forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 OBAVEŠTENJE MV-Sfera
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 30/10/2008 : 01:50:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by Le Samourai

I Libellus, Fibra...mislim da i Ludens ima neke naslove ispod 5000, ili je makar imao.

Ma ok, Libellus je odavno u tom poslu, možda su tada vladala drugacija pravila, ne znam. A i ne bih da ulazim u to, da ne bude da pokazujem prstom na nekog, nije mi to ni na kraj pameti. Navodim samo kao trenutnu cinjenicu.
Ja sam dobio od SAF-a takav odgovor, iako bi se radilo o izdanju slicnom Libellusovim..

A Fibra ne izdaje Bonellije

Da, ali koliko je to u eurima, ili striktno mora da se stampa najmanje 5000. Ako je ovo drugo, onda je to nacin da odbiju neozbiljne izdavace, u principu ih to ne zanima, njih interesuje tih 1000 eura
Go to Top of Page

dubac
Senior Member

Serbia
2955 Posts

Member since 12/10/2005

Posted - 30/10/2008 : 01:51:03  Show Profile Show Extended Profile  Send dubac a Private Message
quote:
Originally posted by Gaston

quote:
Originally posted by dubac

Joj,joj,joj.....Sfera ce morati ili da zatvori firmu ili da prepusti izdavanje drugome.Zvuci lepse
Pa ni ti nemoj bukvalno shvatati ako sam se ja nespretno izrazio.
Smisao je bio jasan nadam se.

Ne, nije bio jasan jer si pomijesao kruske i jabuke vezano za vlasnistvo prava za nesto. Spominjes Slobu da mozda on moze nesto ponuditi Sferi kako bi on preuzeo Magicnog sto je apsolutni nonsens. Po tebi bi Slobo trebao pricati sa Sferom oko prava?! Daj, pliz...

Sfera je jedna wannabe tvrtka koja je pokusala izdavati stripove na jedan, ajmo ga tako nazvati, sebi svojstven nacin. Takvih je wannabe tvrtki bilo jos iho-ho u proslosti i mislim da nema potrebe da ih sada ovdje nabrajam. Pratio sam tvoje postove vezano za Sferu jos tamo od prvih dana i njih je krasilo puno entuzijazma, ali i puno, ajmo ga tako nazvati, neiskustva. Vjerujem da ce ti ovo iskustvo sa Sferom doci kao jedno saznanje vise kako bas i nije previse pametno kleti se u nekoga tko je izdao 1, 4, 11 ili 13 stripova, a obecaje brda i doline i "jamci" da ce to biti tako samo iz razloga jer je on bas to rekao. Stripofili su izvarani milijun puta na ovim prostorima s tim i takvim obecanjima, jamstvima itd., a onda bi jednostavno - puf - ti wannabe izdavaci nestali. Iskreno, bilo bi sjajno da su uspjeli, no od samog pocetka su krenuli neozbiljno jer jedan takav projekt kao sto je kvalitetno izdavanje stripova, trazi jako puno rada, truda, znanja, stpljenja, ljubavi i - love.

Iz svega ovoga jasno se moze izvuci zakljucak kako je lijepo vjerovati u nesto, no isto tako je dobro biti i oprezan, barem u pocetku. Znam da je ljubav gadna, ali treba i otvoriti oci i prihvatiti cinjenice. Evo, npr., ja obozavam Hajduk, no bio bih kreten ako bih rekao da ima sjajan tim, ili ako bih rekao da ce Hajduk dogodine uci u cetvrtfinale CL-a uz ulozenih npr. 170.000 eura zato jer je predsjednik Hajduka rekao da je to moguce. Gle, dovoljno sam pametan da znam da za 170.000 E ne mogu dovesti ni moju mamu da im igra lijevog bocnog.

Na kraju, vezano za Slobu, naravno da on nece pricati sa Sferom ako mu ikad padne na pamet raditi MV jer se Sfera pita za prava MV-a isto kao sto se i ja pitam za proracunsko izdvajanje Japana za istrazivanje morske flore i faune ispod 5244 m u Tihom oceanu.

Zna se tko drzi prava za MV-a za cijeli svijet i jasno je kome se treba Slobo javiti u tome slucaju. Naravno, nakon sto prodje vremensko razdoblje tijekom kojega prava za Srbiju drzi - Sfera.

Ja cu krenuti od kraja tvog posta ka pocetku.
Nisam ja pomenuo Slobu vezano za MV-a ni sada ni ranije.To je ucinio drugi clan a ja sam reagovao na njegov post i to upravo iz razloga koji ti prebacujes meni tako da imam utisak da nisi pratio raspravu tako pomno kao sto kazes
Vise imam utisak da si cekao priliku da mi nesto kazes na temu MV-a jos od ranije pa ti je sada bilo pogodno.
Doticni clan je izjavio ne prvi put da bi VC ili Sloba trebali izdavati MV-a a ja samo svaki put kada to vidim naglasim da to u ovom trenutku nije moguce zbog prava.Doslovno je napisao"Mozes ti to Slobo samo ako hoces".Na to je bila moja reakcija i to je sve.U cemu je tu problem.Njemu nisi replicirao na taj nonsens nego meni koji mu kazem da to nije moguce.Zato i mislim da imas drugu motivaciju.
U daljem izlaganju rekao sam doslovno "mozda bi se Sloba dogovorio sa Sferom".Nigde nisam pomenuo da bi Sloba kupio prava na MV.To je opet hipoteticki odgovor na pitanje tog clana a ticalo se eventualnog dogovora Sfere i bilo koga drugog.Molim te zato citiraj tacno i ne stavljaj mi u usta ono sto nisam rekao jer nije lepo
Kada sam govorio o dogovoru sa Sferom mislim jedino na ono sto smo pokusali ja i Dejan da bi smo sacuvali MV u Srbiji kao izdanje.Ni mi nismo kupovali bilo od koga prava ili nesto slicno.Ponudili smo jednoj propaloj firmi izlaz iz te situacije.
Tacnije meni je licno od Sfere zatrazena pomoc i ja sam licno debelo razmisljao jedno dva meseca da li mi tako nesto treba u zivotu i na kraju prihvatio ali kao sto se vidi iz prilozenog bolje da nisam.Stvar je propala pre starta ne mojom krivicom.
U pravu si sto se tice definicije Sfere.Mislis da ja nisam bio svestan toga i sam.Zato sam onako ostro i reagovao tada na pocetku jer sam bio siguran da su sanse za uspeh tanke i da nije dobro dodatno ih umanjivati komentarima.Markos je tada sa punim pravom kritikovao cenu Sferinog izdanja jer je bila takva da nije mogla da obezbedi opstanak izdanja.Ja sam njemu replicirao tada da i ne ide izdavac na zaradu vec da zeli da ostane na nuli sto je zaista tacno.Markos je dobro prognozirao da to nece izaci na dobro i ja sam mu i privatno odao priznanje na tome.Covek je iskusan izdavac i ima dobru percepciju o tome a ja licno sam zeleo da uspe vise nego sto sam verovao.Branio sam Sferu jer poznajem izdavaca i njegovi motivi su mi bili korektni i pre svega sam mu zato zeleo uspeh.
Uvek cu braniti ljude za koje mislim da imaju ako nista drugo postenu nameru.Ne kunem se ni u koga.
Sta je u stvari sustina tvog posta.To sto je propala Sfera ce me nauciti pameti da kada sledeci put se neki izdavac pojavi na trzistu sa nekim izdanjem mu ne dam javnu podrsku.Ja nisam znao da li Libellus ima lovu i da li ce kao izdavac opstati ili nece ali sam ga podrzao sa par postova(nadji tamo negde u arhivi) i kupovinom njegovih izdanja.Uvek to cinim sa novim izdavacima blanko.
Nisi pozivao na opreznost pri podrsci sopstvenog izdanja kada je bilo na pocetku.Mozda zato sto si od pocetka znao da je ozbiljno i ima lovu.
Ja priznajem da nisam mogao od pocetka sigurno znati da li ce nesto uspeti ili nece.Izrazavao sam sumnju da Sfera nece ali sam se borio da uspe iako nikakav licni interes nisam imao.Od 500 komada koliki mu je bio tiraz uspevao sam da prodam kod mene u Kragujevcu i do 40 komada i bio sam zadovoljan tim doprinosom a zato nisam imao ni besplatni primerak.Tako da je moja savest mirna i cista i tada i sada.
Na kraju ova profesorska lekcija o izdavackim pravima koju si mi odrzao na kraju i nadam se da mi je neces naplatiti je bila korisna ali i nepotrebna jer tu lekciju sam vec presao u skoli
Mislim da si bukvalno shvatio izraz proda prava koji sam upotrebio jer nisam zeleo da opisem pravni odnos vec situaciju da neko drugi preuzme izdavanje MV-a ali sam moguce upotrebio neprikladan izraz.Znam ko raspolaze pravima i ko moze da ih "proda".

Go to Top of Page

ozasloscena_sovuljaga
Junior Member

420 Posts

Member since 11/10/2005

Posted - 30/10/2008 : 02:10:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ozasloscena_sovuljaga a Private Message
Ti si sam u Kragujevcu prodao 40 primjeraka? Svaka cast
Go to Top of Page

dubac
Senior Member

Serbia
2955 Posts

Member since 12/10/2005

Posted - 30/10/2008 : 02:28:49  Show Profile Show Extended Profile  Send dubac a Private Message
quote:
Originally posted by ozasloscena_sovuljaga

Pa samo svi aktivni forumasi iz Kragujevca a ima ih sedam ili osam najmanje su uzimali redovno.Mogu da potvrde ako zele.Nije taj broj toliko cudan jer sam ja inace prodavac stripova pa sam samo ponudio to onima koji od mene inace kupuju stripove.Ja sam ti neka vrsta kucne knjizarePlus je cena od 190 dinara bila korektna a ja se nisam ugradjivao ni dinar jer sam zeleo da izdanje opstane.
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 30/10/2008 : 02:34:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
quote:

quote:

Pa samo svi aktivni forumasi iz Kragujevca a ima ih sedam ili osam najmanje su uzimali redovno.Mogu da potvrde ako zele.Nije taj broj toliko cudan jer sam ja inace prodavac stripova pa sam samo ponudio to onima koji od mene inace kupuju stripove.Ja sam ti neka vrsta kucne knjizarePlus je cena od 190 dinara bila korektna a ja se nisam ugradjivao ni dinar jer sam zeleo da izdanje opstane.

Nego, gde si ti u Kragujevcu? Ja dolazim poluredovno na klopu (i pivo) u Gnezdo Shpijuna, pa bih mogao da svratim nekom prilikom i vidim shta imash od ponude.
Go to Top of Page

dubac
Senior Member

Serbia
2955 Posts

Member since 12/10/2005

Posted - 30/10/2008 : 02:39:33  Show Profile Show Extended Profile  Send dubac a Private Message
quote:

quote:

quote:

Nego, gde si ti u Kragujevcu? Ja dolazim poluredovno na klopu (i pivo) u Gnezdo Shpijuna, pa bih mogao da svratim nekom prilikom i vidim shta imash od ponude.

U centru sam odmah iza Skupstine grada.Tacnije u soliteru na raskrsnici kod Merkatora.To je blizu Hale Jezero.Javi se kad budes dolazio.
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 30/10/2008 : 02:44:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
Olrajt, tako cu i uchiniti.
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 30/10/2008 : 09:16:56  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

U centru sam odmah iza Skupstine grada.Tacnije u soliteru na raskrsnici kod Merkatora.To je blizu Hale Jezero.Javi se kad budes dolazio.

Ma laže te, to je naselje Bubanj.

There ain't no grave gonna hold my body down.

Edited by - morrison on 30/10/2008 09:17:19
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 30/10/2008 : 13:02:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
@ dubac

Ja quotam ono sto je netko drugi napisao, u ovom slucaju ti i pokusavam se koncentrirati na ono sto je napisano. E sad, jesi li se ti dobro tu izrazio i kazao bas ono sto zelis ili ne, ja ne mogu znati. Zato i pricamo. Na taj nacin mozemo doci do precizne informacije, a sve s ciljem da budemo jasni i da naposljetku ne bude dvojbi oko onoga sto je pjesnik htio reci.

Sto se tice cinjenice kada sam se ukljucio u raspravu, naravno da sam se mogao ukljuciti i ranije, jer bilo je milijun razloga, no nisam jer ne zelim komentirati izdanja drugih izdavackih kuca. Ni ovdje nisam komentirao Sferu, nego tvoj komentar vezano za prava.

Takodjer, drago mi je sto znas tko drzi prava za MV i sto znas gdje i kako se mogu dobiti. Iskreno, bilo bi drago da si vladanje tom materijom pokazao i u svome prvome postu koji sam quotao jer bi onda ustedio i meni i sebi nekoliko desetaka minuta vremena oko pisanja svega ovoga.

I na kraju, ne brini, kod mene nema pozadinskih namjera kod pisanja postova. Vec dugo sam ovdje na ovome forumu i znam iho-ho ljudi tako da sve i da hocu ne bih mogao glumiti da sam nesto drugo od onoga sto jesam. Tko zna, mozda jednog dana dodjes do Makarske, zajedno s Texom Willerom i Raspucinom pa da ovakve konstruktivne razgovore nastavimo uz ispijanje vina i piva do jutra s ostalom ekipom. A i nas svicarac Manhunter bi se mogao pridruziti.

Kroz tvoje djelovanje na forumu dobio sam dojam da si pozitivac i veliki zaljubljenik u strip, a to je ono sto iznimno cijenim kod ljudi. Bas zbog toga sam te i quotao jer sad svi forumasi znaju sto si htio reci, jer ono sto si bio napisao i nije bilo bas najpreciznije. Dakle, bez lose namjere i iskljucivo u svrhu preciznosti informacije.

I za kraj, vezano za tvoju izjavu oko Libellusa. Naime, rekao si da, citiram, "nisam pozivao na opreznost pri podrsci sopstvenog izdanja kada je bilo na pocetku", kraj citata. Gle, vrlo kratko. Mi iz Libellusa trudimo se pricati djelima, a ne pustim rijecima.

A sto se novaca tice, vecina ljudi zna ovdje zna cime se i Dado i ja bavimo u zivotu i znaju da ne zivimo od izdavastva jer da je tako, kako je Globinjo jednom rekao, bili bi gladni kruha. Libellus je svjetlosnim godinama daleko od pozitivne nule, no ono sto je bitno jest da to ne utjece i da nece utjecati na ritam izdavanja nasih stripova jer smo mi to od pocetka znali i spremno smo uvalili enormnu sumu novca unutra, bez ikakvog opterecenja kad ce nam se - i sto je jos vaznije, hoce li nam se uopce to ulozeno - vratiti. Nas pokrece ljubav, sto u poslu (u kojem se lova sto prije zeli oploditi)nikako nije dobro, no srecom, nama je izdavastvo samo hobi. Hobi kojeg obozavamo i u koji smo ulozili toliko novaca da smo do sada mogli bez problema kupiti npr. 2 stana negdje u Zagrebu. No hocemo li zaliti zbog toga ili kukati? Naravno da ne!

I MaFest... Tri komada i tri minusa, a opet idemo dalje jer postoje neke stvari puno vaznije od novaca. Onaj tko je jednom izgubio zdravlje zna o cemu govorim i zato ja osobno gustam u svakome novome danu i svakome novom izdanju jer zivot je jebeno kratak da bi ga trosili na sranja.

Kao rezime svega, sugeriram na iducemu MaFestu:

- crno vino: "Plavac mali Grgic" ili "Postup Donja Banda"
- bijelo vino: "Malvazija Kozlovic" ili "Posip Grgic"
- pivo: nije bitno koje, bitno je da se popije vise od 5 litara

Ajde, zivio!

And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 30/10/2008 : 13:20:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:

...
Libellus je svjetlosnim godinama daleko od pozitivne nule, no ono sto je bitno jest da to ne utjece i da nece utjecati na ritam izdavanja nasih stripova jer smo mi to od pocetka znali i spremno smo uvalili enormnu sumu novca unutra, bez ikakvog opterecenja kad ce nam se - i sto je jos vaznije, hoce li nam se uopce to ulozeno - vratiti. Nas pokrece ljubav, sto u poslu (u kojem se lova sto prije zeli oploditi)nikako nije dobro, no srecom, nama je izdavastvo samo hobi. Hobi kojeg obozavamo i u koji smo ulozili toliko novaca da smo do sada mogli bez problema kupiti npr. 2 stana negdje u Zagrebu. No hocemo li zaliti zbog toga ili kukati? Naravno da ne!
...

ovdje je potreban strucnjak. savjetujem vam da pod hitno radikalno smanjite place i beneficije rukovodstva i osoblja. tako da nas mozete jos dugo razveseljavati svojim knjigama.

ucite iz financijske krize. lehman brothers, wamu, island... tko je sljedeci? libellus? reagirajte dok jos nije kasno!

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 30/10/2008 : 13:23:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message

And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 30/10/2008 : 13:24:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message

the bird is the word
Go to Top of Page

dubac
Senior Member

Serbia
2955 Posts

Member since 12/10/2005

Posted - 30/10/2008 : 15:51:57  Show Profile Show Extended Profile  Send dubac a Private Message
@Gaston
Kada sam rekao drugi motiv nisam mislio da si imao neku losu nameru vec prosto da si iskoristio dobro priliku da popricamo na zanimljivu temu.Ona to jeste.
Ma sve je OK.Ja zapravo ne sumnjam nikako u ozbiljnost Libellusa.Naprotiv on je sinonim ozbiljne izdavacke kuce.Moja komparacija je bila prosto da se iskaze da je nemoguce nekome sa strane unapred znati da li neko ima ili nema finansiske mogucnosti za izdavanje.
To da je izdavanje stripova na ovim prostorima uglavnom neprofitabilan ili jedva profitabilan posao je cinjenica.Najcesce se ulozi mnogo vise novaca i zivaca nego je zdravo.
Verujem da je vas trud poprilicno zasnovan na cistom entuzijazmu a ja mogu da pomognem samo kupovinom.Verovao ili ne juce sam se raspitivao kakvo je stanje u Darkwoodu sa pojedinim Libellusovim izdanjima sa kojima sam u zaostatku da ne bi slucajno ostao bez svog primerka.
Meni je zao Sfere jer je postala jos jedan u nizu dokaza koji potvrdjuju pravilo.Ne moze se uci u izdavanje bez dobre finansiske zaledjine slazemo se.Takvi projekti na zalost kao sto je Sferin sistemski urusavaju trziste stripa jer unistavaju poverenje kupaca u strip a ono je bilo na niskom nivou u Srbiji zbog brojnih neuspelih pokusaja izdavanja.Takodje sam se i zbog toga borio da pomognem Sferi.Nadao sam se da ce izdrzati na talasu koji je pokrenuo VC.
Nadam se da ce mo imati priliku da se ispricamo na razne teme uz dobro vino u Makarskoj.
Ima i Sumadija dobrih pica sto bi mogao da testiras.

Edited by - dubac on 30/10/2008 15:53:31
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/10/2008 : 17:32:20  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Bruce Wayne

Inace pozdrav Dubcu i Manhunteru sto su imali volje i vremena da uopste pokusaju da se hvataju u vrzino kolo zvano izdavastvoI pitanje ako i krenete sa necim sta je prvi plan ili bar prva zelja

Kapetan Miki.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 30/10/2008 : 17:34:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:

Kapetan Miki.

onako grobplanerski: u stilu marka ili de-lux?

the bird is the word
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/10/2008 : 17:35:15  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by ---dp---

Da, ali koliko je to u eurima, ili striktno mora da se stampa najmanje 5000. Ako je ovo drugo, onda je to nacin da odbiju neozbiljne izdavace, u principu ih to ne zanima, njih interesuje tih 1000 eura

Ne znam za evrice, rec je bila o 5000+ primeraka. Ako uzmem primer MV, i prava za tih planiranih 1000kom., onda ne verujem da bi za 5000 bilo tih tisucu evra...
Mada kažem, tacne cifre ne znam..

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/10/2008 : 17:42:45  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:

Sto se tice cinjenice kada sam se ukljucio u raspravu, naravno da sam se mogao ukljuciti i ranije, jer bilo je milijun razloga, no nisam jer ne zelim komentirati izdanja drugih izdavackih kuca.

Mene bi svejedno interesovalo tvoje mišljenje

quote:

Tko zna, mozda jednog dana dodjes do Makarske, zajedno s Texom Willerom i Raspucinom pa da ovakve konstruktivne razgovore nastavimo uz ispijanje vina i piva do jutra s ostalom ekipom. A i nas svicarac Manhunter bi se mogao pridruziti.

Ajde baš kad ste navalili...;-)
Manhunter je vec tražio slobodne dane (sreda-utorak) da skokne tih 1300km do Makarske. Ako bude slobodna ona soba od prošlog puta(sa jakuzijem) onda dolazim sigurno. ;-)) Inace, ja cu poneti za sebe koka-kolu, pošto sam antiholik

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/10/2008 : 17:47:05  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Pavel01

quote:

Kapetan Miki.

onako grobplanerski: u stilu marka ili de-lux?

Grobplan u stilu Bleka(LU)

Mada, da se razumemo, šanse da ja dobijem prava i krenem da izdajem to u dogledno vreme su iz raznoraznih razloga nekih 5- 5,5%...

Edited by - manhunter on 30/10/2008 18:10:19
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000