kasnije umoriti od relativno ravnomjerne dijete istovrsnih stripova. Pad broja citatelja mogao bi izazvati sljedecu fazu "domino efekta", nova poskupljenja i još manji izbor na policama.
Naravno, ovakav je scenarij možda malo crn, ali ne previše nerealistican. Tržište je malo, zbog toga i osjetljivo. Poremecaji ravnoteže u poslovanju mogu imati drasticnije posljedice no na vecim tržištima. Jednostavno: lakše je uzburkati tekucinu u šalici za caj nego u buretu. Utješno je da se tekucina u šalici prije smiri no u buretu. Mislim. Nadam se.
Ovo o cemu pricas se, mislim, tice velikih izdavaca, a ne toliko nas malih, koji ionako trenutno radimo samo izdanja za takoreci poznate kupce u malim nakladama. Stalno se postavlja to pitanje implozije trzista, kao - izdanja ima previse, ljudi su zasiceni, to kad tad mora puknuti, ali, po meni, ako se to vec nije dogodilo i nece. U principu, jedan je bitan razlog zasto do toga nije doslo (a inace je, u normalnim okolnostima, trebalo) - dva izdavaca koja su objavila (odokativno) vise od polovice albumskih izdanja u protekle dvije godine - Libellus i Fibra - nisu pravi izdavaci. U smislu da im je glavni motiv entuzijazam/strast/kolekcionarstvo/tastina/whatever, uglavnom, sve samo ne novac i zarada, i oni ce, po meni, prezivjeti sve dok taj motiv bude dovoljno jak i dok okolnosti (posao/obitelj/slobodno vrijeme) to budu dopustale.
Sto se velikih tice, Berni vec godinama govori kako stripova na kioscima ima previse i da ce ugasiti neka izdanja, pa nije, a nadam se da ni nece. Cuo sam crne prognoze o tim novim uvjetima, ali ovo sto si iznio zvuci prestrasno. Kiosci nisu moje podrucje, pa ne mogu konkretno reci da li si u pravu ili krivu, ti si tu ipak strucniji (eh, da, kako je prosao Algoritam s mangom? To ce biti zanimljivo proanalizirati), ali opet, nisam siguran da razumijem zasto bi to vjerojatno smanjenje naslova na kioscima dovelo do smanjenja prodaje (prodaje!, ne tiskanja neisplativih naslova - taj dio je jasan) albuma. Po nekoj logici stvari, sa smanjenjem ponude kiosk naslova, i sa smanjenjem broja albuma, ljudi bi trebali moci kupiti koji album vise. Ili se varam? I jos nesto - ti se uvjeti odnose na uvodjenje novih naslova - to ipak znaci da ce stari naslovi na kioscima moci nastaviti, pa ni bgl ni strip-agent ne bi trebali osjetiti taj udar tako brzo? |
Trouble will find me |
|
|
hello
Senior Member
Croatia
2730 Posts
Member since 14/07/2006 |
Posted - 07/05/2008 : 23:22:47
|
quote: Originally posted by hello
Curunir je dobro spomenuo i uvodenje PDV-a na knjige, ali to bi se moglo desiti tek za 5-6 godina jer je zatražena odgoda od 6 godina na ovaj zakon. Nisam znao da ce Tisak poceti naplacivati toliku cifru za uvodenje novih proizvoda. Mislim da bi im se to moglo obiti o glavu. Em su monopolisti, em prakticki vrše zabranu novih izdanja. Ali ajmo gledati malo pozitivnije. Možda netko otvori nekoliko trafika u vecim gradovima gdje bi se prodavali casopoisi manje naklade, stripovi i ostali proizvodi koji nemaju masovnu proizvodnju, ali imaju vjerne potrošace.
Bez ikakve želje da te uvrijedim: ovo je totalno naivno razmišljanje. Što nam iskustvo govori? Prije nego li je Agrokor ušao u Tisak (znaci u posljednjih pet godina) konsolidirao je i okrupnio poslovanje Konzuma i Superkonzuma. Osvrni se oko sebe. Što ti se cini? je li se broj malih trgovina s "vjernim potrošacima" povecao ili smanjio? 50% malih trgovina inkorporirano je u Agrokorov sustav, 30% ih je nestalo, a svega 20% opstalo, ali u mikro uvjetima (lokacije koje su tako male, nedostupne ili logisticki komplicirane da su velikom sustavu naprosto neisplative za servisiranje). Tako velikom sustavu se više isplati platiti ti da ne radiš nego dopustiti da mu se motaš pod nogama. Prostor takvog kioska njemu više vrijedi kao parkirališno mjesto za kupca u njegovom supermarketu nego kao nekakva lokacija za prodaju proizvoda. Misliš da možeš placati prostor u sistemu u kojemu veliki sustavi kvadraturu mogu placati suhim zlatom jer žele zaštiti strateške pozicije od eventualne vanjske konkurencije (koja je, uostalom, vec zakasnila u osvajanju našeg tržišta)? Ili, ako te netko iz vecega sustava zapazi (a gora ti se stvar od toga ne može dogoditi), misliš da ce biti benevolentan ili ce jednostavno postaviti svoju trafiku kraj tvoje i prodavati jeftiniju robu dok te ne pometu? Razmišljaju racionalno, svaka kuna koja završi u tvom džepu nece završiti u njihovom. Rastacuci male sisteme oni ne okrupnjavaju trgovinu nego potrošaca. Dovode ga u situaciju gdje postoji samo jedan izbor u potrošnji novca.
Uzme li se u obzir da isti sustav upravo na Velesajmu montira veliku tiskaru misliš li da ce mjesto na kioscima prepustiti jeftinim stripovima koji se slabo prodaju ili ce na ta mjesta ukrcati svoje skupocjene magazine ili jeftine brošure krcate reklamama za njihove proizvode?
Daleko bilo da mislim kako je Agrokor neka mrašna aždaha... to je jednostavno kapitalizam. Za to smo se krvavo borili. Evo nam ga sada. I to ne samo u stripu.
Nisam se uvrijedio. Ali ovaj primjer o "vjernim kupcima" nije pravi jer su te manje prodavnice prodavale istu robu kao i Konzum samo su bili puno skuplji i zato su i propali. I ne mislim da je nemoguce da netko u buducnosti otvori par kioska u vecim gradovima u kojima bi prodavao potpuno drukcije proizvode nego u Tiskovim kioscima. A što se tice kapitalizma, zar jedan od osnovnih pojmova nije konkurencija. Tisak je u ovom slucaju prakticki monopolist (ima jedino još mali Distri press) i siguran sam da ce s vremenom dobiti konkurenciju. |
www.izdavanje-knjiga-dani.hr www.vangogh.hr |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Posted - 07/05/2008 : 23:54:20
|
@ Markos > Ako se ne varam mislim da sam prvo istaknuo kako vjerujem da ce posljednji "pasti" niche izdavaci, pa vjerojatno medu njima i Libellus i Fibra jer su manje izloženi riziku, imaju poznatog kupca i postavli su bolju cijenu svog proizvoda. Problemi ce nastati u distributivnim kanalima koje ti manji izdavaca, nakon defanzivne pozicije vecih, nece moci "izdržavati". Kada bude manje stripova bit ce i manja potražnja za njima. U knjižare ce ulaziti i stripove tražiti samo oni koji traže jedan od nekolicine poznatih serijala. Dakle neceš imati situaciju u kojoj netko kaže "Hm, idem zaviriti u Stripovi na kvadrati ili Profil vidjeti što je novoga izašlo.", nego ceš umjesto toga imati situaciju u kojoj u knjižarama stripove traže samo oni koji skupljaju KP, MV ili Blueba. jer ce se vecina vrlo brzo pomiriti s tim da drugog izbora nema. Svaki kupac KP-a ili Blueba koji tada otpadne (skupo mu je, dosadilo mu je tid.) bit ce cavao u ljes stripa u Hrvata.
Što se tice kioska i tu su stvari kompleksne. Da, veliki ulaz ce se placati samo na nove naslove. Ali to u startu znaci da ja ovo ljeto moram odustati od 4 nova magazina (SMG! Ekstra s kompletnim albumima za 19 kuna i 2 nova Marvela i neprežaljene Crvene Sonje) a ove jeseni još 2 (jeftini CB Spidey od Romite na 100 str. i Conan magazin). Znaci citatelji ostaju uskraceni za mogucnost izbora, a ja za mogucnost širenja. A ako se ne širim (ako ne stvaram novu vrijednost) propadam jer nisam posao bazirao na prodaji za "poznatog" kupca, vec za kupca uopce.
Isto tako, zaboravio si manipulativne troškove za remitendu. Što veca remitenda, to veci dodatni troškovi. Dakle, magazini s rizicnom prodajom u izvansezonskim periodima, recimo SMG!, odjednom postaju prevelik rizik zbog mogucih povecanih troškova pri manipulaciji remitendom. Zašto bi onda izdavac koji je iz odredenih razloga (recimo nemamo niti jedan strip magazin s europskim stripom made in Cro. ili želim potencijalnog kupc upoznati s materijalom koji kasnije može ili ne mora kupiti u skupom albumu) spreman preuzeti odredeni rizik ulaganja u autorska prava, tisak i distribuciju, ukoliko unaprijed zna da ce ga trošak obrade remitende dotuci. Bolje je ništa ne tiskati i ništa ne rizikovati. Ili otici u defanzivu i raditi desetak skupocjenih albuma iz ljubavi i "kucne radinosti", pa ih krvavo skupo prodavati i tako držati posao u ravnoteži, bez rizika, ali i bez mogucnosti napredovanja.
Pazi ovaj podatak (true story, i mene je šokiralo): magazin za koji sam dugo mislio da je najprodavaniji tog tipa u Hr. Egmontov magazin s diznijevim likovima zapravo se tiska u samo 10 somova primjeraka. A prodaj oko 4 soma! Prema novim uvjetima morao bi prodavati oko 6,5 somova da bude u plusu. Hoce li ostati na kiosku? Ne znam... vjerojatno zahvaljujuci drugim stvarima na koje se šlepa (Barbie itd.). Jedan drugi, vrlo mocan, nakladnik izdao je pocetkom tjedna naredenje: sva magazinska izdanja koja ne prodaju 50% gase se do kraja godine. Bez obzira što 60% prihoda svakog broja ostvaruju od reklama, a ne od prodaje!!! Sigurno je sljedece: svaki izdavac koji imalo racionalno razmišlja pocet ce se povlaciti s tržišta prije nego li finacijski iskrvari. Slažem se: u takvoj situacij Bgl je još uvijek u odlicnoj poziciji jer raspolaže s pedesetak licenci (medu kojima su Corto, Blueb, Lucky, Spidey) i može njima manipulirati kako mu se dopadne. Ali gdje je onda rast tržišta, gdje su onda novi citatelji? Spidey mi je pokazao da oni ipak postoje, mada možda nisu imanentno strip citatelji nego Spidey fanovi, a Warcraft ce pokazati ima li ih još. Uostalom, ta nam analiza nece puno pomoci... S obzirom na sredstva uložena u reklamu Algoritam bi morao prodavati oko 190% naklade samo da se pokrije. U konkretnom slucaju Warcrafta uopce se ne radi o investiranju u strip ili Mangu nego o investiranju u jedan mnogo strateški važniji i beskrajno kompleksniji i unosniji posao od samoga stripa, ali nije na meni da o tome razglabam.
Konacno, što znaci to da Bgl udar nece osjetiti brzo? Osjetit ce ga odmah kroz to što se više ne može širiti kreiranjem novih magazina, kroz to što mora gasiti neka izdanja (za SA naj bi se štel mešati) i što samim time mora smanjivati broj albuma koje namjerava tiskati kroz godinu. U buducnosti to ce znaciti i to da ce se umjesto pedesetak albumskih naslova godišnje morati koncentrirati na desetaka. Naravno, tih ce desetak biti udarnih i na tržištu ce se pojavljivati uvjek na vrhuncu sezone, upravo u vrijeme kada i drugi izdavaci izlaze sa svojim naslovima. Samim time konkurencija ce se znacajno zaoštriti, a oni koji raspolažu najkomercijalnijim naslovima pocet ce diktirati uvjete maloprodaji kako bi održali prednost pred drugima. Oni koji budu držali najjace brandove najduže ce opstati... iako ne vjerujem da ce imati prilike i volje "uživati" u tom "trijumfu".
Konacno, kada ostane samo nekoliko "niche" izdavaca (a u to vrijeme i Bgl. ce biti medu njima) nece više postojati niti mehanizam za obuzdavanje cijena. Naime, ako ja sada prodajem jedan album (u 4 broja SMG!-a) za 15 kn onda ne mogu u albumskoj formi tražiti nebuloznu cijenu od 150 kn, nego relativno razumnu cijenu od 59 do 79 kn (ovisno o formatu i opremi). Ali kada više ne bude bilo stripova za 15, 19 ili 25 kn ja cu za HC Amazing Spidey od 80 str. moci tražiti 80 ili 90 kn umjesto 25 koliko stoji na kiosku. Ludens nece prodavati Zagora za dvadesetak kuna (sorry, pojma nemam koliko stoji na kiosku jer me uopce ne zanima) nego ce ga pakirati u HC i dilati za 75 - 80 kn. Smanjit ce nakladu, smanjit ce ulaganje, smanjit ce rizik, a profit ce ostati razmjerno isti. A svi cemo igrati na sigurno jer znamo da ce se naci dovoljan broj "budala" da to kupi. Nemoj me krivo shvatiti, ne mislim da su ti ljudi budale, nego naprosto nece biti izbora. Vole strip i žele ga imati. A cijena ce biti takva kakva ce biti. I onda, što? Imaš 80 kn u džepu i moraš odluciti: Zagi, Blueb ili KP? Umjesto da na kiosku za tu lovu ubodeš i Zagija i AF i Spideya i Warcraft i Mikija ako ti je ceif. Znaš kako se kaže: netko ce tu nahebati, ali ja cu se potruditi da to ne budem ja. A drugima kako bude. Svako protiv svakoga, a Bog protiv svih, da citiram jedan film. |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Posted - 08/05/2008 : 00:16:01
|
@ hello> Vjerojatno ne znas, nema razloga da to znas, ali Distri je nekada bio posve pristojan igrac, a sada je na rubu propasti. Slucajno? Bas u trenutku kada Agrokor preuzima Tisak, a ne godinu ili dvije ranije? Jedina moguca konkurencija Tisku u Hr. je kuca formata Hachetta. Koja bi trebala investirati u sedamstotinjak kioska kako bi konkurirali Tisku, koji ih sad ima otprilike toliko. Za zemlju kojoj je oko 500 kioska dovoljno? A Tisak vise nije regionalni igrac. Tukao je Hachett u natjecanju za kiosk mrezu u Srbiji. I kupio dovoljno kamiona u posljednjih 3 mjeseca da snabdjevaju cijelu bivsu Jugoslaviju (bas nekako u vrijeme kad je kupio i veliku tiskaru). Slucajno? I don't think so!
Sto se tice malih trgovina i to se moze pogledati s druge strane. Nisu oni bili preskupi nego je Konzum prejeftin. To je razumljivo jer mali obiteljski ducan uzima od dobavljaca (pukim slucajem tvrtka u sustavu Agrokora koja ima jedne uvjete za vanjske komitentne, a drugu cijenu za trgovine iz svojeg sustava) onoliko mlijeka koliko moze prodati, a Konzum onoliko mlijeka koliko je potrebno da ga transport, prostor i ljudi manje kostaju. Nije isto placati transport za 10 litara i za hekotolitar mlijeka. A mala trgovina svaku neprodanu litru mora proliti, dok Konzum vraca u sustav. I taj se trosak odrazava na maloprodajnu cijenu. Mozda je to dobro za kupca (konkurencija itd.) ali nemojte mi pisati po glavi i tvrditi da pada kisa.
Primjenimo to na tiskovinu. Ako Bgl. ima strip koji tiska u 6000 primjeraka i prodaje 3000, a Gloria tiska 120 somova i prodaje oko sezdeset somova koga ce Tisak forsirati?
Ima jos jedna stvar: prije nekoliko godina pricalo se (u krugovima "znalaca") kako ce srpska Delta progutati Agrokor i kako Agrokor ide na noge Miskovicu da mu se pokloni. Danas Agrokor ima lanac Konzuma u Srbiji, samo se marketi zovu (mislim) Ideja ili tako nekako. Koliko trgovina ima Miskovic u Hr.? Toliko o konkurenciji Agrokoru i Tisku. Nemoj misliti da pljujem Todorica, upravo suprotno: tip je genije > Darth Wader trgovine.
To sto misilis da Tisak moze dobiti konkurenciju u lokalnim ili drugim kisocima samo potvrdjuje ono sto sam vec rekao i ponavljam (iako sad vec stvarno moze izgledati kao da te te zelim uvrijediti iakomi to uopce nije namjera): naivan si! |
|
|
Topic |
|
|
|