forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 nešto o bookglobeu
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

jaki
Advanced Member

Croatia
27482 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 08/05/2008 : 08:21:00  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
smg extra za 19 kn?cijeli europski album?šteta da odustaješ,ali šta ceš,bitno da Ramiro integral drugi izade.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2731 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 08/05/2008 : 08:31:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message
quote:
Originally posted by bookglobe

@ hello> Vjerojatno ne znas, nema razloga da to znas, ali Distri je nekada bio posve pristojan igrac, a sada je na rubu propasti. Slucajno? Bas u trenutku kada Agrokor preuzima Tisak, a ne godinu ili dvije ranije? Jedina moguca konkurencija Tisku u Hr. je kuca formata Hachetta. Koja bi trebala investirati u sedamstotinjak kioska kako bi konkurirali Tisku, koji ih sad ima otprilike toliko. Za zemlju kojoj je oko 500 kioska dovoljno? A Tisak vise nije regionalni igrac. Tukao je Hachett u natjecanju za kiosk mrezu u Srbiji. I kupio dovoljno kamiona u posljednjih 3 mjeseca da snabdjevaju cijelu bivsu Jugoslaviju (bas nekako u vrijeme kad je kupio i veliku tiskaru). Slucajno? I don't think so!

Sto se tice malih trgovina i to se moze pogledati s druge strane. Nisu oni bili preskupi nego je Konzum prejeftin. To je razumljivo jer mali obiteljski ducan uzima od dobavljaca (pukim slucajem tvrtka u sustavu Agrokora koja ima jedne uvjete za vanjske komitentne, a drugu cijenu za trgovine iz svojeg sustava) onoliko mlijeka koliko moze prodati, a Konzum onoliko mlijeka koliko je potrebno da ga transport, prostor i ljudi manje kostaju. Nije isto placati transport za 10 litara i za hekotolitar mlijeka. A mala trgovina svaku neprodanu litru mora proliti, dok Konzum vraca u sustav. I taj se trosak odrazava na maloprodajnu cijenu. Mozda je to dobro za kupca (konkurencija itd.) ali nemojte mi pisati po glavi i tvrditi da pada kisa.

Primjenimo to na tiskovinu. Ako Bgl. ima strip koji tiska u 6000 primjeraka i prodaje 3000, a Gloria tiska 120 somova i prodaje oko sezdeset somova koga ce Tisak forsirati?

Ima jos jedna stvar: prije nekoliko godina pricalo se (u krugovima "znalaca") kako ce srpska Delta progutati Agrokor i kako Agrokor ide na noge Miskovicu da mu se pokloni. Danas Agrokor ima lanac Konzuma u Srbiji, samo se marketi zovu (mislim) Ideja ili tako nekako. Koliko trgovina ima Miskovic u Hr.? Toliko o konkurenciji Agrokoru i Tisku. Nemoj misliti da pljujem Todorica, upravo suprotno: tip je genije > Darth Wader trgovine.

To sto misilis da Tisak moze dobiti konkurenciju u lokalnim ili drugim kisocima samo potvrdjuje ono sto sam vec rekao i ponavljam (iako sad vec stvarno moze izgledati kao da te te zelim uvrijediti iakomi to uopce nije namjera): naivan si!

Hajde dobro, da vidimo jesam li shvatio. Tisak (Agrokor) je jak igrac s tim se slažem. Distri press je kako kažeš na rubu propasti i sad tvrdiš da ce jedino TISAK imati kioske i da nece imati nikakvu konkurenciju jer je neisplativo ulazit u taj posao i da je naivno razmišljanje da Tisak može dobiti konkurenciju.
Prva stvar: monopol je zakonom zabranjem, mada to u Hrvatskoj ne vrijedi ništa, druga stvar: i puno jaci igraci od Tiska su bili nedodirljivi i imali i bolje pozicije na tržištu pa su dobili konkurenciju. Trece: zar stvarno misliš da je neisplativo imati kioske. Pa da samo vidiš koliko se ljeti kupuje sladoleda u kioscima, hladnih sokova i zar misliš da ce svi mirno promatrati kako agrokor kroz tisak prodaje samo svoje asortimane.
Tisak ce uvijek biti najveci distributer i imat ce najbolju poziciju s tim se slažem, ali da je naivno razmišljanje da ce u buducnosti dobiti konkurenciju..... To nije uvreda, ali dobro znaš da su mnogim ljudima kroz povijest govorili da su naivni, da su sanjari, da pricaju gluposti i sl. U vecini slucajeva i jesu bili :) ali ponekad se zna desiti da netko od njih bude i u pravu. Što bi ti rekao da ti je netko prije tri godine rekao da ce grupa entuzijasta tiskati preko dvjesto hc stripova godišnje. Sigurno bi mu rekao da je naivan jer to se ne isplati i sl. ali desilo se. I agrokor jeste najjaci regionalni igrac, ali u svjetskim okvirima je barem za sada nitko i ništa. Znaš li da su popušili u nadmetanju za onaj turski lanac trgovina pocetkom godine.

www.izdavanje-knjiga-dani.hr
www.vangogh.hr
Go to Top of Page

bookglobe
New Member

296 Posts

Member since 06/06/2007

Posted - 08/05/2008 : 08:47:22  Show Profile Show Extended Profile  Send bookglobe a Private Message
Ha , sto reci... Ja ti dam brojke i argumente bazirane na faktima, a ti meni pricaš price o sanjarima. Hebi ga... sanjaj dalje, sretno ti bilo. Moj je radni sat preskup za sanjarije te vrste.
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2731 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 08/05/2008 : 09:06:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message
quote:

Ha , sto reci... Ja ti dam brojke i argumente bazirane na faktima, a ti meni pricaš price o sanjarima. Hebi ga... sanjaj dalje, sretno ti bilo. Moj je radni sat preskup za sanjarije te vrste.

Pa zar nisam i ja argumentirao:
Prva stvar: monopol je zakonom zabranjem, mada to u Hrvatskoj ne vrijedi ništa, druga stvar: i puno jaci igraci od Tiska su bili nedodirljivi i imali i bolje pozicije na tržištu pa su dobili konkurenciju. (HT - Optima , T mobile/VIP - Tele2, Konzum - Lanac CBA,) Trece: zar stvarno misliš da je neisplativo imati kioske. Pa da samo vidiš koliko se ljeti kupuje sladoleda u kioscima, hladnih sokova i zar misliš da ce svi mirno promatrati kako agrokor kroz tisak prodaje samo svoje asortimane. (za ovo su jedini argument gužve na dubrovackim kioscima)
I agrokor jeste najjaci regionalni igrac, ali u svjetskim okvirima je barem za sada nitko i ništa. Znaš li da su popušili u nadmetanju za onaj turski lanac trgovina pocetkom godine. (radi se o Migrosu)
Vidiš ja sam dao argumente, ne trebaju uvijek brojevi da bi se nešto argumentiralo.

www.izdavanje-knjiga-dani.hr
www.vangogh.hr

Edited by - hello on 08/05/2008 09:08:09
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 08/05/2008 : 09:20:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
sve dok su mark/blek "integrali" isplativi na kiosku, a tex(ovi) i sl. ne, masem vam svima skupa. forza "veseli cetvrtak".

i pozdravljam nove ulazne kriterije. hura! nema više svaka šuša iza sedam gora, iza sedam mora, napravi neko SMECE i zivotari. tko sta uzme, taj ima da se i potrudi. ili u mikroizdavace, pa moze, uz ostalo, svakodnevno odgovarati na molbe o popustima svoje klijentele (prijatelja). O D L I C N O!

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk

Edited by - Pavel01 on 08/05/2008 09:48:43
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10599 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 08/05/2008 : 13:21:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
Nažalost bojim se da je ovo što je naspisao Nebojša (Bookglobe) realno koliko i depresivno. Okviri koje postavlja politika (država) i dalje nezaustavljivo uzmicu pred globalizacijom-debilizacijom u koju žele uklopiti vecinu populacije koja to ili ne razumije ili se s time ne želi zamarati, odnosno boriti (da li uzaludno) protiv toga.

Iz navedenog slijedi da nam je buducnost sužavanje naslova na strogo komercijalne i dobitne. Nema više polazne pretpostavke nekih izdavaca da se iz dobiti od komercijalnih (ne nužno i osobito kvalitetnih ali popularnih) izdanja dode do novca kojim bi se tiskala manje komercijalna kvalitetna izdanja za zahtjevniju publiku, ali i druga manje poznata ali isto tako komercijalna izdanja u koje bi trebalo neko vrijeme ulagati (pa i u reklamu) da uhvate korijene.

To ce osim smanjenja broja naslova vjerojatno smanjiti i priljev novih strip citatelja koji bi bili bitni za vece tiraže. Veci tiraž bi znacio i manju cijenu izdanja što bi opet moglo dovesti do širenja kruga citatelja.

Što uciniti?
Možda bi se više naslova moglo objediniti u jedno izdanje na primjer, Marvel stripovi (Spiderman, Conan i dr.), Bonelli stripovi (da ih ne nabarajam), BD-ovi (probrani naslovi) kao jedno izdanje s tim da bi svako izdanje uz nosece (najkomercijalnije) naslove imalo i poneki novi koji bi ako bi se pokazao zgoditkom zadržao kao dio te edicije.

Što se tice albuma, osim cijene i njihova dostupnost kupcu je vrlo bitna. Ako je kupcu nabava olakšana blizinom ducana i jednostavnijim nacinom kupnje siguran sam da ce i prodaja biti bolja. U tom smislu bitno je u vecim gradovima imati prodajna mjesta u obliku ili specijaliranih strip-knjižara (kioska, štandova, prisustva na sajmovima) ili posebne dijelove u odredenim frekventnijim knjižarama. Znaci nužno je povecanje broja prodajnih mjesta. Nadalje i te knjižare trebaju imati mogucnost zaprimanj i realiziranja online narudžbi.

Bez širenja ostaje tapkanje u mjestu ili gašenje.

Ocekivanje da ce isti broj kupaca godinama kupovati iste naslove je u biti tezgarenje i ne cini mi se dobrim rješenjem (ako je uopce moguce).

Cinjenica je da neki naši izdavaci prodaju albume po vecim cijenama nego što se oni prodaju u zemljama sa znatno boljim standardom. Zato se mnogi kupci okrecu kupovini tih albuma na stranom tržištu ili jednostavno odustaju zbog nemogucnosti kupnje.

Ulaganje u reklamu je skupo i kao takvo skoro nepoznato kada su stripovi u pitanju. U zadnje vrijeme naši izdavaci shvacaju da je proizvod potrebno predstavljati preko preview-a (online) zbog skupoce izdanja i to je za pohvalu i to treba nastaviti.

Najcešce je zbog skupoce albuma potencijalni kupac prisiljen planirati svoje troškove pa želi znati izdavacke planove u cemu su neki izdavaci pozitivna iznimka, a nadam se da ce ih i drugi slijediti.

Izdavanje 2 albuma (pa i 4 godišnje) kod vecih (starijih) serijala mi se cini dubioznim ako to znaci više od na primjer 5 godina, za kompletiranje serijala. Namece se nužnost izdavanja integrala u takvim slucajevima. Ima kupaca koji ne vole ulagati novac u serijale za koje ne znaju da li ce biti objavljeni u cjelosti.

Ovo je moje videnje sa stajališta kupca. Jasno mi je da izdavaci imaju druga videnja i interese, što je i normalno buduci da ulažu svoj kapital i snose sav rizik.

Markos je jednom upotrijebio izraz da je ovo renesansa stripa u nas. Ako ona ostane iskljucivo na par poduzetnih zaljubljenika sa par albuma godišnje, u malim tiražima i visokim cijenama bojim se da nece potrajati. Nužnost je širenje broja citatelja uz niže cijene izdanja.

Usput, drago mi je da je ovaj topic zasad zadržao civiliziranu razinu i da ce se na njoj i zadržati.
Go to Top of Page

THeMiSFiT
Average Member

Croatia
686 Posts

Member since 02/07/2006

Posted - 08/05/2008 : 13:27:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit THeMiSFiT's Homepage  Send THeMiSFiT an ICQ Message  Send THeMiSFiT a Private Message
pa kad vec svi pitaju pa cu i ja - kad ce corto?

šta se ostalog tice, kiosk stripovi mogu i prosperirati ako ih preuzme netko kao slobodna ili novi list sa vlastitom tiskarom i kioscima ovako cemo vidjet što ce bit. za nakladu 500 nema zime.

Strip Knjižara Palach / WEB SHOP: http://www.strip-knjizara.hr/
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6346 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 08/05/2008 : 14:02:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message
Da i ja priupitam nešto - kakav ce biti ritam izdavanja Corta i integrala?Jako mi se svidio Grga Grimizni,ima li šanse da se objave i nastavci(ako se ne varam,ima ih 3 ali možda griješim)?.Hvala i sve najbolje.
P.S.POhvale za Blueberryja,kad bi održavali ovakav tempo(godišnje 2 redovna + mladost/Marshall)bilo bi super

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

bookglobe
New Member

296 Posts

Member since 06/06/2007

Posted - 08/05/2008 : 14:04:52  Show Profile Show Extended Profile  Send bookglobe a Private Message
quote:
Originally posted by THeMiSFiT

pa kad vec svi pitaju pa cu i ja - kad ce corto?

šta se ostalog tice, kiosk stripovi mogu i prosperirati ako ih preuzme netko kao slobodna ili novi list sa vlastitom tiskarom i kioscima ovako cemo vidjet što ce bit. za nakladu 500 nema zime.

Prevodi se 4 naslova. Kad ce, ne znam... Sigurno ne u sljedeca 2 mjeseca.

Slobodna je imala Bonelija. Šta je napravila? Kažem ti, bio sam prisutan kad je vlasnik izdavacke kuce izdao nalog da se gase izdanja koja prodaju ispod 50%, a tu pricamo o nakladama od 40 somova i vise. I sad ce taj isti izdavac uzeti strip gdje su najjace naklade (Miki) 10 do 12 somova. Pa za te im se novce ne isplati paliti tiskarski stroj.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 08/05/2008 : 14:06:05  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
opet teze o "širenju" strip citatelja.
ma kakvo širenje ,o cem ti pricaš?
strip je medij koji nestaje i to je ocito.prosjek citatelja je danas oko 30 godina i više.
u biti glavni kupci stripova rodeni su 70-tih.
ljudi koji su se navukli na to prije 20-tak godina.
strip NIKAD više nece bit masovni fenomen ka 80-tih.
mlade generacije jednostavno imaju druge direve i o tom je besmisleno i raspravljat.
vidicemo kakvo ce bit tržište stripa za 3-4 godine kad izade vecina reprinata od najcitanijih stvari.ako ga i bude.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 08/05/2008 : 14:23:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

opet teze o "širenju" strip citatelja.
ma kakvo širenje ,o cem ti pricaš?
strip je medij koji nestaje i to je ocito.prosjek citatelja je danas oko 30 godina i više.
u biti glavni kupci stripova rodeni su 70-tih.
ljudi koji su se navukli na to prije 20-tak godina.
strip NIKAD više nece bit masovni fenomen ka 80-tih.
mlade generacije jednostavno imaju druge direve i o tom je besmisleno i raspravljat.
vidicemo kakvo ce bit tržište stripa za 3-4 godine kad izade vecina reprinata od najcitanijih stvari.ako ga i bude.

jes, mozda se i ne moze prosiriti krug onih koji bi kupovali kiosk izdanja, barem ne u tolikoj mjeri da bi onda ostala (ili postala) isplativa...no sasvim je sigurno da apriorno sprjecavanje pojave novih naslova na kioscima niposto ne pomaze citavoj strip sceni...

ono sto se moze prosiriti krug je citatelja koji kupuju albume, "graficke novele", i naklade od 500 primjeraka...

...prorokovati smrt stripa identicno je prorokovanju smrti knjizevnosti koje se svako malo pojavi pa ipak se (sudeci po tome sto govori Zaid) u svijetu svake godine tiska i pise sve vise...jednostavno, teza o dotrajalosti medija ne stoji...

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10599 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 08/05/2008 : 14:33:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
lwood
Pretpostavljam da si meni replicirao ...

Širenje strip citatelja je i sa 500 na 1000 na primjer, ili sa 1000 na 2000.

Nije mnogo, nije ni masovno, a opet je to znacajan porast koji je vjerujem moguc za neke ili više naslova.

Vjerujem da je za neke stare ili nove naslove moguce privuci novu i mladu publiku koja je izgubljena 90-tih zbog stanja na tržištu.

Ako nije predlažem izdavacima da ne gube energiju i vrijeme na reprinte za gerijatriju koja nestaje (u koju i ja spadam).

Pa tko je naucio strane jezike i ima novaca snaci ce se, a ostali neka listaju stare komplete dok im rucice ne pocnu drhtati.

Umorio sam se, idem prileci ...

P.S. Dijelim tvoj pesimizam glede buducnosti strip tržišta u nas. Nadam se da griješim što se toga tice ..

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29624 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/05/2008 : 14:39:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

@ Markos > Ako se ne varam mislim da sam prvo istaknuo kako vjerujem da ce posljednji "pasti" niche izdavaci, pa vjerojatno medu njima i Libellus i Fibra jer su manje izloženi riziku, imaju poznatog kupca i postavli su bolju cijenu svog proizvoda. Problemi ce nastati u distributivnim kanalima koje ti manji izdavaca, nakon defanzivne pozicije vecih, nece moci "izdržavati". Kada bude manje stripova bit ce i manja potražnja za njima. U knjižare ce ulaziti i stripove tražiti samo oni koji traže jedan od nekolicine poznatih serijala. Dakle neceš imati situaciju u kojoj netko kaže "Hm, idem zaviriti u Stripovi na kvadrati ili Profil vidjeti što je novoga izašlo.", nego ceš umjesto toga imati situaciju u kojoj u knjižarama stripove traže samo oni koji skupljaju KP, MV ili Blueba. jer ce se vecina vrlo brzo pomiriti s tim da drugog izbora nema. Svaki kupac KP-a ili Blueba koji tada otpadne (skupo mu je, dosadilo mu je tid.) bit ce cavao u ljes stripa u Hrvata.

Ne znam, mozda se varam, ali cini mi se da smo do sada stvorili neku jezgru ljudi koja je spremna eksperimentirati i traziti nove naslove i koja vise ili manje redovito odlazi u striparnice po svoj "fix" - kako starih, tako i novih stvari. Mozda sam ja preoptimistican, ne znam. U svakom slucaju, tvoja procjena da ce produkcija pasti tako brzo (kraj godine, sredina iduce) mi se cini precrna, jer sam imam toliko materijala da necu stici objaviti sve u 2009, ti vjerojatno pet puta vise, a Libellus ionako ima sta raditi narednih 15 godina. OK, mozda je pitanje ritma, u kojoj ce to mjeri i kojom brzinom sve izlaziti, ali i lib i fib ionako ne posluju na nekim realnim ekonomskim osnovama nego na osnovu fanovskog (nestrpljivog) impulsa, pa i ti, koliko god se trudio prikazati kao hladan i realan profesionalac, ipak si objavio prilican broj naslova za koje si unaprijed znao da su nekomercijalni i da ce biti gubitak, ali su ti dragi pa si svjesno usao u minus (sto ja osobno jako cijenim).

quote:
Što se tice kioska i tu su stvari kompleksne. Da, veliki ulaz ce se placati samo na nove naslove. Ali to u startu znaci da ja ovo ljeto moram odustati od 4 nova magazina (SMG! Ekstra s kompletnim albumima za 19 kuna i 2 nova Marvela i neprežaljene Crvene Sonje) a ove jeseni još 2 (jeftini CB Spidey od Romite na 100 str. i Conan magazin). Znaci citatelji ostaju uskraceni za mogucnost izbora, a ja za mogucnost širenja. A ako se ne širim (ako ne stvaram novu vrijednost) propadam jer nisam posao bazirao na prodaji za "poznatog" kupca, vec za kupca uopce.

To su zaista lose vijesti, jer tu ima zaista dobrih ideja. Ti su novi uvjeti vec stupili na snagu ili ce stupiti uskoro ili...? Postoji li mogucnost neke paralelne distribucije, makar preko Distrija?

quote:
Isto tako, zaboravio si manipulativne troškove za remitendu. Što veca remitenda, to veci dodatni troškovi. Dakle, magazini s rizicnom prodajom u izvansezonskim periodima, recimo SMG!, odjednom postaju prevelik rizik zbog mogucih povecanih troškova pri manipulaciji remitendom. Zašto bi onda izdavac koji je iz odredenih razloga (recimo nemamo niti jedan strip magazin s europskim stripom made in Cro. ili želim potencijalnog kupc upoznati s materijalom koji kasnije može ili ne mora kupiti u skupom albumu) spreman preuzeti odredeni rizik ulaganja u autorska prava, tisak i distribuciju, ukoliko unaprijed zna da ce ga trošak obrade remitende dotuci. Bolje je ništa ne tiskati i ništa ne rizikovati. Ili otici u defanzivu i raditi desetak skupocjenih albuma iz ljubavi i "kucne radinosti", pa ih krvavo skupo prodavati i tako držati posao u ravnoteži, bez rizika, ali i bez mogucnosti napredovanja.

Da, to sam previdio. U principu, prilicno nizak udarac distributera, koji prisiljava izdavace da izdaju samo ono sto se jako dobro prodaje. Surovo.

quote:
Pazi ovaj podatak (true story, i mene je šokiralo): magazin za koji sam dugo mislio da je najprodavaniji tog tipa u Hr. Egmontov magazin s diznijevim likovima zapravo se tiska u samo 10 somova primjeraka. A prodaj oko 4 soma! Prema novim uvjetima morao bi prodavati oko 6,5 somova da bude u plusu. Hoce li ostati na kiosku? Ne znam... vjerojatno zahvaljujuci drugim stvarima na koje se šlepa (Barbie itd.). Jedan drugi, vrlo mocan, nakladnik izdao je pocetkom tjedna naredenje: sva magazinska izdanja koja ne prodaju 50% gase se do kraja godine. Bez obzira što 60% prihoda svakog broja ostvaruju od reklama, a ne od prodaje!!! Sigurno je sljedece: svaki izdavac koji imalo racionalno razmišlja pocet ce se povlaciti s tržišta prije nego li finacijski iskrvari. Slažem se: u takvoj situacij Bgl je još uvijek u odlicnoj poziciji jer raspolaže s pedesetak licenci (medu kojima su Corto, Blueb, Lucky, Spidey) i može njima manipulirati kako mu se dopadne. Ali gdje je onda rast tržišta, gdje su onda novi citatelji? Spidey mi je pokazao da oni ipak postoje, mada možda nisu imanentno strip citatelji nego Spidey fanovi, a Warcraft ce pokazati ima li ih još. Uostalom, ta nam analiza nece puno pomoci... S obzirom na sredstva uložena u reklamu Algoritam bi morao prodavati oko 190% naklade samo da se pokrije. U konkretnom slucaju Warcrafta uopce se ne radi o investiranju u strip ili Mangu nego o investiranju u jedan mnogo strateški važniji i beskrajno kompleksniji i unosniji posao od samoga stripa, ali nije na meni da o tome razglabam.

Bilo bi zanimljivo cuti ovo oko Algoritma, no, svejedno, ono sto se namece kao pitanje je: nije mi jasno gdje je tu interes distributera? Mislim, što Tisak ima ako pobije xy izdanja na kioscima? Sto ce prodavati? Jer sva mu ta izdanja donose siguran profit, a nikakav rizik. Sa smanjenjem ponude, nuzno se mora smanjiti i promet. Gdje je kvaka? U ovome sto si rekao da ce sami pokrenuti svoja izdanja?

quote:
Konacno, što znaci to da Bgl udar nece osjetiti brzo? Osjetit ce ga odmah kroz to što se više ne može širiti kreiranjem novih magazina, kroz to što mora gasiti neka izdanja (za SA naj bi se štel mešati) i što samim time mora smanjivati broj albuma koje namjerava tiskati kroz godinu. U buducnosti to ce znaciti i to da ce se umjesto pedesetak albumskih naslova godišnje morati koncentrirati na desetaka. Naravno, tih ce desetak biti udarnih i na tržištu ce se pojavljivati uvjek na vrhuncu sezone, upravo u vrijeme kada i drugi izdavaci izlaze sa svojim naslovima. Samim time konkurencija ce se znacajno zaoštriti, a oni koji raspolažu najkomercijalnijim naslovima pocet ce diktirati uvjete maloprodaji kako bi održali prednost pred drugima. Oni koji budu držali najjace brandove najduže ce opstati... iako ne vjerujem da ce imati prilike i volje "uživati" u tom "trijumfu".

Mislio sam da nece osjetiti tako brzo s obzirom da imas paletu izdanja na koja se ne odnose novi uvjeti ulaska na kioske, pa se tu nista ne mijenja odmah, nego kroz neko vrijeme/dugorocno, jer nema sirenja. (ali sam zaboravio troskove remitende i na to da ce ne nesto morati gasiti). Ali ja svejedno tvrdim da ta situacija na kioscima nece znaciti nista sto se albumske prodaje tice, bar jos godinu-dvije, jer, kao sto sam rekao, postoji odredjena jezgra fanova koja je relativno stabilna. Mada - opet tu ima kvaka, sad mi je sinulo konacno - mi pricamo iz drugacije perspektive - meni je super ako mi izdanje dodje blizu nule, ja ionako od toga ne zivim, bitno da sto manje izgubim, a ti ipak trebas ostvariti profit. Pa da, kad se tako postave stvari (dakle, trzisno, ekonomski, realno) u pravu si. Tu ni ja ni Libellus odavno ne bismo imali sto traziti, a tebi se manevarski prostor bitno suzava.

quote:
Konacno, kada ostane samo nekoliko "niche" izdavaca (a u to vrijeme i Bgl. ce biti medu njima) nece više postojati niti mehanizam za obuzdavanje cijena. Naime, ako ja sada prodajem jedan album (u 4 broja SMG!-a) za 15 kn onda ne mogu u albumskoj formi tražiti nebuloznu cijenu od 150 kn, nego relativno razumnu cijenu od 59 do 79 kn (ovisno o formatu i opremi). Ali kada više ne bude bilo stripova za 15, 19 ili 25 kn ja cu za HC Amazing Spidey od 80 str. moci tražiti 80 ili 90 kn umjesto 25 koliko stoji na kiosku. Ludens nece prodavati Zagora za dvadesetak kuna (sorry, pojma nemam koliko stoji na kiosku jer me uopce ne zanima) nego ce ga pakirati u HC i dilati za 75 - 80 kn. Smanjit ce nakladu, smanjit ce ulaganje, smanjit ce rizik, a profit ce ostati razmjerno isti. A svi cemo igrati na sigurno jer znamo da ce se naci dovoljan broj "budala" da to kupi. Nemoj me krivo shvatiti, ne mislim da su ti ljudi budale, nego naprosto nece biti izbora. Vole strip i žele ga imati. A cijena ce biti takva kakva ce biti. I onda, što? Imaš 80 kn u džepu i moraš odluciti: Zagi, Blueb ili KP? Umjesto da na kiosku za tu lovu ubodeš i Zagija i AF i Spideya i Warcraft i Mikija ako ti je ceif. Znaš kako se kaže: netko ce tu nahebati, ali ja cu se potruditi da to ne budem ja. A drugima kako bude. Svako protiv svakoga, a Bog protiv svih, da citiram jedan film.

To pitanje cijena albuma je prilicno skakljivo. Ja, npr. mislim, da su kod nas albumi prejeftini i da bi morali kostati skuplje. U principu, gotovo je nevjerojatno kako sa nakladom od 500 primjeraka uspijevamo postici cijene koje su za 20-30% jeftinije nego u originalu ili drugim razvijenim strip trzistima. Evo, Algoritam je sad objavio Srce bitaka u 1000 komada i umjesto da po svim rezonima to izdanje kosta jednako kao i ostala slicna izdanja (70-80kn) ili jeftinije (jer je veci tiraz), ono kosta 100 kuna. Mislim da nije daleko vrijeme kad ce to postati nova "psiholoska granica" tj. standardna cijena za strip-album, dijelom zgob razloga koje si sam ovdje naveo, a dijelom i zbog inflacije i cinjenice da svi ulazni troskovi poskupljuju, u prvom redu cijene papira i tiska. Sto se tice "netko ce tu nahebati" dijela price, ti si sigurno u relativno boljoj poziciji, ali opet ponavljam, ostatak krokodilcica u ekipi ionako moze prezivljavati i na dijeti, pa nije iskljuceno da status quo potraje nekoliko narednih godina. Sto se mene tice, ja cu sigurno zavrsiti Kena do 2009., a onda vise i nije toliko bitno. Volio bih pokusati neke stvari, volio bih objaviti sto siri i sto veci izbor naslova, volio bih ostaviti sto veci trag i da cijela ta prica oko Fibre potraje sto je duze moguce, ali u principu, zavrsetkom Kena moja osnovna misija je ispunjena i budem li morao ugasiti Fibru, nece biti smak svijeta.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29624 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/05/2008 : 14:51:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Peyo
Cinjenica je da neki naši izdavaci prodaju albume po vecim cijenama nego što se oni prodaju u zemljama sa znatno boljim standardom. Zato se mnogi kupci okrecu kupovini tih albuma na stranom tržištu ili jednostavno odustaju zbog nemogucnosti kupnje.

Pa, ne bih se slozio s ovim. Mislim da je vecina strip albuma kod nas jeftinija nego u razvijenijim zemljama. Ako treba, mogu nabrojiti puno primjera (naravno, ako govorimo o istovjetnim izdanjima - nema smisla usporedjivati KP na kioscima i KP HC album).

quote:
Ulaganje u reklamu je skupo i kao takvo skoro nepoznato kada su stripovi u pitanju. U zadnje vrijeme naši izdavaci shvacaju da je proizvod potrebno predstavljati preko preview-a (online) zbog skupoce izdanja i to je za pohvalu i to treba nastaviti.

Slazem se.

quote:
Najcešce je zbog skupoce albuma potencijalni kupac prisiljen planirati svoje troškove pa želi znati izdavacke planove u cemu su neki izdavaci pozitivna iznimka, a nadam se da ce ih i drugi slijediti.

Slazem se:)

quote:
Izdavanje 2 albuma (pa i 4 godišnje) kod vecih (starijih) serijala mi se cini dubioznim ako to znaci više od na primjer 5 godina, za kompletiranje serijala. Namece se nužnost izdavanja integrala u takvim slucajevima. Ima kupaca koji ne vole ulagati novac u serijale za koje ne znaju da li ce biti objavljeni u cjelosti.

Slazem se:)

quote:
Markos je jednom upotrijebio izraz da je ovo renesansa stripa u nas. Ako ona ostane iskljucivo na par poduzetnih zaljubljenika sa par albuma godišnje, u malim tiražima i visokim cijenama bojim se da nece potrajati. Nužnost je širenje broja citatelja uz niže cijene izdanja.

Gle, publika (albumskih izdanja) se prosirila. Ja sam u to uvjeren. To sto je naklada 500 komada, ne znaci da ima samo 500 kupaca. Publika je puno sira, ali ne kupuju svi sve i odatle tih 500 komada kao dovoljna naklada. Matematicki receno - unija skupova kupaca svih albuma je puno veca od presjeka. Uzet cu kao primjer Ljubav i rakete ili recimo From Hell ili Maus - to su recimo izdanja koja ce primarna strip publika teze prihvatiti, ali recimo hoce alternativnija knjizevna publika koja inace ne kupuje stripove (nisam se mozda najbolje izrazio ali nadam se da je jasno sto mislim reci).

Trouble will find me
Go to Top of Page

BiDi
Senior Member

Slovenia
2449 Posts

Member since 06/05/2002

Posted - 08/05/2008 : 15:14:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit BiDi's Homepage  Send BiDi an ICQ Message  Send BiDi a Private Message
Mozda zbog gasenja nekih izdanja ili izdavaca i zbog povecanja cijena nebi doslo do smaka sveta... ali moglo bi polako doci do ponovog smaka stripa u HR.

Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 08/05/2008 : 15:27:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
> ponovog smaka stripa u HR.

Ajd dosta. Ja sam dvajst godina kenjao da strip propada i totalno nisam bio u pravu. Strip kao strip neche propast, a na sve gledate crno samo zato kaj se bojite da ne hmrete prije nego vam se svi djetinji junaci ne tvrdoukoricce na polici. Projicirate vlastitu smrtnost, drugim rjeccima.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 08/05/2008 : 15:28:58  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

quote:

Pa, ne bih se slozio s ovim. Mislim da je vecina strip albuma kod nas jeftinija nego u razvijenijim zemljama. Ako treba, mogu nabrojiti puno primjera (naravno, ako govorimo o istovjetnim izdanjima - nema smisla usporedjivati KP na kioscima i KP HC album).

Evo i jednog kontra primera: Outlaw Nation košta 16$ (na Amazonu 12.5$), Odmetnuti 250 kuna. Jes tu i prevod i tvrde korice i ne ko zna šta još, ali ipak...

Dosta je bilo praštanja!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29624 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/05/2008 : 16:06:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by KuntaKinte

quote:
Originally posted by Markos

quote:

Evo i jednog kontra primera: Outlaw Nation košta 16$ (na Amazonu 12.5$), Odmetnuti 250 kuna. Jes tu i prevod i tvrde korice i ne ko zna šta još, ali ipak...

To je iznimka koja potvrdjuje pravilo. S engleskim se tesko boriti, ali ipak, recimo domaci i US Spaghetti kostaju isto (vise manje). Chicanos, From Hell HC, Maus HC, Metabaruni takodjer.
Talijanski - Alvar Mayor, 7 albuma po 12 Eura, ja cu ih prebaciti u 4 po 15. Berardi i Milazzo - Marvin 18 Eura (francuska 13), kod nas 10, Tom's Bar 16/13/10, Mort Cinder 30e (francuski 35) kod nas ce biti 20... itd itd itd.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 08/05/2008 : 16:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
tisak: trebalo bi uvesti ulaz i za stare naslove i to bar 200k kuna. da vidimo sta bi sve islo vani, vani.

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 08/05/2008 : 16:25:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:

pitanje je...mislim da je odnos prosjecna cijena strip albuma:prosjecna placa zainteresiranog kupca puno povoljniji u razvijenijim zemljama nego kod nas....drugim rijecima, kod nas je strip album jedna vrsta luksuza koju si rijetki (uzevsi u obzir ukupnu populaciju) mogu priustiti...pitanje je kako stoje stvari drugdje

Go to Top of Page

Caldera
New Member

Croatia
251 Posts

Member since 12/09/2007

Posted - 08/05/2008 : 16:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caldera's Homepage  Send Caldera an AOL message  Send Caldera an ICQ Message  Send Caldera a Yahoo! Message  Send Caldera a Private Message
quote:
Originally posted by mcn

> ponovog smaka stripa u HR.

Ajd dosta. Ja sam dvajst godina kenjao da strip propada i totalno nisam bio u pravu. Strip kao strip neche propast, a na sve gledate crno samo zato kaj se bojite da ne hmrete prije nego vam se svi djetinji junaci ne tvrdoukoricce na polici.

mcn

Svida mi se ovo što si napisao, nadam se da si u pravu s nepropašcu stripa a ovo s tvrdoukoricenjem si još vjerojatnije u pravu...

quote:
Originally posted by mcn

>
Projicirate vlastitu smrtnost, drugim rjeccima.

mcn

A za ovo nemam dovoljno umnog kapaciteta da prožvacem
Il' sam možda samo malo preumoran trenutacno

----Mjesto za oglas----
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29624 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/05/2008 : 16:35:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:

pitanje je...mislim da je odnos prosjecna cijena strip albuma:prosjecna placa zainteresiranog kupca puno povoljniji u razvijenijim zemljama nego kod nas....drugim rijecima, kod nas je strip album jedna vrsta luksuza koju si rijetki (uzevsi u obzir ukupnu populaciju) mogu priustiti...pitanje je kako stoje stvari drugdje

S tim se slazem, ali... sa izdavackog stajalista, cijena proizvodnje licencnog stripa je vrlo slicna (srazmjerno tirazu).
Inace, evo, nasao sam ove uvjete na webu, kome se da citati:
http://www.tisak.hr/Download/2008/04/30/Opci_uvjeti_distribucije_-_01.05.08.pdf

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 08/05/2008 : 16:46:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
eh dalje treba dodati jos jednu stvar...strani kupac zainteresiran za strip bez vecih problema moze doci do starijih naslova za male novce....

recimo, kad ja kupim V for Vendetta preko www.abebooks.org onda me album dodje 4 dolara a postarina 17...na kraju ustedim nekih dvadeset - do cetrdeset kuna, ovisno o izdanju....

americkom (britanskom) kupcu, ta ista postarina iznosi 2-4 dolara....drugim rijecima on jedan strip album poput Watchmena (TPB) moze dobiti za 8 dolara ~ 40 kuna po nepovoljnom tecaju...

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29624 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/05/2008 : 16:49:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
U principu, ono sto se iz ovoga da iscitati je da za uvodjenje novog izdanja su stvarno uvjeti strasni, 3000 po zupaniji fiksno, jednokratno, je koma, bar sto se stripova tice. Sto se rabata tice, za npr. Ludens stripove (16kn) stvari ostaju iste, 32% je bilo i prije, 32% ostaje i sada. Za skuplje stripove uvjeti prodaje su naoko bolji jer je taj rabat manji kako cijena izdanja raste, a remitenda, prema ovome, to mi se ne cini _toliko_ strasno. Dakle, za remitendu koja je veca od 45% naklade oni naplacuju 0,16 po primjerku. Za primjer koji je Nebojsa naveo, magazin koji se tiska u 6000 i proda u 3000, to je dodatan trosak od 3000*0,16=480 kn. Je li tih 500 kn bas toliko presudno da bi se zbog njih trebalo ugasiti izdanje?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29624 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/05/2008 : 16:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Mali_Mate

eh dalje treba dodati jos jednu stvar...strani kupac zainteresiran za strip bez vecih problema moze doci do starijih naslova za male novce....

recimo, kad ja kupim V for Vendetta preko www.abebooks.org onda me album dodje 4 dolara a postarina 17...na kraju ustedim nekih dvadeset - do cetrdeset kuna, ovisno o izdanju....

americkom (britanskom) kupcu, ta ista postarina iznosi 2-4 dolara....drugim rijecima on jedan strip album poput Watchmena (TPB) moze dobiti za 8 dolara ~ 40 kuna po nepovoljnom tecaju...

Dobro, to je second hand, to je druga stvar. Odi na nase aukcije pa ces naci hrpu toga po malim cijenama...

Trouble will find me
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000