forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 AF naslovnice
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

alexts
Advanced Member

Serbia
8026 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/02/2009 : 17:51:05  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
Može li neki poznavalac AF-a da mi odgovori:

naslovne strane AF klasik izdanja valjda imaju originalne ilustracije odgovarajucih epizoda!

Ali, ako pogledamo kolor na tim ilustracijama vidimo da je vrlo loš. Rucno je raden, ali ne nekom posebnom tehnikom tipa akvarel ili sl nego nekakvim bojicama i to vrlo aljkavo.
Izgleda kao da je dete bojilo sa drvenim ili voštanim bojicama, poznaju se potezi, nisu sve površine pokrivene, radeno je na brzinu.

Ne bih rekao da je zamišljeno da se tako objavljuje. Nemam pri sebi nikakva ranija izdanja, ali tamo su boje bile ciste, jednobrazne.

Nekad, pre kompjuterskog kolorisanja, primenjivalo se tzv štamparsko bojenje - koloristi su na kopijama crteža naznacavali gde koja boja ide, a posle su se u procesu štampe dobijale prave boje koje su bile štamparske - ciste, bez poteza.

Znaci:
- ili su baš ovakve originalne boje (loše, aljkave, žvrljane)
- ili je hr izdavac dobio ilustracije koje su pripremljene za štamparsku boju, pa ih je posredstvom savremene tehnologije bukvalno preneo u štampu, bez poboljšavanja koje je bilo potrebno
- ili su dobili cb naslovene, a neko se igrao bojicama po njima?

Markos
Webmaster

Croatia
29384 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/02/2009 : 18:02:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
AF klasik naslovnice se skeniraju s originalnih izdanja i onda se retusiraju boje i naslovi.

Trouble will find me
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8026 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/02/2009 : 18:46:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

AF klasik naslovnice se skeniraju s originalnih izdanja i onda se retusiraju boje i naslovi.

Kažeš mi da ih je strip-agent upropastio davši deci iz lokalnog vrtica da ih bojadišu?
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8026 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/02/2009 : 18:58:53  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29384 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/02/2009 : 19:45:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by alexts

quote:

Kažeš mi da ih je strip-agent upropastio davši deci iz lokalnog vrtica da ih bojadišu?

Ne, koliko ja znam, retušira ih jedan domaci strip autor koji to, po mom osobnom mišljenju, radi dobro. Mislim da ih on ne boja ponovo, nego samo cisti i priprema sken, ali nisam usporedivao s originalom, pa ne mogu ništa kategoricki tvrditi.

Trouble will find me
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8026 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/02/2009 : 22:53:04  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by alexts

quote:

Ne, koliko ja znam, retušira ih jedan domaci strip autor koji to, po mom osobnom mišljenju, radi dobro. Mislim da ih on ne boja ponovo, nego samo cisti i priprema sken, ali nisam usporedivao s originalom, pa ne mogu ništa kategoricki tvrditi.

Ne tvrdim ni ja ništa, nego bih voleo da vidim da li se na origanalima i ranijim izdanjima (na primer ove naslovne gore 67) vide potezi flomastera ili cega vec na plavoj boji neba, na bojama na zidu i oluku, ili su sve boje kao crvena ovde na Bobovoj odeci.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8026 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/02/2009 : 22:59:13  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
Jeste, tako je i na originalima, bar na prvim izdanjima.

Rešena stvar.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000