Author |
Topic |
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Member since 26/08/2005 |
Posted - 17/06/2008 : 14:29:13
|
quote: Originally posted by culfis
Preporucujem knjigu PRICE O VAMPIRIMA Antologija , u izboru Ane Radin u izdanju Prosvete. U knjizi su pripovetke Glišica, Matavulja, Nastasijevica, Stankovica, Crnjanskog, Andrica, Bulatovica, Pekica, Pavica i dr...
Bi li mi kako to mogao nabaviti? |
|
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Posted - 17/06/2008 : 14:31:04
|
quote: Originally posted by DeeCay
Evo, pocetkom 2009. se u Italiji vraca dr. Metrevelic. Sad dal ce biti vampiri ili vukodlaci, nisam siguran...
Vukodlaci! |
|
|
GeneziS
Average Member
Western Sahara
702 Posts
Member since 14/03/2008 |
Posted - 17/06/2008 : 14:31:44
|
Pa jel imaju Srbi službeni jezik i pismo? Jel to ijekavica ili ekavica ili oboje?
Ijekavica i ekavica nisu jezici, vec dijalekti. I oba se koriste su srpskom književnom jeziku.
Isto kao da ja tebe pitam, jel vi hrvati imate službeni jezik i pismo. Jel to štokavica ili kajkavica, ikavica, šta vec |
Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded
|
Edited by - GeneziS on 17/06/2008 14:46:00 |
|
|
Raga
Senior Member
Croatia
1028 Posts
Member since 03/06/2008 |
Posted - 17/06/2008 : 14:37:58
|
quote: Originally posted by jasa
Evo, pocetkom 2009. se u Italiji vraca dr. Metrevelic. Sad dal ce biti vampiri ili vukodlaci, nisam siguran...
Vukodlaci!
Di berete te informacije? |
Kad ce Chico remitenda sve ispocetka? Oce bit u HC-u? Joj jedva cekam. |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 17/06/2008 : 14:54:14
|
quote: Originally posted by GeneziS
Pa jel imaju Srbi službeni jezik i pismo? Jel to ijekavica ili ekavica ili oboje?
Ijekavica i ekavica nisu jezici, vec dijalekti. I oba se koriste su srpskom književnom jeziku.
Isto kao da ja tebe pitam, jel vi hrvati imate službeni jezik i pismo. Jel to štokavica ili kajkavica
Pitam zato jer delboj mi pricao, a i vidim kako piše nekom mješavinom da može i -ije i -e. Kod nas je štokavski uzet za književni odnosno službeni... Kajkavski ne spada u službeni. delboj koristi npr. porijeklo, a znamo da je srpski poreklo, ili uptrijebiti-upotrebiti. U Hrvatskom ne možeš poreklo nego porijeklo. Naravno da ima izuzetaka, no pretežno je -ije. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 17/06/2008 : 14:55:57
|
quote: Originally posted by Raga
quote: Originally posted by jasa
Vukodlaci!
Di berete te informacije?
Imaš u podforumu Bonelli topice kao Ultimate Zagor topic ili Novi Zagor u Italiji plan za sljedecih par godina za Zagora. http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=17643&whichpage=56 |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 17/06/2008 14:57:17 |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 17/06/2008 : 14:57:37
|
[quote]Originally posted by DeeCay
Isto kao da ja tebe pitam, jel vi hrvati imate službeni jezik i pismo. Jel to štokavica ili kajkavica
Pitam zato jer delboj mi pricao, a i vidim kako piše nekom mješavinom da može i -ije i -e. Kod nas je štokavski uzet za književni odnosno službeni... Kajkavski ne spada u službeni. delboj koristi npr. porijeklo, a znamo da je srpski poreklo, ili uptrijebiti-upotrebiti. U Hrvatskom ne možeš poreklo nego porijeklo. Naravno da ima izuzetaka, no pretežno je -ije.
U Srbiji se koristi kao sluzbeni jezik, srpski na ekavici.
|
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
Edited by - srdjandj on 17/06/2008 14:58:31 |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 17/06/2008 : 15:58:53
|
Pitam zato jer delboj mi pricao, a i vidim kako piše nekom mješavinom da može i -ije i -e. Kod nas je štokavski uzet za književni odnosno službeni... Kajkavski ne spada u službeni. delboj koristi npr. porijeklo, a znamo da je srpski poreklo, ili uptrijebiti-upotrebiti. U Hrvatskom ne možeš poreklo nego porijeklo. Naravno da ima izuzetaka, no pretežno je -ije.
Zato možeš na ikavici reci poriklo :)
Zna ispasti smiješno kad prebacuješ nešto s ijekavice na ikavicu... Recimo, recenica: 'Preci cu cestu na pješackom prijelazu'... Ikavica: 'Prici cu cestu na pišackom prilazu' :) |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 17/06/2008 : 16:17:35
|
Znam da se šališ ali ne mogu se sve ijekavske rici pribacit u ikavicu. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Member since 01/12/2006 |
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Posted - 17/06/2008 : 16:44:17
|
@ jasa Pokusacu da ti nabavim knjigu! Prosetacu se ovih dana opet malo po beogradskim knjizarama! pozz |
Jel to štos iz Minhena? |
|
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
|
skviki
Average Member
Serbia
723 Posts
Member since 29/12/2006 |
|
Leo Charm
Average Member
Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
Posted - 17/06/2008 : 20:24:55
|
Ekavica, ali i ijekavica - sluzbeni jezik moze na oba. Zato sto je za osnovu knjizevnog jezika uzet sumadijsko-vojvodjanski (ekavica) i istocnohercegovacki (ijekavica) izgovor.
Naravno, vise je na nasem terenu zastupljena ekavica - pa se zato stice utisak da je samo ona u osnovi knjizevnog jezika. |
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8166 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 17/06/2008 : 20:39:08
|
nikakve greške ni lapsusa nije bilo metrevelic je iz jugoslavije, koja ako nije od pamtivjeka, onda ništa nije, a ako ipak nije, onda je zagor vizionar, pa ju je prorekao 70-ak godina unaprijed 'ocete rec da stari nolita nije mislio o tome, a? nemate pojma |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8166 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
|
HarryBlock
New Member
160 Posts
Member since 21/04/2006 |
Posted - 17/06/2008 : 23:13:11
|
U originalu je iz Jugoslavije! U to vreme Juga (Dnevnik) je bila veliki uvoznik Bonellijevih izdanja, pa su verovatno zeleli malo da "se oduze". Dnevnik je tu pricu zesce cenzurisao (prvi susret Zagor - Vampir su preskocili), da bi sve ispalo politicki korektno i da se niko iz tadasnje samoupravne zajednice bratskih naroda i narodnosti ne bi uvredio. Baronu su dali ime Rakon - da se Madjari ne uvrede, takodje je Molnar postao Moner. Zemlja porekla Vampira se nigde konkretno ne pominje. Za sluge su izbegli reci da su Cigani, a Metrevelica su prekrstili u Metreveli i nisu pomenuli Zemlju porekla. Danas to izgleda smesno i glupo, ali u to vreme su mogli popiti zesce sankcije. Nije Dnevnik tu izuzetak. Ekipa koja je radila Alan Forda je takodje izbegla da objavi epizodu gde Broj 1 prica o svojim dozivljajima iz II Sv. rata i saradnji sa Josipom Brozom i njegovom ekipom. |
... Sveti Sava nego ko drugi bre! Kad sam upoznao coveka, imao sam religiozne vizije majku ti jebem! Halucinirao sam ko da sam pio nitro farbu. ("Velja Ilic" - Nikad Izvini) |
|
|
sonor
stripovi.com suradnik
Vatican City
3846 Posts
Member since 18/02/2006 |
Posted - 17/06/2008 : 23:36:18
|
quote: Originally posted by Beva
Zato možeš na ikavici reci poriklo :)
Zna ispasti smiješno kad prebacuješ nešto s ijekavice na ikavicu... Recimo, recenica: 'Preci cu cestu na pješackom prijelazu'... Ikavica: 'Prici cu cestu na pišackom prilazu' :)
ne petljaj se di ti nije misto!
da "pišacki" ...ha ha ha |
Dragi Teen, imam 18 godina i zaspala sam pokraj otvorene boce! Da li sam pijana?
|
|
|
jasa
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3490 Posts
Posted - 18/06/2008 : 00:14:36
|
quote: Originally posted by culfis
@ jasa Pokusacu da ti nabavim knjigu! Prosetacu se ovih dana opet malo po beogradskim knjizarama! pozz
Nice! Thanks! pozz |
|
|
GeneziS
Average Member
Western Sahara
702 Posts
Posted - 18/06/2008 : 03:15:34
|
U srpskom knjizevnom jeziku postoje dva izgovora:ekavski i ijekavski.Ova dva vida rezultat su razlicite zamjene nekadasnjeg glasa jata, koji je u ekavskom izgovoru dao e i u kratkim i u dugim slogovima, dok je u ijekavskom dao je u kratkim i ije u dugim slogovima. Odnos izmedju jednog i drugog izgovora najlakse ce se shvatiti ako se uporede ekavski i ijekavski oblici iste rijeci: bezati-bjezati, leto-ljeto, negovati-njegovati, lepa-lijepa.
Ekavski se govori u najvecem dijelu Srbije, a ijekavski u Crnoj Gori i u srpskim krajevima Bosne i Hercegovine i Hrvatske (izuzimajuci ekavsko podrucje u istocnoj Slavoniji), kao i u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.Svaki obrazovani covjek bi trebalo da da u potponosti vlada onim knjizevnim izgovorom kojim se svaodnevno izrazava, ali neophodno je da posjeduje osnovna znanja i o onom drugom, takodje knjizevnom izgovoru.
Oba izgovora, ekavski i ijekavski, potpuno su ravnopravna.Nije dopusteno njihovo mijesanje u tekstu ili u govoru, osim u knjoizevnim djelima (iz knizevnosti, pozorista, filma), gdje sluzi kao jedno od znacanih sredstava karakterizacije pojedinih likova.
Evo, sad je valjda jasno ko od srba govori ijekavicu, a ko ekavicu. Studiram književnost i poznata mi je materija. Znaci pravilno je u srpskom pricati i jedno i drugo, pogrešno je mešati / miješati izgovore. |
Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded
|
Edited by - GeneziS on 18/06/2008 03:22:44 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 18/06/2008 : 08:57:32
|
quote: Originally posted by Leo Charm
Ekavica, ali i ijekavica - sluzbeni jezik moze na oba. Zato sto je za osnovu knjizevnog jezika uzet sumadijsko-vojvodjanski (ekavica) i istocnohercegovacki (ijekavica) izgovor.
Naravno, vise je na nasem terenu zastupljena ekavica - pa se zato stice utisak da je samo ona u osnovi knjizevnog jezika.
Ne da se stice, nego vecina tako misli, pa i moja malenkost... Svaki dan nešto novo saznaš! Što ce reci, ipak je u "hrvatskom" uredeniji književni jezik, buduci da ne može -e ili -ije u književnom. Regionalna narjecja su sasvim druga stvar. |
|
|
GeneziS
Average Member
Western Sahara
702 Posts
Posted - 18/06/2008 : 20:21:28
|
smajlisafanfarama |
|
|
|
Topic |
|