Rezultati pokazuju da je papir još uvijek popularan.Doduše, cak polovina ispitanih ce u nedostatku istog pribjeci skenu. Ostaje cvrsta cetvrtina stripadžija za koju postoji samo papir. Manje nas je nego što sam ocekivao, ali smo barem zadrti...
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Zadrtost ti nece pomoci da procitaš strip koj ti je jedino dostupan u skeniranom obliku uzevši u obzir naša krhka finansijska stanja. I ja sam dugo vremena gulio istom politikom necitanja skeniranih stripova (Marvel, DC, Vertigo...) ali jebi ga, želja da procitam odredene stripove je pobijedila... Srecom...
Malo je pitanje ruzno, sasvim je logicno da je lakse i ljepse citati sa papira, ali sta kad nema papira?????
Ili jos bolje scanlation! Ja sam uz pomoc skenova procitao masu stripova koje vi necete nikada u zivotu mozda jer nikada kod nas nece izaci, ali momci koji se bave sa tim su ga preveli i preklopili i cita se kao i svaki drugi strip :)
To je tvoja filozofija - Daj šta daš. Moja je drugacija: Ako ne može kako treba, onda necu nikako. Ne namecem nikome svoje mišljenje, svatko zna šta mu odgovara.
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Ovih dana sam poceo da citam Supermena od prvog broja (price su toliko naivne, pocetnicki nacrtane i lose koncipirane da su zapravo zabavne) koji se toliko razlikuje od danasnjeg Supermena cak i po supermocima koje posjeduje ili ne posjeduje (Supermen na pocetku nije znao cak ni da leti) da izgleda kao drugi super-junak. Za papirna izdanja bi vjerovatno morao zaloziti i kucu i bubreg i pitanje je da li bi ih ikada procitao iako definitivno preferiram papir.
Zato glasam za scan ukoliko nema mogucnosti da se (po normalnim cijenama) nabavi papirno izdanje.
To je tvoja filozofija - Daj šta daš. Moja je drugacija: Ako ne može kako treba, onda necu nikako. Ne namecem nikome svoje mišljenje, svatko zna šta mu odgovara.
Pa nije bas majstore - Daj sta das
Jesi li ikada procitao na nasem jeziku kompletne sledece stripove: Aldebaran (Leo) Persevan XIII Septentryon Inspektor Kanardo - Benoit Sokal Tajni trougao
i jos masu masu toga! Sumnjam! A tvrdoglavom politikom cekanja da neka od ovih nasih derikoza-kuca objavi neces nikada ni procitati jer imas takvo misljenje. Ja nisam rekao da nevolim papir, ali ako budem cekao samo papir u ova vremena sa ovakvim standardom zivota slabo sta mozemo procitati.
U svakom slucaju svako ima svoje i svako ima svoje zadovoljstvo u zivotu! :)
I ja sam na papiru ali zelja da se nesto procita i normalno da ostavimo mladim pokoljenjima koja dolaze da vide sta je sve bilo u vrijeme prije nas i u nase vrijeme me dovela do toga da se oko skenova bakcem ;) Nece svi biti u mogucnosti da dodju do ovih papira koje mi sada imamo.
I ja svakako dajem prednost papiru, ali neke stvari je sve teze naci. Stoga nemam nista protiv skenova. Neke stripove je postalo nemoguce naci u papirnom obliku, neka izdanja kod nas nece ni izaci i sto nam preostaje? I dalje nastojim popuniti svoje papirne zbirke, ali to ide sve teze i teze. Zadovoljstvo drzanja stripa u ruci je nezamjenjivo, ali uzmite u obzir slijedece - neki strip mozete traziti godinama, a skenirani skinete odmah (osim ako niste nasjeli onim prevarantima sto to okolo prodaju, a nisu ih ni radili).
Jel postoji negdje nekakvo objašnjenje zašto je zakljucan topic Skidaj s(v)e sa linkovima skeniranih stripova. Bilo je pravilo da se ne prodaju skenovi i ne stavljaju novi naši stripovi - drugo je sve godinama bilo u redu. Cemu odjednom promjena pravila igre bez objašnjenja
za mene samo papir....osim što mrzim internet i elektroniku uopce, strašno me boli oci i od ovih sat vremena dnevno onlajn a kamoli da još citam nešto za užitak pri tome....aa nema šanse
procitam scan kad stvarno ne mogu doc do papirnatih izdanja ili ih je previse..npr. sad sam poceo citat Batman-a..di sad da kupim svih cirka 1ooo izdanja..jos pogotovo ona prva izdanja...pa sam ih skinuo skenirane..jer me taj junak stvarno zanima u zadnje vrijeme,kako je sve poocelo...a od njega imam samo nove papirnate..
Deep into that darkness peering, long I stood there wondering, fearing, Doubting, dreaming dreams no mortal ever dared to dream before..
za mene samo papir....osim što mrzim internet i elektroniku uopce, strašno me boli oci i od ovih sat vremena dnevno onlajn a kamoli da još citam nešto za užitak pri tome....aa nema šanse
doduše da se malko nadopunim, to ne vrijedi za kratke comic stripove.....recimo Cyanide&Happiness koji su jebeno genijalni i citam ih onlajn.
stripove skoro iskljuchivo chitam na kompu. papir mi ne drzi paznju. SVE stvari koje mi se svide u skenu kupujem i u papiru... i po pristizanju uredno pakujem u kesicu, bekboardujem i stavim na policu bez da ih ikad vishe pogledam. jedina situacija kada pribegavam gnjavazi sa nameshtanjem, prevrtanjem stranica i pozicioniranjem stripa u odnosu na refleksiju svetla je kada dotichni ne postoji u skenu pa nemam izbora. sretjom, to se deshava maximum jednom mesechno pa se da preziveti.
************************************** Nash cilj je tako velik da ga ne mozemo promashiti!
Skenirani strip je u suštini ok, ali problem sa njim je što ne ostavlja isti utisak na citaoca kao papirno izdanje. Tako može da se desi da neko procita strp na netu i kaže da je sranje, a kad bi ga procitao u papiru bio bi mu dobar.