forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Odakle je doktor metervelic?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 17/06/2008 : 14:29:13  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
quote:
Originally posted by culfis

Preporucujem knjigu PRICE O VAMPIRIMA Antologija , u izboru Ane Radin u izdanju Prosvete. U knjizi su pripovetke Glišica, Matavulja, Nastasijevica, Stankovica, Crnjanskog, Andrica, Bulatovica, Pekica, Pavica i dr...

Bi li mi kako to mogao nabaviti?
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 17/06/2008 : 14:31:04  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Evo, pocetkom 2009. se u Italiji vraca dr. Metrevelic. Sad dal ce biti vampiri ili vukodlaci, nisam siguran...

Vukodlaci!
Go to Top of Page

GeneziS
Average Member

Western Sahara
702 Posts

Member since 14/03/2008

Posted - 17/06/2008 : 14:31:44  Show Profile Show Extended Profile  Send GeneziS a Private Message
quote:

Pa jel imaju Srbi službeni jezik i pismo? Jel to ijekavica ili ekavica ili oboje?

Ijekavica i ekavica nisu jezici, vec dijalekti. I oba se koriste su srpskom književnom jeziku.

Isto kao da ja tebe pitam, jel vi hrvati imate službeni jezik i pismo. Jel to štokavica ili kajkavica, ikavica, šta vec

Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded

Edited by - GeneziS on 17/06/2008 14:46:00
Go to Top of Page

Raga
Senior Member

Croatia
1028 Posts

Member since 03/06/2008

Posted - 17/06/2008 : 14:37:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Raga a Private Message
quote:
Originally posted by jasa

quote:

Evo, pocetkom 2009. se u Italiji vraca dr. Metrevelic. Sad dal ce biti vampiri ili vukodlaci, nisam siguran...

Vukodlaci!

Di berete te informacije?

Kad ce Chico remitenda sve ispocetka? Oce bit u HC-u? Joj jedva cekam.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 17/06/2008 : 14:54:14  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by GeneziS

quote:

Pa jel imaju Srbi službeni jezik i pismo? Jel to ijekavica ili ekavica ili oboje?

Ijekavica i ekavica nisu jezici, vec dijalekti. I oba se koriste su srpskom književnom jeziku.

Isto kao da ja tebe pitam, jel vi hrvati imate službeni jezik i pismo. Jel to štokavica ili kajkavica

Pitam zato jer delboj mi pricao, a i vidim kako piše nekom mješavinom da može i -ije i -e.
Kod nas je štokavski uzet za književni odnosno službeni... Kajkavski ne spada u službeni. delboj koristi npr. porijeklo, a znamo da je srpski poreklo, ili uptrijebiti-upotrebiti. U Hrvatskom ne možeš poreklo nego porijeklo. Naravno da ima izuzetaka, no pretežno je -ije.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 17/06/2008 : 14:55:57  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Raga

quote:
Originally posted by jasa

quote:

Vukodlaci!

Di berete te informacije?

Imaš u podforumu Bonelli topice kao Ultimate Zagor topic ili Novi Zagor u Italiji plan za sljedecih par godina za Zagora.
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=17643&whichpage=56

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 17/06/2008 14:57:17
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22426 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 17/06/2008 : 14:57:37  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
quote:

quote:

[quote]Originally posted by DeeCay

Isto kao da ja tebe pitam, jel vi hrvati imate službeni jezik i pismo. Jel to štokavica ili kajkavica

Pitam zato jer delboj mi pricao, a i vidim kako piše nekom mješavinom da može i -ije i -e.
Kod nas je štokavski uzet za književni odnosno službeni... Kajkavski ne spada u službeni. delboj koristi npr. porijeklo, a znamo da je srpski poreklo, ili uptrijebiti-upotrebiti. U Hrvatskom ne možeš poreklo nego porijeklo. Naravno da ima izuzetaka, no pretežno je -ije.

U Srbiji se koristi kao sluzbeni jezik, srpski na ekavici.

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!

Edited by - srdjandj on 17/06/2008 14:58:31
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 17/06/2008 : 15:58:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:

quote:

quote:

Zato možeš na ikavici reci poriklo :)

Zna ispasti smiješno kad prebacuješ nešto s ijekavice na ikavicu... Recimo, recenica: 'Preci cu cestu na pješackom prijelazu'...
Ikavica: 'Prici cu cestu na pišackom prilazu' :)

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/06/2008 : 16:17:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Znam da se šališ ali ne mogu se sve ijekavske rici pribacit u ikavicu.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 17/06/2008 : 16:33:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by Renky

Znam da se šališ ali ne mogu se sve ijekavske rici pribacit u ikavicu.

Znam, zato umjesto cesta nisam napisao cista :)

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 17/06/2008 : 16:42:59  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
mozda ovaj link moze da pomogne:
http://e-wikipedia.net/w/sh/Srpskohrvatski_jezik

E sad dal` je Metrevelic ili Metervelic ?

Jel to štos iz Minhena?

Edited by - culfis on 17/06/2008 17:15:44
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 17/06/2008 : 16:44:17  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
@ jasa
Pokusacu da ti nabavim knjigu! Prosetacu se ovih dana opet malo po beogradskim knjizarama!
pozz

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 17/06/2008 : 17:11:03  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
Trebalo bi pitati Castellija?

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

skviki
Average Member

Serbia
723 Posts

Member since 29/12/2006

Posted - 17/06/2008 : 20:16:02  Show Profile Show Extended Profile  Send skviki a Private Message
Ja mislim da je Metervelic iz METIKOSHA . :)

Bolje je biti bogat nego ne biti !!!
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 17/06/2008 : 20:24:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message
Ekavica, ali i ijekavica - sluzbeni jezik moze na oba. Zato sto je za osnovu knjizevnog jezika uzet sumadijsko-vojvodjanski (ekavica) i istocnohercegovacki (ijekavica) izgovor.

Naravno, vise je na nasem terenu zastupljena ekavica - pa se zato stice utisak da je samo ona u osnovi knjizevnog jezika.

...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8166 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 17/06/2008 : 20:39:08  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
nikakve greške ni lapsusa nije bilo
metrevelic je iz jugoslavije, koja ako nije od pamtivjeka, onda ništa nije, a ako ipak nije, onda je zagor vizionar, pa ju je prorekao 70-ak godina unaprijed
'ocete rec da stari nolita nije mislio o tome, a?
nemate pojma

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 17/06/2008 : 21:14:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message
NAJZAD pravi odgovor,znaci tako pise i u originalnom broju.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8166 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 17/06/2008 : 21:19:27  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
to ja nisam rekao
ja to ovako, otprilicno

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 17/06/2008 : 21:45:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:

mozda ovaj link moze da pomogne:
http://e-wikipedia.net/w/sh/Srpskohrvatski_jezik

kako ne bi moglo! a mozda moze i ovaj:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_jezik

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

HarryBlock
New Member

160 Posts

Member since 21/04/2006

Posted - 17/06/2008 : 23:13:11  Show Profile Show Extended Profile  Send HarryBlock a Private Message
U originalu je iz Jugoslavije! U to vreme Juga (Dnevnik) je bila veliki uvoznik Bonellijevih izdanja, pa su verovatno zeleli malo da "se oduze". Dnevnik je tu pricu zesce cenzurisao (prvi susret Zagor - Vampir su preskocili), da bi sve ispalo politicki korektno i da se niko iz tadasnje samoupravne zajednice bratskih naroda i narodnosti ne bi uvredio. Baronu su dali ime Rakon - da se Madjari ne uvrede, takodje je Molnar postao Moner. Zemlja porekla Vampira se nigde konkretno ne pominje. Za sluge su izbegli reci da su Cigani, a Metrevelica su prekrstili u Metreveli i nisu pomenuli Zemlju porekla.
Danas to izgleda smesno i glupo, ali u to vreme su mogli popiti zesce sankcije. Nije Dnevnik tu izuzetak.
Ekipa koja je radila Alan Forda je takodje izbegla da objavi epizodu gde Broj 1 prica o svojim dozivljajima iz II Sv. rata i saradnji sa Josipom Brozom i njegovom ekipom.

... Sveti Sava nego ko drugi bre! Kad sam upoznao coveka, imao sam religiozne vizije majku ti jebem! Halucinirao sam ko da sam pio nitro farbu. ("Velja Ilic" - Nikad Izvini)
Go to Top of Page

sonor
stripovi.com suradnik

Vatican City
3846 Posts

Member since 18/02/2006

Posted - 17/06/2008 : 23:36:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit sonor's Homepage  Send sonor a Private Message
quote:
Originally posted by Beva

quote:

quote:

quote:

Zato možeš na ikavici reci poriklo :)

Zna ispasti smiješno kad prebacuješ nešto s ijekavice na ikavicu... Recimo, recenica: 'Preci cu cestu na pješackom prijelazu'...
Ikavica: 'Prici cu cestu na pišackom prilazu' :)

ne petljaj se di ti nije misto!

da "pišacki" ...ha ha ha

Dragi Teen, imam 18 godina i zaspala sam pokraj otvorene boce! Da li sam pijana?
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 18/06/2008 : 00:14:36  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
quote:

@ jasa
Pokusacu da ti nabavim knjigu! Prosetacu se ovih dana opet malo po beogradskim knjizarama!
pozz

Nice! Thanks! pozz
Go to Top of Page

GeneziS
Average Member

Western Sahara
702 Posts

Member since 14/03/2008

Posted - 18/06/2008 : 03:15:34  Show Profile Show Extended Profile  Send GeneziS a Private Message
quote:

quote:

quote:

U srpskom knjizevnom jeziku postoje dva izgovora:ekavski i ijekavski.Ova dva vida rezultat su razlicite zamjene nekadasnjeg glasa jata, koji je u ekavskom izgovoru dao e i u kratkim i u dugim slogovima, dok je u ijekavskom dao je u kratkim i ije u dugim slogovima. Odnos izmedju jednog i drugog izgovora najlakse ce se shvatiti ako se uporede ekavski i ijekavski oblici iste rijeci: bezati-bjezati, leto-ljeto, negovati-njegovati, lepa-lijepa.

Ekavski se govori u najvecem dijelu Srbije, a ijekavski u Crnoj Gori i u srpskim krajevima Bosne i Hercegovine i Hrvatske (izuzimajuci ekavsko podrucje u istocnoj Slavoniji), kao i u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.Svaki obrazovani covjek bi trebalo da da u potponosti vlada onim knjizevnim izgovorom kojim se svaodnevno izrazava, ali neophodno je da posjeduje osnovna znanja i o onom drugom, takodje knjizevnom izgovoru.

Oba izgovora, ekavski i ijekavski, potpuno su ravnopravna.Nije dopusteno njihovo mijesanje u tekstu ili u govoru, osim u knjoizevnim djelima (iz knizevnosti, pozorista, filma), gdje sluzi kao jedno od znacanih sredstava karakterizacije pojedinih likova.

Evo, sad je valjda jasno ko od srba govori ijekavicu, a ko ekavicu. Studiram književnost i poznata mi je materija. Znaci pravilno je u srpskom pricati i jedno i drugo, pogrešno je mešati / miješati izgovore.

Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded

Edited by - GeneziS on 18/06/2008 03:22:44
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/06/2008 : 08:57:32  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Leo Charm

Ekavica, ali i ijekavica - sluzbeni jezik moze na oba. Zato sto je za osnovu knjizevnog jezika uzet sumadijsko-vojvodjanski (ekavica) i istocnohercegovacki (ijekavica) izgovor.

Naravno, vise je na nasem terenu zastupljena ekavica - pa se zato stice utisak da je samo ona u osnovi knjizevnog jezika.

Ne da se stice, nego vecina tako misli, pa i moja malenkost... Svaki dan nešto novo saznaš!
Što ce reci, ipak je u "hrvatskom" uredeniji književni jezik, buduci da ne može -e ili -ije u književnom. Regionalna narjecja su sasvim druga stvar.

Go to Top of Page

GeneziS
Average Member

Western Sahara
702 Posts

Member since 14/03/2008

Posted - 18/06/2008 : 20:21:28  Show Profile Show Extended Profile  Send GeneziS a Private Message
smajlisafanfarama

Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.29 seconds. Snitz Forums 2000