Author |
Topic |
Panon
Senior Member
2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
Posted - 17/02/2010 : 20:08:48
|
Od Dampyra i ne ocekujem da bude 'vjeciti' serijal, jer je ocito da ce doživjeti sudbinu vecine serijala lansiranih krajem 90-ih, tj. ici ce do 150.-200. broja i prestati. Ja ga zato ne bih nazvao lošim serijalom, jer se u tom broju izdanja tema može popirlicno iscrpiti, bez nekog prevelikog smaranja. |
|
|
vope
Senior Member
Montenegro
2967 Posts
Member since 21/12/2006 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 17/02/2010 : 20:12:17
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Doco, Dilan Dog je dobar serijal i to mora da poštuje i onaj ko ga ne voli, Dampir je nula i tvoji pozitivni navodi se ne prihvataju!
Dobro, profesore, ti znas da ja uvazavam tvoja misljenja ovde na forumu..naravno, mislim na ovo sto si rekao o Dilanu, to je apsolutna istina! Sta cu sad, cim si pohvalio Dilana, ja sad moram i ovo da prihvatim, makar malcice...pa makar se kosilo sa mojim uverenjima...
|
|
|
Panon
Senior Member
2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 17/02/2010 : 20:16:54
|
Ma nije, on je dobar lik, ja sam ga licno upoznao i druzio se s njim jedno celo popodne..dobar je on lik, samo covek tako razmislja i malo egocentricno deluje, nista vise
|
Edited by - docA on 17/02/2010 20:17:54 |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 17/02/2010 : 20:19:21
|
quote: Originally posted by docA
Ma nije, on je dobar lik, ja sam ga licno upoznao i druzio se s njim jedno celo popodne..
Inz je stvarna osoba, a ne eksperiment psihologa?! Fascinantno. |
Edited by - Mhejl on 17/02/2010 20:20:44 |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3296 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 17/02/2010 : 20:22:55
|
quote: Originally posted by King Warrior
Nikome ja nista ne namecem, rekao sam da je to moje misljenje. A sto se tice da li je bolji od Mr.Noa i pogotovo Texa, ma daj molim te. Meni jos uvijek nije jasno da li ti toliko volis Texa pa si zasljepljen ili se zezas.
Ne, ono sto ti radis je nametanje, pogotovo kad s vremena na vremena upotrebis termine poput "Jasno je", "Cinjenica" i sl. Ja imam sve Dampyre do broja 117 i, mada serijal ima dosta dobrih epizoda, on ne moze ni po kom kriterijumu prici stripovima kao sto su Tex, MN ili MM. Ako je nesto jasno, to je da si u nekoj fantaziji kako je Zagor najkvalitetniji Bonelli a ostale citas kada si klinac pa prerastes. A situacija je upravo obrnuta : Zagor je taj naivni strip sa kojeg prelazis na ozbiljnije.
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21119 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 17/02/2010 : 20:37:47
|
quote: Originally posted by vope
Dampir - strip ništa bolji ni lošiji od ostatka Bonelija izuzev Dilana. Akcioni horor strip koji se uglavnom bavi tematikom borbe protiv vampira i ponekad još nekog usputnog monstruma, uglavnom odlicno crtan. To je to, boneli prosjek. Citam ga, može da prode i to je sve. Bilo koje poredenje sa Kenom Parkerom, objektivno govoreci, je glupost. King izvini, ali ovo se drugacije ne može prokomentarisati na stranu floskula o ukusima. Poredenje sa Magicnim je takode poprilicno besmisleno, procijenjeno na osnovu procitanih 72 epizode MV Libelusa i ovih 26 epizoda Dampira od VC. Opet, objektivno gledano, u MV serijal je unijeto toliko toga, cio serijal je prožet indijanskom mitologijom i životom, istorijskim cinjenicama, jako dobro osmišljenim negativcima i pricama, svaka prica ima svoje mjesto u nizu i do sada je velika vecina prica daleko iznad Boneli prosjeka a blizu kvaliteta KP-a. Dampir obraduje najrabljeniju temu svih vremena - vampire i tu je zaista teško reci nešto novo, koriste se klišei, price su pravolnijske, predvidljive ali nije necitljiv, samo nema da ponudi ništa novo, ništa što vec nije videno. MV i Dampir se JEDINO mogu porediti po kvalitetu crteža ali i tu je MV u prednosti samo zbog fenomenalnih Frisende i Parlova.
Ovako sam nešto hteo da kažem i ja , kada bih znao da to lepo srocim, ali evo Vope piše kao moj glas razuma
@Mhejl Rekao si da je Dampir bolji od BB ?Ukusi su razliciti, ali ovo je notorna glupost! Evo, ako hoceš otvori jedan poll Dampir vs. BB, pa ceš da vidiš ko je omiljeniji ? |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 17/02/2010 : 20:52:02
|
quote: Originally posted by vope Opet, objektivno gledano, u MV serijal je unijeto toliko toga, cio serijal je prožet indijanskom mitologijom i životom, istorijskim cinjenicama, jako dobro osmišljenim negativcima i pricama, svaka prica ima svoje mjesto u nizu i do sada je velika vecina prica daleko iznad Boneli prosjeka a blizu kvaliteta KP-a.
Mda, MV je prvi Bonelli protkan Indijanskim zivotom i tradicijom, kako da ne. A i to sto ima vremenom se pretvara u razglabanje gde i kako proterati prugu. Saga o Kasteru iznad Bonelli proseka? Auh ! Kako bilo do broja 40 odlican, a onda se pretvara u BB => posledice platice skorim ukidanjem. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21119 Posts
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 17/02/2010 : 21:00:59
|
quote: Originally posted by anto
kasper, prvi žuti karton!
Kasper... process upgrade! Version crveni 1.0 ! No ima tu jedna kvaka izmedju sada vec dva klana MV i DP. Prvi su dogmate, non stop pricaju o MV kao unifomnom serijalu, svaka epizoda se isto prihvata, sve je kvalitetno. Kod DP sve se posmatra na nivou epizode pojedinacno, nema prastanja, nema veresije.
|
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 17/02/2010 : 21:01:04
|
@anto Stavovi su ti prilicno agresivni, uspori malo... Notorna glupost?! To je moje mišljenje, citam oba serijala i jasno se vidi ko je bolji, a to je DAMPIR! Uostalom, Bred nikada nije ni bio u istoj ligi sa Dampirom, vec daleko ispod... Divno je uporedivati stripove od kojih je jedan dostigao osamnaest epizoda a drugi više od stotinu i još uveliko izlazi, pa trvditi da je prvi kvalitetniji?! Ukusi su razliciti, ali tvoj mi je nepomljiv. Recimo da otvorim glasanje i od ukupno 15 ljudi 7 glasa za Breda. Da, to je nepobitni dokaz kvaliteta... 20000 osnovnoškolaca misli da su novije epizode Zagora odlicne, za poredenje.
Nego, daj ti meni crveni karton. Dampir je odlican strip koga Boseli štanca punom parom, zadržavajuci jako dobar kvalitet! I bolji je od Magicnog vjetra! |
Edited by - Mhejl on 17/02/2010 21:05:53 |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 17/02/2010 : 21:04:56
|
quote: Originally posted by kasper
@Mhejl
Veseli se druze, Vukodlaci su dobra jako epizoda!
Znam ja ko ce meni dati preporuku! Pozdrav iz Pljevalja! |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 17/02/2010 : 21:16:16
|
Evo, ako hoceš otvori jedan poll Dampir vs. BB, pa ceš da vidiš ko je omiljeniji ?
Evo, ja idem da ga otvorim... |
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 18/02/2010 : 03:38:27
|
Meni smeta ta kontradiktornost u necijim stavovima kada napišu da na primer pojedine novije epizode nekog junaka ruše njegov serijal u celini,a što postoje i pojedine ne loše vec ocajne epizode kod Dampyra,to navodno nema ama baš nikakve veze.Pa to baš ne štima.
Ja bih sigurno imao pozitivnije mišljenje o Dampyr serijalu da nije tih par ocajnih epizoda,ali šta da se radi,one su tu i ne mogu da predem tek tako preko njih,takav sam. Generalno,moje mišljenje o Dampyru je ipak pozitivno.Serijal ima potencijala,ali eto i nedostataka. Ne bih ga poredio sa ostalim Bonelli junacima,ali kupujem taj strip i ne mrzi me da ga odmah procitam i to valjda nešto govori. Što se tice raznih grešaka,pa nije tu problem u Dampyr serijalu,vec u jednom od njegovih tvoraca(što ipak nije baš sasvim isto),a to je Boselli.Ovaj scenarista mi se sve manje svida(kada se samo setim kako je u Zagorovoj africkoj odiseji spojio tuareške predele u zapadnoj Africi sa Nubijom),a Dampyr nije jedini strip kojim se on bavi.Možda je baš to prednost MV-a,kada pogledamo ko je njegov tvorac u odnosu na Dampyra.Mada,tu je i Colombo,ali ocigledno da on u odnosu na Bosellija ima sporednu ulogu i šteta što ga posle 79-og broja više nema. |
Edited by - tumen on 18/02/2010 03:41:27 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 18/02/2010 : 08:03:44
|
quote: Originally posted by Colt A situacija je upravo obrnuta : Zagor je taj naivni strip sa kojeg prelazis na ozbiljnije.
Ima vec vise od pola moga zivota kako sam se odmaknuo od Bonellija kao glavnog stiva. Ipak i pored toga sto sam procitao Blankets,From Hell,Watchmen,Mausa,Kingdom Come,Coseya,Taniguchia,Manaru,Jodorowskog...Zagor je jos uvijek stivo u kojem mogu da uzivam. Od Bonellija, Dylan i Dampyr takodjer.Ostali su gubljenje vremena. Kod zadnjeg Texa sam kapitulirao kod neke tridesete stranice. Ne radi se o tome da je naivan,uvijek ista prica ili nesto trce, jednostavno je dosadan. Da je Tex dobar strip, vjeruj mi da bih ga sa uzivanjem citao, jer nikada ne odbijam dobar strip, bez obzira koji zanr ili teritorija. |
|
|
vope
Senior Member
Montenegro
2967 Posts
Posted - 18/02/2010 : 08:05:31
|
quote: Originally posted by vope Opet, objektivno gledano, u MV serijal je unijeto toliko toga, cio serijal je prožet indijanskom mitologijom i životom, istorijskim cinjenicama, jako dobro osmišljenim negativcima i pricama, svaka prica ima svoje mjesto u nizu i do sada je velika vecina prica daleko iznad Boneli prosjeka a blizu kvaliteta KP-a.
Mda, MV je prvi Bonelli protkan Indijanskim zivotom i tradicijom, kako da ne. A i to sto ima vremenom se pretvara u razglabanje gde i kako proterati prugu. Saga o Kasteru iznad Bonelli proseka? Auh ! Kako bilo do broja 40 odlican, a onda se pretvara u BB => posledice platice skorim ukidanjem.
OK, ajde ti meni reci koji je Boneli serijal tako studiozno opisao i prikazao indijansku kulturu kao MV? Možda ne shvataš ali cio MV serijal pociva na temi laganog zamiranja, bolje receno, uništavanja indijanaca i indijanske kulture, gdje je saga o Kasteru kljucna. I da, iznad je Boneli prosjeka, miljama, sem ako prosjekom ne smatraš najblistavija dostignuca Zagora, Bleka, Marka, Malog rendžera i inih jer ako je tako onda ti džaba sve ovo pišem. Dalje, serijal se nece ugasiti zbog kojecega vec je to prica koja ima pocetak i kraj, kao i svaka dobra i smislena prica, a zadnja epizoda ce opisati dogadaj koji je stavio tacku na pokušaje indijanaca da žive životom predaka. Vidiš da MV djeluje na više nivoa, u skoro svakoj epizodi Manfredi se manje-više dotice glavne ideje pored zapleta date epizode, prikazuje nam kako su i zašto indijansci sve više i više degradirani, plasticno opisuje dogadaje, ubacuje dovoljnu, nepretjeranu kolicinu emocija - sve u cilju da price budu dovoljno zanimljive, svakako IZNAD Boneli prosjeka što cini ovaj strip jednim od najboljih Bonelija ikad. E to se zove argumentovano obrazlaganje a ne: "ma to je sranje iznad 40-og broja, ne leži mi" i slicno. |
... |
Edited by - vope on 18/02/2010 08:07:27 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 18/02/2010 : 08:12:36
|
Dalje, serijal se nece ugasiti zbog kojecega
prodaja druze, zbog prodaje.Zamisljen je da bude kraci ,ali su ga produzili za nekoliko desetina epizoda. Pricalo se o tome vec vise puta. Mada, to sto se lose prodaje ne govori puno o kvalitetu. Evo npr. Ken se lose prodavao a Tex jos uvijek izlazi. Nema logike. |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 18/02/2010 : 08:36:08
|
Mda, MV je prvi Bonelli protkan Indijanskim zivotom i tradicijom, kako da ne. A i to sto ima vremenom se pretvara u razglabanje gde i kako proterati prugu. Saga o Kasteru iznad Bonelli proseka? Auh ! Kako bilo do broja 40 odlican, a onda se pretvara u BB => posledice platice skorim ukidanjem.
OK, ajde ti meni reci koji je Boneli serijal tako studiozno opisao i prikazao indijansku kulturu kao MV? Možda ne shvataš ali cio MV serijal pociva na temi laganog zamiranja, bolje receno, uništavanja indijanaca i indijanske kulture, gdje je saga o Kasteru kljucna. I da, iznad je Boneli prosjeka, miljama, sem ako prosjekom ne smatraš najblistavija dostignuca Zagora, Bleka, Marka, Malog rendžera i inih jer ako je tako onda ti džaba sve ovo pišem. Dalje, serijal se nece ugasiti zbog kojecega vec je to prica koja ima pocetak i kraj, kao i svaka dobra i smislena prica, a zadnja epizoda ce opisati dogadaj koji je stavio tacku na pokušaje indijanaca da žive životom predaka. Vidiš da MV djeluje na više nivoa, u skoro svakoj epizodi Manfredi se manje-više dotice glavne ideje pored zapleta date epizode, prikazuje nam kako su i zašto indijansci sve više i više degradirani, plasticno opisuje dogadaje, ubacuje dovoljnu, nepretjeranu kolicinu emocija - sve u cilju da price budu dovoljno zanimljive, svakako IZNAD Boneli prosjeka što cini ovaj strip jednim od najboljih Bonelija ikad. E to se zove argumentovano obrazlaganje a ne: "ma to je sranje iznad 40-og broja, ne leži mi" i slicno.
I "Price sa Divljeg zapada" su dosta epizoda posvetile zivotu raznih indijanskih plemena i njihovim verovanjima (Hopi,Dakote,Sijuksi,itd.). Takodje,tu je dobro obradjena i tematika "indijanskih ratova),gde je opet neizostavna i saga o Kasteru i njegovoj pogibiji kod Litl Big Horna. Po mom misljenju,i ovaj serijal je kvalitetan i zasluzuje da bude u samom vrhu SBE. Pozdrav od Pravednog! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21119 Posts
Posted - 18/02/2010 : 08:53:59
|
Pravedni, u pravu si.PSDZ su sigurno jedan od kvalitetnijih serijala, meni licno odmah iza Ken Parker.Jedini Bonelli cijem bi se reprintu iskreno radovao. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
vope
Senior Member
Montenegro
2967 Posts
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 18/02/2010 : 10:53:48
|
Pravedni, u pravu si.PSDZ su sigurno jedan od kvalitetnijih serijala, meni licno odmah iza Ken Parker.Jedini Bonelli cijem bi se reprintu iskreno radovao.
Dragi prijatelju,reprint PSDZ u izdanju "Veselog cetvrtka" (ili nekog drugog) sa dobrim predgovorima kao kod Ken Parkera je jedna od mojih najvecih zelja!!! |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 18/02/2010 : 14:09:27
|
Zna li neko da li im je stranica jos u pripremi i zna li se kad ce kad ce im pripreme proci..... Sramota..... |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
|
|
Topic |
|
|
|