Author |
Topic  |
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 08/05/2008 : 16:58:40
|
Ima samo jedna stvar o kojoj bi nassi nakladnici mogli mozzda razmisliti (a koja na velikim trzzisstima omoguchuje stvari poput abebooksa): kad se neko sporoprodajuche izdanje pokrije ili priblizzi pokrivanju, sniziti cijene, mozzda u djuture preprodati nekom dileru. Ima toga kod nas s knjigama (koje nemaju puno veche naklade), samo stripovima rijetko padne cijena (eto, Berni je nessto bio snizio na zadnjem Interliberu).
Recimo: Crveni gospodar na popust. Ili Klara. Ili Martin Milan. Pa se mozzda skladisste isprazni, koja kuna kapne, a mozzda se koji kupac i navucce.
Jest, znam da je kod nas taki mentalitet da bi onda dio ljudi ccekao ochel past nechel past i za naslove koji ih zanimaju. Al' mislim da bi dugoroccno funkcioniralo. Iako, kaj ja znam!
mcn - knjige iz biblioteke SFera su, inacce, na popustu. :) |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 08/05/2008 : 17:00:18
|
quote:
Dobro, to je second hand, to je druga stvar. Odi na nase aukcije pa ces naci hrpu toga po malim cijenama...
zapravo vise funkcionira kao ogromna onlajn striparnica/antikvarijat...ne racunajuci aukcije (ili e-bay koji je zapravo posve druga prica) domaci kupac u striparnicama moze pronaci uglavnom nove naslove s punom cijenom...hocu samo reci da strani kupci koji ne prate raznorazne aukcije, nisu kolekcionari, i ne prate scenu, vec iz ovog ili onog razloga samo zele doci do stripa mogu doci puno jeftinije nego nasi...
inace, taj je abebook cudo jedno, ne toliko zbog stripa (kako rekoh ne ustedi se puno) koliko zbog knjiga...svasta interesantno se nadje za cijenu od dolara ( + postarina ofkors :) |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 08/05/2008 : 17:26:28
|
quote: Originally posted by mcn
Ima samo jedna stvar o kojoj bi nassi nakladnici mogli mozzda razmisliti (a koja na velikim trzzisstima omoguchuje stvari poput abebooksa): kad se neko sporoprodajuche izdanje pokrije ili priblizzi pokrivanju, sniziti cijene, mozzda u djuture preprodati nekom dileru. Ima toga kod nas s knjigama (koje nemaju puno veche naklade), samo stripovima rijetko padne cijena (eto, Berni je nessto bio snizio na zadnjem Interliberu).
Recimo: Crveni gospodar na popust. Ili Klara. Ili Martin Milan. Pa se mozzda skladisste isprazni, koja kuna kapne, a mozzda se koji kupac i navucce.
Jest, znam da je kod nas taki mentalitet da bi onda dio ljudi ccekao ochel past nechel past i za naslove koji ih zanimaju. Al' mislim da bi dugoroccno funkcioniralo. Iako, kaj ja znam!
mcn - knjige iz biblioteke SFera su, inacce, na popustu. :)
da. ali to važi uglavnom za cjelu Ex-yu Ucila su snižila cjene svojih strip izdanja u više koraka, tako da sada možeš nabaviti HC album Tintina (boja, 60+ stranica) za 60 kuna a kad je štampano prvu godinu bile su cjene od 90 do 100+ kuna. 60 kuna je zaista pogodna cjena, još veci + je da je izdanih vec 16 albuma...samo što sada nažalost tura narednih 4 vec debelo kasni druga stvar je da Ucila štampaju stotine naslova godišnje pa su im stripovi za ukras |
Edited by - jang on 08/05/2008 17:28:23 |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 08/05/2008 : 17:31:46
|
quote: Originally posted by bookglobe
Ali to u startu znaci da ja ovo ljeto moram odustati od 4 nova magazina (SMG! Ekstra s kompletnim albumima za 19 kuna i 2 nova Marvela i neprežaljene Crvene Sonje) a ove jeseni još 2 (jeftini CB Spidey od Romite na 100 str. i Conan magazin).
ovo je najtužnija vjest zadnjih godina što se stripova tice    Conan   |
 |
|
bookglobe
New Member

296 Posts
Member since 06/06/2007 |
Posted - 08/05/2008 : 19:09:17
|
mcn - knjige iz biblioteke SFera su, inacce, na popustu. :)
Ovo ti uopce nije loša ideja. Kontaktirali Berni i ja prije par dana neke ljude da to probamo izvesti na malo masovnijem nivou. Sve je još uvijek na onom "Cuj, znaš, vidjet cemo...", ali s obzirom da dosta dobro znamo te ljude, a i ponuda je takva da ju je teško odbiti moglo bi se ovo ljeto nešto tako i dogoditi. Ne ocekujemo cuda, a kamo li zaradu, ali bismo barem voljeli vidjeti na cemu smo i koliko bi to stvarno kupaca mogli privuci nekim povlaštenim cijenama. Ne znam... vidjet cemo |
 |
|
bookglobe
New Member

296 Posts
Posted - 08/05/2008 : 19:16:11
|
Da iscjedimo temu do kraja optimistickom notom: tema je na forumu 2 dana, a privukla je pedesetak komentara i skoro 2000 citanja. I još se nitko nije ispixarao, pa cak ni ja. Mislim, to ipak pokazuje da ima ljudi koje, koliko-toliko, zanima sudbina stripa... Ne može onda sve biti tako loše. Netko je strip usporedivao s jazzom, pa je komentirao da se vec dugo prica o smrti jazza, a eto ljudi opet kupuju ploce i idu na koncerte. Mislim, jel njima baš tako loše?... Ima i gorih sudbina. Dobro da ne tehnologija tiskanja nije na glinenim plocicam. Onda bih stvarno pomislio da je sve završeno. thnx svima na konstruktivnim komentarima. |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29655 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 08/05/2008 : 19:31:09
|
bookglobe, mene zanima kako to da nemate internet stranicu? kad me zanima sto je bookglobe izdao nigdje ne mogu vidjeti... kad me zanima sto ce bookglobe izdavati nigdje ne mogu vidjeti... kad me zanima cijena bookglobeovih izdanja nigdje ne mogu vidjeti... itd. vjerojatno je vec bilo ovo pitanje, ali jbga
|
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29655 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 08/05/2008 : 19:45:50
|
quote: Originally posted by jang
quote: Originally posted by bookglobe
Ali to u startu znaci da ja ovo ljeto moram odustati od 4 nova magazina (SMG! Ekstra s kompletnim albumima za 19 kuna i 2 nova Marvela i neprežaljene Crvene Sonje) a ove jeseni još 2 (jeftini CB Spidey od Romite na 100 str. i Conan magazin).
ovo je najtužnija vjest zadnjih godina što se stripova tice    Conan  
Slažem se.... |
 |
|
Spiderman
Senior Member

Croatia
2755 Posts
Member since 06/11/2001 |
Posted - 08/05/2008 : 19:54:26
|
quote: Originally posted by supermark
bookglobe, mene zanima kako to da nemate internet stranicu? kad me zanima sto je bookglobe izdao nigdje ne mogu vidjeti... kad me zanima sto ce bookglobe izdavati nigdje ne mogu vidjeti... kad me zanima cijena bookglobeovih izdanja nigdje ne mogu vidjeti... itd. vjerojatno je vec bilo ovo pitanje, ali jbga
sinko tu je zato stomugromova    |
Moj strip Moje aukcije |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 08/05/2008 : 21:54:53
|
quote: Originally posted by Spiderman
quote: Originally posted by supermark
sinko tu je zato stomugromova   
Mora da se šališ... Pa na toj stranici piše da se njihova izdanja mogu kupiti u strip knjižari More Comics... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 08/05/2008 : 22:11:24
|
bilo bi zanimljivo...
... usporediti broj prodanih primjeraka Strip-albuma od 250 kn, i knjige iste vrijednosti.
Nekako imam osjecaj da, koliko god bilo loše sa stripovima, s knjigama je još gore.
al dobro, to nije tema, samo primjecujem. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 08/05/2008 : 23:12:37
|
Khm... ja cekam T. Poussina ( bar dva ove godine ) i Integral numero due , G. Jourdana.
Jel' puno tražim?
Uživam u dobrim ali nepretencioznim naslovima. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
axle munshine
Senior Member

Serbia
2400 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 08/05/2008 : 23:54:05
|
A sta se desava sa Adlerom,da li je taj problem resen?Bilo bi lepo videti ga u integralima kao u Francuskoj,tj.u Belgiji,pet albuma u jednoj knjizi.Bice ih taman dve... I sta se prevodi od Pratta za ovu godinu? |
...BD, c'est la vie... |
 |
|
bookglobe
New Member

296 Posts
Posted - 09/05/2008 : 09:27:03
|
quote: Originally posted by Renky
Khm... ja cekam T. Poussina ( bar dva ove godine ) i Integral numero due , G. Jourdana.
Jel' puno tražim?
Uživam u dobrim ali nepretencioznim naslovima.
Bit ce 2 Poussina,a Jourdan je za ovu godinu gotov. Jedna godišnje. |
 |
|
bookglobe
New Member

296 Posts
Posted - 09/05/2008 : 09:40:02
|
quote: Originally posted by mladjo
bilo bi zanimljivo...
... usporediti broj prodanih primjeraka Strip-albuma od 250 kn, i knjige iste vrijednosti.
Nekako imam osjecaj da, koliko god bilo loše sa stripovima, s knjigama je još gore.
al dobro, to nije tema, samo primjecujem.
možda bi bilo zanimljivo, ali ne znam koliko bi bilo korisno... skupe knjige su najcešce ili specijalizirane (strucna literatura, rijecnici, enciklopedije) ili up market (monografije itd.). nacini prodaje su posve durgaciji. jak izdavac s rijecnicima i monografijama može kroz svoj marketing kontaktirati bilo koji drugi jaki sustav i prodati kamion knjiga, er veliki sustavi i onaqko ne kupuju jeftine nego skupe poklone. dakle, što smo saznali? beletristike o 250 kn je i onako malo, a vrijedi pravilo što je skuplja knjiga prije se isplati. |
 |
|
bookglobe
New Member

296 Posts
Posted - 09/05/2008 : 09:41:55
|
quote: Originally posted by axle munshine
A sta se desava sa Adlerom,da li je taj problem resen?Bilo bi lepo videti ga u integralima kao u Francuskoj,tj.u Belgiji,pet albuma u jednoj knjizi.Bice ih taman dve... I sta se prevodi od Pratta za ovu godinu?
Problem je riješen tako što je, nažalost, autor koji je imao neke nerazumne zahtjeve u vezi izdanja, u meduvremenu umro. Ne možemo ici u integrale iz 2 razloga: potpisali smo ugovor albumski (a sve je skuplje mijenjati ugovore) i ne vjerujem da ce naslov imati tako dobar odziv da ga se isplati tako skupo proizvoditi. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 09/05/2008 : 11:09:40
|
Daklem, prespavao sam i vidi mi se da su neke stvari neumitne kako na osobnom tako i na opchem nivou.
Na osobnom lako: Q STRIP više ne ide na kioske. Bio je pušiona i prije, sad je definitivno nesiplativa pušiona. Žao mi je onih 200-300 ljudi kojima su kiosci bili prvi izbor, ali od sad vam ostaju dvije i pol varijante: kupujte u šopovima, pretplatite se, eventualno nas nadjite na sajmovima.
Na opchoj, ako se vec igramo kapitalizma, ostaju zapravo te iste tri varijante. Naše naklade se ionako u velikim zemljama smatraju "small pressom" (u Jamerici je "small press" sve do 3000), a prodaja putem pošte i specijalizirane knjižare su tocno nacin na koji oni prodaju.
K'o što jedna Vodenjacica ovdje kaže: možda bi se nakladnici trebali složiti i potpomoci otvaranje strip-ducana u malim sredinama. Možda je to malo Age of Aquarius i teško izvedivo u sukobu karaktera i mentaliteta, ali možda bi jedan nakladnik (da te sad ne imenujem, je li, Markose?) mogao novce prije ove izmjene distribucijskih pravila igre namijenjene ulasku na kioske uložiti u otvaranje striparnice u rodnom si Splitu koja onda ne bi prodavala samo njegova izdanja, nego svacija. Možda bi i drugi mogli nešto, svaka striparnica uzima mali dio kupaca postojechima, to je istina, ali svaka stvara veliki broj kupaca kojih do tada jednostavno nije bilo. I što ih više bude, što normalnije budu, veci ce biti izgledi da s ulice slucajan netko ude, iznenaden što strip još postoji, sa sto kuna koje ga svrbe u džepu.
Age of Aquarius over, back to the World of Warcraft. 
mcn |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29697 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 09/05/2008 : 11:39:53
|
Gle, ko da me ne znas. Mene izdavastvo zanima do onog trenutka kad strip izadje iz tiska i ja ga stavim na svoju policu i kad cujem komentare ljudi kako im se svidja. Sav onaj pravi izdavacki posao koji se u biti sastoji oko marketinga, prodaje i distribucije mi ide na zivce i trudim ga se sto je moguce vise izbjeci. Mene zanima otkrivanje novih kvalitetnih stripova, zanima me uredjivanje, prevodjenje, planiranje biblioteka, dizajniranje, pisanje tekstova, sve van toga mi je neopisiva gnjavaza i teret i nuzno zlo i mrak na oci i uffff... Novac koji sam bio namijenio projektima za kioske, sto sad s novim pravilima igre ocito padaju u vodu, cu potrositi na jos vise albuma, a otvaranje bilo kakve striparnice ili sudjelovanje u njenom radu ili nedajboze suvlasnistvo apsolutno ne dolazi u obzir. Ja sam van men bend, previse svojeglav i nesklon kompromisima da bih pristao na jos jedan projekt s vise ukljucenih, a pritom sam uzasno los trgovac tako da bi ta potencijalna striparnica unaprijed bila osudjena na propast. Mislim, zao mi je, ali nisam ja covjek za to. |
Trouble will find me |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7929 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 09/05/2008 : 11:58:59
|
quote: Originally posted by Markos Novac koji sam bio namijenio projektima za kioske, sto sad s novim pravilima igre ocito padaju u vodu
 Je ti ovo govoriš ozbiljno, što si stvarno imao u planu neke stripove koji bi išli na kioske? |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29697 Posts
Posted - 09/05/2008 : 12:13:32
|
>nisam ja covjek za to.
Al' imaš ženu, a za žene-poduzetnice postoje krediti!
Ol in di femili! Kant sej nou!
mcn di devilz edvokejt
Evo ti njen plan: jedva ceka da Fibra konacno propadne pa da krenem nesto i zaradjivati. |
Trouble will find me |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29697 Posts
Posted - 09/05/2008 : 12:13:48
|
quote: Originally posted by mpavin
quote: Originally posted by Markos Novac koji sam bio namijenio projektima za kioske, sto sad s novim pravilima igre ocito padaju u vodu
 Je ti ovo govoriš ozbiljno, što si stvarno imao u planu neke stripove koji bi išli na kioske?
A sto je tu toliko cudno? |
Trouble will find me |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
bookglobe
New Member

296 Posts
Posted - 09/05/2008 : 12:16:51
|
Daklem, prespavao sam i vidi mi se da su neke stvari neumitne kako na osobnom tako i na opchem nivou.
Na osobnom lako: Q STRIP više ne ide na kioske. Bio je pušiona i prije, sad je definitivno nesiplativa pušiona. Žao mi je onih 200-300 ljudi kojima su kiosci bili prvi izbor, ali od sad vam ostaju dvije i pol varijante: kupujte u šopovima, pretplatite se, eventualno nas nadjite na sajmovima.
Na opchoj, ako se vec igramo kapitalizma, ostaju zapravo te iste tri varijante. Naše naklade se ionako u velikim zemljama smatraju "small pressom" (u Jamerici je "small press" sve do 3000), a prodaja putem pošte i specijalizirane knjižare su tocno nacin na koji oni prodaju.
K'o što jedna Vodenjacica ovdje kaže: možda bi se nakladnici trebali složiti i potpomoci otvaranje strip-ducana u malim sredinama. Možda je to malo Age of Aquarius i teško izvedivo u sukobu karaktera i mentaliteta, ali možda bi jedan nakladnik (da te sad ne imenujem, je li, Markose?) mogao novce prije ove izmjene distribucijskih pravila igre namijenjene ulasku na kioske uložiti u otvaranje striparnice u rodnom si Splitu koja onda ne bi prodavala samo njegova izdanja, nego svacija. Možda bi i drugi mogli nešto, svaka striparnica uzima mali dio kupaca postojechima, to je istina, ali svaka stvara veliki broj kupaca kojih do tada jednostavno nije bilo. I što ih više bude, što normalnije budu, veci ce biti izgledi da s ulice slucajan netko ude, iznenaden što strip još postoji, sa sto kuna koje ga svrbe u džepu.
Age of Aquarius over, back to the World of Warcraft. 
mcn
Jedan strip izdavac teško da može prikupiti lovu (ždere mu ju neprestano izdavacki program) za bio kakvu knjižaru. Trojica (i to vecih) mogli bi to podnijeti. To govori iskustvo bgl Sa i Lu s MC-om. Ali, daj ti nadi trojicu da se dogovore i investiraju svoju lovu. Plus, oni mogu razmišljati i ovako: "Sad da mi rizikujemo investiciju, pa da se onda netko (mani izdavaci) njome koriste, a da sav rizik i dalje bude na nama." Sorry, teško. Znam to iz iskustva, a znaš i ti, jer sam inicirao osnivanje MC. Nakon nekog vremena te samelje ta konstantna eksponiranost (u svakom pogledu, od svakodnevnih briga kako skrpati lovu za najamninu, ljude, robu; zovu te izdavaci da im platiš; zovu te mušterije koje imaju svoje zahtjeva; do vodenja maloprodje koje nije lak posao u knjigovodstvenom smislu jer zahtjeva stalnu pažnju i veliku odgovornost), po 15 sati dnevno, a uz to bi trebao i voditi izdavaštvo i paziti na to da proizvod bude bez greške i hrvati se s drugim distributerima i knjižarama. Skako sam od srece kad sam se izvukao iz MC...
E sad... zalijepit se nekom vecem izdavacu / distriburteru / knjižaru opceg smijera i naci neki zajednicki jezik s njim, ukoliko taj ima više lokacija, pa je neka lokacija njemu manje atraktivna, ali bi za specijaliziranu knjižaru bila mrak... to je vec nešto što bi možda prošlo... al' ima li takvih i imaju li oni interesa?
A suradnja medu izdavacima? Vidi sad ovo: krenem sa SMG! i, normalno, bacim u katalog svoje naslove jer ih imam na dohvat ruke. Nije da nisam planirao druge izdavace ukljuciti, ali reko' imam vremena... da vidimo prvo kako ce mag proci. Odmah me na ovom forumu sasjeku da ne štampam oglase drugih izdavaca, da ih ne reklamiram da sam monopolist (paz monopolist za svoju lovu), da su to navlakuše,a ne magazini itd. Dobro, pocenem ja druge reklamirati, na ovaj ili onaj nacin... E, sad, ja placam prava, prijevode stripova, lekture, upise, prijelome, tisak itd. Oni se reklamiraju. Da ih pitam za neku pinku... satrali bi me i izdavaci i citatelji da sam gulikoža i lopov. Jer, eto, uzimam poštenim malim izdavacima lovu za reklamu, a imam magazin u kojemu mogu raditi što hocu. I još bih se najeo jezikove juhe od izdavaca da je magazin i onako k... i da od te reklame nema koristi.
Dakle, neku moju ideju da podebljam mag na 120 do 160 str i povecam format, ali da to istodobno bude neka platforma za prodaju i distribuciju SVIH stripova SVIH izdavaca (s tim da oni snose dio troškova koji se odnose na promociju, maipulativne troškove i distribuciju) se nikad nisam usudio niti predložiti jer mi je dosta da me gaze po forumima... opet bi bilo da ja bgl. sve eksploatira radi vlastite koristi, onda da se magazin ne prodaje dobro, onda da neki sudjeluj s više love, a neki manje itd. itd.... a što mi to treba? Ak hoce netko probat evo mu i SMG! i ideja i sve. Ja cu još dodati lovu za reklamu svojih albuma. |
 |
|
Topic  |
|
|
|