boris.predic
New Member
Bosnia and Herzegovina
161 Posts
Member since 26/12/2004 |
Posted - 19/09/2008 : 12:42:09
|
Posto znam da je bilo hrpa rasprava na temu DD sad kad sam malo vise ’’potkovan’’ htio bih i ja predstaviti neko svoje vidjenje...
Dakle kao sto je vec poznato gotovo svaki vazniji broj DD ima veze sa sedmicom – 7,25,43 itd
Prica o Dylan Dog-u
Sve je pocelo pre 300 godina... Tu Dylan Senior pokusava otkriti besmrtnost pomocu neke zivotinje nadjene u moru, na galiji sa njim se nalaze njegova zena Morgana i njihovo djete tj nas junak Dylan junior. Da sad ne idem presiroko u opisivanju, dolazi do pobune na brodu, Dylan sr si ubrizgava serum i postaje besmrtan, doznajemo da zivotinja koja mu je pomogla u tome ima puno vece moci, pa djeli Dylana seniora u dobru polovicu i losu. Losa polovica daje sebi ime Xabaras a dobra odlazi u nekakav pustinjski paralelni svijet na 666 godina. Sto se tice Dylana mladjeg Xabaras ga odvodi u sirotiste Orphan Asylum (koji nema nikakve veze sa onim iz tunela strave) i sljedece cega se sjeca je da stoji pred Skotland yardom spreman da postane policajac.
OK za pocetak ocigledno je bilo da kroz serijal ima dosta naknadnog povezivanja i nekih ideja koje su poslije odbacene, Dylan spominje svoga oca u brojevima 1,7 i 8 kao natprirodnog istraživaca koji ga je upozorio na dolazak Xabarasa, i koji mu je dao ime po Dylanu Thomasu, ta je ideja ocito kasnije odbacena. Takodje imamo Dylana koji se sjeca svog zivota prije famoznog skoka u vrijeme, to je Dylan koji je proveo raspust sa Marinom, koji je isao u skolu sa Spring Shorden i onim ubicom Larijem (iz Gospodara Tisine) . Mada cak je i Dylan priznao u ’’ Dok vas smrt ne rastavi’’ --- ponekad se sjecam svega a ponekad nicega.
I do sad smo vec upoznati sa stvarima koje su usko povezani sa Dylanom. Crni sako, crvena kosulja, starinski pistolj koji mu pomocnik dobaci u zadnji cas, klarinet, galija, druga zena u svakom broju i dvojnik Gruco Marxa njegov vjerni pomocnik.
# 200
Nakon smrti Lily # 121, Dylan se odaje alkoholizmu, medjutim spasava ga Blok, i ideja da postane istrazivac nepoznatog. Na svom prvom ‘’ natprirodnom ‘’ slucaju upoznaje Gruca koji mu postaje pomocnik. Kupuje galiju koja je ustvari dar od njegovog oca Xabarasa.
* Galija kao sto je vecina vec tvrdila ima znacenje smrti i zivota. Nesto sto cijeli zivot pravis a kad je zavrsis umres. Ili kako je to vec receno… Ova maketa je kao moj zivot... ne znam kada sam zapoceo da je pravim, niti kada cu je zavrsiti
Epizode #1 Prvi sukob sa Xabarasom, Grucova sala da je Dylan umro prije 300 godina (pa je to kasnije posluzila kao osnova za epizodu #100, malo bezveze mora se priznati) Xabaras se bavi eksperimentima vezanih za vjecni zivot itd itd
#7 Dr Hicks iz ovog broja i Dr Hicks iz broja 14 su braca – go figure
#25 eeeee sad ne bih ulazio u ovo nikako. Posto ne zelim da mislim da je jedan od mojih omiljenih junaka sklon incestu, ovu epizodu sam uvijek smatrao da se odvija u necijim snovima ili u nekoj paralelnoj dimenziji. Sem toga Xabaras je u epizodi #5 pomogao da se izgradi masina koja je stvarala ubice (makar to bio off-screen to znaci da je fizicki bio prisutan) A i ono ‘’zbogom sinko , ne staj mi na put’’ koje je unijelo toliko konfuzije, ma daaaj. Da li je Creed ustvari Stano hmmmm
Ne volim komplikovati u fazonu tipa, Gruco nije stvaran u toj prici, Dylan nije stvaran, to je san, nije san, Sclavi je Xabaras ne Sclavi je Dylan… To je strip, likovi su nam stvarni onoliko koliko mi zelimo da budu.
#43 mi je genijalan i mozda najbolja prica u serijalu, prvi put je galiji dat neki veci znacaj, paralelni svijet u kome Dylan svira saksofon, Xabaras mu je saveznik a ne neprijatelj, onaj pijanac bi mozda bio bas Dylan da je nastavio da se opija, I mr Niko koji stvara svijetove ---- predivno. Sve vodi prema stotci u kojo ce se sve razrijesiti --- a bogme i zakomplikovati
Imamo tu i cuvene trilogije Zona Sumraka, Golconda, likove koji se pojavljuju iznova zato sto su to zasluzili kao Johny Freak, Killex, Caligostro itd
Zivot nakon smrti u DD pa jednostavno – ides u pakao I to moze biti birokratski pakao, podzemni ‘’biblijski’’ , ili onaj slican nasem svijetu samo niko ne umire (ljepota demona)
I jos…
Dyd special #2 Snovi - Dylan srece (sanja) svog oca koji mu kaze da ce svoju proslost otkriti kad sastavi galiju Special #9 Izbor - izdanje tipa what if.. sta bi bilo kad bi bilo, vidimo drugacije zavrsetke nekih cuvenih Dylanovih epizoda… I Gigant #2 Dylan pokusava da ne bude istrazivac nocnih mora, ali more ga prate u svakom poslu koji nadje
Za kraj…
Mozemo ovo sve posmatrati i kao paralelne dimenzije da nadjemo neku povezanost i objasnimo neke ocite kontradikcije. Medjutim objasnjenje je jednostavno autori su se mjenjali, Sclavi je ignorisao neke pojedinosti iz vlastitih prica, a nama je ostao kolaz koga smo ovdje pokusali dovesti u red. Mozda sam ovdje sve pretjerano banalizovao ali to je moje misljenje, mozda sam pomogao nekom novom fanu Dylana da ga bolje upozna a mozda sam mu sve spojlovao pa mi sad sve po spisku, uglavnom…
Zivio Dylan Dog i nek dozivi jos 300 brojeva
|
|