forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 tralalaa ,bla,bla ,bla ,bla
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 45

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 06/10/2009 : 10:49:57  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message
quote:
Originally posted by dveribad

quote:
Originally posted by rommel

"bas naprotiv ne ocekujem da mi objasnjavate detalje vaseg rada"
lakse je pljuvati kad se ne znaju detalji
@ratko "Ako i postoje nekakve životne frustracije,postoje i olakotne okolnosti,u konkretnom primjeru ovog covjeka-svakako.Ako on smatra da su stripovi skupi i na sebi svojstven(specifican) nacin to napiše,to je preseravanje?Kruger piše gluposti?....zar netko tko ima drugacije mišljenje odmah mora bit etiketiran:preserator,isfrustriran,pisac gluposti,pijanac,....?"
naravno da nemora ali kad netko pokrene dva topica da poentira nad nekim (to sto ne uspijeva nije grijeh potencijalne zrtve) i kad to cini na zlocest nacin (sto ti opravdavas stilom mada bi ja nazvao elementarnom gluposcu nepismenoscu i zlobom) da li je to u redu...dobronamjerna osoba bi to rekla drukcije - ja sam prvi spomenuo da teksovi nisu jeftini ali mi nije palo napamet secirati troskove da pokazem kako zli dadoti idu usicariti na nama smrtnicima - dapace znam da to nije tako i bas kao sto to znaju iostali to je jednostavno AKSIOM - koji vise ne trazi dokazivanja - zlih jezika je uvjek bilo i bice, ali jebes konja za kojim se prasina ne dize...
a konjima iz libellusa - samo tako dalje a i dalje tvrdim da samo debil moze dati pare za 4 obracuna a ne i za prvog texa u koloru - i da pricamo o jeftinoci srota u 100 000 primjeraka i skupoci knjiga (jer to jesu knjige) u 500 primjeraka - da libellus (ili bilo tko drugi) ima racunicu stampati u makar par tisuca primjeraka - cijena bi bila daleko niza ali to je vec neki drugi problem koji nema veze s libellusom

-Ma nije baš sve tako Sergej.Krugera baš i ne poznajem,iskreno -dva puta popricali,jednom se nakratko vidjeli.Ne vjerujem da je taj covijek imalo zloban ili zavidan,ali mi nije sjeo Dadin osvrt.Cijenu stripova ne želim komentirat,meni osobno su dostupni,vecini ljubitelja nisu,a ako netko od njih nešto zucne o skupoci,odmah je tituliranje,oblajavanje,sufliranje,itd.Cak mi se cini da je Gaston u zadnje vrijeme previše lak na okidacu(vjerojatno zbog Tex-a).Kvalitet stripova ovdje nije sporan-radi se o perfektno uradenim strip izdanjima,gotovo presavršenim.Tko si ih može priuštit ok,ali ima ljudi koji i ne mogu,pa i to treba razumjet.Tko pozornije procita Kruger-ov tekst,ljepo ce zapazit jednu tocnu konstataciju i ona definitivno stoji,odnosno tocna je.
-Onaj tko zna primit pohvalu,trebao bi podnijet i kritiku,bez obzira od koga je.Makar bila i zlonamjerna,mada mi se cini ili sam stekao takav dojam,ovdje se ne radi o zlonamjernom liku.Osvrt je pretjerano nervozan(fino receno),ustvari,nepotrebno raspravljamo i ulazimo u nepotrebne diskusije.
Opro si i ti izdavaca Modestice,donekle zasluženo,ali ipak malo pretjerao(ja baš nisam fan kao ti,ali mogu shvatit tvoje razocarenje).Jel ti netko sufliro sa strane?Bio si pijan,isfrustriran životom,pisao si gluposti,preseravao si se,itd?....eto,jednostavno si iznio vrlo konkretno što te smetalo i zbog cega si razocaran.Ponovit cu-ja osobno baš i nisam toliko razocaran tim albumom(serijalom),ali nisam niti toliki fan kao ti,sasvim mi je ok to izdanje.Da li si ti tada iznosio svoje mišljenje i želio ga podjeliti sa nama na forumu ili si bio namjerno zloban?(samo sam probao navest slicnu situaciju i uvjeren sam da tu u niti jednom primjeru nije nikakva zavist ili zloba,pa kako nema tog,reakcija je u najmanju ruku neprimjerna).Ili možda ja previše ocekujem od drugih-tko ce ga znat....

Od puno ljudi, cije mišljenje cijenim (ukljuciv i tebe), cuo sam da sam pretjerao s kritikom Mod...jesam li rekao ijednu laž? mislim da nisam i dalje stojim da je to projekat raden "preko one stvari" - isto tako sam rekao da bi uzimao oba izdanja (meko i tvrdo) - iako mi netreba jer mod imam u originalu - ali eto na uštrb neceg drugog (jer vec dugo ja ne mogu sve pratiti financijski) pa opet uzeo bih mod u obje verzije - da nije tako loša - a LOŠA JE TO JE NEPORECIVO!
Recimo da uvažavam ono što si rekao a što sam sam spocitnuo krugu - to je da sam mogao istu stvar reci i finije a ne na nacin kako sam rekao - ali opet ono što oni rade s tim sirotim stripom ne zaslužuje postupak "u rukavicama". Ali ja nisam komentirao cijenu vec mane izdanja. A ovdje se libellus proziva ISKLJUCIVO radi cijene. Mislim ako im je to jedini nedostatak - onda decki mogu stvarno odahnuti jer im je to neizravno priznanje da rade sjajan posao. CIJENA? kao što sam i prije rekao - toliko je toga da ja ne mogu sve pratiti - s kenovima sam na 30 om broju s AF isto - Uzimam koliko mogu i to prvo prioritete - pa poslije kako bude. Nikada mi ne pada napamet nekoga prozivati radi cijene. Marginalno imam uvid u to koliko se truda, vremena, živaca, uloži u finalni proizvod kod decki iz Libellusa (da dodje covjeku da se zapita cemu - ako imamo s druge strane primjer Modesty) - da cijene moraju biti takve. Kvalitet se mora platiti. Ako ja želim vrhunskog Ridobradog - uzet cu Libellusov, bez obzira što imam stara Yu, HR izdanja, na njemacke i francuske albume jer su bolji od njih - u citavom nizu detalja koji bi netko drugi jednostavno pustio kao nebitne. Kod Libellusa se to može desiti jedino ako kakva sitnica promakne. Mislim da cijena koju platimo za to nije velika, cak i nije adekvatna uloženu trudu. To što bi svi bili sretniji da su niže ne samo cijene stripova nego i svega -problem je naših placa, društvenog trenutka, no ne i Libellusa pa je nepošteno adresirati ga na njega.

Edited by - rommel on 06/10/2009 10:52:52
Go to Top of Page

tulip
Starting Member

Croatia
67 Posts

Member since 21/03/2003

Posted - 06/10/2009 : 13:42:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tulip a Private Message
Meni je preskupo nešto što me razocaralo, što mi nije dovoljno dobro i kvalitetno. To mi se sa stripovima od Libellusa još nije dogodilo. Žao mi je ako nekome je, ali taj se strip uvijek može staviti na aukcije, pokloniti nekoj knjižnici itd.
Nažalost, ne mogu sve kupovati i pratiti, više mi nedostaje vrijeme za citanje nego novac, ali to nema veze s izdavacima; oni su svakako svjesni troškova i standarda, ne žive na nekoj udaljenoj utopistickoj planeti, ali zašto ne izdavati danas i nadati se boljem standardu sutra?
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
15972 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 06/10/2009 : 14:46:25  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by dveribad

quote:

"bas naprotiv ne ocekujem da mi objasnjavate detalje vaseg rada"
lakse je pljuvati kad se ne znaju detalji
@ratko "Ako i postoje nekakve životne frustracije,postoje i olakotne okolnosti,u konkretnom primjeru ovog covjeka-svakako.Ako on smatra da su stripovi skupi i na sebi svojstven(specifican) nacin to napiše,to je preseravanje?Kruger piše gluposti?....zar netko tko ima drugacije mišljenje odmah mora bit etiketiran:preserator,isfrustriran,pisac gluposti,pijanac,....?"
naravno da nemora ali kad netko pokrene dva topica da poentira nad nekim (to sto ne uspijeva nije grijeh potencijalne zrtve) i kad to cini na zlocest nacin (sto ti opravdavas stilom mada bi ja nazvao elementarnom gluposcu nepismenoscu i zlobom) da li je to u redu...dobronamjerna osoba bi to rekla drukcije - ja sam prvi spomenuo da teksovi nisu jeftini ali mi nije palo napamet secirati troskove da pokazem kako zli dadoti idu usicariti na nama smrtnicima - dapace znam da to nije tako i bas kao sto to znaju iostali to je jednostavno AKSIOM - koji vise ne trazi dokazivanja - zlih jezika je uvjek bilo i bice, ali jebes konja za kojim se prasina ne dize...
a konjima iz libellusa - samo tako dalje a i dalje tvrdim da samo debil moze dati pare za 4 obracuna a ne i za prvog texa u koloru - i da pricamo o jeftinoci srota u 100 000 primjeraka i skupoci knjiga (jer to jesu knjige) u 500 primjeraka - da libellus (ili bilo tko drugi) ima racunicu stampati u makar par tisuca primjeraka - cijena bi bila daleko niza ali to je vec neki drugi problem koji nema veze s libellusom

-Ma nije baš sve tako Sergej.Krugera baš i ne poznajem,iskreno -dva puta popricali,jednom se nakratko vidjeli.Ne vjerujem da je taj covijek imalo zloban ili zavidan,ali mi nije sjeo Dadin osvrt.Cijenu stripova ne želim komentirat,meni osobno su dostupni,vecini ljubitelja nisu,a ako netko od njih nešto zucne o skupoci,odmah je tituliranje,oblajavanje,sufliranje,itd.Cak mi se cini da je Gaston u zadnje vrijeme previše lak na okidacu(vjerojatno zbog Tex-a).Kvalitet stripova ovdje nije sporan-radi se o perfektno uradenim strip izdanjima,gotovo presavršenim.Tko si ih može priuštit ok,ali ima ljudi koji i ne mogu,pa i to treba razumjet.Tko pozornije procita Kruger-ov tekst,ljepo ce zapazit jednu tocnu konstataciju i ona definitivno stoji,odnosno tocna je.
-Onaj tko zna primit pohvalu,trebao bi podnijet i kritiku,bez obzira od koga je.Makar bila i zlonamjerna,mada mi se cini ili sam stekao takav dojam,ovdje se ne radi o zlonamjernom liku.Osvrt je pretjerano nervozan(fino receno),ustvari,nepotrebno raspravljamo i ulazimo u nepotrebne diskusije.
Opro si i ti izdavaca Modestice,donekle zasluženo,ali ipak malo pretjerao(ja baš nisam fan kao ti,ali mogu shvatit tvoje razocarenje).Jel ti netko sufliro sa strane?Bio si pijan,isfrustriran životom,pisao si gluposti,preseravao si se,itd?....eto,jednostavno si iznio vrlo konkretno što te smetalo i zbog cega si razocaran.Ponovit cu-ja osobno baš i nisam toliko razocaran tim albumom(serijalom),ali nisam niti toliki fan kao ti,sasvim mi je ok to izdanje.Da li si ti tada iznosio svoje mišljenje i želio ga podjeliti sa nama na forumu ili si bio namjerno zloban?(samo sam probao navest slicnu situaciju i uvjeren sam da tu u niti jednom primjeru nije nikakva zavist ili zloba,pa kako nema tog,reakcija je u najmanju ruku neprimjerna).Ili možda ja previše ocekujem od drugih-tko ce ga znat....

Od puno ljudi, cije mišljenje cijenim (ukljuciv i tebe), cuo sam da sam pretjerao s kritikom Mod...jesam li rekao ijednu laž? mislim da nisam i dalje stojim da je to projekat raden "preko one stvari" - isto tako sam rekao da bi uzimao oba izdanja (meko i tvrdo) - iako mi netreba jer mod imam u originalu - ali eto na uštrb neceg drugog (jer vec dugo ja ne mogu sve pratiti financijski) pa opet uzeo bih mod u obje verzije - da nije tako loša - a LOŠA JE TO JE NEPORECIVO!
Recimo da uvažavam ono što si rekao a što sam sam spocitnuo krugu - to je da sam mogao istu stvar reci i finije a ne na nacin kako sam rekao - ali opet ono što oni rade s tim sirotim stripom ne zaslužuje postupak "u rukavicama". Ali ja nisam komentirao cijenu vec mane izdanja. A ovdje se libellus proziva ISKLJUCIVO radi cijene. Mislim ako im je to jedini nedostatak - onda decki mogu stvarno odahnuti jer im je to neizravno priznanje da rade sjajan posao. CIJENA? kao što sam i prije rekao - toliko je toga da ja ne mogu sve pratiti - s kenovima sam na 30 om broju s AF isto - Uzimam koliko mogu i to prvo prioritete - pa poslije kako bude. Nikada mi ne pada napamet nekoga prozivati radi cijene. Marginalno imam uvid u to koliko se truda, vremena, živaca, uloži u finalni proizvod kod decki iz Libellusa (da dodje covjeku da se zapita cemu - ako imamo s druge strane primjer Modesty) - da cijene moraju biti takve. Kvalitet se mora platiti. Ako ja želim vrhunskog Ridobradog - uzet cu Libellusov, bez obzira što imam stara Yu, HR izdanja, na njemacke i francuske albume jer su bolji od njih - u citavom nizu detalja koji bi netko drugi jednostavno pustio kao nebitne. Kod Libellusa se to može desiti jedino ako kakva sitnica promakne. Mislim da cijena koju platimo za to nije velika, cak i nije adekvatna uloženu trudu. To što bi svi bili sretniji da su niže ne samo cijene stripova nego i svega -problem je naših placa, društvenog trenutka, no ne i Libellusa pa je nepošteno adresirati ga na njega.

umjesto kaj se tu uludo raspravljaš i trošiš rijeci uzalud vec si mogel napravit pol albuma ridobradog na naše zadovoljstvo....
pusti sranja primi se ridobradog jel i sam znaš di je još zadnji album

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
15972 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 06/10/2009 : 14:51:13  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
a da je cijena stripova otišla u nebo u zadnje dvije godine to vidi i malo dijete.... problem je u tome kaj bi neki stariji kolekcionari htijeli imati sva izanja ali danas zbog visokih cijena i manjih primanja to više nisu u mogucnosti pa je normalno da pizde...
i djetetu kad uskratiš slatko place i urlice a kamoli velka djeca

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO

Edited by - risbozg on 06/10/2009 14:53:05
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 06/10/2009 : 17:02:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
Rekao sam sam sebi da se necu petljati u ove izdavacke prepirke, ali ovo je jace od mene

Meni je jasno da Libellus izdaje vrhunska izdanja i da pazi na detalje i tako dalje i tako bliže. To se ne može poreci i to stoji.

Ali cijena...?

Sad, da li nekoga svrbi zbog pada cijena na aukcijama ili ne, mene to ne zanima, jer ja ne kupujem stara izdanja i nikad ne bi da bijesne pare za neki ZS/LMS star 500 godina ni mi je ne znam kako važan.

Medutim, dokle god ljudi opravdavaju sami sebi da Libellus izdanja moraju imati takvu cijenu, jer je tako rekao direktor svemira ili takve neke stvari, ta ce izdanja ostati u jednom višem cijenovnom rangu, da ne kažemo skupa

Mislim, ako neko kaže u topicu Ne kupujem libellus je su mi preskupi, onda ne može neko reci meni nisu skupa jer ja ne pijem, ne pušim, ne jedem (i ne jebem ) i kupujem sve od libellusa.

Poanta je da strip od kojih 200 stranica koji košta preko 100 kn je objektivno skup, bez obzira jesi li ti milijarder ili siromašak. To je cista stvar usporedbe. Ako dva kiosk izdanja sa istim brojem stranica koštaju 40 kn, zašto ovo mora koštati dva i pol puta više?

Ja problem ne vidim u tome što su Dado i Dado gramzive mrcine koje nas samo hoce opljackati , vec u premalom tiražu.

Mislim, ako Statisticki ljetopis ima tiraž od 500-600 komada, kako to da neki od najpopularnijih strip junaka imaju isti ili manji tiraž?

Tim više što se L. izdanja prodaju u cijeloj regiji, koja broji cca 15 milijuna ljudi.

Stvarno, sad se pitajte da li ljudi kupuju tako malo stripova jer su nepopularni (iako se radi o nekim od najpopularnijih junaka u toj regiji) ili je cijena kljucni faktor koji ih odbija.

Ja konkretan razlog ne znam i ne mogu ga potvrditi, ali naginjem ovoj drugoj varijanti zbog neke logike stvari i zbog vlasitog iskustva.

Naravno, kada bi libellus i uzeo na razmatranje prijedlog o povecanju tiraža (te shodno tome i sniženju cijene), morao bi razmišljati i o mnogim drugim stvarima koje bi pratile takav poslovni potez. Tu je pitanje je li mudro ici na tako riskantan potez u ovo vrijeme pada gosp. aktivnosti i neizvjesnosti koja vlada u cijeloj vec više puta spominjanoj regiji, šta je sa troškovima tiskare, prijevoza, skladišta i ostalih skrivenih troškova koji su tu, ali koje obican covjek koji nije u poslu ne primjecuje i ne razmišlja o njima.

Da li bi se povecani tiraž mogao prodati u nekom razumnom roku i koji bi faktori utjecali na odluke o kupnji? Bi li niža cijena privukla nove kupce ili bi baza ostala manje-više nepromjenjena? Ako se cijena smanji za (pretpostavka) 50%, a tiraž poveca za cetiri puta, hoce li niža cijena privuci dodatnih 1.500 kupaca?

Ja sad necu tu navijati, kumiti i moliti da se cijene smanje, ali cu se ograniciti na to da kupujem vrlo ogranicen ili nikakav broj Lib. izdanja. Osnovni je razlog cijena. Iako bi si sada otkako sam zaposlen bez ikakvih problema mogao priuštiti neka izdanja, cijena me i dalje odbija jer nekako imam osjecaj da je to bacanje novaca i jednostavno ne mogu sam sebi opravdati kupovinu nekog veceg broja junaka (ovo veci je veci ili jednak 1 )

Pogledaj Texa od prvog broja. Ako jedna knjiga košta 250 kn (što je bolesno puno, pa da je farban i sa zlatnim prahom), za prvih 90 epizoda, ako su tri epizode u knjizi, kupac mora izdvojiti 250kn×30knjiga=7.500kn. Kiosk izdanje bi koštalo pri tome 25kn×90=2.250, jer su specijalci i jubilarci obicno 25 kn.

Ono što ja želim reci nikako nije da se kvaliteta jednog i drugog izdanja može usporediti (!) i nikako se nemojte kaciti na to, ali hocu reci da je omjer cijene prevelik, jer je 7500/2250=3,33, što znaci da ce Libelusov Tex biti gotovo 3,5 puta skuplji od potencijalnog kiosk izdanja.

Namjera ovog posta nikako nije zapocinjanje neke svade, niti je provokacija, a ne inzistiram cak ni na odgovoru, jer sam se ja poslužio srcom i vidio kako se krecu Libellusovi argumenti

Hocu samo reci da oni koji se žale oko previsoke cijene možda ipak imaju pravo i da ja svakako naginjem na njihovu stranu.

S druge strane, znam (zapravo naucih na ovome forumu ) kako su izdavaci cesto puta nezadovoljni i ljuti kad se jamra oko cijene ili bilo cega što zadire u njihovu domenu posla i ma koliko god imali razvijen odnos s kupcima radje prihvacaju pohvale nego kritike , što nije samo karakteristika izdavaca, vec i jedne životinjske vrste koja se zove homo sapiens

No sikiriki
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29478 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 06/10/2009 : 17:33:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Dobar post Archy, vrlo razuman, realan i argumentiran.

Nemam vremena raspisati se kao ti, ali poanta je sljedeca: kiosk izdanje npr. Mister Noa, prema Bernardovim rijecima, se proda u Hrvatskoj u 800 primjeraka. Za texa se ne sjecam tocno, ali tu je negdje (što je ocito iz ritma izlaženja, idu dvomjesecno, za razliku od npr. Zagora ili AF koji idu svako tri tjedna). Pitanje koje se postavlja je KOME bi ti onda tiskao recimo 1000 HC Texova u boji, ako ih se manje od toga jedva proda na kioscima po 15 puta manjoj cijeni? Ja se slazem da je ta cijena zaista paprena i da ce mnogi koji bi si to htjeli priustiti morati odustati, ali, na kraju krajeva, isto takvo izdanje u Italiji u tirazu od 200.000 tisuca primjeraka kosta 10 Eura (ako se ne varam, govorim na pamet, ne zamjerite mi). Kako da sad to isto izdanje u 500 primjeraka ne kosta bar 25-30? Nije izbor HC-500 ili SC-Kiosci, nego HC-500 ili ništa. Trenutno. Znam, tko zna što ce biti za 10 godina, ali, tko ce cekat tih 10 godina da se nešto (mozda) promijeni?

Inace, slazem se da se prema Krugeru postupilo malo pregrubo, iako je i njegov prvi post bio, blago receno, grub. No, lako je objektivno promatrati raspravu sa strane, kad nisi u nju ukljucen, nego kad jesi, pa sam siguran da bi sto puta D&D ili bilo tko treci sa strane meni isto mogao prigovoriti da sam se na nekoga otresao, a nisam trebao. Razumite ih (nas): toliki je novac potrošen da se nešto objavi, covjeku prekipi kad mu netko prigovara za 5-10 Eura, a s druge strane on riskira desetke tisuca.

Trouble will find me
Go to Top of Page

ozasloscena_sovuljaga
Junior Member

420 Posts

Member since 11/10/2005

Posted - 06/10/2009 : 17:47:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ozasloscena_sovuljaga a Private Message
Da li se moglo izdat primjerice mister Noa u opremi kakvu ima Van Gogh, dakle nikakav luksuz i koliko bi takvo izdanje kostalo?

MR kosta oko 30 i nesto kuna ako se ne varam?

Edited by - ozasloscena_sovuljaga on 06/10/2009 17:48:02
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 06/10/2009 : 18:00:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
Archy iako je o tome bilo bezbroj puta rijeci, evo jos jednom samo ukratko osvrt na dio tvog pisanja:

- Stvarno, sad se pitajte da li ljudi kupuju tako malo stripova jer su nepopularni (iako se radi o nekim od najpopularnijih junaka u toj regiji) ili je cijena kljucni faktor koji ih odbija.
Ja konkretan razlog ne znam i ne mogu ga potvrditi, ali naginjem ovoj drugoj varijanti zbog neke logike stvari i zbog vlasitog iskustva.

OK, ako bi po tebi druga varijanta bila ispravna, mozes li mi onda pojasniti zasto su se neki junaci izgasili na kioscima?
Zasto nema puno novih junaka na kioscima? Zasto oni ne idu u nekom normalnom tempu?
Mislis li da bi se Tex na kioscima radio samo u 5-6 primjeraka godisnje, da se on dovoljno dobro prodaje?
Mislis li da Martin Mystere i Mister No nebi imali brzi ritam na kioscima da im je prodaja dovoljno dobra?
Mislis li da Nathan Never nebi jos uvijek izlazio na kioscima da mu je prodaja bila dovoljno dobra? I tako redom.

Na ta pitanja ne trebas odgovoriti meni, ja ionako znam odgovore, odgovori ih samome sebi i izvuci zakljucak.
Na kraju krajeva, da je bilo dovoljno kupaca za "jeftina" kiosk izdanja, Libellus nikad nebi ni nastao.
Odnosno da su se izdanja mogla prodavati u tako velikim kolicinama i da se na njima moglo zaraditi,
kao da bi nas i zapalo da ih radimo.

- Da li bi se povecani tiraž mogao prodati u nekom razumnom roku i koji bi faktori utjecali na odluke o kupnji? Bi li niža cijena privukla nove kupce ili bi baza ostala manje-više nepromjenjena? Ako se cijena smanji za (pretpostavka) 50%, a tiraž poveca za cetiri puta, hoce li niža cijena privuci dodatnih 1.500 kupaca?

Nebi. Nebi. Nece. Niza cijena nebi privukla dovoljno kupaca koji bi opravdali veci tiraz i vece troskove.
To tvrdim jer po informacijama koje imam neka kiosk izdanja koja su za cirka 18 kn u prodaji, prodaju se u 1500-2000 komada.
A bogme neka i u manjem broju. A takva prodaja ne moze pokriti troskove kako bi trebalo, zato i idu tempom kojim idu.

- Namjera ovog posta nikako nije zapocinjanje neke svade, niti je provokacija, a ne inzistiram cak ni na odgovoru, jer sam se ja poslužio srcom i vidio kako se krecu Libellusovi argumenti

Ne znam koji su to argumenti s kojima nisi zadovoljan ili su ti neprihvatljivi, molim te da ih navedes.

- Hocu samo reci da oni koji se žale oko previsoke cijene možda ipak imaju pravo i da ja svakako naginjem na njihovu stranu.

Na cijene mozemo gledati iz dva kuta, iz socijalnog i drustvenog stanja, iz prosjecne radnicke plate itd.
Iz tog kuta, Libellusovi stripovi kostaju puno vise nego prosjecan covjek lako moze odvojiti.
I mi se od srca zahvaljujemo svakom nasem kupcu na podrsci.
No recite mi, opet iz tog kuta gledano, nije li skup benzin, stanarina, stanovi, kruh, hrana, odjeca i obuca,
skolarine, prijevozna sredstva... dakle sve ono sto svakodnevno trebamo a ne spada u hobi ili "luksuz"?
Tko je odgovoran za takvo stanje? Libellus?

No gledamo li iz kuta proizvoda i troskova proizvodnje, odgovorno tvrdim da Libellus izdanja nisu skupa
i imaju daleko nizu cijenu nego sto bi imala da ta ista izdanja radi netko tko na prodaji tih izdanja zeli zaraditi.

Ako netko ima ideju i nacin kako prodati znatno vise stripova, i vecom nakladom sniziti cijene, mi cemo to objerucke
prihvatiti i odmah uciniti, ukoliko je doticni spreman vlastitim kapitalom preuzeti gubitak koji ce takva ideja donijeti.
Jer, sto bi rekao nas narod, lako je tudjim k...em gloginje mlatiti. Ili tako nekako.

- S druge strane, znam (zapravo naucih na ovome forumu ) kako su izdavaci cesto puta nezadovoljni i ljuti kad se jamra oko cijene ili bilo cega što zadire u njihovu domenu posla i ma koliko god imali razvijen odnos s kupcima radje prihvacaju pohvale nego kritike

Sto se tice Libellusa mi prihvatamo i opravdane kritike jednako kao i pohvale. Mislim da smo to vise puta i dokazali.
Neopravdane kritike smatram one koje su neargumentirane i baziraju se samo na rijecima "ja mislim", pogotovo kada se
o toj tematici bezbroj puta raspravljalo i argumentirano pojasnilo zasto je to tako. Svako ponavljanje takvih "kritika"
ne mogu shvatiti kao ozbiljnu kritiku i namjeru, to shvatam iskljucivo kao provokaciju, pogotovo kad se s pricom o cijeni
nastupi kao da je Libellus krivac za opce drustveno stanje i besparicu.

Toliko od mene po trilijoniti put na tu temu. Tko je zelio shvatiti, razumije, tko ne zeli, njega ni ne zanima istina.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 06/10/2009 : 18:07:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by ozasloscena_sovuljaga

Da li se moglo izdat primjerice mister Noa u opremi kakvu ima Van Gogh, dakle nikakav luksuz i koliko bi takvo izdanje kostalo?

MR kosta oko 30 i nesto kuna ako se ne varam?

Nisam upucen u troskove MR izdanja pa ti ne bih mogao precizno odgovoriti.
Odokativno bih zakljucio da bi recimo MNO u slicnoj opremi kostao oko 40-45 kn.
Ali jedna epizoda, ne kompletna prica.
Sto bi opet izaslo na isto, ako se pogleda broj stranica (epizoda) u nasim knjigama.

Ako se ne varam, i Julia je izlazila u istoj opremi i slicnoj cijeni kao i MR, koliko znam vise ne izlazi. Zasto?

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

ozasloscena_sovuljaga
Junior Member

420 Posts

Member since 11/10/2005

Posted - 06/10/2009 : 18:14:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ozasloscena_sovuljaga a Private Message
Zato jer se ne prodaje, ali ne smatram da je razlog oprema...

...jer bilo bi bolesno da netko kupuje stripove prvenstveno zbog opreme

julia ocito nije dobro prihvacena na nasem trzistu pa se izdanje nije pokrivalo; kao sto i sami kazete, neka izdanja Libellusa se takodjer ne pokrivaju unatoc super opremi...

Tako da oprema izdanja sigurno nije presudila
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 06/10/2009 : 19:01:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
Nisam ja ni pomislio da je razlog slabe prodaje nacin izdavanja ili uveza.
Upravo zelim i reci da nema veze to sto je bila u mekom uvezu i sa cijenom od tridesetak kuna, svejedno nije proslo.
A to sto je kostala toliko bi kao trebao biti kao razlog bolje prodaje, sto ocito nije bio slucaj.
Dakle bilo koje nase izdanje da je izdano na slican nacin nebi time imalo garanciju opstanka,
a kao sto sam vec rekao, cijena bi bila takva da bi dosli na isto.
HC ili SC, po stoti put pojasnjeno, nema bitnu razliku u cijeni kad se radi o malim nakladama.

Imamo i mi dosta izdanja koja se lose i slabo prodaju, i nije ih malo, puno vise nego se misli.
No, guramo ih i dalje, zbog nas i zbog onih kupaca koji su nas do sad podrzali.

Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 06/10/2009 : 19:18:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message
Ajde i ja da budem jednom opsiran kao Dado,s tim sto necu da pricam samo o izdanjima Libellusa vec i Fibre,Bookglobe,KI VC.
Sva ova izdanja su skupa za nas,ali s druge strane ja bi u nekoj normalnoj drzavi imao 10 puta vecu platu za ovaj posao koji radim pa bi mi to bio onako usputni trosak.
Mozda je i to razlog sto su nam izdanja skupa?
S druge strane,ko sto rece Dina,meni je preskupo ono sto me razocara - to je primer s KI Zagora(KI DD izdvajam jer je perfektno odradjeno sto se tice Leocharma i njegove ekipe a i tehnicki je od pocetka daleko bolje od tzv.KI Zagora).
Razocarao me npr.i Tino izbacivanjem pasica kod Mod,i cini mi se losim prevodom(ali to ipak nek ostane na kompetentnijim osobama).
Ostala izdanja su mi vrlo dobra do odlicna,plata mi je takva kakva je,imam izbor i zadovoljan sam sto uopste imam izbor.
Ako u jednom trenutku ne budem mogao da pratim sve sto me interesuje bice mi zao ali nece svet da stane zbog toga. Moze da se zivi i bez stripova,ali obzirom da trenutno mogu da priustim sva izdanja koja me interesuju lepse mi je da zivim s njima
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 06/10/2009 : 19:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message
Ne secam se da je neko pomenuo ovu prednost HC izdanja - spremim kaficu,prinesem pikslu i cigare,donesem si nesto za pice i uvalim se u kadu i citam strip
Probajte to s kiosk izdanjem
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 06/10/2009 : 19:30:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
Eto ga na, sad se Dado ljuti i misli da ga ja podjebavam, ali stvarno nije tako. Kao što vec rekoh na pocetku, reko sam sam sebi da se necu ukljucivati u rasprave izdavaca, ali reko pa poreko

Znam da nisam ni u približno istoj situaciji kao izdavaci, u biti sam na potpuno suprotnoj strani, jer sam samo kupac i nemam nikakvog uvida ni u troškove ni u tiraže ni u ništa slicno. Medutim, znaš kako je. Skupo je skupo, kako god okreneš. Pa ti jedino preostaje jamrati. Ko se nikad nije žalio da je nešto preskupo neka prvi baci kamen

S druge strane, ako je tocno to šta ste iznjeli ti i Markos vezano uz tiraže kiosk izdanja, onda je to to i tu svaka daljnja diskusija postaje suvišna (moram priznati da pod gore spomenutim srcom nisam našao na slican odgovor, uglavnom su se rasprave vodile bi li slabija oprema smanjila cijenu, jesu li prava jako skupa i blah blah).

Ja doduše jesam u poziciji da sjedim pod drvetom i razmišljam što bi bilo kad bi bilo, dok ti (vi) ulažete novac i na taj nacin riskirate i sve ostalo vezano uz to, ali jebiga, negdje se covjek mora i požaliti, a gdje ce drugdje nego na forumu da ga ceo svet cuje

Ne preostaje nam ništa drugo nego da cekamo kao što je Markos rekao da se neke stvari promjene kroz sljedecih 10 (ili manje ) godina.

No sikiriki
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 06/10/2009 : 20:06:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message
Imam, ne deja vu, nego deja vu puta 5, najmanje.
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7928 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 06/10/2009 : 20:23:27  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message
quote:
Originally posted by Tex Willer

Ne secam se da je neko pomenuo ovu prednost HC izdanja - spremim kaficu,prinesem pikslu i cigare,donesem si nesto za pice i uvalim se u kadu i citam strip

ovo te ne razumem?podsecas me na onog lakotu (m.vetar)kontrasa.
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 06/10/2009 : 20:42:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by Archy

Eto ga na, sad se Dado ljuti i misli da ga ja podjebavam, ali stvarno nije tako. Kao što vec rekoh na pocetku, reko sam sam sebi da se necu ukljucivati u rasprave izdavaca, ali reko pa poreko

Varas se, da sam ljut ili da mislim da me i ti podjebavas, drukcije bih reagirao i nebi se uopce trudio
napisati sve ono po trilijoniti put, kao sto sam ucinio. Vjeruj mi nisam ljut niti ti nesto zamjeram.

No vjerujem da ces i ti naci razumjevanja za nas, da nakon sto sve u detalje opisemo bezbroj puta,
onda svaka nova prica o istoj temi nama dodje kao nepotrebna zezanja.
A kad to napise netko tko je vec sudjelovao u takvoj prici i tko dobro zna situaciju, onda je to podjebavanje.
Odgovarati na sve to trazi vremena, a svega imamo, samo vremena nemamo.

Isto tako sam uvjeren da ces nakon obrazlozenja malo drukcije gledati na situaciju.

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 06/10/2009 : 20:43:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by Mord

Imam, ne deja vu, nego deja vu puta 5, najmanje.

Cini ti se... 100 puta najmanje.

Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7867 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 06/10/2009 : 20:45:49  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message
quote:
Poanta je da strip od kojih 200 stranica koji košta preko 100 kn

Ima i bolje od ovog. Strip od samo 100 stranica košta 100 kuna. Tex, naprimjer.
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 06/10/2009 : 21:05:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message
quote:
Originally posted by cronos six

quote:

Ne zajebavam se,stvarno to radim,nista im ne fali posle takvog rituala
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7928 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 06/10/2009 : 21:07:16  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message
quote:

quote:

quote:

-onaj koji sam sebe ubija-
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 06/10/2009 : 21:26:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
quote:

quote:

quote:

Pa šta je tu cudno? Pivo, cips, strip i kada. Najbolja relaksacija koja postoji. Kakav feng-cuji ili krav-magan! Ovo je život

No sikiriki
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 06/10/2009 : 21:37:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message
quote:

Pa šta je tu cudno? Pivo, cips, strip i kada. Najbolja relaksacija koja postoji. Kakav feng-cuji ili krav-magan! Ovo je život

I kafa i cigare
Nee zezam se uopste,mada znam da bi me neki javno obesili zbog ovakve izjave.
Al' sto da ih kupujem ako ne mogu da uzivam
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7928 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 06/10/2009 : 21:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message
quote:

quote:

I kafa i cigare
Nee zezam se uopste,mada znam da bi me neki javno obesili zbog ovakve izjave.
Al' sto da ih kupujem ako ne mogu da uzivam

a ja ovoliko oftopicarim da dokazem da se u kadu ide sa kiosk izdanjima.valjda me nije neko pogresno shvatio.samo uzivaj u kadi i neispustaj ga iz ruke.
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 06/10/2009 : 22:28:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by mpavin

quote:
Poanta je da strip od kojih 200 stranica koji košta preko 100 kn

Ima i bolje od ovog. Strip od samo 100 stranica košta 100 kuna. Tex, naprimjer.

Bio sam poprilicno zabrinut. Cijeli dan se diskutira o cijenama nasih izdanja a tebe nema.
Vjerojatno si bio zauzet prosvjedima oko cijena u trgovackim lancima, u razgovorima s Todoricem i Kerumom,
u pregovorima s INO-m i Vladom, ali si ipak nasao vremena i za nas. Svaka cast.
I sam znam koliko je vrijeme dragocjeno i hvala ti sto si nam posvetio par trenutaka.
Doista, jer tko o nama toliko prica znaci da mu nesto znacimo na neki nacin, hvala od srca.

Go to Top of Page
Page: of 45 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000