Author |
Topic |
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 21/07/2008 : 06:30:31
|
Do sada sam procitao 12 brojeva VC (6 x DD, 5 x M No i Zagor spec.) i VC na mene ostavlja dojam ozbiljne firme što se za Ludens/SA ne može uvijek reci.
Veliki plus za VC su uvodnici u svakom broju, prevod kod M NO-a i kod DD mi je bolji od Ludensovog/SA a za svaku pohvalu je izdavanje dodatka o indijancima kod Zagor specijalca. Redakcija VC redovno odgovara na mailove za razliku od Ludensa/SA. Kod VC mi smeta što se osim Dnevnika ne spominju epizode drugih srpskih izdavaca (Vaninni, Abaton, System Comics). Razumijem da ne spominju hrvatska izdanja jer se radi o izdanjima druge države no ne shvatam zašto ne spominju ostale izdavace.
Kod Ludensa/SA mi je jedino kvalitet izdanja bolji. I ništa više.
Bernard mi je privatno simpaticna osoba no odnos Ludensa/SA prema kupcima je katastrofalan, pa nismo mi stoka, ne znam zašto se izdavac barem jednom mjesecno u jednom od Ludens/SA izdanja ne obrati kupcima, upozna nas sa nekim planovima, objavi par pisama itd. Umjesto toga mi imamo reklamu za MC/stripovi na kvadrat. Zašto Ludens ima svoj website kada na njemu nema nikakvih korisnih informacija? Isto mi smeta to što se ne navode epizode koje je sam Ludens tj. SA vec izdao (umjesto toga kod vecine izdanja stoji npr. vidi M NO original broj xy).
Ja se nadam da ce Ludens preuzeti neke stvari od VC i da ce poboljšati svoj odnos prema kupcima.
|
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
|
|
Talicni Tom
Junior Member
Serbia
388 Posts
Member since 02/07/2008 |
Posted - 21/07/2008 : 07:30:30
|
A VEC nema ni sajt svoj. Bar ga nije bilo pre mesec dana. To mi najvise smeta kod VEC. |
Edited by - Talicni Tom on 21/07/2008 07:31:35 |
|
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 21/07/2008 : 09:51:04
|
nisam procitao niti jedno izdane od VC-a tako da o njemu ne mogu govoriti, ali što se tice Sejine konstatacije da je odnos Ludensa prema citateljima (konzumentima njegovih "proizvoda) loš, u biti katastrofalan to je istina.......komunikacije fali definitivno, ali mislim da tu pomaka nece biti.....nažalost |
„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“ "...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..." |
|
|
mladen13
Senior Member
Croatia
1145 Posts
Member since 22/09/2005 |
Posted - 21/07/2008 : 10:08:06
|
Nekako mi taj odnos izgleda "samo da uzmemo lovu"(Ako ništa drugo, bar je mogao u nekom od stripova objaviti šta se dogodilo s Texom maxi 4 u HC izdanju i hoce li biti naknadno izdanje) Mislim da bi trebali malo promjenit pristup, možda bojkotiramo izdanja, hehe
|
mladenlov@gmail.com |
|
|
fred perry
Average Member
526 Posts
Member since 19/01/2008 |
Posted - 21/07/2008 : 11:17:13
|
mislim da je smiješno u icemu usporedivat ove izdavace jer za veseli cetvrtak tek trebamo vidit hoce li postat ozbiljna kuca,a ludensu ako ništa,možemo skinut kapu za dugovjecnost i spašavanje kiosk izdavaštva na ovim prostorima. |
SAMO HAJDUK!!! |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 21/07/2008 : 11:46:18
|
quote: Originally posted by fred perry
mislim da je smiješno u icemu usporedivat ove izdavace jer za veseli cetvrtak tek trebamo vidit hoce li postat ozbiljna kuca,a ludensu ako ništa,možemo skinut kapu za dugovjecnost i spašavanje kiosk izdavaštva na ovim prostorima.
Mi nikome ne trebamo skidati kapu za spašavanje kiosk izdavaštva. Mi koji kupujemo stripove smo spasili stripove, da je to bilo tako užasno, Ludens bi nakon godinu-dvije prestao da postoji.
A ja usporedujem VC i Ludens sa današnje tacke gledišta, a danas postoje VC, Ludens i SA. Možda sljedece godine sve tri izdavacke kucu prestanu sa izdavanjem stripova a možda budemo imali još više izdavackih kuca. Ludens je vec u startu napravio grešku kada je u pitanju odnos sa kupcima a VC je od pocetka kupcima dao do znanja da im je stalo do njihovog mišljenja, a to je velika razlika. |
But I'm just a soul whose intentions are good Oh Lord, please don't let me be misunderstood
|
|
|
MladenT
New Member
Croatia
260 Posts
Member since 16/10/2007 |
Posted - 21/07/2008 : 12:39:34
|
Ludens i Strip Agent postoji godinama. Stripovi se izdaju ali istina je da se kod njih nikad nezna kad ce sto izaci. Nikakvog kontakta, planova izdavanja i sl. nisu dostupni citateljima. Obje kuce vode isti ljudi pa takav pristup ni ne cudi. Na zalost njihov web site necemu ne sluzi, ne updata se i totalno je beskoristan. Ako i Bernardu posaljete neki mail s upitom nikad necete dobiti odgovor. Znam to iz vlastitog iskustva jer sam pokusao neke informacije dobiti nekoliko puta i nista. Pogledajte samo ritam izdavanja Strip Agenta. Tam se nezna apsolutno nista. MM Tex MNo izlaze svako malo, ponekad dva broja u kratkom roku pa onda mjesecima i po pola godine nista. Ludens barem redovno izdaje Zagora i DD (za one koji ga vole, ja sigurno ne spadam u tu kategoriju). U svakom slucaju malo kritike ne skodi. Mozda Berni konacno shvati da bi trebao nesto promijeniti u odnosu na citatelje. Kaj se pak tice VC ne mozete ih uopce staviti u kategoriju Ludensa i SA. Pa oni izdaju stripove tek pola godine i tek ostaje da se vidi kolko ce dugo ostati na trzistu. Za sad im ide dobro. Ja kupujem njihove Mr. No jer mi se naprosto neda cekat na hrvatska izdanja koja ce izaci ko zna kad (bilo u izdanju SA ili Libellusa). Nadam se da ce i MM u izdanju VC uskoro krenuti jer cu inace procitati novije epizode za 10 godina. |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 21/07/2008 : 13:18:49
|
quote: Originally posted by Gand
Osobno nikad nisam citao pisma citatelja, niti poruke, pozdrave i zahvale kupcima sto kupuju stripove. To mi se uvijek cinilo djetinjasto. Koga zanima strip kupit ce ga, a sve sto si ti nabrojao smao je dodatno bacanje papira u vjetar. U biti, ja uopce ne znam sto konkretno znaci odnos prema kupcima? Postoji potraznja, postoji roba. Kupis, ides dalje. Doduse ja sma uskracen time sto u Hrvatskoj imam oskudnu ponudu, daj ti ako imas neku konkretnu pricu iz vana, reci kako to tamo funkcionira.
A jesam li ja to napisao da su pisma citatelja ono što mi najviše smeta? Smeta mi to što nema nikakve komunikacije sa nama, nema nikakvog plana izlaženja, to je ono što mi najviše smeta. Što se mene tice, nisu potrebna pisma citatelja, ali komunikacija sa izdavacom je potrebna. Ne treba ti nikakva prica iz EU-a, VC je na pravom putu kada se radi o "odnosu" sa kupcima: znaš kada ce stripovi izaci, imaš najave za specijalna izdanja, imaš interesantne uvodnike itd. |
|
|
|
I like girlz
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7808 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 21/07/2008 : 13:37:23
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Redakcija VC redovno odgovara na mailove za razliku od Ludensa/SA.
ja sam im slao jedan mail i nikad nisam dobio odgovor. |
"Experience is simply the name we give our mistakes" |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 21/07/2008 : 14:00:41
|
quote: Originally posted by SejoSexon A jesam li ja to napisao da su pisma citatelja ono što mi najviše smeta?
Dunno, to sma ja napisao skupa s ostalim stvarima koje nikad nisma pratio, tako da mi ne nedostaju ti viskovi papira koji bi i ovako smao poskupjeli izdanja.
quote: Originally posted by SejoSexon Smeta mi to što nema nikakve komunikacije sa nama, nema nikakvog plana izlaženja, to je ono što mi najviše smeta. Što se mene tice, nisu potrebna pisma citatelja, ali komunikacija sa izdavacom je potrebna. Ne treba ti nikakva prica iz EU-a, VC je na pravom putu kada se radi o "odnosu" sa kupcima: znaš kada ce stripovi izaci, imaš najave za specijalna izdanja, imaš interesantne uvodnike itd.
Najave nisu komunikacija s citateljima, a inace su normalna pojava u zemljama gdje postoji uhodano trziste. S obzirom da sam do sad imao dosta prilika imati u rukama strip koji je nesto najavljivaao, a to se na koncu izjalovilo, meni to ne fali. Zato i kazem, daj da cujem kako to ide vani, ono, zanima me, pitam te - odgovori mi.
Za mene je najava komunikacija sa citateljima. Želim da znam kada ce izaci sljedeci strip a ne želim da cekam 3-4 mjeseca da bih procitao nastavak. A tražio si primjer iz Austrije: ja od Carlsenverlaga dobijem newsletter sa najavama novih izdanja, svako novo izdanje je kratko opisano, postoji mogucnost online narudžbe itd. |
|
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 21/07/2008 : 14:36:50
|
A što ce ti najava? Pa nisu to neka tiražom ogranicena izdanja da moraš unaprijed biti spreman da ih što prije kupiš. Najave možda imaju smisla kod nekih albumskih i 'integralskih' izdanja. Nece ti ni pomoci ni odmoci spoznaja da ce tog i tog datuma izaci Tex Maxi ili Zagor Specijal. |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 21/07/2008 : 14:51:03
|
quote: Originally posted by VALTER
A što ce ti najava? Pa nisu to neka tiražom ogranicena izdanja da moraš unaprijed biti spreman da ih što prije kupiš. Najave možda imaju smisla kod nekih albumskih i 'integralskih' izdanja. Nece ti ni pomoci ni odmoci spoznaja da ce tog i tog datuma izaci Tex Maxi ili Zagor Specijal.
Tebi je najava možda nevažna, meni nije. Pa treba valjda da postoji neki nacin komunikacije izmedu nas i izdavaca ili ti je svejedno kada vidiš da npr. MM ili M No jednom izadu nakon dva mjeseca, sljedeci put nakon tri mjeseca itd.? Ne moramo imati tacan datum izlaska, no neki okvirni datum bi trebao biti moguc.
|
|
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 21/07/2008 : 14:59:42
|
A što ce ti najava? Pa nisu to neka tiražom ogranicena izdanja da moraš unaprijed biti spreman da ih što prije kupiš. Najave možda imaju smisla kod nekih albumskih i 'integralskih' izdanja. Nece ti ni pomoci ni odmoci spoznaja da ce tog i tog datuma izaci Tex Maxi ili Zagor Specijal.
Tebi je najava možda nevažna, meni nije. Pa treba valjda da postoji neki nacin komunikacije izmedu nas i izdavaca ili ti je svejedno kada vidiš da npr. MM ili M No jednom izadu nakon dva mjeseca, sljedeci put nakon tri mjeseca itd.? Ne moramo imati tacan datum izlaska, no neki okvirni datum bi trebao biti moguc.
Reko bi da nema najava jer ni izdavac ne zna kad ce sto izdati. Nije li receno da specijalce izdaje kako se koji prevede (?). Jebes najave. Kupi kad stogod izadje i citaj. Ili bojkotiraj kad te Ludens toliko iritira. |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 21/07/2008 : 16:07:19
|
Kad je Bernie ekscentrik... Stripomanijaci su ionako supkultura, cemu se truditi ako ce ih ionako kupiti samo jedan segment tržišta, a i taj je vec upoznat sa cijelim Ludensovim/SA asortimanom. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
darth-vader
Advanced Member
Croatia
4834 Posts
Member since 05/10/2002 |
Posted - 21/07/2008 : 17:17:42
|
dok sa kupovao Ludens nikakve najave mi nisu trebalo. Nešto dode, ako me zanima kupim i to je to... za kiosk izdanja mi je to apsolutno nevažno.
Kod albuma mi je lijepo kad se nešto najavi, ali onda mi je mrsko cekat, tako da mi je možda i to bolje bez najava. Bolje je ne najaviti pa izdati, nego najaviti pa da se ceka godinu dana duže... pisma citatelja i slicne gluposti me nikada nisu zanimala... |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40289 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 21/07/2008 : 18:40:22
|
Zasto tako??? Pa svuda u normalnom svetu je taj odnos doveden na najvisi moguci nivo... Pa to je jedna simbioza koja mora da ima ostvarenu dobru komunikaciju... Nisam slao mailove nikom, ali mislim da se mora uspostaviti neka komunikacija izmedju izdavaca i kupca... Neka daju nekom 100-150 eura mesecno da odgovara na mailove, nece niko propasti za te pare a svi ce biti zadovoljni... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40289 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 21/07/2008 : 18:44:03
|
Da li je vrijeme da ustvrdimo kako teza o "kupcima kao stoki" dira jedino SejuSexona i njikog vise?
Sve i da jesam jedini, ne znam u cemu je tu problem? Ili si ti za politiku jednoumlja? Ako mi nešto smeta, onda cu ti i napisati, ili je to možda zabranjeno? A ako bolje procitaš komentare onda ceš vidjeti da nisam sasvim sam sa svojim mišljenjem. |
|
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 21/07/2008 : 18:46:49
|
quote: Originally posted by alen
Reko bi da nema najava jer ni izdavac ne zna kad ce sto izdati. Nije li receno da specijalce izdaje kako se koji prevede (?). Jebes najave. Kupi kad stogod izadje i citaj. Ili bojkotiraj kad te Ludens toliko iritira.
Zašto bih bojkotirao izdanja? Nigdje nisam napisao da ne mogu spavati radi Ludensa. Ja sam jednostavno napisao šta mi smeta, svidalo se to nekome ili ne. |
|
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 21/07/2008 : 19:11:27
|
Sada mi je sve jasnije. Jadni izdavaci se bore za preživljavanje, nemaju oni vremena za neku vrste komunikacije sa kupcima...
Tržište ce zahvaljujuci neprofesionalizmu ionako jednog dana nestati. Današnji klinci ne kupuju stripove a Ludens sa ovim pristupom nece zadobiti nove kupce. Sada ocekujem sljedeci pametni komentar velikog i izuzetno pametnog Ganda koji sve zna i koji je uvijek u prvu. |
|
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 21/07/2008 : 19:52:48
|
Ja kupujem sve stripove izdavaca knjiga Dani jer mi je covjek simpatican i trudi se odgovoriti na sva naša glupa pitanja. Nije toga baš puno izašlo, ali šta izade ja kupim i želim mu sve najbolje. Kod nekih drugih izdavaca, desi mi se da se kolebam kupiti ili ne i prevagne upravo nemaran odnos prema kupcima pa na kraju ne kupim. Znam da njih zabole za mene i ne smatram se nekim velikim faktorom, ali zrno po zrno. Na kraju ce se pitati zašto su propali... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 21/07/2008 : 20:06:13
|
Da li je vrijeme da ustvrdimo kako teza o "kupcima kao stoki" dira jedino SejuSexona i njikog vise?
Nije jedini kome odnos Ludensa sa kupcima ide na zivce. Ja sam u par navrata pokusao na forumu da doznam sta ce biti sa onim HC izdanjima koja nisu izasla ili su izasla u daleko manjem tirazu pa se do njih ne moze doci,ali... Ta mi je informacioja bila potrebna da bih mogao da se odlucim da li da jurim SC izdanja ili da cekam i dalje izlazak HC. Valjda nije previse tesko dati takvu informaciju. Te sam posle toga prodao Marka i Bleka(j.... li ga sto sam ih i kupovao,nostalgija valjda),zatim prodao Zagora i Chico specijalce (cekam izdanja VC) i jos malo prekidam i sa redovnom serijom Zagora(cim dodje do ovih brojeva odakle je krenuo VC). A sigurno bih i dalje uzimao Ludensova izdanja da sam imao informaciju sta ce biti sa ovim specijalcima i dr.spec.izdanjima. Naravno,kupovacu i dalje ono sto nema alternativu,ali ono sto ima vise necu uzimati sa Ludensovim znakom. To je moj odgovor na komunikaciju Ludensa sa kupcima. Nadam se da ovo nece da ode u jos jednu ispraznu polemiku jer je evidentno da bi Ludens mogo da poboljsa nivo komunikacije sa kupcima. |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
vope
Senior Member
Montenegro
2967 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 21/07/2008 : 20:22:54
|
Ne trudim se nesto da komuniciram sa izdavacima. Umjesto toga kupujem stripove koje izdavaju. Ja zadovoljan. Ludens/SA bravo! VC bravo! Carry on! |
... |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 21/07/2008 : 20:31:13
|
Isto i ja, kad šta izade, tada to i kupim, a kupujem apsolutno sve i od Ludensa, SA i VC.... |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
Topic |
|