Author |
Topic  |
Skappy
New Member

229 Posts
Member since 07/09/2008 |
Posted - 15/08/2009 : 01:27:45
|
quote: Originally posted by ---dp---
Pa kad bi ziveli samo od vas prefinjenih, izdavali bi samo po 500 primeraka svake edicije a uz takav tiraz zna se koliko bi kostao jedan strip. A pitanje koliko bi postojalo edicija. Ako cemo vec tretirati strip kao umetnost, onda je sve osim Bonellijevog originala (mislim samo na SBE stripove) nepostovanje te umetnosti, uporedi malo njihov original sa bilo kojim izdavacem. Kod "Ludensa" je, recimo, kod mnogih stripova otisak znatno potamnjen i originalni crtez potpuno gubi draz, pa je u tom pogledu otisak kod VC stripova i pored mestimicnih svetlijih fleka na otisku verniji i daje bolji ugodjaj prilikom citanja, posebno kod Ferrijevih crteza.
Ne kapiram, koristis "prefinjen" kao da je u pitanju ruzna rec. Mozda je to sustina problema. Mozda ja nisam narocito fin nego si ti malo ogrubeo iznutra.
Na primer, definitivno sam prefinjen u poslu koji radim jer mi je stalo da bude uradjen najbolje moguce - takodje sam pazljiv kprema ljudima i stvarima koje me ispunjuju van posla. Kamo srece da su svi ljudi prefinjeni u svom poslu, u svojim hobijima i da zahtevaju istu prefinjenost od ostalih...bilo da su u pitanju pekari, profesori, lekari - ili izdavaci stripova. Nisam prefinjen u smislu da nosim namirisane rukavice dok citam strip lupom i trazim nepostojece defekte koje onda kritikujem gay francuskim naglaskom u svom dvorcu od secerleme - sto je bila tvoja implikacija.
Da li bi pojeo uzegli burek umotan u novinski papir ili slusao muziku sa izgrebane ploce koja krci, stenje i preskace? Nadam se, ne.
Hrana, muzika, stripovi, sve stvari koje unosimo u sebe i koje ostavljaju trajni efekat su veoma bitne. Itekako je vazno da budu uradjeni pazljivo.
Zar to treba uopste izgovoriti? |
http://theauthority.ws/ |
 |
|
Skappy
New Member

229 Posts
Posted - 15/08/2009 : 01:53:31
|
quote:
Ja jednostavno volim strip i uzivam u svakom stripu kojeg imam, cak i u onom najvecem kupusu od "Dnevnika" bez prednje ili zadnje korice. Dakle, meni mnoge stvari kod novih izdavaca smetaju jer nisu onakve kekve bi mogle biti, ali to nece biti razlog da omrznem strip ili da prekinem da kupujem izdanja nekih od njih
Razumem te, ali ponekad je bojkot onoga sto ne valja jedini nacin da se uspostave odredjeni standardi koji valjaju. Nije istina da kvalitet stripa u Srbiji ne moze da bude kao u Hrvatskoj. Pa nije Srbija chemer Evrope, samo smo mozda pustili najnesposobnije ljude na najvidljivija mesta i dopustili da nas ubede u to.
A dokle god se neka masinerija krece, produkt prodaje, ma kako krshastrofalno, tendencija kod lenjih i/ili nesposobnih pokretaca i prodavaca ostaje da se nista ne menja.
Problem je u nezainteresovanosti izdavaca da rade kvalitetno i letargiji citalaca da odbiju ponudjeno ma kako lose to bilo. Dakle, los VC kultivise niska (i sve niza) ocekivanja kod publike, sto moze biti samo pogubno za strip. Mozda za njih rade dobri prevodioci, poznavaoci stripa koji odrade svoj deo posla sjajno pa kritike nisu upucene celoj redakciji VC-a , ali je krajnji produkt los sto je jedino bitno. To je odgovornost editora i vlasnika.
Ovo je malo trziste i samim time sto su objavili Zagora, Martija, Dylana, itd. , VC je efektivno zatvorio vrata svakom drugom izdavacu koji bi se u buducnosti latio istih - profesionalnije i sa vise ljubavi. |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 15/08/2009 : 03:01:05
|
quote:
Pa naravno da je katastrofa, i naravno da bi se prodalo mnogo vise samo da nista nije radjeno na dizajnu, da ne govorimo kako bi bilo da je dizajn na nivou "Libellusa". No svi znamo da se tu ne moze nista promeniti i takodje i ti i ja znamo zasto je to tako, a zna i ceo svet. Posto je tako vec 20 brojeva i posto svi znamo da se ne moze i nece promeniti, onda dalje kritike prestaju da budu kritike i postaju nesto drugo i ja tad osecam potrebu da stanem na drugu stranu, dakle, u odbranu, te da navedem sve pozitivne stvari i razloge zasto ja i dalje kupujem to sto kupujem. A isto sam tako branio i SD kad su je svi pljuvali, a pljuvali su je isti oni koji su je samo par meseci ranije hvalili nadugacko i nasiroko.
Ja jednostavno volim strip i uzivam u svakom stripu kojeg imam, cak i u onom najvecem kupusu od "Dnevnika" bez prednje ili zadnje korice. Dakle, meni mnoge stvari kod novih izdavaca smetaju jer nisu onakve kekve bi mogle biti, ali to nece biti razlog da omrznem strip ili da prekinem da kupujem izdanja nekih od njih
U tom slucaju moderatori treba da ukinu pravo na kritiku, a svakoga ko to radi da kazne. Tvoja analogija je jasna : ako Partizan/Zvezda/Vojvodina imaju slabe rezultate a trenera koji je miljenik uprave, onda je svaki navijac duzan da afirmativno komentarise losu igru i svakome ko ponudi kritiku saopsti da je stadion udoban, igraci lepo podsisani, reflektor podmazan, covek za razglasom govori srpskim jezikom i da su kritike samo plod zlobe doticne persone. Anyway, bilo bi zanimljivo videti da sutra neka firma objavi Djila ili Tima i Dastija, pa se tebi ne svidi pozicija loga ili font. To govorim zato sto te licno poznajem a poznajem i tvoj forumski staz : mogu da se kladim da bi bio medju prvima koji bi uputili neku kritiku. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 15/08/2009 : 03:45:44
|
quote: Originally posted by Colt
quote:
Pa naravno da je katastrofa, i naravno da bi se prodalo mnogo vise samo da nista nije radjeno na dizajnu, da ne govorimo kako bi bilo da je dizajn na nivou "Libellusa". No svi znamo da se tu ne moze nista promeniti i takodje i ti i ja znamo zasto je to tako, a zna i ceo svet. Posto je tako vec 20 brojeva i posto svi znamo da se ne moze i nece promeniti, onda dalje kritike prestaju da budu kritike i postaju nesto drugo i ja tad osecam potrebu da stanem na drugu stranu, dakle, u odbranu, te da navedem sve pozitivne stvari i razloge zasto ja i dalje kupujem to sto kupujem. A isto sam tako branio i SD kad su je svi pljuvali, a pljuvali su je isti oni koji su je samo par meseci ranije hvalili nadugacko i nasiroko.
U tom slucaju moderatori treba da ukinu pravo na kritiku, a svakoga ko to radi da kazne. Tvoja analogija je jasna : ako Partizan/Zvezda/Vojvodina imaju slabe rezultate a trenera koji je miljenik uprave, onda je svaki navijac duzan da afirmativno komentarise losu igru i svakome ko ponudi kritiku saopsti da je stadion udoban, igraci lepo podsisani, reflektor podmazan, covek za razglasom govori srpskim jezikom i da su kritike samo plod zlobe doticne persone. Anyway, bilo bi zanimljivo videti da sutra neka firma objavi Djila ili Tima i Dastija, pa se tebi ne svidi pozicija loga ili font. To govorim zato sto te licno poznajem a poznajem i tvoj forumski staz : mogu da se kladim da bi bio medju prvima koji bi uputili neku kritiku.
Ne treba niko nikome nista da brani ni moderatori niti bilo ko drugi, svako ima pravo na svoje misljenje. Ja sam kritikovao VC zaista mnogo, a kada je bilo razloga za pohvalu ja sam ih hvalio. Svako ima svoj ukus i svoje razloge. Ja sam samo iznosio svoje misljenje, pretpostavljam da imam pravo na to kao sto smatram da imam i pravo da verujem da neke od tih kritika izlaze iz tog okvira. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 15/08/2009 : 03:51:05
|
quote: Originally posted by Skappy
Pa kad bi ziveli samo od vas prefinjenih, izdavali bi samo po 500 primeraka svake edicije a uz takav tiraz zna se koliko bi kostao jedan strip. A pitanje koliko bi postojalo edicija. Ako cemo vec tretirati strip kao umetnost, onda je sve osim Bonellijevog originala (mislim samo na SBE stripove) nepostovanje te umetnosti, uporedi malo njihov original sa bilo kojim izdavacem. Kod "Ludensa" je, recimo, kod mnogih stripova otisak znatno potamnjen i originalni crtez potpuno gubi draz, pa je u tom pogledu otisak kod VC stripova i pored mestimicnih svetlijih fleka na otisku verniji i daje bolji ugodjaj prilikom citanja, posebno kod Ferrijevih crteza.
Ne kapiram, koristis "prefinjen" kao da je u pitanju ruzna rec. Mozda je to sustina problema. Mozda ja nisam narocito fin nego si ti malo ogrubeo iznutra.
Na primer, definitivno sam prefinjen u poslu koji radim jer mi je stalo da bude uradjen najbolje moguce - takodje sam pazljiv kprema ljudima i stvarima koje me ispunjuju van posla. Kamo srece da su svi ljudi prefinjeni u svom poslu, u svojim hobijima i da zahtevaju istu prefinjenost od ostalih...bilo da su u pitanju pekari, profesori, lekari - ili izdavaci stripova. Nisam prefinjen u smislu da nosim namirisane rukavice dok citam strip lupom i trazim nepostojece defekte koje onda kritikujem gay francuskim naglaskom u svom dvorcu od secerleme - sto je bila tvoja implikacija.
Da li bi pojeo uzegli burek umotan u novinski papir ili slusao muziku sa izgrebane ploce koja krci, stenje i preskace? Nadam se, ne.
Hrana, muzika, stripovi, sve stvari koje unosimo u sebe i koje ostavljaju trajni efekat su veoma bitne. Itekako je vazno da budu uradjeni pazljivo.
Zar to treba uopste izgovoriti?
Pa, burek i strip ovde se nikako ne mogu porediti ni na jedan nacin... uz to, kad bi svet bio savrsen i sve sto ga cini, ne bi bio ni malo zanimljiv |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 15/08/2009 : 04:01:59
|
quote:
Razumem te, ali ponekad je bojkot onoga sto ne valja jedini nacin da se uspostave odredjeni standardi koji valjaju. Nije istina da kvalitet stripa u Srbiji ne moze da bude kao u Hrvatskoj. Pa nije Srbija chemer Evrope, samo smo mozda pustili najnesposobnije ljude na najvidljivija mesta i dopustili da nas ubede u to.
A dokle god se neka masinerija krece, produkt prodaje, ma kako krshastrofalno, tendencija kod lenjih i/ili nesposobnih pokretaca i prodavaca ostaje da se nista ne menja.
Problem je u nezainteresovanosti izdavaca da rade kvalitetno i letargiji citalaca da odbiju ponudjeno ma kako lose to bilo. Dakle, los VC kultivise niska (i sve niza) ocekivanja kod publike, sto moze biti samo pogubno za strip. Mozda za njih rade dobri prevodioci, poznavaoci stripa koji odrade svoj deo posla sjajno pa kritike nisu upucene celoj redakciji VC-a , ali je krajnji produkt los sto je jedino bitno. To je odgovornost editora i vlasnika.
Ovo je malo trziste i samim time sto su objavili Zagora, Martija, Dylana, itd. , VC je efektivno zatvorio vrata svakom drugom izdavacu koji bi se u buducnosti latio istih - profesionalnije i sa vise ljubavi.
Tesko je o ovome govoriti tek tako, treba se osvrnuti na mnogo stvari i bitnih cinjenica koje se ticu strip izdavastva u Srbiji proteklih godina te cinjenica koje imaju veze sa izdavacem o kojem govorimo - "Veselom cetvrtku" te njegovom vlasnickom i menadzerskom strukturom.
Sto se tice poredjenja strip izdavastva u Srbiji i Hrvatskoj, ne vidim da je ono znacajno bolje u Hrvatskoj nego u Srbiji. Hrvatska ima "Libellus" i "Fibru", Srbija ima "Beli put", Hrvatska ima "Ludens", Srbija ima "Veseli cetvrtak". "Ludens" ima i te kako mnogo svojih nedostataka, prethodnika SD da ne spominjem, i to nedostataka koji su citaoce dovodili do velikih kritika oba izdavaca, ponekad vecih od ovih koje danas upucujemo VC-u. Kod "Ludensa" su, srecom, neke od kritika urodile plodom, ali daleko od toga da se to desilo odmah. Trebale su godine da se smiluju pa urade nesto na poboljsanju katastrofalno loseg prevoda, slicna prica je bila sa lepilom zbog kojeg su se stripovi raspadali. No, evo kako cujem, VC je uvezao novi papir za redovna izdanja, promenili su stampariju za kolekcionarska izdanja, to je dobar znak da su mozda i oni voljni da poslusaju neke sugestije citalastva (prefinjenog citalastva, bez ikakve lose konotacije tog izraza) |
 |
|
sergio gardini
New Member

Serbia
226 Posts
Member since 18/07/2009 |
|
Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 15/08/2009 : 15:54:58
|
quote: Originally posted by Grujah.
Ne uzeh novi MM/MN još, šta je najavljeno za sledeci cetvrtak?
Tex i Zagor. @Dusman Ubrzajte MM
|
 |
|
tumen
Advanced Member

Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 15/08/2009 : 16:53:57
|
Treba reci da je Veseli cetvrtak potegao i neke zaista dobre poteze pored vec spomenutih losih.Nikako ne bih rekao da je njihov proizvod los.Nedostataka ima,ali ne mozemo njihove stripove nazvati losim.Takodje,eto nesto se pomera ka boljem,vec pomenuta stampa kolekcionarskih izdanja,papir,a cak i dizajn naslovnica nije tako los kao i ranije mada tu ima jos dosta toga da se uradi,pre svega da se tvrdoglavo ne insistira na nekim detaljima. Sto se tice Martija,ako bi krenuo mesecno,Veseli bi prestigao Italijane. |
Edited by - tumen on 15/08/2009 16:55:41 |
 |
|
sergio gardini
New Member

Serbia
226 Posts
Member since 18/07/2009 |
Posted - 15/08/2009 : 17:33:00
|
Tacno! MM i u Italiji ide na dva meseca, ali kad bi VC ubacio izmedu ta dva meseca MM od prvog broja (može i u obliku trobroja) to bi bilo super  |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 15/08/2009 : 17:49:36
|
quote: Originally posted by tumen
Sto se tice Martija,ako bi krenuo mesecno,Veseli bi prestigao Italijane.
Dok ne pristignu,ipak se dosta kasni za Italijanima,a posle nek vrate na 2 meseca I da se ubrza Tex |
 |
|
psycho
New Member

212 Posts
Member since 12/08/2009 |
Posted - 15/08/2009 : 21:07:11
|
quote: Originally posted by Tex Willer
quote: Originally posted by weljko94
Brus upravo sam prochitao najnovijeg Misteriju. Najbolji Marti od VC. Jedan od najboljih stripova koje sam prochitao. Toliko mi se svideo. Mnogo interesantnih stvari, radnja je isla brzo, preleteo sam ceo strip i na kraju nisam shvatio da se zapravo zavrshio. Idalje mi dosta stvari nije jasno. Pogotovo o "bazi drugde"... Znachi najbolji Marti koji sam prochitao... 10/10 SVAKA CAST VC!!!
Ubrzati MM na mesec dana
Podržavam |
 |
|
weljko94
Advanced Member

Serbia
3015 Posts
Member since 08/02/2008 |
Posted - 15/08/2009 : 22:32:24
|
Ajmo sada!! Peticija :D |
Tebi pripada kraljevstvo zaborava na cijim granicama padaju sve maske,pa se tako prema tvojoj palati približavamo lišeni secanja, godina i kao bezimena bica ulazimo u božanski putir,nalik na kakvu vatrenu hostiju |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5550 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 15/08/2009 : 23:04:26
|
Ovde su se mnogi žalili na štampu i otisak u ovonedeljnim izdanjima VC, a narocito kod M.Noa, sigurno sa razlogom. Ali danas sam kod druga video i MM i M.Noa, i moram da kažem da je štampa i otisak odlican, odnosno možda ponajbolji u odnosu na predhodne brojeve Što znaci da ima razlike u štampi i otisku kod istih brojeva! Ali kao što smo vec culi VC krece sa novim kvalitetnijim papirom i sigurno da takvih odstupanja u kvalitetu štampe i otiska više nece biti |
Edited by - Bruce Springsteen on 15/08/2009 23:05:25 |
 |
|
elfak nish
Advanced Member

Serbia
5707 Posts
Member since 23/02/2009 |
Posted - 15/08/2009 : 23:42:38
|
Ma tisak je trenutno macka u dzaku,ali ne zalim se ja mnogo na to. A sta mislite o ovome,mene grehota sto Mister No ima samo redovnu seriju,sta kazete na almanahe?????Jeste da su izasli od libelusa,ali ne mogu svi to da priuste,a i jedinica je odavno rasprodata |
Soundgarden - Halfway There http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
|
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
Skappy
New Member

229 Posts
Posted - 16/08/2009 : 01:57:12
|
Zar to treba uopste izgovoriti?
Pa, burek i strip ovde se nikako ne mogu porediti ni na jedan nacin... uz to, kad bi svet bio savrsen i sve sto ga cini, ne bi bio ni malo zanimljiv
-Nisam ni poredio. Samo vucem paralele izmedju prihvatljivog i neprihvatljivog produkta.
-Naravno, niko ni ne trazi savrsenstvo. Jedino nesto blizu kvaliteta koji se ocekuje od strip izdavastva u 21 veku. Kurir i Scandal imaju bolji otisak- dnevne novine i sund zuta stampa...oba izdanja za jednokratnu upotrebu, dok je jedna od namena stripa da traje- kao poruka u boci. Dakle, tu nesto nije normalno...ne nesavrseno, nego lose. |
 |
|
Skappy
New Member

229 Posts
Posted - 16/08/2009 : 02:14:20
|
quote:
Ovo je malo trziste i samim time sto su objavili Zagora, Martija, Dylana, itd. , VC je efektivno zatvorio vrata svakom drugom izdavacu koji bi se u buducnosti latio istih - profesionalnije i sa vise ljubavi.
Tesko je o ovome govoriti tek tako, treba se osvrnuti na mnogo stvari i bitnih cinjenica koje se ticu strip izdavastva u Srbiji proteklih godina te cinjenica koje imaju veze sa izdavacem o kojem govorimo - "Veselom cetvrtku" te njegovom vlasnickom i menadzerskom strukturom.
Sto se tice poredjenja strip izdavastva u Srbiji i Hrvatskoj, ne vidim da je ono znacajno bolje u Hrvatskoj nego u Srbiji. Hrvatska ima "Libellus" i "Fibru", Srbija ima "Beli put", Hrvatska ima "Ludens", Srbija ima "Veseli cetvrtak". "Ludens" ima i te kako mnogo svojih nedostataka, prethodnika SD da ne spominjem, i to nedostataka koji su citaoce dovodili do velikih kritika oba izdavaca, ponekad vecih od ovih koje danas upucujemo VC-u. Kod "Ludensa" su, srecom, neke od kritika urodile plodom, ali daleko od toga da se to desilo odmah. Trebale su godine da se smiluju pa urade nesto na poboljsanju katastrofalno loseg prevoda, slicna prica je bila sa lepilom zbog kojeg su se stripovi raspadali.
Ne slazem se. Razlika je kao dan i noc. Od najociglednijeg - dizajna , otiska, mastila, korica (ne, VC korice nisu bolje iako spolja bolje izgledaju...primeti da niko, nigde, ne koristi tako plastificiran karton uz tesku c-b stampu i jeftin papir koji se sporo sushi...absorpcija mastila se sj*be, a otisak je ionako los...ako se mastilo ne upije odmah, ne sme da se uvezuje u plastificirane korice. To bi im svaki priuceni stampar rekao, da su zeleli da znaju.)
Ludens jeste bio nesavrsen, ali nikad katastrofa. VC od pocetka naginje savrsenoj oluji nekvaliteta i neprofesionalizma sa mestimicnom bonacom ok otiska.
quote:
No, evo kako cujem, VC je uvezao novi papir za redovna izdanja, promenili su stampariju za kolekcionarska izdanja, to je dobar znak da su mozda i oni voljni da poslusaju neke sugestije citalastva (prefinjenog citalastva, bez ikakve lose konotacije tog izraza)
Nadam se i ja da je tako. Najiskrenije. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 16/08/2009 : 03:26:23
|
Ne slazem se sa poredjenjem. "Ludens" i SD su umeli da budu i te kako katastrofalni, dakle, na los prevod i raspadanje da dodam pretaman otisak kod "Ludensa" u velikom delu Zagora (ne znam za ostale jer nemam originale da uporedim), prebled (skoro ponekad jedva vidljiv) otisak kod SD, zatim pretaman skoro tamno sivi papir kod SD, izbacivanje stranica kod SD, da ne spominjem katastrofalan pristup poslu "Ludensa" kod klasik serije kad su taj bled otisak od SD samo skenirali i ponovo otisnuli. Sta je tu nesavrsenstvo a sta katastrofalno da se diskutovati od nedostatka do nedostatka |
 |
|
Solid Snake
Senior Member

.jpg)
Djibouti
2360 Posts
Member since 30/12/2003 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
|
psycho
New Member

212 Posts
Member since 12/08/2009 |
|
stefa
New Member

Serbia
111 Posts
Member since 04/11/2007 |
Posted - 16/08/2009 : 17:47:48
|
quote: Originally posted by psycho
Mr. No svakako zaslužuje još jedno izdanje.I to od prvog broja.
Misliš na MC, HC ionako ide vec! |
Stefanovic Igor |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5550 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 16/08/2009 : 19:16:44
|
quote: Originally posted by stefa
quote: Originally posted by psycho
Mr. No svakako zaslužuje još jedno izdanje.I to od prvog broja.
Misliš na MC, HC ionako ide vec!
Mislio si na SC Zanimljivo i profesor-inz je isto upotrebljavao za SC taj naziv, tj. MC |
Edited by - Bruce Springsteen on 16/08/2009 19:18:18 |
 |
|
Topic  |
|
|
|